Swimming 101_ FAQs (Frequently Asked Questions)

Κολύμβηση για αρχάριους_Οι πιο συχνές απορίες.

Κείμενο: Γιάννης Ψαρέλης, BSc, MSc x2, MBA, PhDc

Σε συνέχεια των άρθρων που έχουμε γράψει και της επικοινωνίας που έχουμε με αρκετούς αναγνώστες μας έχουμε συγκεντρώσει μερικές από τις πιο συχνές απορίες αναφορικά με την προπόνηση της κολύμβησης.

Σε κάθε ζήτημα αξίζει να αφιερώσουμε ένα άρθρο και αυτό σκοπεύουμε να κάνουμε μελλοντικά.

Είναι σημαντικό να σημειώσουμε ότι οι συγκεκριμένες ερωτήσεις αφορούν αρχάριους κολυμβητές ή τριαθλητές χωρίς υποδομή στην κολύμβηση.

Πίνω νερό όταν αναπνέω. Τί κάνω λάθος ;

Η σωστή αναπνοή είναι δυνατή και συνεχόμενη. Εκπνέουμε όλο τον αέρα πριν να γυρίσουμε στο πλάι και να εισπνεύσουμε. Συνήθως οι αρχάριοι κολυμβητές κρατούν την αναπνοή τους μέσα στο νερό και όταν γυρίσουν στο πλάι συνεχίζουν να εκπνέουν.  Ετσι όταν ξεκινήσει η εισπνοή έχει ξεκινήσει και η στροφή του κεφαλιού προς το κέντρο (μέσα στο νερό). Ετσι εισπνέουν αέρα αλλά ταυτόγχρονα και νερό.

Οταν ένα μικρό παιδί μαθαίνει κολύμβηση η πρώτη άσκηση που κάνει είναι να σταθεί στον τοίχο της πισίνας και να κάνει ασκήσεις αναπνοής ώστε να του γίνει συνήθεια η σωστή εισπνοή – εκπνοή.

Από πρέπει να εκπνέω μέσα στο νερό

Θα ήταν ιδανικό η εκπνοή μέσα στο νερό

Νιώθω ότι τα πόδια μου βουλιάζουν. Τί να κάνω ;

Είναι πολύ συνηθισμένο σε αθλητές άλλων αθλημάτων να βουλιάζουν τα πόδια τους. Αυτό μπορεί να οφείλεται σε διάφορους παράγοντες με πιο συνηθισμένους το γεγονός ότι έχουν αδύναμα πόδια στο νερό (άσχετα εάν είναι πολύ δυνατοί στην ποδηλασία ή το τρέξιμο) ή έχουν πολύ ψηλά το κεφάλι τους.Αυτά βέβαι σε συνδυασμό με την κόπωση από τις άλλες αθλητικές δραστηριότητες. Σωστή ενδυνάμωση των ποδιών και σωστή θέση του κεφαλιού μπορεί να μας βοηθήσει σημαντικά όπως θα μας βοηθήσει πολύ να αφιερώσουμε χρόνο σε ασκήσεις ευλυγισίας και διατάσεις.

Προσπαθώ να κάνω πόδια με σανίδα αλλά μένω στο ίδιο σημείο ή κινούμαι πολύ αργά προς τα εμπρός.

Για να προωθηθούμε εμπρός πρέπει να μπορούμε να προωθήσουμε προς τα πίσω μάζα νερού. Το πιο σημαντικό είναι να αυξήσουμε την ευλυγισία στους ατραγάλους και να κάνουμε την κίνηση (μικρή και με μεγάλη συχνότητα) από ψηλά. Εχουμε γράψει σχετικό άρθρο για την προπόνηση των ποδιών στην ελεύθερη κολύμβηση.

Νιώθω πολύ σφιγμένος μέσα στο νερό. Τι μπορώ να κάνω;

Είναι λογικό αθλητές που κάνουν και άλλα αθλήματα να είναι πολύ σφιχτοί. Χρειάζεται ένα δομημένο πρόγραμμα ευλυγισίας τόσο πριν την προπόνηση μέσα στο νερό όσο και οποιαδήποτε άλλη στιγμή. Η ευλυγισία είναι σημαντικός παράγοντας για την βελτίωσή μας στο νερό.

Πρέπει να κολυμπάω κάθε μέρα;

Εχουμε συνηθίσει να ακούμε ότι είναι καλό να έχουμε καθημερινή επαφή με το νερό. Αυτό είναι σωστό όμως άλλο επαφή και άλλο προπόνηση. Οι περισσότεροι ερασιτέχνες αθλητές είναι προτιμότερο να κολυμπούν κάθε 48 ώρες ώστε να δίνουν χρόνο στους μύες τους να ξεκουράζονται. Καθημερινή προπόνηση μπορεί να έχει τα αντίθετα αποτελέσματα καθώς μπορεί να επιφέρει αρνητικά αποτελέσματα στην τεχνική μας λόγω κόπωσης τόσο του μυικού όσο και του κεντρικού νευρικού συστήματος.

Κάθε φορά που κάνω προπόνηση προσπαθώ – βάζω ως στόχο -να κολυμπάω όλο και πιο πολύ συνεχόμενα ;

Η πιο λάθος προπονητική προσέγγιση είναι να κολυμπάμε συνεχόμενα υποκινούμενοι από την ανασφάλειά μας κατά πόσο μπορούμε να καλύψουμε μία συγκεκριμένη απόσταση που συνήθως είναι η απόσταση του αγώνα.

Δεν μπορούμε να προσεγγίσουμε την κολύμβηση με τον ίδιο τρόπο που προσεγγίζουμε το τρέξιμο ή την ποδηλασία.

Ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος να βελτιωθώ στην τεχνική μου;

Η προπόνηση με κάποιον προπονητή που ειδιεκύεται στην προπόνηση τεχνικής σε ενήλικους αθλητές. Μπορεί να είναι κάποιος εξαιρετικός προπονητής κολύμβησης αλλά να μην έχει την υπομονή ή/και εμπειρία να ασχοληθεί με αθλητές χωρίς κολυμβητική υποδομή. Στην ελλάδα δεν υπάρχουν πολλοί προπονητές που να εξιδεικεύονται στην εκμάθηση ενηλίκων.

Ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος να καταλάβω τί κάνω λάθος;

Εκτός από το να κάνουμε προπόνηση με προπονητή ο οποίος θα δει τα λάθη που κάνω είναι χρήσιμο να βάλουμε κάποιον να μας τραβήξει βίντεο από όλες τις γωνίες, εμπρός-πίσω-πλάι.

Νιώθω ότι πηγαίνω πάνω κάτω στο νερό;

Για να συμβαίνει αυτό το πιο πιθανό είναι ότι είτε στην είσοδο του χεριού σπρώχνουμε νερό προς τα κάτω είτε στην έξοδο του χεριού σπρώχνουμε νερό προς τα πάνω είτε και τα δύο.

Με έχουν δει και μου λένε ότι πάω όπως η «σαύρα». Τί κάνω λάθος;

To πιο πιθανό είναι ότι είτε δημιουργούμε ροπές κατά την επαναφορά μας ή περνάμε το άξονα/ επίπεδο συμμετρίας του σώματός μας κατά την φάση της χεριάς μας

Για να διορθώσουμε το θέμα της επαναφοράς μπορούμε να κάνουμε ασκήσεις με έμφαση να διατηρούμε ψηλά τον αγκώνα κατά την διάρκεια της επαναφοράς. Υπάρχουν πολλοί αθλητές που κάνουν επαναφορά με τεντωμένο χέρι έχοντας την παλάμη πιο ψηλά από τον αγκώνα ή στο πλάι και όμως δεν δημιουργούν ροπές κατά την διάρκεια της κολύμβησης

Για να μπορέσουμε να έχουμε ένα πιο συμμετρικό κολύμπι χωρίς να περνάμε τον άξονα συμμετρίας η κολύμβησης με κεντρικό αναπνευστήρα θα βοηθήσει σημαντικά.

 

Εάν κάνω βάρη θα με βοηθήσουν στην κολύμβηση ;

Για τους αρχάριους αθλητές τα βάρη δεν μπορούν να προσφέρουν κάτι το ιδιαίτερο στην κολύμβηση.

 

Εάν χρησιμοποιώ χεράκια στην κολύμβηση θα δυναμώσω και θα βελτιωθώ πιο γρήγορα;

Οι πιο διάσημοι προπονητές κολύμβησης αμφισβητούν την χρησιμότητά τους ιδίως σε αρχάριους κολυμβητές. Τα χεράκια ίσως μάλιστα είναι και η πιο πιθανή αιτία τραυματισμού σε αθλητές με λάθος τεχνική.

Να κολυμπάω σε 25άρα ή 50άρα πισίνα;

Είναι σαφές ότι έναν αρχάριο αθλητή θα τον βοηθήσει σημαντικά η 25άρα πισίνα κυρίως ψυχολογικά αλλά και σωματικά.

Μερικά λόγια για τον συντάκτη

Ο Γιάννης Ψαρέλης (ΒSc, MSc x 2 , MBA, PhD candidate) ασχολείται ενεργά με τον αθλητισμό από το 1977 και με το Τρίαθλο συστηματικά από το 1990 ως αθλητής με συμμετοχές σε περισσότερους αγώνες τριάθλου διαφόρων αποστάσεων (μόνιμος μέλος της εθνικής ομάδας ανδρών), προπονητής, διοικητικό στέλεχος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Τριάθλου και μέλος της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής καθώς και αρχισυντάκτης στις εξής ιστοσελίδες: athensjournal.gr, roadrunning.gr 3 Athlon. Gr, triathlon. Gr &triathlonworld. gr, cyclingworld.gr.

Είναι εξαιρετικά έμπειρος προπονητής με περισσότερες από 10.000 ώρες προπονητικής εμπειρίας. Είναι επικεφαλής προπονητής στην Athens Triathlon Team, που αποτελεί την καλύτερη ομάδα Τριάθλου στην Ελλάδα.

Είναι μεταξύ άλλων πιστοποιημένος προπονητής Τριάθλου στην υψηλότερη βαθμίδα ( ΤρίαθλοΝέα Ζηλανδία Level 3, αναγνωρισμένος από την Διεθνή Ομοσπονδία Τριάθλου), πιστοποιημένος προπονητής Κολύμβησης (Επίπεδο 4 στην ένωση προπονητών Κολύμβησης των ΗΠΑ) και Silver License/ άδεια στην Ένωση προπονητών Κολύμβησης της Αυστραλίας), τρεξίματος μαραθωνίου δρόμου (North American Academy for Sport Professionals), ΤριάθλουIronman …Εχει παρακολουθήσει και έχει συμμετέχει σε ένα μεγάλο αριθμό ημερίδων, συνεδρίων και σεμιναρίων σχετικά με την προπονητική και τον αθλητισμό γενικότερα.

Είναι κάτοχος 3 πανεπιστημιακών τίτλων (2MSc & MBA)  και υποψήφιος διδάκτωρ στα ΣΕΦΑΑ Κομοτηνής με γνωστικό πεδίο «Εφαρμοσμένη Φυσιολογία στο Τρίαθλο», παράλληλα με το μεταπτυχιακό στη “Μεγιστοποίηση της Αθλητικής Απόδοσης” στο ίδιο πανεπιστήμιο.

Μερικές από τις προπονητικές του πιστοποιήσεις είναι οι εξής:

  1. Triathlon New Zeeland Level 3 Accredited Coach, endorsed by International Triathlon Union

  2. Ironman Triathlon Certified Coach & Ironman Coaches Association member

  3. ASCA (American Swimming Coaches Association)  member & Level 4 Certified Coach

  4. ASCTA ( Australian Swimming Teachers & Coaches Association) : Associate plus member, Accredited Swimming Teacher  for Adults and Adolescents & Silver License Swimming Coach.

  5. North American Academy For Sport and Fitness- Marathon Running Certified Coach

  6. USA National Federation of High Schools -Accredited & Certified Coach

  7. University of Leicester, Postgraduate Diploma in Sociology of Sports (Sports Management)

  8. Universite Lyon 1- Master europeen en management  des organizations sportives (MSc)

  9. Stonebridge Associated Colleges- Diploma and Level 3 Certificate in Sports Coaching

  10. Dual Career- University of Peloponnese- Certificate in Sports Physiology and Sports Psychology

About triathlonworld

O Γιάννης Ψαρέλης γεννήθηκε το 1969 στην Αθήνα. Από το 1978 ασχολείται με τον αθλητισμό. Είναι αναγνωρισμένος προπονητής τριάθλου από την Ironman και Level 3 προπονητής τριάθλου από την εθνική Ομοσπονδία της Νεας Ζηλανδίας (με το καλύτερο σύστημα διαβίου εκπαίδευσης προπονητών), πιστοποιημένος δάσκαλος κολύμβησης (Teacher ID: 15843) από τον Σύνδεσμο Προπονητών Κολύμβησης της Αυστραλίας καθώς και Αργυρού Επιπέδου Διεθνής προπονητής από τον ίδιο σύνδεσμο (ASCTA International Silver :0534). Επίσης, είναι πιστοποιημένος προπονητής κολύμβησης από τον Σύνδεσμο Προπονητών κολύμβησης των ΗΠΑ επιπέδου 4:5 (ASCA Level 4:5). Συνολικά έχει συμμετάσχει σε περισσότερους από 200 αγώνες τριάθλου και multistports και σε περισσότερους από 150 αγώνες τρεξίματος εκτός σταδίου. Έχει διατελέσει μέλος της Ολομέλειας της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής, Διοικητικός Διευθυντής στην Διεθνή Ολυμπιακή Ακαδημία, Γενικός Γραμματέας στην Ελληνική Ομοσπονδία Τριάθλου, Διευθυντής Αθλήματος στην ΟΕΟΑ Αθήνα 2004 κ.λπ. Έχει επίσης εμπνευστεί και διατελέσει Αθλητικός Διευθυντής του Κέντρου Υψηλού Αθλητισμού (Sports Excellence). Σπουδές: Χημεία (ΕΚΠΑ), ΜΒΑ (ΟΠΑ), Μεταπτυχιακό στην Αθλητική Διοίκηση (MSc,Lyon 1), το Μάρκετινγκ και την Επικοινωνία ( από το Οικονομικό Πανεπιστήμιο ΑθηνώνMSc). Πρόσφατα, είναι στη διαδικασία ολοκλήρωσης Μεταπτυχιακού πάνω στην Μεγιστοποίηση της Αθλητικής Απόδοσης και την Προπονητική (ΔΠΘ). Σήμερα, είναι υποψήφιος Διδάκτωρ στο ΔΠΘ με αντικείμενο την εφαρμοσμένη Φυσιολογία στα αθλήματα αντοχής.