Σε τί ένταση να κολυμπήσω σε έναν αγώνα Τριάθλου Sprint ;

Προπονητική Κολύμβησης για Τριαθλητές : Σε τί ένταση να κολυμπήσω σε έναν αγώνα Τριάθλου Sprint ;

Κείμενο : Γιάννης Ψαρέλης (προπονητής Τριάθλου)  -Web- Site : www.triathloncoach.gr – Email : smartsportcoach@hotmail.com & info@triathloncoach.gr -Κινητό : +30 693 71 70 260

Μία απορία που έχουν πολλοί τριαθλητές είναι σε ποια ένταση πρέπει να κολυμπήσουν σε έναν αγώνα Τριάθλου. Υπάρχει ο προβληματισμός κατά πόσο τυχόν υψηλής έντασης κολύμβηση μπορεί να τους χρεώσει – κυρίως ενεργειακά- στον υπόλοιπο αγώνα.

Βέβαια για να είμαστε ειλικρινείς οι περισσότεροι ερασιτέχνες (age group) τριαθλητές δεν έχουν ασχοληθεί σοβαρά με το κολύμπι και έτσι δεν έχουν την πολυτέλεια να επιλέξουν ένταση και ταχύτητα στην οποία θα κολυμπήσουν. Εχουν μία ταχύτητα «overdrive» και με αυτή κολυμπούν είτε είναι αγώνας sprint, είτε είναι αγώνας ολυμπιακής απόστασης είτε είναι 70.3. Συνεπώς αυτό το άρθρο δεν απευθύνεται σε αυτούς, τουλάχιστον όσο αυτοί δεν αποφασίζουν να ασχοληθούν σοβαρά με την κολύμβηση. Ας δούμε όμως τι συμβαίνει με τους καλά προπονημένους στην κολύμβηση αθλητές οι οποίοι μπορούν να αυξομειώσουν την έντασή της κολύμβησής τους.

Για ακόμα μία φορά ανατρέξαμε στην βιβλιογραφία και βρήκαμε μία κλασσική μελέτη, η οποία έλαβε χώρα που έγινε που αλλού; Στην Αυστραλία. Εκει χρησιμοποίησαν «9 πολύ καλά προπονημένους Τριαθλητές» στους οποίους τους υπέβαλλαν στις εξής δοκιμασίες. Οι αθλητές έκαναν ένα εργομετρικό στην ποδηλασία, ένα τεστ/ χρονόμετρο στην κολύμβηση (750 μέτρα) και ύστερα έκαναν τρεις εργαστηριακούς αγώνες σπριντ.

Σε κάθε αγώνα σπριντ οι αθλητές κολύμπησαν σε τρεις διαφορετικές ταχύτητες :

στο 80-85% (S80) της μέγιστης δικής τους ταχύτητας των 750 μέτρων,
στο 90-95% (S90) της ταχύτητας και
στο 98-102% (S100) της ταχύτητας.
Φυσικά μεταξύ της κάθε δοκιμασίας των 5 τεστ μεσολαβούσαν 48 ώρες ώστε να ξεκουραστούν οι αθλητές.

Αυτό που προέκυψε από τα πειράματα είναι ότι οι ποδηλατικές επιδόσεις ύστερα από την κολύμβηση S80 & S90 ήταν καλύτερες από την επίδοση της κολύμβησης S100. Δηλαδή οι τριαθλητές όταν κολύμπησαν σε μικρότερη ταχύτητα από την μέγιστη ταχύτητα που μπορούν να κολυμπήσουν την απόσταση των 750 μέτρων μπόρεσαν να έχουν ένα χρονόμετρο ποδηλασίας πιο αποτελεσματικό (σημαντικά στατιστική σχέση).

Ο συνολικός χρόνος του Τριάθλου ήταν αντίστοιχα καλύτερος με την S80 κολύμβηση από την S100.

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι η S100 κολύμβηση είχε μεγαλύτερη συχνότητα χεριών από τις S80 & S90 και στατιστικά σημαντική διαφορά – μικρότερη- συγκέντρωση γαλακτικού οξέος.

Η παραπάνω έρευνα μας δίνει μία ένδειξη για την στρατηγική που πρέπει να ακολουθήσει ένας Τριαθλητής στην κολύμβηση όμως έχει κάποια αδυναμίες ως έρευνα καθώς :

Δεν λαμβάνει υπόψιν την επίδραση του wetsuit
Δεν λαμβάνει υπόψιν το γεγονός ότι στο τρίαθλο αναγκάζονται οι αθλητές να ξεκινήσουν δυνατά και να μετά να ρίξουν την ένταση της κολύμβησης. Δηλαδή δεν έχουν σταθερό τέμπο ούτε κολυμπούν negative split όπως οι κολυμβητές πισίνας.
Δεν λαμβάνει υπόψιν την επίδραση του drafting
Δεν λαμβάνει υπόψιν ότι μπαίνοντας και βγαίνοντας από το νερό κάνεις πεταλουδισμούς και τρέχεις, ενέργειες στις οποίες αναγκαστικά χρεώνεσαι γαλακτικό οξύ.
Δεν λαμβάνει υπόψιν ότι δεν είναι εύκολα στην κολύμβηση να ελέγξουν οι τριαθλητές την ένταση της άσκησης (Στην ποδηλασία και το τρέξιμο μπορούν να έχουν παλμογράφο- κοντέρ- βατόμετρο και παλμογράφο- gps αντίστοιχα όμως στην κολύμβηση ακόμα και εάν έχουν αδιάβροχο gps και παλμογράφο δεν είναι εύκολο να τον παρακολουθούν)
Δεν λαμβάνει υπόψιν τον όγκο προπόνησης των αθλητών.
Δεν λαμβάνει υπόψιν τα χρόνια προπόνησης των αθλητών. Οι αθλητές ήταν νεαροί σε ηλικία. Εμείς υποθέτουμε ότι με τον ίδιο τρόπο που ένας έμπειρος τριαθλητής μικραίνει την επίδραση της ποδηλασίας στο τρέξιμο το ίδιο μπορεί να γίνει με την επίδραση της κολύμβησης στην ποδηλασία.
Δεν μας έδωσε δεδομένα για το S70. To S80 είναι το βέλτιστο από άποψης συνολικού χρόνου;
Βέβαια δεν ακυρώνεται η χρησιμότητα της έρευνας. Απλά πρέπει ο κάθε προπονητής να την χρησιμοποιήσει ανάλογα με τον κάθε αθλητή και να αναζητήσει την σωστή ταχύτητα στην οποία πρέπει να κολυμπήσει ο αθλητής του. Αυτή βέβαι η τακτική πρέπει να μεταβάλλεται ανάλογα :

Με την μορφή του αγώνα, drafting ή Non drafting
To πόσο ο αθλητής επηρεάζεται στον υπόλοιπο αγώνα όταν κολυμπήσει στο S100 σε σχέση με το S80 ή το S90.
Την μορφολογία της διαδρομής, εάν έχει έντονα ανηφορικά κομμάτια ή είναι φλατ
Για τα δεδομένα (Non drafting αγώνες) και το επίπεδο του Τριάθλου εμείς προτείνουμε, ότι καθώς τα παραπάνω είναι αρκετά δύσκολα για τους περισσότερους λόγω έλλειψης προπονητικής παρακολούθησης να κάνουν ένα τεστ 750 μέτρων και ύστερα να βρουν σε τί καρδιακή συχνότητα αντιστοιχεί το S70 & τοS80 και να κολυμπήσουν σε αυτή την ένταση τον αγώνα.

Αντίστοιχα πρέπει να ενεργήσουν για την κάθε απόσταση που έχουν να αγωνιστούν.

Triathlon Coach

Triathlon Coach

Summary
Article Name
Σε τί ένταση να κολυμπήσω σε έναν αγώνα Τριάθλου Sprint ;
Description
Μία απορία που έχουν πολλοί τριαθλητές είναι σε ποια ένταση πρέπει να κολυμπήσουν σε έναν αγώνα Τριάθλου. Υπάρχει ο προβληματισμός κατά πόσο τυχόν υψηλής έντασης κολύμβηση μπορεί να τους χρεώσει – κυρίως ενεργειακά- στον υπόλοιπο αγώνα.
Author

About triathlonworld

O Γιάννης Ψαρέλης γεννήθηκε το 1969 στην Αθήνα. Από το 1978 ασχολείται με τον αθλητισμό. Είναι αναγνωρισμένος προπονητής τριάθλου από την Ironman και Level 3 προπονητής τριάθλου από την εθνική Ομοσπονδία της Νεας Ζηλανδίας (με το καλύτερο σύστημα διαβίου εκπαίδευσης προπονητών), πιστοποιημένος δάσκαλος κολύμβησης (Teacher ID: 15843) από τον Σύνδεσμο Προπονητών Κολύμβησης της Αυστραλίας καθώς και Αργυρού Επιπέδου Διεθνής προπονητής από τον ίδιο σύνδεσμο (ASCTA International Silver :0534). Επίσης, είναι πιστοποιημένος προπονητής κολύμβησης από τον Σύνδεσμο Προπονητών κολύμβησης των ΗΠΑ επιπέδου 4:5 (ASCA Level 4:5). Συνολικά έχει συμμετάσχει σε περισσότερους από 200 αγώνες τριάθλου και multistports και σε περισσότερους από 150 αγώνες τρεξίματος εκτός σταδίου. Έχει διατελέσει μέλος της Ολομέλειας της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής, Διοικητικός Διευθυντής στην Διεθνή Ολυμπιακή Ακαδημία, Γενικός Γραμματέας στην Ελληνική Ομοσπονδία Τριάθλου, Διευθυντής Αθλήματος στην ΟΕΟΑ Αθήνα 2004 κ.λπ. Έχει επίσης εμπνευστεί και διατελέσει Αθλητικός Διευθυντής του Κέντρου Υψηλού Αθλητισμού (Sports Excellence). Σπουδές: Χημεία (ΕΚΠΑ), ΜΒΑ (ΟΠΑ), Μεταπτυχιακό στην Αθλητική Διοίκηση (MSc,Lyon 1), το Μάρκετινγκ και την Επικοινωνία ( από το Οικονομικό Πανεπιστήμιο ΑθηνώνMSc). Πρόσφατα, είναι στη διαδικασία ολοκλήρωσης Μεταπτυχιακού πάνω στην Μεγιστοποίηση της Αθλητικής Απόδοσης και την Προπονητική (ΔΠΘ). Σήμερα, είναι υποψήφιος Διδάκτωρ στο ΔΠΘ με αντικείμενο την εφαρμοσμένη Φυσιολογία στα αθλήματα αντοχής.