Προπονητική Κολύμβησης : Η σημασία της προθέρμανσης

Κείμενο : Γιάννης Ψαρέλης – Προπονητική Ομάδα Smart Sport/ Athens Triathlon Team (Email : info@triathlonworld.gr)

Εχουμε αναφερθεί πολλές φορές στην σημασία της προθέρμανσης τόσο για την αποφυγή τραυματισμών όσο και την αύξηση της αθλητικής μας απόδοσης.

Σε αυτό το άρθρο θα εξετάσουμε την επίδραση της προθέρμανσης στην κολύμβηση και στο Τρίαθλο βασιζόμενοι σε έρευνα Πορτογάλων ερευνητών.

Χρησιμοποιώντας το σύστημα μέτρησης της δύναμης του κολυμβητή όταν κολυμπάει ελεύθερο (με το γνωστό σύστημα σύρμα/ λάστιχο) έκαναν ένατ τεστ 30 δευτερολέπτων με τους αθλητές να :

  • Να κάνουν κανονικά την προθέρμανση που έχουν συνηθίσει
  • Να μην κάνουν καθόλου προθέρμανση

Η διαφορά ανάμεσα στις δύο προσπάθειες ήταν περίπου 15% (αύξηση όταν γίνεται προθέρμανση)  τόσο στην μέγιστη δύναμη όσο και στην μέση δύναμη (299.62 ± 77.56 και 91.65 ± 14.70 N  και με προθέρμανση 351.33 ± 81.85 N and 103.97 ± 19.11 N).

Είναι ενδιαφέρον ότι οι συγκεντρώσεις γαλακτικού ήταν και στις δύο προσπάθειες ίδιες καθώς και η υποκειμενική αντιλαμβανόμενη αίσθηση κόπωσης.

Καταννοεί κάποιος πόσο σημαντικό πρόβλημα δημιουργείται στην απόδοση ενός τριαθλητή όταν αποφασίζει να ξεκινήσει ένα αγώνα τριάθλου και αντίστοιχα ένας κολυμβητής open water, δίχως να κάνει σωστή ή και καθόλου προθέρμανση.

About triathlonworld

Ο κ. Γιάννης Ψαρέλης είναι από τα ιστορικά στελέχη του Τριάθλου στη χώρα μας έχοντας παρακολουθήσει και συμμετέχει έντονά στη διοικητική ανάπτυξη του αθλήματος. Χρόνια μέλος των εθνικών ομάδων ,εκπρόσωπος των αθλητών στην τεχνική επιτροπή του αθλήματος, υπεύθυνος χάραξης των διαδρομών αγώνων της Ομοσπονδίας μεταξύ των οποίων και της Ολυμπιακής διαδρομής του 2004 στη Βουλιαγμένη,έχει διατελέσει γενικός γραμματέας της Ομοσπονδίας Τριάθλου και εκπρόσωπος αυτής στην Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή. Έχει πληθώρα προπονητικών πιστοποιήσεων στα αθλήματα αντοχής από εθνικές ομοσπονδίες και συνδέσμους προπονητών. Έχει παρακολουθήσει πλήθος εκπαιδευτικών σεμιναρίων της Διεθνούς Ομοσπονδίας Τριάθλου τόσο για Διοργανωτές Αγώνων όσο και κριτές. Επίσης έχει παρακολουθήσει πολυήμερα σεμινάρια για διοργανωτές αγώνων στη Λοζάνη κάτω από την εποπτεία της ΔΟΕ. Έχει σπουδάσει Χημεία στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Έχει τους εξής πανεπιστημιακούς μεταπτυχιακούς τίτλους : Αθλητική Διοίκηση (Παν.Lyon1-Masters in Sport Organisations Management – πρόγραμμα αναγνωρισμένο από την Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή), Αθλητική Διοίκηση (Παν. Leicester), Διοίκηση Επιχειρήσεων (Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών- Executive MBA), Μάρκετινγκ & Επικοινωνία (Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών -MSc in Marketing and communication with New Technologies). Προπονητής Τριάθλου Προπονητής Τριάθλου Ο κ.Γιάννης Ψαρέλης έχει διατελέσει Διοικητικός Υπεύθυνος καθώς και Υπεύθυνος Στρατηγικής & Ανάπτυξης στο Sports Excellence (πρόγραμμα που πραγματοποιείται υπό την επιστημονική επίβλεψη της Α’ Ορθοπαιδικής Κλινικής του ΕΚΠΑ, όντας εγκεκριμένο κέντρο από τον Διεθνή Σύνδεσμο Κέντρων Υψηλού Αθλητισμού) έχοντας την επιστημονική επίβλεψη μέχρι και 1800 επίλεκτων αθλητών και αθλητριών προεθνικών και εθνικών ομάδων έως 18 ετών καθώς και των μελών της Προ-Ολυμπαικής προετοιμασίας για τους ΟΑ του Τόκυο (με μνημόνιο συνεργασίας με την ΕΟΕ). Σε επίπεδο ακαδημαϊκό/ ερευνητικό με σημείο αναφοράς μεταπτυχιακές και διδακτορικές σπουδές ασχολείται κυρίως με την επίδραση των προϊόντων νεοπρενίου/ wetsuit στην κολύμβηση τριαθλητών καθώς και με την μεγιστοποίηση της απόδοσης των αθλητών στο mixed relay του Τριάθλου. Από το 1990 συμμετέχει ως εισηγητής σε πλήθος εκπαιδευτικά προγράμματα επιμόρφωσης προπονητών, καθηγητών Φυσικής Αγωγής, γονέων αλλά και αθλητών είτε αναπτύσσοντας τεχνικά θέματα που αφορούν το Τρίαθλο είτε θέματα που αφορούν την ηθική στον αθλητισμό και το αντι-ντόπινγκ. Αρθογραφεί σε πλήθος αθλητικών ιστοσελίδων και περιοδικών σε θέματα που αφορούν την προπονητική, τους κανονισμούς του Τριάθλου ή θέματα ηθικής/ κοινωνιολογίας του αθλητισμού. Ο ίδιος σε συνεργασία με αθλητικούς φορείς (Ομοσπονδίας, Σωματείων και Αθλητικών Οργανισμών των Δήμων) από το 1990 έως σήμερα έχει σχεδιάσει και διοργανώσει έχοντας την επίβλεψη πάνω από 50 αγώνων σε όλη την Ελλάδα (Αθήνα, Χανιά, Ρέθυμνο, Τρίπολη, Θεσσαλονίκη, Σέρρες, Πιερία κ.λπ.)