Κολύμβηση Open Water 10χλμ. : Υποθερμία και στους αθλητές υψηλού επιπέδου.

Κείμενο : Γιάννης Ψαρέλης, Προπονητική Ομάδα Smart Sport & Συντακτική Ομάδα TriathlonWorld & Triathlon.gr (Email :info@triathlonworld.gr)

Παρακολουθώντας το ΠαγκόσμιοΠρωτάθλημα κολύμβησης Open Water σίγουρα εντυπωσιαστήκαμε από την εθνική ομάδα της Βραζιλίας η οποία κατάφερε να κερδίσει την πλειονότητα των μεταλίων.

Στην χώρα που θα φιλοξενήσει τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2016 έκαναν έρευνα για να δουν εάν τυχόν υφίσταται υποθερμία σε αγώνες κολύμβησης 10χλμ σε ανοιχτό νερό. Στην έρευνα συμμετείχαν οι 7 καλύτεροι αθλητές τους και οι 5 καλύτερες αθλήτριες.

Να διευκρινήσουμε ότι σύμφωνα με τον κανονισμό της FINA η θερομκρασία πρέπει να είναι 16 βαθμούς κελσίου και αυτή να έχει μετρηθεί από τους κριτές δύο ώρες πριν τον αγώνα στο κέντρο της διαδρομής σε βάθος 40 εκ.

Η θερμοκρασία του νερού στο πείραμα που έκαναν οι ερευνητές από την Βραζιλία ήταν 21 βαθμούς κελσίου δηλαδή αρκετά υψηλά σε σχέση με το κατώτερο όριο της FINA & η θερμοκρασία νερού ήταν 20,1 βαθμούς κελσίου.

Σύμφωνα με την Αμερικάνικη Εταιρεία Καρδιολογίας (American Heart Association) όταν έχουμε θερμοκρασία σώματος 34-35 βαθμούς έχουν ήπια υποθερμία και όταν έχουμε θερμοκρασία σώματος 30-34 βαθμούς κελσίου έχουμε μέτρια.

Στην έρευνα είχαμε 5 αθλητές μετά τον αγώνα με θερμοκασία σώματος 34-35 βαθμούς κελσίου και 7 αθλητές με θερμοκασία σώματος μεταξύ 30-34 βαθμούς κελσίου.

Φυσικά όπως ήταν αναμενόμενο στις γυναίκες μεγαλύτερη μείωσης της θερμοκρασίας του σώματος δηλαδή  είχαμε -4,2 (+/- 0,9) βαθμούς ενώ στους άντρες ελαφρώς μικρότερη -2,7 (+/-1,9).

Νομίζω ότι είναι χρήσιμη έρευνα να χρησιμοποιηθεί τόσο από προπονητές κολύμβησης και τριάθλου όσο και διοργανωτές αγώνων για παραπάνω προβληματισμό και πάντοτε με κυρίαρχο γνώμονα την ασφάλεια και την προστασία της υγείας των αθλητών.

 

About triathlonworld

Ο κ. Γιάννης Ψαρέλης είναι από τα ιστορικά στελέχη του Τριάθλου στη χώρα μας έχοντας παρακολουθήσει και συμμετέχει έντονά στη διοικητική ανάπτυξη του αθλήματος. Χρόνια μέλος των εθνικών ομάδων ,εκπρόσωπος των αθλητών στην τεχνική επιτροπή του αθλήματος, υπεύθυνος χάραξης των διαδρομών αγώνων της Ομοσπονδίας μεταξύ των οποίων και της Ολυμπιακής διαδρομής του 2004 στη Βουλιαγμένη,έχει διατελέσει γενικός γραμματέας της Ομοσπονδίας Τριάθλου και εκπρόσωπος αυτής στην Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή. Έχει πληθώρα προπονητικών πιστοποιήσεων στα αθλήματα αντοχής από εθνικές ομοσπονδίες και συνδέσμους προπονητών. Έχει παρακολουθήσει πλήθος εκπαιδευτικών σεμιναρίων της Διεθνούς Ομοσπονδίας Τριάθλου τόσο για Διοργανωτές Αγώνων όσο και κριτές. Επίσης έχει παρακολουθήσει πολυήμερα σεμινάρια για διοργανωτές αγώνων στη Λοζάνη κάτω από την εποπτεία της ΔΟΕ. Έχει σπουδάσει Χημεία στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Έχει τους εξής πανεπιστημιακούς μεταπτυχιακούς τίτλους : Αθλητική Διοίκηση (Παν.Lyon1-Masters in Sport Organisations Management – πρόγραμμα αναγνωρισμένο από την Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή), Αθλητική Διοίκηση (Παν. Leicester), Διοίκηση Επιχειρήσεων (Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών- Executive MBA), Μάρκετινγκ & Επικοινωνία (Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών -MSc in Marketing and communication with New Technologies). Προπονητής Τριάθλου Προπονητής Τριάθλου Ο κ.Γιάννης Ψαρέλης έχει διατελέσει Διοικητικός Υπεύθυνος καθώς και Υπεύθυνος Στρατηγικής & Ανάπτυξης στο Sports Excellence (πρόγραμμα που πραγματοποιείται υπό την επιστημονική επίβλεψη της Α’ Ορθοπαιδικής Κλινικής του ΕΚΠΑ, όντας εγκεκριμένο κέντρο από τον Διεθνή Σύνδεσμο Κέντρων Υψηλού Αθλητισμού) έχοντας την επιστημονική επίβλεψη μέχρι και 1800 επίλεκτων αθλητών και αθλητριών προεθνικών και εθνικών ομάδων έως 18 ετών καθώς και των μελών της Προ-Ολυμπαικής προετοιμασίας για τους ΟΑ του Τόκυο (με μνημόνιο συνεργασίας με την ΕΟΕ). Σε επίπεδο ακαδημαϊκό/ ερευνητικό με σημείο αναφοράς μεταπτυχιακές και διδακτορικές σπουδές ασχολείται κυρίως με την επίδραση των προϊόντων νεοπρενίου/ wetsuit στην κολύμβηση τριαθλητών καθώς και με την μεγιστοποίηση της απόδοσης των αθλητών στο mixed relay του Τριάθλου. Από το 1990 συμμετέχει ως εισηγητής σε πλήθος εκπαιδευτικά προγράμματα επιμόρφωσης προπονητών, καθηγητών Φυσικής Αγωγής, γονέων αλλά και αθλητών είτε αναπτύσσοντας τεχνικά θέματα που αφορούν το Τρίαθλο είτε θέματα που αφορούν την ηθική στον αθλητισμό και το αντι-ντόπινγκ. Αρθογραφεί σε πλήθος αθλητικών ιστοσελίδων και περιοδικών σε θέματα που αφορούν την προπονητική, τους κανονισμούς του Τριάθλου ή θέματα ηθικής/ κοινωνιολογίας του αθλητισμού. Ο ίδιος σε συνεργασία με αθλητικούς φορείς (Ομοσπονδίας, Σωματείων και Αθλητικών Οργανισμών των Δήμων) από το 1990 έως σήμερα έχει σχεδιάσει και διοργανώσει έχοντας την επίβλεψη πάνω από 50 αγώνων σε όλη την Ελλάδα (Αθήνα, Χανιά, Ρέθυμνο, Τρίπολη, Θεσσαλονίκη, Σέρρες, Πιερία κ.λπ.)