Προπόνηση & τεχνική κολύμβησης : Ευλυγισία στους αστραγάλους.

Προπόνηση & τεχνική κολύμβησης : Ευλυγισία στους αστραγάλους

Κείμενο : Γιάννης Ψαρέλης (προπονητής Τριάθλου)  -Web- Site : www.triathloncoach.gr – Email : smartsportcoach@hotmail.com & info@triathloncoach.gr -Κινητό : +30 693 71 70 260

Εισαγωγή

Η πιο συνηθισμένη ερώτηση/παρατήρηση που δεχόμαστε από ανθρώπους που ξεκινούν τρίαθλο και υστερούν στην κολύμβηση είναι : «Να κάνω βάρη;». Συνήθως η συζήτηση συνεχίζεται ως εξής : «Νιώθω πολύ αδύναμος ;»

Εκείνο που πιστεύουμε είναι ότι το πρόβλημα που δεν κολυμπάμε γρήγορα είναι ότι δεν είμαστε πολύ δυνατοί. Μία προσέγγιση είναι να βασιστούμε στα βάρη  (και στην γυμναστική με αντιστάσεις εκτός νερού) όμως αυτός δεν είναι ο ορθόδοξος τρόπος. (Σημείωση : Θα γράψουμε σχετικό άρθρο πότε και για ποιους ίσως αυτή η προσέγγιση μπορεί να δουλέψει σε επίπεδο επίτευξης αγωνιστικού στόχου αν και ποτέ δεν θα μας κάνει α κολυμπήσουμε σωστά)

Ομως όπως μου έλεγε ένας ξένος προπονητής κολύμβησης  με τον οποίο συνεργάστηκα «η κολύμβηση δεν είναι bodybuilding”.

Εάν θέλουμε να κάνουμε κάτι για να έχουμε γρήγορη βελτίωση δεν είναι προς την κατεύθυνση της δύναμης με γυμναστική με αντιστάσεις εκτός νερού αλλά προς της κατεύθυνση της βελτίωσης της ευλυγισίας μας και της σωστότερης θέσης του σώματός μας μέσα στο νερό.

Πόδια και ευλυγισία

Εχουμε αναφέρει  σε προηγούμενο άρθρο ότι έχουμε παρατηρήσει αθλητές να προσπαθούν να κάνουν πόδια με σανίδα και να μένουν σταθεροί ή ακόμα και να πηγαίνουν προς τα πίσω. Μερικοί από αυτούς τους αθλητές έχουν εξαιρετικά γυμνασμένα πόδια με βάρη, προπόνηση ποδηλασίας και τρέξιμο.

Στον αντίποδα πρατηρούμε νεαρές κοπέλες να χτυπούν πόδια και να κάνουν εξαιρετικούς χρόνους.

Τί το διαφορετικό έχουν οι κολυμβητές; Είναι θέμα δύναμης η υπεροχή τους στην ισχύ των ποδιών τους μέσα στο νερό; Η απάντηση είναι αρνητική.

Παρατηρώντας το χτύπημα των ποδιών τους θα δούμε ότι δείχνουν σαν μην έχουν κόκκαλα, «σαν να είναι φτιαγμένα από πλαστελίνη».

Απλά και πρακτικά τί μπορούμε να κάνουμε;

Μερικές απλές συμβουλές για βελτίωση της ευλυγισίας στους αστραγάλους.

  • Διατάσεις με και με την βοήθεια ενός λάστιχου (ιδανικά thera band). Eίναι χρήσιμο να γίνονται πριν από κάθε προπόνηση κολύμβησης αλλά και σε οποιαδήποτε άλλη στιγμή

  • Οσο μπορούμε πρέπει να αποφεύγουμε μπότες, μποτάκια και οι γυναίκες ψιλοτάκουνα στην καθημερινότητά μας

  • Το μασάζ με την χρήση ενός roller foam  ή με την βοήθεια ενός φυσικοθεραπευτή είναι εξαιρετικά χρήσιμο και για ορισμένους αθλητές μονόδρομος.

Συντάκτης : Γιάννης Ψαρέλης  – Προπονητής Τριάθλου(Email :smartsportcoach@hotmail.com & info@triathloncoach.gr)

About triathlonworld

Ο κ. Γιάννης Ψαρέλης είναι από τα ιστορικά στελέχη του Τριάθλου στη χώρα μας έχοντας παρακολουθήσει και συμμετέχει έντονά στη διοικητική ανάπτυξη του αθλήματος. Χρόνια μέλος των εθνικών ομάδων ,εκπρόσωπος των αθλητών στην τεχνική επιτροπή του αθλήματος, υπεύθυνος χάραξης των διαδρομών αγώνων της Ομοσπονδίας μεταξύ των οποίων και της Ολυμπιακής διαδρομής του 2004 στη Βουλιαγμένη,έχει διατελέσει γενικός γραμματέας της Ομοσπονδίας Τριάθλου και εκπρόσωπος αυτής στην Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή. Έχει πληθώρα προπονητικών πιστοποιήσεων στα αθλήματα αντοχής από εθνικές ομοσπονδίες και συνδέσμους προπονητών. Έχει παρακολουθήσει πλήθος εκπαιδευτικών σεμιναρίων της Διεθνούς Ομοσπονδίας Τριάθλου τόσο για Διοργανωτές Αγώνων όσο και κριτές. Επίσης έχει παρακολουθήσει πολυήμερα σεμινάρια για διοργανωτές αγώνων στη Λοζάνη κάτω από την εποπτεία της ΔΟΕ. Έχει σπουδάσει Χημεία στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Έχει τους εξής πανεπιστημιακούς μεταπτυχιακούς τίτλους : Αθλητική Διοίκηση (Παν.Lyon1-Masters in Sport Organisations Management – πρόγραμμα αναγνωρισμένο από την Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή), Αθλητική Διοίκηση (Παν. Leicester), Διοίκηση Επιχειρήσεων (Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών- Executive MBA), Μάρκετινγκ & Επικοινωνία (Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών -MSc in Marketing and communication with New Technologies). Προπονητής Τριάθλου Προπονητής Τριάθλου Ο κ.Γιάννης Ψαρέλης έχει διατελέσει Διοικητικός Υπεύθυνος καθώς και Υπεύθυνος Στρατηγικής & Ανάπτυξης στο Sports Excellence (πρόγραμμα που πραγματοποιείται υπό την επιστημονική επίβλεψη της Α’ Ορθοπαιδικής Κλινικής του ΕΚΠΑ, όντας εγκεκριμένο κέντρο από τον Διεθνή Σύνδεσμο Κέντρων Υψηλού Αθλητισμού) έχοντας την επιστημονική επίβλεψη μέχρι και 1800 επίλεκτων αθλητών και αθλητριών προεθνικών και εθνικών ομάδων έως 18 ετών καθώς και των μελών της Προ-Ολυμπαικής προετοιμασίας για τους ΟΑ του Τόκυο (με μνημόνιο συνεργασίας με την ΕΟΕ). Σε επίπεδο ακαδημαϊκό/ ερευνητικό με σημείο αναφοράς μεταπτυχιακές και διδακτορικές σπουδές ασχολείται κυρίως με την επίδραση των προϊόντων νεοπρενίου/ wetsuit στην κολύμβηση τριαθλητών καθώς και με την μεγιστοποίηση της απόδοσης των αθλητών στο mixed relay του Τριάθλου. Από το 1990 συμμετέχει ως εισηγητής σε πλήθος εκπαιδευτικά προγράμματα επιμόρφωσης προπονητών, καθηγητών Φυσικής Αγωγής, γονέων αλλά και αθλητών είτε αναπτύσσοντας τεχνικά θέματα που αφορούν το Τρίαθλο είτε θέματα που αφορούν την ηθική στον αθλητισμό και το αντι-ντόπινγκ. Αρθογραφεί σε πλήθος αθλητικών ιστοσελίδων και περιοδικών σε θέματα που αφορούν την προπονητική, τους κανονισμούς του Τριάθλου ή θέματα ηθικής/ κοινωνιολογίας του αθλητισμού. Ο ίδιος σε συνεργασία με αθλητικούς φορείς (Ομοσπονδίας, Σωματείων και Αθλητικών Οργανισμών των Δήμων) από το 1990 έως σήμερα έχει σχεδιάσει και διοργανώσει έχοντας την επίβλεψη πάνω από 50 αγώνων σε όλη την Ελλάδα (Αθήνα, Χανιά, Ρέθυμνο, Τρίπολη, Θεσσαλονίκη, Σέρρες, Πιερία κ.λπ.)