Εξοπλισμός κολύμβησης : «Τσιμπιδάκι» μύτης

Τα τσιμπιδάκια μύτης χρησιμοποιούνται συχνά από αρχάριους κολυμβητές και τριαθλητές όμως χρησιμοποιούνται από πολλούς αθλητές/ κολυμβητές/ -τριες  που πάσχουν από αλλεργία που τους προκαλούν παράγωγα του χλωρίου (καθώς και άλλα χημικά πρόσθετα;)  που βρίσκονται μέσα στο νερό της πισίνας.

Ισως είναι πιο συνηθισμένα να τα συναντάμε στις αθλήτριες συγχρονισμένης κολύμβησης αλλά σε μικρότερη έκταση σε αθλητές υπτίου.

Ας δούμε συνολικά τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματά του.

Πλεονεκτήματα

  • Το βασικότερο όπως αναφέραμε είναι ότι για τους αλεργικούς προσφέρει προστασία από το να εισβάλλουν στην μύτη όλες οι ουσίες που προκαλούν αλλεργικές αντιδράσεις.
  • Βοηθάει κάποιον που μαθαίνει να κάνει αναστροφή με τούμπα κάνοντας πιο εύκολη την αναπνοή σε όλη την διαδικασία της ανατροφής.
  • Στο ύπτιο καθώς κάνουμε επαναφορά πετάμε νερά στην μύτη μας ενώ με το τσιμπιδάκι αυτό αποφεύγεται η εισροή του χλωριομένου νερού της πισίνας στην μύτη μας.
  • Βοηθάει στο να μη μπει νερό στην μύτη καθώς περιστρεφόμαστε για να πάρουμε αναπνοή κατά την διάρκεια της ελεύθερης κολύμβησης
  • Μας προφυλάσσει από την αμοιβάδα. Παρότι μολύνσεις από αμοιβάδα είναι σπάνιες, πρόκειται για πολύ επικίνδυνη ιατρική κατάσταση. Το τσιμπιδάκι στην μύτη μπορεί να μας προφυλάξει από τέτοιες καταστάσεις.

 

 Μειονεκτήματα

  • Υπάρχει τάση για όσους το χρησιμοποιούν να κρατούν την αναπνοή τους.
  • Μειώνεται η αποτελεσματικότητα εκπνοής αφού χρησιμοποιούμε μόνο το στόμα.
  • Θέλει καλή πλύση η μύτη μετά την προπόνηση καθώς μπορεί να παγιδευτεί νερό και να δημιουργήσει ακαθαρισίες.

 

Επίλογος

Για ανθρώπους με αλλεργικά συμπτώματα από παράγωγα του χωρίου είναι μονόδρομος.

Για τους αρχάριους προτείνουμε να το χρησιμοποιούν και σταδιακά να απαλλαγούν από αυτό.

Είναι πολύ δύσκολο κάποιος να βρει το σωστό τσιμπιδάκι παρά μόνο μέσω δοκιμών.

Κείμενο : Γιάννης Ψαρέλης – Προπονητική Ομάδα Smart Sport/& Athens Triathlon Team & Συντακτική Ομάδα Triathlon World.gr/ Triathlon.gr. Cyclingworld.gr/ Roadrunning.gr/ Athensjournal.gr. (Email : info@triathlonworld.gr & 6937170260)

About triathlonworld

O Γιάννης Ψαρέλης γεννήθηκε το 1969 στην Αθήνα. Από το 1978 ασχολείται με τον αθλητισμό. Είναι αναγνωρισμένος προπονητής τριάθλου από την Ironman και Level 3 προπονητής τριάθλου από την εθνική Ομοσπονδία της Νεας Ζηλανδίας (με το καλύτερο σύστημα διαβίου εκπαίδευσης προπονητών), πιστοποιημένος δάσκαλος κολύμβησης (Teacher ID: 15843) από τον Σύνδεσμο Προπονητών Κολύμβησης της Αυστραλίας καθώς και Αργυρού Επιπέδου Διεθνής προπονητής από τον ίδιο σύνδεσμο (ASCTA International Silver :0534). Επίσης, είναι πιστοποιημένος προπονητής κολύμβησης από τον Σύνδεσμο Προπονητών κολύμβησης των ΗΠΑ επιπέδου 4:5 (ASCA Level 4:5). Συνολικά έχει συμμετάσχει σε περισσότερους από 200 αγώνες τριάθλου και multistports και σε περισσότερους από 150 αγώνες τρεξίματος εκτός σταδίου. Έχει διατελέσει μέλος της Ολομέλειας της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής, Διοικητικός Διευθυντής στην Διεθνή Ολυμπιακή Ακαδημία, Γενικός Γραμματέας στην Ελληνική Ομοσπονδία Τριάθλου, Διευθυντής Αθλήματος στην ΟΕΟΑ Αθήνα 2004 κ.λπ. Έχει επίσης εμπνευστεί και διατελέσει Αθλητικός Διευθυντής του Κέντρου Υψηλού Αθλητισμού (Sports Excellence). Σπουδές: Χημεία (ΕΚΠΑ), ΜΒΑ (ΟΠΑ), Μεταπτυχιακό στην Αθλητική Διοίκηση (MSc,Lyon 1), το Μάρκετινγκ και την Επικοινωνία ( από το Οικονομικό Πανεπιστήμιο ΑθηνώνMSc). Πρόσφατα, είναι στη διαδικασία ολοκλήρωσης Μεταπτυχιακού πάνω στην Μεγιστοποίηση της Αθλητικής Απόδοσης και την Προπονητική (ΔΠΘ). Σήμερα, είναι υποψήφιος Διδάκτωρ στο ΔΠΘ με αντικείμενο την εφαρμοσμένη Φυσιολογία στα αθλήματα αντοχής.