Προπόνηση κολύμβησης : Βατραχοπέδιλα…ένα πολύ χρήσιμο κολυμβητικό βοήθημα;

Κολυμβητικά είδη : Βατραχοπέδιλα…ένα πολύ χρήσιμο βοήθημα

Κείμενο : Γιάννης Ψαρέλης Ο Γιάννης Ψαρέλης (BSc, MSc, MBA, PhDc) είναι πιστοποιημένος προπονητής τριάθλου στο υψηλότερο επίπεδο (Triathlon New Zeeland Level 3 Accredited triathlon coach) καθώς και πιστοποιημένος δάσκαλος κολύμβησης (Teacher ID: 15843) από τον Σύνδεσμο Προπονητών Κολύμβησης της Αυστραλίας (ASCTA ID : 42229) καθώς και Αργυρού Επιπέδου Διεθνής προπονητής από τον ίδιο σύνδεσμο (International Silver :0534). Είναι επίσης πιστοποιημένος προπονητής κολύμβησης από τον Σύνδεσμο Προπονητών κολύμβησης των ΗΠΑ επιπέδου 4 (American Swimming Coaches Association/ ASCA Level 4).

  • Μπορούν τα βατραχοπέδιλα να βοηθήσουν έναν αρχάριο κολυμβητή;

  • Με ποιο τρόπο μπορούμε να τα χρησιμοποιούμε στην προπόνηση κολύμβησης;

  • Θα μας βοηθήσουν στην βελτίωση της τεχνικής μας στην κολύμβηση ;

Εισαγωγή

Πριν 2-3 δεκαετίες ήταν πολύ δύσκολο να βρεις στην Ελλάδα κομμένα/ κοντά πέδιλα σε προσιτές τιμές κατάλληλα για προπονητική χρήση στην Ελλάδα. Ετσι οι περισσότεροι από εμάς αναγκαζόμασταν να αγοράσουμε φθηνά πέδιλα θαλάσσης και να τα κόψουμε.

Πλέον όλες οι εταιρείες παραγωγής κολυμβητικών ειδών φτιάχνουν κομμένα πέδιλα ειδικά για προπονητική χρήση με εξαιρετική αίσθηση στο κολυμβητήριο

Τα «κομμένα βατραχοπέδιλα» γνωστά και ως κοντά πέδιλα ή απλά πέδιλα/ fins είναι ένα πολύ χρήσιμο εργαλείο για τους κολυμβητές όλων των επιπέδων.

Γιάννης Μιχαήλ Ψαρέλης Προπονητής Τριάθλου

Triathlon-Coach-Greece-Personal-Training

Βατραχοπέδιλα για αρχάριους

Στους αρχάριους αθλητές κολυμβητές  είναι εξαιρετικά χρήσιμα στην κολυμβητική τους εξέλιξη. Ετσι μπορούν να προσφέρουν τα παρακάτω στην προπόνηση κολύμβησης :

  • Βοηθούν να βελτιωθεί η ευλυγισία στους αστραγάλους.

  • Βοηθούν να πραγματοποιηθεί το μέρος της προπόνησης για την εκγύμναση των ποδιών. Για ορισμένους αθλητές το να χρησιμοποιήσουν βατραχοπέδιλα είναι μονόδρομος.

  • Μπορούν να ολοκληρώσουν προγράμματα προπόνησης με περισσότερα μέτρα. Ετσι θα βελτιωθεί η κολυμβητική τους αντοχή και η κολυμβητική τους ικανότητα γενοκότερα

Βατραχοπέδιλα για πιο προχωρημένους κολυμβητές

Στους πιο προχωρημένους αθλητές μπορούν να προσφέρουν μεταξύ άλλων :

  • Την δυνατότητα να βελτιώσουν την ευλυγισία και την τεχνική τους στην κίνηση του ελευθέρου και του υπτίου.

  • Να βελτιώσουν την κίνησή τους στην πεταλούδα και να κολυμπήσουν περισσότερα μέτρα στην πεταλούδα.

  • Να έχουν την αίσθηση της κολύμβησης με μεγαλύτερη ταχύτητα σε όλα τα στυλ.

Φυσικά όπως όλα τα βοηθήματα η χρήση τους πρέπει να γίνεται με μέτρο και πάνοτε να υπάρχει έναςσυγκεκριμένος στόχος. Δεν υπάρχουν μαγικά κολυμβητικά βοηθήματα.

Triathlon Coach

Triathlon Coach Level 3

Summary
Προπόνηση κολύμβησης : Βατραχοπέδιλα...ένα πολύ χρήσιμο κολυμβητικό βοήθημα;
Article Name
Προπόνηση κολύμβησης : Βατραχοπέδιλα...ένα πολύ χρήσιμο κολυμβητικό βοήθημα;
Description
Μπορούν τα βατραχοπέδιλα να βοηθήσουν έναν αρχάριο κολυμβητή; Με ποιο τρόπο μπορούμε να τα χρησιμοποιούμε στην προπόνηση κολύμβησης; Θα μας βοηθήσουν στην βελτίωση της τεχνικής μας στην κολύμβηση ;
Author

About triathlonworld

Ο κ. Γιάννης Ψαρέλης είναι από τα ιστορικά στελέχη του Τριάθλου στη χώρα μας έχοντας παρακολουθήσει και συμμετέχει έντονά στη διοικητική ανάπτυξη του αθλήματος. Χρόνια μέλος των εθνικών ομάδων ,εκπρόσωπος των αθλητών στην τεχνική επιτροπή του αθλήματος, υπεύθυνος χάραξης των διαδρομών αγώνων της Ομοσπονδίας μεταξύ των οποίων και της Ολυμπιακής διαδρομής του 2004 στη Βουλιαγμένη,έχει διατελέσει γενικός γραμματέας της Ομοσπονδίας Τριάθλου και εκπρόσωπος αυτής στην Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή. Έχει πληθώρα προπονητικών πιστοποιήσεων στα αθλήματα αντοχής από εθνικές ομοσπονδίες και συνδέσμους προπονητών. Έχει παρακολουθήσει πλήθος εκπαιδευτικών σεμιναρίων της Διεθνούς Ομοσπονδίας Τριάθλου τόσο για Διοργανωτές Αγώνων όσο και κριτές. Επίσης έχει παρακολουθήσει πολυήμερα σεμινάρια για διοργανωτές αγώνων στη Λοζάνη κάτω από την εποπτεία της ΔΟΕ. Έχει σπουδάσει Χημεία στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Έχει τους εξής πανεπιστημιακούς μεταπτυχιακούς τίτλους : Αθλητική Διοίκηση (Παν.Lyon1-Masters in Sport Organisations Management – πρόγραμμα αναγνωρισμένο από την Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή), Αθλητική Διοίκηση (Παν. Leicester), Διοίκηση Επιχειρήσεων (Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών- Executive MBA), Μάρκετινγκ & Επικοινωνία (Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών -MSc in Marketing and communication with New Technologies). Προπονητής Τριάθλου Προπονητής Τριάθλου Ο κ.Γιάννης Ψαρέλης έχει διατελέσει Διοικητικός Υπεύθυνος καθώς και Υπεύθυνος Στρατηγικής & Ανάπτυξης στο Sports Excellence (πρόγραμμα που πραγματοποιείται υπό την επιστημονική επίβλεψη της Α’ Ορθοπαιδικής Κλινικής του ΕΚΠΑ, όντας εγκεκριμένο κέντρο από τον Διεθνή Σύνδεσμο Κέντρων Υψηλού Αθλητισμού) έχοντας την επιστημονική επίβλεψη μέχρι και 1800 επίλεκτων αθλητών και αθλητριών προεθνικών και εθνικών ομάδων έως 18 ετών καθώς και των μελών της Προ-Ολυμπαικής προετοιμασίας για τους ΟΑ του Τόκυο (με μνημόνιο συνεργασίας με την ΕΟΕ). Σε επίπεδο ακαδημαϊκό/ ερευνητικό με σημείο αναφοράς μεταπτυχιακές και διδακτορικές σπουδές ασχολείται κυρίως με την επίδραση των προϊόντων νεοπρενίου/ wetsuit στην κολύμβηση τριαθλητών καθώς και με την μεγιστοποίηση της απόδοσης των αθλητών στο mixed relay του Τριάθλου. Από το 1990 συμμετέχει ως εισηγητής σε πλήθος εκπαιδευτικά προγράμματα επιμόρφωσης προπονητών, καθηγητών Φυσικής Αγωγής, γονέων αλλά και αθλητών είτε αναπτύσσοντας τεχνικά θέματα που αφορούν το Τρίαθλο είτε θέματα που αφορούν την ηθική στον αθλητισμό και το αντι-ντόπινγκ. Αρθογραφεί σε πλήθος αθλητικών ιστοσελίδων και περιοδικών σε θέματα που αφορούν την προπονητική, τους κανονισμούς του Τριάθλου ή θέματα ηθικής/ κοινωνιολογίας του αθλητισμού. Ο ίδιος σε συνεργασία με αθλητικούς φορείς (Ομοσπονδίας, Σωματείων και Αθλητικών Οργανισμών των Δήμων) από το 1990 έως σήμερα έχει σχεδιάσει και διοργανώσει έχοντας την επίβλεψη πάνω από 50 αγώνων σε όλη την Ελλάδα (Αθήνα, Χανιά, Ρέθυμνο, Τρίπολη, Θεσσαλονίκη, Σέρρες, Πιερία κ.λπ.)