Ο προγραμματισμός για το 2016 στην Κολύμβηση

Δελτίο Τύπου της ΚΟΕ. Συνάντηση με τους ομοσπονδιακούς τεχνικούς και τους προπονητές των σωματείων του κέντρου που έχουν αθλητές / τριες στις προεθνικές ομάδες Κολύμβησης, πραγματοποιήθηκε σήμερα (8/1) στα γραφεία της ΚΟΕ.

Αντικείμενο της η στοχοθέτηση και ο προγραμματισμός εν όψει του νέου ολυμπιακού κύκλου, με προοπτική τους Αγώνες στο Ρίο ντε Τζανέιρο το 2016.

Παρόντες από πλευράς Ομοσπονδίας, ο Πρόεδρος και έφορος του αθλήματος Δημήτρης Διαθεσόπουλος, ο Αντιπρόεδρος και έφορος εθνικών ομάδων κολύμβησης Γιώργος Κατσαρός, ο Γενικός Γραμματέας Δημήτρης Σαρακατσάνης, ο Ταμίας Ηλίας Ξιάρχος, ο ειδικός συνεργάτης Νίκος Σπηλιωτόπουλος, ο Διευθυντής  Γιώργος Χριστοφοράτος, ο τεχνικός σύμβουλος Χριστόδουλος Χούμας και ο υπεύθυνος του αναπτυξιακού προγράμματος του αθλήματος Νίκος Κραουνάκης.

Παραβρέθηκαν οι προπονητές: Νίκος Γέμελος, Μίλτος Κανελλόπουλος, Γιάννης Ορφανίδης, Μάρκος Μανταλούφας, Δημήτρης Αθυμαρίτης, Αλέξανδρος Νικολόπουλος, Γιάννης Μηλιδάκης, Γιάννης και Παναγιώτης Βελέντζας, Γιώργος Λεκάκης, Ξεϊνης, Βόικο Ράτσε, Αλέκος Χατζηγιαννάκης.

Διαθεσόπουλος: «Στόχοι στα όρια των δυνατοτήτων μας»

Ο Πρόεδρος της ΚΟΕ, αρχικά, ενημέρωσε για την δική του απόφαση να αναλάβει την ευθύνη του αθλήματος της Κολύμβησης και αναφέρθηκε στις δυσκολίες που υπάρχουν: «Το 2012 ήταν δύσκολο, αλλά αποδείξαμε ότι μπορούμε να τα καταφέρουμε. Σ’ ένα περιβάλλον μη φιλικό για τον Αθλητισμό, κυρίως από το 2008 και μετά, καταφέραμε τόσα όσα κανένας άλλος στον ελληνικό αθλητισμό.

Το 2013 θα είναι επίσης δύσκολο. Με οικονομικά πενιχρά, κολυμβητήρια κλειστά. Το παρήγορο είναι ότι από πλευράς υπουργού, υπάρχει η ευαισθησία και η βούληση να βοηθήσει ώστε κάποια από τα κολυμβητήρια που έχουν πρόβλημα να παραμείνουν ανοιχτά.

Είμαστε πρωτοπόροι στο θέμα των Κινήτρων για τους αθλητές. Το κυνηγήσαμε σχεδόν μόνοι μας. Βρισκόμαστε σε καλό δρόμο. Το νομοσχέδιο είναι στην επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής και αναμένεται να εισαχθεί για συζήτηση στην Ολομέλεια.

Δίνουμε τον αγώνα, τώρα, ώστε να έχει αναδρομικότητα από τον Οκτώβρη του 2008, όταν και ίσχυσε ο τελευταίος νόμος.

Είμαστε εδώ σήμερα για να δούμε τους στόχους μας, τι θέλουμε και τι χρειάζεται να κάνουμε για να τους πετύχουμε, πάντα μέσα στο πλαίσιο που μπορούμε και με βάση τα δεδομένα που θα έχουμε.

Να σας πω απλά ότι το 2009 είχαμε 7,5 εκατ. Ευρώ προϋπολογισμό και το 2012 βρεθήκαμε στα 4 εκατ. Το 2013 προμηνύεται πολύ δύσκολο σύμφωνα με ότι ακούμε αφού ακόμη δεν έχουμε κάτι συγκεκριμένο.

Θα πρέπει λοιπόν να είμαστε συγκεκριμένοι σε αυτά που λέμε και ζητάμε ώστε να ξέρουμε που πατάμε και που βρισκόμαστε»

Το πλαίσιο του προγραμματισμού

Ο τεχνικός σύμβουλος της κολύμβησης Χριστόδουλος Χούμας, ανέλυσε στη συνέχεια το πλαίσιο του προγραμματισμού που έχει γίνει από την πλευρά της ΚΟΕ.

Ενδιάμεσοι στόχοι μέχρι το 2016 είναι, τα ετήσια Ευρωπαϊκά πρωταθλήματα εφήβων / νεανίδων, τα ανά διετία Παγκόσμια πρωταθλήματα εφήβων / νεανίδων, παίδων / κορασίδων, οι Ολυμπιακοί Αγώνες Νέων το 2014, τα ανά διετία Ευρωπαϊκά πρωταθλήματα ανδρών / γυναικών, τα ανά διετία Παγκόσμια πρωταθλήματα ανδρών / γυναικών και οι ανά τετραετία Μεσογειακοί Αγώνες.

«Αρχίζει ένας νέος κύκλος μέχρι το 2016 στο Ρίο. Μέσα στα δεδομένα που υπάρχουν και με βάση τις συνθήκες που έχουμε, καλούμαστε να δουλέψουμε όλοι μας, για να φτιάξουμε τη νέα γενιά των κολυμβητών μας», είπε.

Ανέφερε ότι συγκροτούνται τρία επίπεδα αθλητών αναλόγως των επιτυχιών και διακρίσεων τους, τόσο στην κλασσική κολύμβηση όσο και το OPEN WATER.

Ζήτησε μάλιστα, σε ότι αφορά το τρίτο επίπεδο που αφορά τους ελπιδοφόρους κολυμβητές, να υπάρξουν αιτιολογημένες προτάσεις για όσους πρέπει να συμπεριληφθούν.

Οι προπονητές επίσης θα πρέπει να συμπληρώσουν ειδικές λίστες με τους αθλητές τους και την εκτίμηση που έχουν για τις επιδόσεις τους μέσα στο 2013, καθώς επίσης και τα αιτήματα τους για καμπ προετοιμασίας και μίτινγκ προετοιμασίας, τα οποία και θα υλοποιούνται πάντα με βάση την οικονομική δυνατότητα που θα υπάρχει.

Στο τέλος, η συνάντηση που – όπως τόνισε ο Πρόεδρος της ΚΟΕ – μπορεί να επαναλαμβάνεται σε τακτά χρονικά διαστήματα και ανάλογα με τις εξελίξεις που θα υπάρχουν – ολοκληρώθηκε με διαλογική συζήτηση και τοποθέτηση των παραβρισκόμενων προπονητών.

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΚΟΕ

About triathlonworld

Ο κ. Γιάννης Ψαρέλης είναι από τα ιστορικά στελέχη του Τριάθλου στη χώρα μας έχοντας παρακολουθήσει και συμμετέχει έντονά στη διοικητική ανάπτυξη του αθλήματος. Χρόνια μέλος των εθνικών ομάδων ,εκπρόσωπος των αθλητών στην τεχνική επιτροπή του αθλήματος, υπεύθυνος χάραξης των διαδρομών αγώνων της Ομοσπονδίας μεταξύ των οποίων και της Ολυμπιακής διαδρομής του 2004 στη Βουλιαγμένη,έχει διατελέσει γενικός γραμματέας της Ομοσπονδίας Τριάθλου και εκπρόσωπος αυτής στην Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή. Έχει πληθώρα προπονητικών πιστοποιήσεων στα αθλήματα αντοχής από εθνικές ομοσπονδίες και συνδέσμους προπονητών. Έχει παρακολουθήσει πλήθος εκπαιδευτικών σεμιναρίων της Διεθνούς Ομοσπονδίας Τριάθλου τόσο για Διοργανωτές Αγώνων όσο και κριτές. Επίσης έχει παρακολουθήσει πολυήμερα σεμινάρια για διοργανωτές αγώνων στη Λοζάνη κάτω από την εποπτεία της ΔΟΕ. Έχει σπουδάσει Χημεία στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Έχει τους εξής πανεπιστημιακούς μεταπτυχιακούς τίτλους : Αθλητική Διοίκηση (Παν.Lyon1-Masters in Sport Organisations Management – πρόγραμμα αναγνωρισμένο από την Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή), Αθλητική Διοίκηση (Παν. Leicester), Διοίκηση Επιχειρήσεων (Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών- Executive MBA), Μάρκετινγκ & Επικοινωνία (Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών -MSc in Marketing and communication with New Technologies). Προπονητής Τριάθλου Προπονητής Τριάθλου Ο κ.Γιάννης Ψαρέλης έχει διατελέσει Διοικητικός Υπεύθυνος καθώς και Υπεύθυνος Στρατηγικής & Ανάπτυξης στο Sports Excellence (πρόγραμμα που πραγματοποιείται υπό την επιστημονική επίβλεψη της Α’ Ορθοπαιδικής Κλινικής του ΕΚΠΑ, όντας εγκεκριμένο κέντρο από τον Διεθνή Σύνδεσμο Κέντρων Υψηλού Αθλητισμού) έχοντας την επιστημονική επίβλεψη μέχρι και 1800 επίλεκτων αθλητών και αθλητριών προεθνικών και εθνικών ομάδων έως 18 ετών καθώς και των μελών της Προ-Ολυμπαικής προετοιμασίας για τους ΟΑ του Τόκυο (με μνημόνιο συνεργασίας με την ΕΟΕ). Σε επίπεδο ακαδημαϊκό/ ερευνητικό με σημείο αναφοράς μεταπτυχιακές και διδακτορικές σπουδές ασχολείται κυρίως με την επίδραση των προϊόντων νεοπρενίου/ wetsuit στην κολύμβηση τριαθλητών καθώς και με την μεγιστοποίηση της απόδοσης των αθλητών στο mixed relay του Τριάθλου. Από το 1990 συμμετέχει ως εισηγητής σε πλήθος εκπαιδευτικά προγράμματα επιμόρφωσης προπονητών, καθηγητών Φυσικής Αγωγής, γονέων αλλά και αθλητών είτε αναπτύσσοντας τεχνικά θέματα που αφορούν το Τρίαθλο είτε θέματα που αφορούν την ηθική στον αθλητισμό και το αντι-ντόπινγκ. Αρθογραφεί σε πλήθος αθλητικών ιστοσελίδων και περιοδικών σε θέματα που αφορούν την προπονητική, τους κανονισμούς του Τριάθλου ή θέματα ηθικής/ κοινωνιολογίας του αθλητισμού. Ο ίδιος σε συνεργασία με αθλητικούς φορείς (Ομοσπονδίας, Σωματείων και Αθλητικών Οργανισμών των Δήμων) από το 1990 έως σήμερα έχει σχεδιάσει και διοργανώσει έχοντας την επίβλεψη πάνω από 50 αγώνων σε όλη την Ελλάδα (Αθήνα, Χανιά, Ρέθυμνο, Τρίπολη, Θεσσαλονίκη, Σέρρες, Πιερία κ.λπ.)