Τεχνική κολύμβησης : Η “ισορροπία” με απλά λόγια.

 

Για τους μη μυημένους στην κολύμβηση η λέξη ισορροπία δεν σημαίνει και πολλά. Είναι εύκολα κατανοητό τι σημαίνει η λέξη ισορροπία στην ποδηλασία, στην ενόργανη γυμναστική, στην ιστιοσανίδα κ.λπ. αλλά στην κολύμβηση ίσως για αρκετούς δεν είναι ξεκάθαρη η έννοια.

Πρόκειται για αυτό που προκαλεί η κάθε μας κίνηση, δηλαδή πρόκειται για μία σχέση δράσης – αντίδρασης.

Ας δώσουμε μερικά παραδείγματα για να γίνει πιο εύκολο κατανοητό.

  • Σηκώνουμε το κεφάλι μας μπροστά και βουλιάζουν τα πόδια.
  • Γυρνάμε στο πλάι να αναπνεύσουμε από αριστερά και το δεξί χέρι μας πιέζει το νερό προς τα κάτω αντί πίσω ή περνάει το άξονα συμμετρίας.
  • Γυρνάμε να αναπνεύσουμε και τα πόδια μας ανοίγουν έντονα που θυμίζουν το άνοιγμα του ψαλιδιού.

Η ισορροπία είναι κάτι που απαιτείται να δουλέψουμε έντονα και σε καθημερινή βάση ώστε να καταφέρουμε να διατηρούμε την ευθυγραμμισμένη θέση μας μέσα στο νερό. Η καθημερινή επίβλεψη από προπονητή καθώς και η βιντεοσκόπηση είναι ο καλύτερος τρόπος για να εντοπίσουμε τα λάθη ισορροπίας που κάνουμε.

Όπως στις περισσότερες περιπτώσεις απλές ασκήσεις τεχνικής είναι πιο απλό για να μπορέσουμε να διορθώσουμε εύκολα τα λάθη μας.

Κείμενο : Γιάννης Ψαρέλης  (Tri NZ Level 2 Accredited Coach, ASCA Level 2 Certified Coach, ITCA Certified Coach)– Προπονητική Ομάδα Smart Sport/& Athens Triathlon Team & Συντακτική Ομάδα Triathlon World.gr. /Triathlon.gr(Email : info@triathlonworld.gr & 6937170260)

 

 

ITCA-certifiedASCA logoAccredited Coach_L2_hor_green_updated

Summary
Swimming Technique Balanance
Article Name
Swimming Technique Balanance
Description
Τεχνική κολύμβησης : Η "ισορροπία" με απλά λόγια.
Author

About triathlonworld

Ο κ. Γιάννης Ψαρέλης είναι από τα ιστορικά στελέχη του Τριάθλου στη χώρα μας έχοντας παρακολουθήσει και συμμετέχει έντονά στη διοικητική ανάπτυξη του αθλήματος. Χρόνια μέλος των εθνικών ομάδων ,εκπρόσωπος των αθλητών στην τεχνική επιτροπή του αθλήματος, υπεύθυνος χάραξης των διαδρομών αγώνων της Ομοσπονδίας μεταξύ των οποίων και της Ολυμπιακής διαδρομής του 2004 στη Βουλιαγμένη,έχει διατελέσει γενικός γραμματέας της Ομοσπονδίας Τριάθλου και εκπρόσωπος αυτής στην Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή. Έχει πληθώρα προπονητικών πιστοποιήσεων στα αθλήματα αντοχής από εθνικές ομοσπονδίες και συνδέσμους προπονητών. Έχει παρακολουθήσει πλήθος εκπαιδευτικών σεμιναρίων της Διεθνούς Ομοσπονδίας Τριάθλου τόσο για Διοργανωτές Αγώνων όσο και κριτές. Επίσης έχει παρακολουθήσει πολυήμερα σεμινάρια για διοργανωτές αγώνων στη Λοζάνη κάτω από την εποπτεία της ΔΟΕ. Έχει σπουδάσει Χημεία στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Έχει τους εξής πανεπιστημιακούς μεταπτυχιακούς τίτλους : Αθλητική Διοίκηση (Παν.Lyon1-Masters in Sport Organisations Management – πρόγραμμα αναγνωρισμένο από την Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή), Αθλητική Διοίκηση (Παν. Leicester), Διοίκηση Επιχειρήσεων (Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών- Executive MBA), Μάρκετινγκ & Επικοινωνία (Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών -MSc in Marketing and communication with New Technologies). Προπονητής Τριάθλου Προπονητής Τριάθλου Ο κ.Γιάννης Ψαρέλης έχει διατελέσει Διοικητικός Υπεύθυνος καθώς και Υπεύθυνος Στρατηγικής & Ανάπτυξης στο Sports Excellence (πρόγραμμα που πραγματοποιείται υπό την επιστημονική επίβλεψη της Α’ Ορθοπαιδικής Κλινικής του ΕΚΠΑ, όντας εγκεκριμένο κέντρο από τον Διεθνή Σύνδεσμο Κέντρων Υψηλού Αθλητισμού) έχοντας την επιστημονική επίβλεψη μέχρι και 1800 επίλεκτων αθλητών και αθλητριών προεθνικών και εθνικών ομάδων έως 18 ετών καθώς και των μελών της Προ-Ολυμπαικής προετοιμασίας για τους ΟΑ του Τόκυο (με μνημόνιο συνεργασίας με την ΕΟΕ). Σε επίπεδο ακαδημαϊκό/ ερευνητικό με σημείο αναφοράς μεταπτυχιακές και διδακτορικές σπουδές ασχολείται κυρίως με την επίδραση των προϊόντων νεοπρενίου/ wetsuit στην κολύμβηση τριαθλητών καθώς και με την μεγιστοποίηση της απόδοσης των αθλητών στο mixed relay του Τριάθλου. Από το 1990 συμμετέχει ως εισηγητής σε πλήθος εκπαιδευτικά προγράμματα επιμόρφωσης προπονητών, καθηγητών Φυσικής Αγωγής, γονέων αλλά και αθλητών είτε αναπτύσσοντας τεχνικά θέματα που αφορούν το Τρίαθλο είτε θέματα που αφορούν την ηθική στον αθλητισμό και το αντι-ντόπινγκ. Αρθογραφεί σε πλήθος αθλητικών ιστοσελίδων και περιοδικών σε θέματα που αφορούν την προπονητική, τους κανονισμούς του Τριάθλου ή θέματα ηθικής/ κοινωνιολογίας του αθλητισμού. Ο ίδιος σε συνεργασία με αθλητικούς φορείς (Ομοσπονδίας, Σωματείων και Αθλητικών Οργανισμών των Δήμων) από το 1990 έως σήμερα έχει σχεδιάσει και διοργανώσει έχοντας την επίβλεψη πάνω από 50 αγώνων σε όλη την Ελλάδα (Αθήνα, Χανιά, Ρέθυμνο, Τρίπολη, Θεσσαλονίκη, Σέρρες, Πιερία κ.λπ.)