Προπονητική Κολύμβησης : Χεράκια.

Κείμενο: Γιάννης Ψαρέλης*, BSc, MSc, MBA, (προπονητής Τριάθλου)

Email : smartsportcoach@hotmail.com & info@triathloncoach.gr -Κινητό : +30 693 71 70 260  www.triathloncoach.gr & www.triathlon.gr & www.triathlonworld.gr

Το  Τρίαθλο αποτελείται από τα τρία πιο δημοφιλή αθλήματα στον κόσμο: Κολύμβηση, Ποδηλασία και Τρέξιμο.

Προπονητής Τριάθλου

Μία από τις πιο συχνές ερωτήσεις που δέχομαι από αθλητές που προπονώ είναι γιατί δεν έχω σετ/ αρκετά μέτρα κολύμβησης με χεράκια. Με αφορμή τα σχόλια που έχω λάβει από πολλούς αθλητές νοιώθω την ανάγκη να γράψω αυτό το άρθρο και να κάνω σχετικές διευκρινήσεις.

Είναι αλήθεια ότι η προπόνηση με χεράκια είναι ιδιαίτερα δημοφιλής μεταξύ των κολυμβητών και τριαθλητών καθώς όπως πιστεύεται η αυξημένη επιφάνεια στην παλάμη του αθλητή θα ενδυναμώσει τον αθλητή στην συγκεκριμένη κίνηση.

Αυτό είναι σωστό όμως  η αύξηση της αντίστασης θα είναι πολύ μικρή και επιπρόσθετα όταν ο αθλητής κάνει αυτή την προσαρμογή δεν θα υπάρχει άλλη περαιτέρω βελτίωση.

Με τα χεράκια μπορούμε να αυξήσουμε το μήκος χεριάς και φυσικά να πραγματοποιούμε πιο γρήγορους χρόνους.

Ομως χάνουμε σημαντικά σε συχνότητα (χεριές ανά λεπτό). Για να βελτιωθούμε απαιτείται να αυξήσουμε το μήκος της χεριάς κρατώντας την συχνότητα σταθερή ή να αυξήσουμε την συχνότητα στις χεριές κρατώντας σταθερό το μήκος της χεριάς.

Triathlon Coach Services

Triathlon Coach Giannis Psarelis

Επίσης τα χεράκια μπορούν να μας χειροτερέψουν την τεχνική.

Το πιο σημαντικό από όλα : Tα χεράκια ευθύνονται για πολλές μορφές τενοντίτιδας. Οι τριαθλήτες που έτσι και αλλιώς δεν έχουν καλή τεχνική ζορίζουν πολύ τους ώμους τους με τα χεράκια και μπορούν να προκαλέσουν τριβή ανάμεσα στα οστά και τον μαλακό ιστό.

Πριν περίπου 13 χρόνια είχα προπονητή στην κολύμβηση τον Νεοζηλλανδό Haydn Wooley, που ήταν ο πιο γρήγορος κολυμβητής στην Ολυμπιακή απόσταση. Μαζί είχαμε δουλέψει αρκετά ώστε με ξεχωριστές προπονήσεις να αυξήσουμε το μήκος χεριάς  (DPS) όσο και διαφορετικές μορφές προπόνησης να αυξήσουμε την συχνότητα χεριάς (SPM).

Θεωρώ ότι αυτή η προσέγγιση είναι πιο σωστή και αυτή είναι η μέθοδος που προσπαθώ να εφαρμόσω στους αθλητές που προπονώ, αφού πρώτα φυσικά δουλέψουμε σε θέματα τεχνικής.

Με αυτή την άποψη φυσικά συμφωνούν και οι guru της κολύμβησης σε διεθνές επίπεδο.

Ως συμπέρασμα να πούμε ότι δεν χρησιμοποιούμε σε όλους τους κολυμβητές/ τριαθλητές χεράκια, πόσο μάλλον όταν δεν τους έχουμε δει ποτέ να κολυμπούν ή δεν τους έχουμε σχεδιάσει ένα σωστό πρόγραμμα ενδυνάμωσης (με γυμναστική εκτός νερού) κατάλληλο για να προλάβουμε τραυματισμούς.

Τέλος ακόμα και εάν αποφασίσουμε να χρησιμοποιήσουμε χεράκια πρέπει να έχουν σωστή αναλογία στο συνολικό χρόνο που αφιερώνουμε στην κολύμβηση καθώς και να επιλέξουμε κατάλληλο σχέδιο, σκληρότητα και επιφάνεια στα χεράκια που εμείς μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε.

Καθημερινά βλέπω στο κολυμβητήριο αθλητές να χρησιμοποιούν τεράστια χεράκια και να κάνουν πεταλούδα ή ακόμα και πρόσθιο!

Triathlon Coaching Personal Training

Προπονητικές Υπηρεσίες για τριαθλητές

*O Γιάννης Ψαρέλης γεννήθηκε το 1969 στην Αθήνα. Από το 1978 ασχολείται με τον αθλητισμό. Είναι αναγνωρισμένος προπονητής τριάθλου από την Ironman και Level 3 προπονητής τριάθλου από την εθνική Ομοσπονδία της Νεας Ζηλανδίας (με το καλύτερο σύστημα διαβίου εκπαίδευσης προπονητών), πιστοποιημένος δάσκαλος κολύμβησης (Teacher ID: 15843) από τον Σύνδεσμο Προπονητών Κολύμβησης της Αυστραλίας καθώς και Αργυρού Επιπέδου Διεθνής προπονητής από τον ίδιο σύνδεσμο (ASCTA International Silver :0534). Επίσης, είναι πιστοποιημένος προπονητής κολύμβησης από τον Σύνδεσμο Προπονητών κολύμβησης των ΗΠΑ επιπέδου 4:5 (ASCA Level 4:5). Συνολικά έχει συμμετάσχει σε περισσότερους από 200 αγώνες τριάθλου και multistports και σε περισσότερους από 150 αγώνες τρεξίματος εκτός σταδίου.

Έχει διατελέσει μέλος της Ολομέλειας της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής, Διοικητικός Διευθυντής στην Διεθνή Ολυμπιακή Ακαδημία, Γενικός Γραμματέας στην Ελληνική Ομοσπονδία Τριάθλου, Διευθυντής Αθλήματος στην ΟΕΟΑ Αθήνα 2004 κ.λπ. Έχει επίσης εμπνευστεί και διατελέσει Αθλητικός Διευθυντής του Κέντρου Υψηλού Αθλητισμού (Sports Excellence). Σπουδές: Χημεία (ΕΚΠΑ), ΜΒΑ (ΟΠΑ), Μεταπτυχιακό στην Αθλητική Διοίκηση (MSc,Lyon 1), το Μάρκετινγκ και την Επικοινωνία ( από το Οικονομικό Πανεπιστήμιο ΑθηνώνMSc). Πρόσφατα, είναι στη διαδικασία ολοκλήρωσης Μεταπτυχιακού πάνω στην Μεγιστοποίηση της Αθλητικής Απόδοσης και την Προπονητική (ΔΠΘ). Σήμερα, είναι υποψήφιος Διδάκτωρ στο ΔΠΘ με αντικείμενο την εφαρμοσμένη Φυσιολογία στα αθλήματα αντοχής.

Triathlon Coach

Triathlon Coach

Summary
Article Name
Προπονητική Κολύμβησης : Χεράκια.
Description
Μία από τις πιο συχνές ερωτήσεις που δέχομαι από αθλητές που προπονώ είναι γιατί δεν έχω σετ/ αρκετά μέτρα κολύμβησης με χεράκια. Με αφορμή τα σχόλια που έχω λάβει από πολλούς αθλητές νοιώθω την ανάγκη να γράψω αυτό το άρθρο και να κάνω σχετικές διευκρινήσεις. Είναι αλήθεια ότι η προπόνηση με χεράκια είναι ιδιαίτερα δημοφιλής μεταξύ των κολυμβητών και τριαθλητών καθώς όπως πιστεύεται η αυξημένη επιφάνεια στην παλάμη του αθλητή θα ενδυναμώσει τον αθλητή στην συγκεκριμένη κίνηση. Αυτό είναι σωστό όμως  η αύξηση της αντίστασης θα είναι πολύ μικρή και επιπρόσθετα όταν ο αθλητής κάνει αυτή την προσαρμογή δεν θα υπάρχει άλλη περαιτέρω βελτίωση. Με τα χεράκια μπορούμε να αυξήσουμε το μήκος χεριάς και φυσικά να πραγματοποιούμε πιο γρήγορους χρόνους.
Author

About triathlonworld

Ο κ. Γιάννης Ψαρέλης είναι από τα ιστορικά στελέχη του Τριάθλου στη χώρα μας έχοντας παρακολουθήσει και συμμετέχει έντονά στη διοικητική ανάπτυξη του αθλήματος. Χρόνια μέλος των εθνικών ομάδων ,εκπρόσωπος των αθλητών στην τεχνική επιτροπή του αθλήματος, υπεύθυνος χάραξης των διαδρομών αγώνων της Ομοσπονδίας μεταξύ των οποίων και της Ολυμπιακής διαδρομής του 2004 στη Βουλιαγμένη,έχει διατελέσει γενικός γραμματέας της Ομοσπονδίας Τριάθλου και εκπρόσωπος αυτής στην Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή. Έχει πληθώρα προπονητικών πιστοποιήσεων στα αθλήματα αντοχής από εθνικές ομοσπονδίες και συνδέσμους προπονητών. Έχει παρακολουθήσει πλήθος εκπαιδευτικών σεμιναρίων της Διεθνούς Ομοσπονδίας Τριάθλου τόσο για Διοργανωτές Αγώνων όσο και κριτές. Επίσης έχει παρακολουθήσει πολυήμερα σεμινάρια για διοργανωτές αγώνων στη Λοζάνη κάτω από την εποπτεία της ΔΟΕ. Έχει σπουδάσει Χημεία στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Έχει τους εξής πανεπιστημιακούς μεταπτυχιακούς τίτλους : Αθλητική Διοίκηση (Παν.Lyon1-Masters in Sport Organisations Management – πρόγραμμα αναγνωρισμένο από την Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή), Αθλητική Διοίκηση (Παν. Leicester), Διοίκηση Επιχειρήσεων (Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών- Executive MBA), Μάρκετινγκ & Επικοινωνία (Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών -MSc in Marketing and communication with New Technologies). Προπονητής Τριάθλου Προπονητής Τριάθλου Ο κ.Γιάννης Ψαρέλης έχει διατελέσει Διοικητικός Υπεύθυνος καθώς και Υπεύθυνος Στρατηγικής & Ανάπτυξης στο Sports Excellence (πρόγραμμα που πραγματοποιείται υπό την επιστημονική επίβλεψη της Α’ Ορθοπαιδικής Κλινικής του ΕΚΠΑ, όντας εγκεκριμένο κέντρο από τον Διεθνή Σύνδεσμο Κέντρων Υψηλού Αθλητισμού) έχοντας την επιστημονική επίβλεψη μέχρι και 1800 επίλεκτων αθλητών και αθλητριών προεθνικών και εθνικών ομάδων έως 18 ετών καθώς και των μελών της Προ-Ολυμπαικής προετοιμασίας για τους ΟΑ του Τόκυο (με μνημόνιο συνεργασίας με την ΕΟΕ). Σε επίπεδο ακαδημαϊκό/ ερευνητικό με σημείο αναφοράς μεταπτυχιακές και διδακτορικές σπουδές ασχολείται κυρίως με την επίδραση των προϊόντων νεοπρενίου/ wetsuit στην κολύμβηση τριαθλητών καθώς και με την μεγιστοποίηση της απόδοσης των αθλητών στο mixed relay του Τριάθλου. Από το 1990 συμμετέχει ως εισηγητής σε πλήθος εκπαιδευτικά προγράμματα επιμόρφωσης προπονητών, καθηγητών Φυσικής Αγωγής, γονέων αλλά και αθλητών είτε αναπτύσσοντας τεχνικά θέματα που αφορούν το Τρίαθλο είτε θέματα που αφορούν την ηθική στον αθλητισμό και το αντι-ντόπινγκ. Αρθογραφεί σε πλήθος αθλητικών ιστοσελίδων και περιοδικών σε θέματα που αφορούν την προπονητική, τους κανονισμούς του Τριάθλου ή θέματα ηθικής/ κοινωνιολογίας του αθλητισμού. Ο ίδιος σε συνεργασία με αθλητικούς φορείς (Ομοσπονδίας, Σωματείων και Αθλητικών Οργανισμών των Δήμων) από το 1990 έως σήμερα έχει σχεδιάσει και διοργανώσει έχοντας την επίβλεψη πάνω από 50 αγώνων σε όλη την Ελλάδα (Αθήνα, Χανιά, Ρέθυμνο, Τρίπολη, Θεσσαλονίκη, Σέρρες, Πιερία κ.λπ.)

,