Προπονητική κολύμβησης : Αναλύοντας τους αγώνες κολύμβησης 10χλμ των ελλήνων

Κείμενο : Γιάννης Ψαρέλης, Συντακτική Ομάδα Triathlon.gr/ TriathlonWorld.gr

Τεχνική Ανάλυση των δύο Ελλήνων αθλητών (Γιαννιώτη & Αραούζου) στα 10χλμ

Για να αναλύσει κάποιος τις κούρσες των δύο ελλήνων αθλητών είναι χρήσιμο να λάβει υπόψιν τους τις εξής σημαντικές παραμέτρους:

  • Το drafting είναι σημαντικό καθώς ο αθλητής που κάνει σε σχέση με αυτόν που δεν κάνει έχει σημαντική εξοικονόμηση ενέργειας.
  • Τα 10χλμ διαρκούν περίπου 2 ώρες καιμε τον ρυθμό/ ένταση που δουλεύουν οι αθλητές κοντά στην Μιάμιση ώρα (90 λεπτά) τα επίπεδα γλυκόζης έχουν πέσει σημαντικά μέσα στο αίμα άρα είναι απαραίτητο να υπάρξει ανεφοδιασμός υδατανθράκων (κυρίως μονοσακχαρίτη και δισακχαρίτη) γιατί διαφορετικά ο αθλητής δεν θα μπορέσει να κάνει σωστά το σπριντ τερματισμού.
  • Εκτός από τους υδατάνθρακες και η αφυδάτωση μειώνει τις δυνατότητες παραγωγής έργου, όπως αυτές απαιτούνται στο σπριντ τερματισμού.
  • Οτιδήποτε περιττό μας χρεώνει μέσα στον αγώνα τόσο ενεργειακά όσο και σε επίπεδο πτώσης pH.
  • Η κολύμβηση ανοιχτού νερού είναι νέο άθλημα και σε σχέση με αθλήματα με παρόμοια τακτική – όπως η ποδηλασία- οι αθλητές της δεν έχουν ακόμα καταννοήσει βασικά στοιχεία τακτικής.

H Αραούζου, όπως πολύ σωστά επισήμανε ο προπονητής της θεωρούμε ότι έδρασε παρορμητικά κάνοντας λάθος καθώς ξεκίνησε νωρίς το σπριντ, σχεδόν 25 λεπτά πριν τον τερματισμό. Ισως γιατί πίστεψε ότι θα μπορούσε να ξεκολλήσει από το γκρουπ με την Αγγλίδα, που ήταν και το φαβορί του αγώνα. Είναι σίγουρο ότι αυτή η αλλαγή ρυθμού την χρέωσε τόσο σε γαλακτικό όσο και σε κατανάλωση γλυκογόνου/ γλυκόζης.

Μέχρι να υπάρξουν 3-4 αθλητές από την ίδια χώρα σε αυτούς τους αγώνες και οι οποίοι να έχουν δουλέψει αυτό το σενάριο σε αυτό το επίπεδο θα είναι πολύ δύσκολο να κάνεις κάτι τέτοιο δηλαδή να ξεκινήσεις το σπριντ από το 7,6 χωρίς βοήθεια σε επίπεδο drafting και να καταφέρεις να «ξεκολλήσεις».

Επίσης ο προπονητής της που την γνωρίζει καλά γνωρίζει και τον βαθμό αφυδατωσής της και έτσι πολύ πιθανόν να έπρεπε να πάρει νερό για να περιορίσει τις συνέπειες της αφυδάτωσης.

Ο Γιαννιώτης και ο προπονητής του έκαναν τα εξής σωτά που τους έδωσε το μετάλλιο :

Δεν συμμετείχαν στον αγώνα 5χλμ. Παλαιότερα όλοι οι αγώνες 5 & 10χλμ ήταν σε διαδοχικές μέρες. Τώρα είναι με απόσταση 2-3 ημερών όμως και πάλι ένας αγώνας αυτού του επιππέδου σε χρεώνει και δύο αγώνες 5 & 10χλμ σε υποχρεώνει να έχεις προπονητική προσέγγιση σε σχέση με έναν αγώνα. Η φρεσκάδα που χρειαζόταν στο σπριντ φάνκε ότι την είχε σε αντίθεση με τους αντιπάλους του.

Λάθη των αντιπάλων του.Ο Γιαννιώτης ήταν τυχερός ότι ο Mellouli μπήκε πάλι εμπρός για να τραβήξει την κούρσα καταναλώνοντας ενέργεια. O Τυνήσιος ύστερα από την πρώτη θέση στα 5χλμ ήταν σίγουρο ότι θα ήταν κουρασμένος και όχι τόσο αποφασισμένος (;).

Στυλ κολύμβησης. O Τυνήσιος έχοντας διαφορετικό στυλ κολύμβησης από τον Γιαννιώτη ευννείται σε λίμνες με πολύ ήρεμα νερά, όπως πέρσι στο Λονδίνο όμως ο κυματισμός δεν ταιριάζει απόλυτα στην τεχνική του.

Προσανατολισμός. Επίσης σπαταλάει πολύ ενέργεια κολυμπώντας στην κεφαλή του peloton και αναγκαζόμενος να κοιτάει συνεχώς εμπρός για να προσανατολιστεί. Σε σημεία που οι αθλητές κολυμπούσαν παράλλη με την αποβάθρα τα πράγματα ήταν σαφώς πιο εύκολα όμως π.χ. μετά τα 670ml με την επόμενη σημαδούσα 300μέτρα μακριά ο Τυνήσιος κατανάλωνε πολύ ενέργεια κάνοντας την τεχνική water polo μεταξύ άλλων κάνοντας 6χεριές με το κεφάλι έξω από το νερό μέχρι να βρει που είναι η επόμενη σημαδούρα.

Ηταν άφαντος. Επίσης το ήταν άφαντος από τις πρώτες θέσεις είναι αυτό που χρεάζεται για να μην τον προσέχουν αθλητές και προπονητές των εντιπάλων του.

Εχει μοναδικό SPM και καλή βασική ταχύτητα στα 400μέτρα.Από το `1:06- 1:05 (ίσως και 1:07-1:08) άνοιξε και βρέθηκε να ανεβάζει στο 1:04-1:03 και στο τέλος να σπριντάρει στο λεπτό κάνοντας και πάνω από 110 χεριές ανά λεπτό. Σαφώς αύλληπτη συχνότητα χεριών.

 

 

About triathlonworld

Ο κ. Γιάννης Ψαρέλης είναι από τα ιστορικά στελέχη του Τριάθλου στη χώρα μας έχοντας παρακολουθήσει και συμμετέχει έντονά στη διοικητική ανάπτυξη του αθλήματος. Χρόνια μέλος των εθνικών ομάδων ,εκπρόσωπος των αθλητών στην τεχνική επιτροπή του αθλήματος, υπεύθυνος χάραξης των διαδρομών αγώνων της Ομοσπονδίας μεταξύ των οποίων και της Ολυμπιακής διαδρομής του 2004 στη Βουλιαγμένη,έχει διατελέσει γενικός γραμματέας της Ομοσπονδίας Τριάθλου και εκπρόσωπος αυτής στην Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή. Έχει πληθώρα προπονητικών πιστοποιήσεων στα αθλήματα αντοχής από εθνικές ομοσπονδίες και συνδέσμους προπονητών. Έχει παρακολουθήσει πλήθος εκπαιδευτικών σεμιναρίων της Διεθνούς Ομοσπονδίας Τριάθλου τόσο για Διοργανωτές Αγώνων όσο και κριτές. Επίσης έχει παρακολουθήσει πολυήμερα σεμινάρια για διοργανωτές αγώνων στη Λοζάνη κάτω από την εποπτεία της ΔΟΕ. Έχει σπουδάσει Χημεία στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Έχει τους εξής πανεπιστημιακούς μεταπτυχιακούς τίτλους : Αθλητική Διοίκηση (Παν.Lyon1-Masters in Sport Organisations Management – πρόγραμμα αναγνωρισμένο από την Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή), Αθλητική Διοίκηση (Παν. Leicester), Διοίκηση Επιχειρήσεων (Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών- Executive MBA), Μάρκετινγκ & Επικοινωνία (Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών -MSc in Marketing and communication with New Technologies). Προπονητής Τριάθλου Προπονητής Τριάθλου Ο κ.Γιάννης Ψαρέλης έχει διατελέσει Διοικητικός Υπεύθυνος καθώς και Υπεύθυνος Στρατηγικής & Ανάπτυξης στο Sports Excellence (πρόγραμμα που πραγματοποιείται υπό την επιστημονική επίβλεψη της Α’ Ορθοπαιδικής Κλινικής του ΕΚΠΑ, όντας εγκεκριμένο κέντρο από τον Διεθνή Σύνδεσμο Κέντρων Υψηλού Αθλητισμού) έχοντας την επιστημονική επίβλεψη μέχρι και 1800 επίλεκτων αθλητών και αθλητριών προεθνικών και εθνικών ομάδων έως 18 ετών καθώς και των μελών της Προ-Ολυμπαικής προετοιμασίας για τους ΟΑ του Τόκυο (με μνημόνιο συνεργασίας με την ΕΟΕ). Σε επίπεδο ακαδημαϊκό/ ερευνητικό με σημείο αναφοράς μεταπτυχιακές και διδακτορικές σπουδές ασχολείται κυρίως με την επίδραση των προϊόντων νεοπρενίου/ wetsuit στην κολύμβηση τριαθλητών καθώς και με την μεγιστοποίηση της απόδοσης των αθλητών στο mixed relay του Τριάθλου. Από το 1990 συμμετέχει ως εισηγητής σε πλήθος εκπαιδευτικά προγράμματα επιμόρφωσης προπονητών, καθηγητών Φυσικής Αγωγής, γονέων αλλά και αθλητών είτε αναπτύσσοντας τεχνικά θέματα που αφορούν το Τρίαθλο είτε θέματα που αφορούν την ηθική στον αθλητισμό και το αντι-ντόπινγκ. Αρθογραφεί σε πλήθος αθλητικών ιστοσελίδων και περιοδικών σε θέματα που αφορούν την προπονητική, τους κανονισμούς του Τριάθλου ή θέματα ηθικής/ κοινωνιολογίας του αθλητισμού. Ο ίδιος σε συνεργασία με αθλητικούς φορείς (Ομοσπονδίας, Σωματείων και Αθλητικών Οργανισμών των Δήμων) από το 1990 έως σήμερα έχει σχεδιάσει και διοργανώσει έχοντας την επίβλεψη πάνω από 50 αγώνων σε όλη την Ελλάδα (Αθήνα, Χανιά, Ρέθυμνο, Τρίπολη, Θεσσαλονίκη, Σέρρες, Πιερία κ.λπ.)