Κολύμβηση : Δηλώσεις Γιαννιώτη, Φωκαΐδη και Γέμελου!

Παραθέτουμε Δελτίο Τύπου της Κολυμβητικής Ομοαπονδίας Ελλάδος με δηλώσεις των αθλητών και προπονητών στην κολύμβηση Open Water που συμμετείχαν στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Κολύμβησης της Βαρκελώνης.
Δελτίο Τύπου Κολυμβητικής Ομοσπονδίας Ελλάδας.Στις 3:35 το απόγευμα έφτασαν στο Ελευθέριος Βενιζέλος ο Παγκόσμιος Πρωταθλητής στα 10 χιλιόμετρα κολύμβησης ανοιχτής θάλασσας, Σπύρος Γιαννιώτης, ο Αντώνης Φωκαΐδης και ο Ομοσπονδιακός προπονητής τους, Νίκος Γέμελος.

Εκεί, τους υποδέχτηκαν από την ΚΟΕ ο Γενικός Γραμματέας της Ομοσπονδιας, Δημήτρης Σαρακατσάνης, ο Τεχνικός Σύμβουλος της ΚΟΕ, Χριστόδουλος Χούμας, καθώς και ο Ομοσπονδιακός προπονητής κολύμβησης, Νίκος Κραουνάκης.

Ο Σπύρος Γιαννιώτης, ο Παγκόσμιος Πρωταθλητής στα 10 χιλιόμετρα, τόνισε στις δηλώσεις του ότι χρωστούσε αυτό το μετάλλιο από την Ολυμπιάδα του Λονδίνου. Αναλυτικά οι δηλώσεις του: «Είναι πολύ ωραίο συναίσθημα να έρχεσαι στη χώρα σου με μετάλλια στις αποσκευές, είναι ο,τι καλύτερο. Νιώθω πολύ χαρούμενος, γιατί είναι μια προσπάθεια αρκετών χρόνων, η οποία βγήκε σ’ αυτό το Παγκόσμιο πρωτάθλημα.

Νιώθω ότι έχω βάλει κι εγώ το λιθαράκι μου σ’ αυτό το κομμάτι που λέγεται ελληνική κολύμβηση και open water και είμαι πολύ χαρούμενος γι αυτό.

Είναι ένα μετάλλιο το οποίο χρωστούσα στην Ελλάδα από πέρυσι, από τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου. Το αφιερώνω σε όλους τους Έλληνες αυτό το μετάλλιο, κάτι που δεν κατάφερα πριν ένα χρόνο.

Στα 25 χιλιόμετρα πιστεύω τα πήγα καλά. Έκανα ένα λάθος προς το τέλος και έχασα το βάθρο. Δεν έχω κολυμπήσει ξανά τόσα χιλιόμετρα και στο τέλος του αγώνα ένιωθα άτρωτος. Πονούσα πολύ, αλλά κατάφερα και ξεπέρασα τον πόνο, δεν είχα νιώσει ποτέ στη ζωή μου έτσι. Ήταν κάτι τρομερό, θα έχω να το λέω στη ζωή μου αυτό, ότι κολύμπησα τόσο μεγάλη απόσταση και με επιτυχία.

Όσον αφορά το Ρίο, αυτή τη στιγμή πάω χρόνο με τον χρόνο. Είμαι πολύ μακριά από την Ολυμπιάδα, θέλω να νιώθω χρόνο με τον χρόνο ότι είμαι καλά. Αν νιώθω καλά το 2015, εκεί θα το κυνηγήσω. Είμαι ευτυχής που έχω κάνει τόσες επιτυχίες στην καριέρα μου».

Ο Αντώνης Φωκαΐδης, ο οποίος κατέκτησε το ασημένιο μετάλλιο μαζί με τον Σπύρο Γιαννιώτη και την Κέλλυ Αραούζου στα 5 χιλιόμετρα Ομαδικό, εκθείασε τον Παγκόσμιο Πρωταθλητή στις δηλώσεις του: «Ο,τι και να πω για τον Σπύρο, είναι λίγο. Δίπλα του έχω μάθει πάρα πολλά πράγματα σ’ αυτό τον ένα χρόνο που συνεργάζομαι μαζί του.  Με βοηθάει και στις προπονήσεις, και στους αγώνες, μου δείχνει το τι να προσέξω. Κι αυτό με «τραβάει» προς τα πάνω, γιατί βλέπω ότι σ’ αυτό τον χρόνο έχω δει αλλαγές πάνω μου, τόσο στην τακτική, όσο και στο σώμα μου. Το μετάλλιο είναι η επιβράβευση γι αυτά που είχα κάνει όλο αυτό το διάστημα, ακόμα δεν το έχω συνειδητοποιήσει».

Ο Ομοσπονδιακός προπονητής, Νίκος Γέμελος, τόνισε πως πείσμα, ικανότητα και φυσική κατάσταση ήταν αυτά που έδωσαν στον Γιαννιώτη το χρυσό μετάλλιο: «Όλος ο κόσμος της κολύμβησης και όχι μόνο, ήθελε αυτή τη διάκριση. Όλοι βοηθήσανε με τον τρόπο τους για να φτάσουμε σ’ αυτό το σημείο.

Ο Σπύρος είχε πολύ πείσμα, κι αυτό του έβγαινε μέσα στο νερό. Αλλά δεν είναι μόνο το πείσμα, είναι και η φυσική κατάσταση, είναι και οι ικανότητες που έχεις και γενικά, όλα αυτά που θα σου δώσουν την πρώτη θέση. Το να είσαι Παγκόσμιος πρωταθλητής θέλει μεν το πείσμα, αλλά η ικανότητα θα κάνει τη διαφορά.

Είμαι 14 χρόνια προπονητής του Σπύρου. Όλα αυτά τα χρόνια είχαμε μόνο καλές στιγμές, γιατί κι από τις κακές στιγμές, πάντα βρίσκαμε κάτι θετικό.

Οι Έλληνες, ακόμα και με δυσκολίες, θα τα καταφέρνουμε. Τα καταφέραμε ήδη στη Βαρκελώνη, θα τα καταφέρουμε και αλλού. Με το τίποτα, εμείς φτιάχνουμε παλάτια.

Ο Σπύρος, μέχρι στιγμής, δείχνει ότι μπορεί να πάει στο Ρίο, αλλά αυτό θα φανεί χρόνο με το χρόνο. Δεν μπορώ να το πω ακόμα με σιγουριά ότι θα πάει, αυτό θα φανεί χρόνο με το χρόνο, από τις προπονήσεις και τα μίτινγκ που θα λάβει μέρος».

About triathlonworld

Ο κ. Γιάννης Ψαρέλης είναι από τα ιστορικά στελέχη του Τριάθλου στη χώρα μας έχοντας παρακολουθήσει και συμμετέχει έντονά στη διοικητική ανάπτυξη του αθλήματος. Χρόνια μέλος των εθνικών ομάδων ,εκπρόσωπος των αθλητών στην τεχνική επιτροπή του αθλήματος, υπεύθυνος χάραξης των διαδρομών αγώνων της Ομοσπονδίας μεταξύ των οποίων και της Ολυμπιακής διαδρομής του 2004 στη Βουλιαγμένη,έχει διατελέσει γενικός γραμματέας της Ομοσπονδίας Τριάθλου και εκπρόσωπος αυτής στην Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή. Έχει πληθώρα προπονητικών πιστοποιήσεων στα αθλήματα αντοχής από εθνικές ομοσπονδίες και συνδέσμους προπονητών. Έχει παρακολουθήσει πλήθος εκπαιδευτικών σεμιναρίων της Διεθνούς Ομοσπονδίας Τριάθλου τόσο για Διοργανωτές Αγώνων όσο και κριτές. Επίσης έχει παρακολουθήσει πολυήμερα σεμινάρια για διοργανωτές αγώνων στη Λοζάνη κάτω από την εποπτεία της ΔΟΕ. Έχει σπουδάσει Χημεία στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Έχει τους εξής πανεπιστημιακούς μεταπτυχιακούς τίτλους : Αθλητική Διοίκηση (Παν.Lyon1-Masters in Sport Organisations Management – πρόγραμμα αναγνωρισμένο από την Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή), Αθλητική Διοίκηση (Παν. Leicester), Διοίκηση Επιχειρήσεων (Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών- Executive MBA), Μάρκετινγκ & Επικοινωνία (Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών -MSc in Marketing and communication with New Technologies). Προπονητής Τριάθλου Προπονητής Τριάθλου Ο κ.Γιάννης Ψαρέλης έχει διατελέσει Διοικητικός Υπεύθυνος καθώς και Υπεύθυνος Στρατηγικής & Ανάπτυξης στο Sports Excellence (πρόγραμμα που πραγματοποιείται υπό την επιστημονική επίβλεψη της Α’ Ορθοπαιδικής Κλινικής του ΕΚΠΑ, όντας εγκεκριμένο κέντρο από τον Διεθνή Σύνδεσμο Κέντρων Υψηλού Αθλητισμού) έχοντας την επιστημονική επίβλεψη μέχρι και 1800 επίλεκτων αθλητών και αθλητριών προεθνικών και εθνικών ομάδων έως 18 ετών καθώς και των μελών της Προ-Ολυμπαικής προετοιμασίας για τους ΟΑ του Τόκυο (με μνημόνιο συνεργασίας με την ΕΟΕ). Σε επίπεδο ακαδημαϊκό/ ερευνητικό με σημείο αναφοράς μεταπτυχιακές και διδακτορικές σπουδές ασχολείται κυρίως με την επίδραση των προϊόντων νεοπρενίου/ wetsuit στην κολύμβηση τριαθλητών καθώς και με την μεγιστοποίηση της απόδοσης των αθλητών στο mixed relay του Τριάθλου. Από το 1990 συμμετέχει ως εισηγητής σε πλήθος εκπαιδευτικά προγράμματα επιμόρφωσης προπονητών, καθηγητών Φυσικής Αγωγής, γονέων αλλά και αθλητών είτε αναπτύσσοντας τεχνικά θέματα που αφορούν το Τρίαθλο είτε θέματα που αφορούν την ηθική στον αθλητισμό και το αντι-ντόπινγκ. Αρθογραφεί σε πλήθος αθλητικών ιστοσελίδων και περιοδικών σε θέματα που αφορούν την προπονητική, τους κανονισμούς του Τριάθλου ή θέματα ηθικής/ κοινωνιολογίας του αθλητισμού. Ο ίδιος σε συνεργασία με αθλητικούς φορείς (Ομοσπονδίας, Σωματείων και Αθλητικών Οργανισμών των Δήμων) από το 1990 έως σήμερα έχει σχεδιάσει και διοργανώσει έχοντας την επίβλεψη πάνω από 50 αγώνων σε όλη την Ελλάδα (Αθήνα, Χανιά, Ρέθυμνο, Τρίπολη, Θεσσαλονίκη, Σέρρες, Πιερία κ.λπ.)