Τεχνική κολύμβησης : “Ψηλά ο αγκώνας”.

Κείμενο : Γιάννης Ψαρέλης 

 

Αυτό είναι και το πιο σοβαρό αλλά συνάμα πιο συνηθισμένο λάθος της χεριάς κολυμβητών και τριαθλητών. Είναι απαραίτητο να διευκρινήσουμε ότι αναφερόμαστε στη σημασία να είναι ψηλά αγκώνας κατά την έναρξη της προωθητικής φάση και όχι στην επαναφορά, θέμα για το οποίο θα αναφερθούμε σε επόμενο άρθρο.

Είναι σχεδόν αδύνατο να μπορέσεις να δεις τι πραγματικά γίνεται μέσα από το νερό παρατηρώντας κάποιον από έξω. Η πρέπει να έχεις κάμερα ή πρέπει να μπορέσεις να είσαι μέσα στο νερό. Για να μπορέσει να καταλάβει κάποιος το φαινόμενο του «πεσμένου αγκώνα» μέσα στο νερό πρέπει να έχει κάμερα ή να δει μέσα από το νερό και από το πλάι τον κολυμβητή. Εκεί θα διαπιστώσει εάν πραγματικά έχει ή όχι ψηλά τον αγκώνα και πάνω από την παλάμη την στιγμή της έναρξης της προωθητικής του προσπάθειας.

Τί ακριβώς συμβαίνει όταν ο αθλητής δεν έχει ψηλά τον αγκώνα;  

O αθλητής που ρίχνει τον αγκώνα νομίζει ότι σπρώχνει το νερό πίσω όμως στην πραγματικότητα σπρώχνει το νερό προς τα κάτω ή και σε ορισμένες περιπτώσεις και προς το πλάι.

 

Ποιες είναι οι αιτίες για τον πεσμένο αγκώνα;

Υστερα από συζητήσεις με αθλητές καταννοώ ότι  ο αθλητής ρίχνει τον αγκώνα

  • Λόγω κόπωσης (το φαινόμενο γίνεται πιο έντονο όσο αυξάνεται η κόπωση του αθλητή)
  • Γιατίδεν έχει καταννοήσει τι ακριβώς πρέπει να κάνει
  • Γιατί βιάζεται να ξεκινήσει την προωθητική φάση
  • Γιατί νονίζει ότι έχοντας την παλάμη προς τα πίσω με πεσμένο αγκώνα σπρώχνει νερό προς τα πίσω. Φυσικά κάτι τέτοιο δεν συμβαίνει όμως είναι πολύ δύσκολο ο κολυμβητής να το αντιληφθεί.

 

Τί μπορεί να κάνει κάποιος για να το διορθώσει με πολύ απλό τρόπο;

  • Να μην βιάζεται να ξεκινήσει  την προωθητική φάση της χεριάς του παρά μόνο όταν ο αγκώνας του είναι πάνω από την παλάμη του και με την παλάμη να είναι σε προέκταση του βραχίονα.
  • Να συνεχίζει να έχει ψηλά αγκώνα ακόμα και όταν κουράζεται.
  • Να κάνεις αρκετές ασκήσεις απομόνωσης δίνοντας έμφαση μόνο σε αυτό τον τομέα.
Summary
Swimming Technique_High Elbow
Article Name
Swimming Technique_High Elbow
Description
Στο επαναστατικό για την εποχή του βιβλίο με τίτλο « H Επιστήμη της Κολύμβησης» ο διάσημος Αμερικάνος προπονητής κολύμβησης James Councilman - γνωστός και ως Doc Counsilman- μεταξύ άλλων αναφέρεται και στο θέμα του «Ψηλά τον αγκώνα» κάτι που θεωρώ ότι είναι η πιο συνηθισμένη φράση όλων των προπονητών κολύμβησης.
Author

About triathlonworld

Ο κ. Γιάννης Ψαρέλης είναι από τα ιστορικά στελέχη του Τριάθλου στη χώρα μας έχοντας παρακολουθήσει και συμμετέχει έντονά στη διοικητική ανάπτυξη του αθλήματος. Χρόνια μέλος των εθνικών ομάδων ,εκπρόσωπος των αθλητών στην τεχνική επιτροπή του αθλήματος, υπεύθυνος χάραξης των διαδρομών αγώνων της Ομοσπονδίας μεταξύ των οποίων και της Ολυμπιακής διαδρομής του 2004 στη Βουλιαγμένη,έχει διατελέσει γενικός γραμματέας της Ομοσπονδίας Τριάθλου και εκπρόσωπος αυτής στην Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή. Έχει πληθώρα προπονητικών πιστοποιήσεων στα αθλήματα αντοχής από εθνικές ομοσπονδίες και συνδέσμους προπονητών. Έχει παρακολουθήσει πλήθος εκπαιδευτικών σεμιναρίων της Διεθνούς Ομοσπονδίας Τριάθλου τόσο για Διοργανωτές Αγώνων όσο και κριτές. Επίσης έχει παρακολουθήσει πολυήμερα σεμινάρια για διοργανωτές αγώνων στη Λοζάνη κάτω από την εποπτεία της ΔΟΕ. Έχει σπουδάσει Χημεία στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Έχει τους εξής πανεπιστημιακούς μεταπτυχιακούς τίτλους : Αθλητική Διοίκηση (Παν.Lyon1-Masters in Sport Organisations Management – πρόγραμμα αναγνωρισμένο από την Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή), Αθλητική Διοίκηση (Παν. Leicester), Διοίκηση Επιχειρήσεων (Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών- Executive MBA), Μάρκετινγκ & Επικοινωνία (Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών -MSc in Marketing and communication with New Technologies). Προπονητής Τριάθλου Προπονητής Τριάθλου Ο κ.Γιάννης Ψαρέλης έχει διατελέσει Διοικητικός Υπεύθυνος καθώς και Υπεύθυνος Στρατηγικής & Ανάπτυξης στο Sports Excellence (πρόγραμμα που πραγματοποιείται υπό την επιστημονική επίβλεψη της Α’ Ορθοπαιδικής Κλινικής του ΕΚΠΑ, όντας εγκεκριμένο κέντρο από τον Διεθνή Σύνδεσμο Κέντρων Υψηλού Αθλητισμού) έχοντας την επιστημονική επίβλεψη μέχρι και 1800 επίλεκτων αθλητών και αθλητριών προεθνικών και εθνικών ομάδων έως 18 ετών καθώς και των μελών της Προ-Ολυμπαικής προετοιμασίας για τους ΟΑ του Τόκυο (με μνημόνιο συνεργασίας με την ΕΟΕ). Σε επίπεδο ακαδημαϊκό/ ερευνητικό με σημείο αναφοράς μεταπτυχιακές και διδακτορικές σπουδές ασχολείται κυρίως με την επίδραση των προϊόντων νεοπρενίου/ wetsuit στην κολύμβηση τριαθλητών καθώς και με την μεγιστοποίηση της απόδοσης των αθλητών στο mixed relay του Τριάθλου. Από το 1990 συμμετέχει ως εισηγητής σε πλήθος εκπαιδευτικά προγράμματα επιμόρφωσης προπονητών, καθηγητών Φυσικής Αγωγής, γονέων αλλά και αθλητών είτε αναπτύσσοντας τεχνικά θέματα που αφορούν το Τρίαθλο είτε θέματα που αφορούν την ηθική στον αθλητισμό και το αντι-ντόπινγκ. Αρθογραφεί σε πλήθος αθλητικών ιστοσελίδων και περιοδικών σε θέματα που αφορούν την προπονητική, τους κανονισμούς του Τριάθλου ή θέματα ηθικής/ κοινωνιολογίας του αθλητισμού. Ο ίδιος σε συνεργασία με αθλητικούς φορείς (Ομοσπονδίας, Σωματείων και Αθλητικών Οργανισμών των Δήμων) από το 1990 έως σήμερα έχει σχεδιάσει και διοργανώσει έχοντας την επίβλεψη πάνω από 50 αγώνων σε όλη την Ελλάδα (Αθήνα, Χανιά, Ρέθυμνο, Τρίπολη, Θεσσαλονίκη, Σέρρες, Πιερία κ.λπ.)