Εξοπλισμός & προπόνηση κολύμβησης: Fulcrum

Εχουμε αναφέρει σε ξεχωριστό άρθρο το πρόβλημα του πεσμένου αγκώνα στην κολύμβηση, κάτι που είναι πολύ συνηθισμένο στους τριαθλητές.

Ενα βοήθημα κολύμβησης που μπορεί πολύ αποτελεσματικά να μας βοηθήσει να ξεπεράσουμε το συγκεκριμένο πρόβλημα είναι το Fulcrum.

Παρότι είμαστε επιφυλακτικοί απέναντι στα βοηθήματα κολύμβησης δοκιμάσαμε για περισσότερο από δύο μήνες το Fulcrum τόσο προσωπικά όσο και είδαμε την χρησιμοτητά του από την χρήση αρκετών αθλητών με διαφορετικές κολυμβητικές ικανότητες και υπόβαθρο ο καθένας.

Σε αυτούς τους δύο μήνες παρατηρΠροπόνηση & τεχνική κολύμβησης ελευθέρου :  Fulcrumήσαμε ότι μπορεί να βοηθήσει συστηματικά όλους τους κολυμβητές. Το Fulcrum βοηθάει τον κολυμβητή να έχει μία γρήγορα κάθετη θέση στον πήχυ του  και σε συνέχεια αυτού έτσι να έχει μία αποτελεσματική προώθηση μέσα στο νερό.

Μερικές παρατηρήσεις :

  • Οπως όλα τα βοηθήματα πρέπει να αποφεύγουμε να φτάνουμε σε επίπεδο υπερβολικής χρήσης.
  • Είναι απαραίτητο κάποιος να μας δείξει την σωστή χρήση του και να μας υποδείξει την σωστή κίνηση καθώς και να μας κάνει πολύ συγκεκριμένους τους στόχους.
  • Είναι χρήσιμο να χρησιμοποιείται με αναπνευστήρα ή/ και πέδιλα.

Ομως πέρα από την βελτίωση του πεσμένου αγκώνα αλλά και του EVF το fulcrum μπορεί να μας βοηθήσει επίσης και στα εξής αρκετά σημαντικά ζητήματα:

  • Ψηλά αγκώνας στην επαναφορά
  • Εσω στροφή στην επαναφορά
  • Σωστή είσοδος/ γωνία του χεριού στο νερό

(Σημείωση :Αναφορικά με το EVF θα επανέλθουμε με σχετικό άρθρο)

Κείμενο : Γιάννης Ψαρέλης – Προπονητική Ομάδα Smart Sport/& Athens Triathlon Team & Συντακτική Ομάδα Triathlon.gr & Triathlon World.gr. (Email : info@triathlonworld.gr / info@athensjournal.gr & 6937170260)

About triathlonworld

O Γιάννης Ψαρέλης γεννήθηκε το 1969 στην Αθήνα. Από το 1978 ασχολείται με τον αθλητισμό. Είναι αναγνωρισμένος προπονητής τριάθλου από την Ironman και Level 3 προπονητής τριάθλου από την εθνική Ομοσπονδία της Νεας Ζηλανδίας (με το καλύτερο σύστημα διαβίου εκπαίδευσης προπονητών), πιστοποιημένος δάσκαλος κολύμβησης (Teacher ID: 15843) από τον Σύνδεσμο Προπονητών Κολύμβησης της Αυστραλίας καθώς και Αργυρού Επιπέδου Διεθνής προπονητής από τον ίδιο σύνδεσμο (ASCTA International Silver :0534). Επίσης, είναι πιστοποιημένος προπονητής κολύμβησης από τον Σύνδεσμο Προπονητών κολύμβησης των ΗΠΑ επιπέδου 4:5 (ASCA Level 4:5). Συνολικά έχει συμμετάσχει σε περισσότερους από 200 αγώνες τριάθλου και multistports και σε περισσότερους από 150 αγώνες τρεξίματος εκτός σταδίου. Έχει διατελέσει μέλος της Ολομέλειας της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής, Διοικητικός Διευθυντής στην Διεθνή Ολυμπιακή Ακαδημία, Γενικός Γραμματέας στην Ελληνική Ομοσπονδία Τριάθλου, Διευθυντής Αθλήματος στην ΟΕΟΑ Αθήνα 2004 κ.λπ. Έχει επίσης εμπνευστεί και διατελέσει Αθλητικός Διευθυντής του Κέντρου Υψηλού Αθλητισμού (Sports Excellence). Σπουδές: Χημεία (ΕΚΠΑ), ΜΒΑ (ΟΠΑ), Μεταπτυχιακό στην Αθλητική Διοίκηση (MSc,Lyon 1), το Μάρκετινγκ και την Επικοινωνία ( από το Οικονομικό Πανεπιστήμιο ΑθηνώνMSc). Πρόσφατα, είναι στη διαδικασία ολοκλήρωσης Μεταπτυχιακού πάνω στην Μεγιστοποίηση της Αθλητικής Απόδοσης και την Προπονητική (ΔΠΘ). Σήμερα, είναι υποψήφιος Διδάκτωρ στο ΔΠΘ με αντικείμενο την εφαρμοσμένη Φυσιολογία στα αθλήματα αντοχής.