Τεχνική κολύμβησης : «Κύματα Eddy» & drafting …με απλά λόγια.

Εισαγωγή

Πολλές φορές ακούμε αθλητές και προπονητές να δίνουν συμβουλές σε άλλους αθλητές αναφορικά με το πως πρέπει να κολυμπάνε.

Εάν κάποιος αθλητής ρωτήσει «Γιατί;» η απάντηση που έχουμε ακούσει να δίνεται φανερώνει στην συντριπτική περίπτωση άγνοια βασικών θεμάτων φυσικής.

Η καλή γνώση φυσικής θα έπρεπε να είναι προαπαιτούμενο για έναν προπονητή όμως δυστυχώς δεν είναι η πραγματικότητα. Πόσο μάλλον όταν μιλάμε για κολύμβηση όπου η υδροδυναμική (ή αλλιώς δυναμική των ρευστών) είναι από τους σύνθετους κλάδους της Μηχανικής που αναπτύχθηκε τους τελευταίους αιώνες με την καταλυτική βοήθεια των μαθηματικών.

Το να μελετήσουμε την στατιστική του νερού δηλαδή σε κατάσταση ισορροπίας είναι σχετικά απλό, όμως ακόμα και εκεί απαιτείται βασική έννοια της φυσικής.

Οταν όμως θέλουμε να μελετήσουμε την κίνηση του νερού το φαινόμενο γίνεται εξαιρετικά πολύπλοκο.

Ακόμα και φυσικοί ή χημικοί δυσκολεύονται να καταννοήσουν πολλά φαινόμενα της υδροδυναμικής και της ροής των ρευστών γενικότερα και αυτό γιατί όπως αναφέραμε παραπάνω απαιτούνται δύσκολα μαθηματικά μοντέλα.

Στο εξωτερικό τόσο οι ερευνητές όσο και οι προπονητές κατανοούν αυτή την αναγκαιότητα.

Ιδιαίτερα στο τρίαθλο η κατανόηση της δυναμικής των ρευστών είναι πάρα πολύ σημαντική καθώς μόνο έτσι μπορούμε να κατανοήσουμε ζητήματα που αφορούν και την ποδηλασία ατομικής χρονομέτρησης.

Εμείς επιχειρούμε με απλά λόγια απλά να αναδείξουμε ορισμένα ζητήματα.

 

Κύματα Eddy και κολύμβηση.

Οταν σώμα κινείται μέσα σε ένα ρευστό  δημιουργεί «τρύπες» που καθώς περνάει το σώμα αυτές οι τρύπες σταδιακά «γεμίζουν» πάλι. Δηλαδή έχουμε ένα κενό όπου μόρια του ρευστού στροβιλίζονται έντονα.

Πιο συγκεκριμένα στην κολύμβ ηση καθώς ο κολυμβητής κολυμπάει με το σώμα του δημιουργεί τρύπες νερού που αυτές πληρούνται σταδιακά με μόρια νερού. Αυτά τα μόρια που στροβιλίζονται ονομάζονται κύματα Eddy (ίσως ο πιο δόκιμος όρος είναι ρεύματα eddy). (Σημείωση : Με απλά λόγια πρέπει να σημειώσουμε ότι η στρωτή ροή του νερού – όπου τα στρώματα νερού κυλούν απαλά μεταξύ τους- γίνεται λόγω της κίνησης του κολυμβητή γίνεται στροβιλώδης ή τυρβώδης όπως συνήθως την ονομάζουν οι φυσικοί/ χημικοί)

H αντίσταση Eddy δημιουργείται όταν ο κολυμβητής δημιουργεί δίνη και ταράζει λόγω το κινήσεων του το νερό.

Οπως είναι γνωστό έχουμε υψηλή πίεση στην μετωπική επιφάνεια του κολυμβητή που τον σπρώχνει προς και τα πίσω και χαμηλή πίεση που τον τραβάει/ έλκει  προς τα πίσως επίσης.

Δηλαδή με απλά λόγια η δίνη και ταραχή τραβάει τον κολυμβητή προς τα πίσω.

Η τεχνική του αθλητή είναι αυτή που καθορίζει την δημιουργία δίνης γύρω από το σώμα του αθλητή. Δηλαδή όσο χειρότερη η τεχνική ενός αθλητή τόσο πιο έντονη  η αναταραχή του νερού και τόσο μεγαλύτερος ο όγκος που θα πρέπει να γεμίσει με μόριο…και τόσο πιο έντονο  το ρεύμα Eddy.

Αντίθετα το φαινόμενο περιορίζεται όσο πιο ευθυγραμμισμένο και πιο στενό είναι το σώμα/ αντικείμενο που κινείται στο υδάτινο περιβάλλον.

Κύματα Eddy & Drafting

Οταν κάνουμε drafting πίσω από έναν κολυμβητή η πίεση μπροστά μας είναι σαφώς πολύ πιο μικρή από ότι μπροστά από τον κολυμβητή που ακολουθούμε. Συνεπώς ο κολυμβητής που κάνει drafting μπορεί να έχει μία ταχύτητα κίνησης μέσα στο νερό με πολύ μικρότερη προσπάθεια.

Τέλος πρέπει να τονίσουμε ότι παρότι δεν θεωρούνται τα κύματα Eddy ο πιο σημαντικός παράγοντας της υδροδυναμικής του κολυμβητή όμως είναι κάτι που πρέπει να έχουμε υπόψιν μας.

Σε επόμενο άρθρο θα παρουσιάσουμε τις μεταβολές στην αποτελεσματικότητα του drafting στην κολύμβηση ανάλογα με την απόσταση των δύο κολυμβητών.

Κείμενο : Γιάννης Ψαρέλης – Προπονητική Ομάδα Smart Sport/& Athens Triathlon Team & Συντακτική Ομάδα Triathlon World.gr. (Email : info@triathlonworld.gr / info@athensjournal.gr & 6937170260)

 

 

 

About triathlonworld

Ο κ. Γιάννης Ψαρέλης είναι από τα ιστορικά στελέχη του Τριάθλου στη χώρα μας έχοντας παρακολουθήσει και συμμετέχει έντονά στη διοικητική ανάπτυξη του αθλήματος. Χρόνια μέλος των εθνικών ομάδων ,εκπρόσωπος των αθλητών στην τεχνική επιτροπή του αθλήματος, υπεύθυνος χάραξης των διαδρομών αγώνων της Ομοσπονδίας μεταξύ των οποίων και της Ολυμπιακής διαδρομής του 2004 στη Βουλιαγμένη,έχει διατελέσει γενικός γραμματέας της Ομοσπονδίας Τριάθλου και εκπρόσωπος αυτής στην Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή. Έχει πληθώρα προπονητικών πιστοποιήσεων στα αθλήματα αντοχής από εθνικές ομοσπονδίες και συνδέσμους προπονητών. Έχει παρακολουθήσει πλήθος εκπαιδευτικών σεμιναρίων της Διεθνούς Ομοσπονδίας Τριάθλου τόσο για Διοργανωτές Αγώνων όσο και κριτές. Επίσης έχει παρακολουθήσει πολυήμερα σεμινάρια για διοργανωτές αγώνων στη Λοζάνη κάτω από την εποπτεία της ΔΟΕ. Έχει σπουδάσει Χημεία στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Έχει τους εξής πανεπιστημιακούς μεταπτυχιακούς τίτλους : Αθλητική Διοίκηση (Παν.Lyon1-Masters in Sport Organisations Management – πρόγραμμα αναγνωρισμένο από την Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή), Αθλητική Διοίκηση (Παν. Leicester), Διοίκηση Επιχειρήσεων (Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών- Executive MBA), Μάρκετινγκ & Επικοινωνία (Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών -MSc in Marketing and communication with New Technologies). Προπονητής Τριάθλου Προπονητής Τριάθλου Ο κ.Γιάννης Ψαρέλης έχει διατελέσει Διοικητικός Υπεύθυνος καθώς και Υπεύθυνος Στρατηγικής & Ανάπτυξης στο Sports Excellence (πρόγραμμα που πραγματοποιείται υπό την επιστημονική επίβλεψη της Α’ Ορθοπαιδικής Κλινικής του ΕΚΠΑ, όντας εγκεκριμένο κέντρο από τον Διεθνή Σύνδεσμο Κέντρων Υψηλού Αθλητισμού) έχοντας την επιστημονική επίβλεψη μέχρι και 1800 επίλεκτων αθλητών και αθλητριών προεθνικών και εθνικών ομάδων έως 18 ετών καθώς και των μελών της Προ-Ολυμπαικής προετοιμασίας για τους ΟΑ του Τόκυο (με μνημόνιο συνεργασίας με την ΕΟΕ). Σε επίπεδο ακαδημαϊκό/ ερευνητικό με σημείο αναφοράς μεταπτυχιακές και διδακτορικές σπουδές ασχολείται κυρίως με την επίδραση των προϊόντων νεοπρενίου/ wetsuit στην κολύμβηση τριαθλητών καθώς και με την μεγιστοποίηση της απόδοσης των αθλητών στο mixed relay του Τριάθλου. Από το 1990 συμμετέχει ως εισηγητής σε πλήθος εκπαιδευτικά προγράμματα επιμόρφωσης προπονητών, καθηγητών Φυσικής Αγωγής, γονέων αλλά και αθλητών είτε αναπτύσσοντας τεχνικά θέματα που αφορούν το Τρίαθλο είτε θέματα που αφορούν την ηθική στον αθλητισμό και το αντι-ντόπινγκ. Αρθογραφεί σε πλήθος αθλητικών ιστοσελίδων και περιοδικών σε θέματα που αφορούν την προπονητική, τους κανονισμούς του Τριάθλου ή θέματα ηθικής/ κοινωνιολογίας του αθλητισμού. Ο ίδιος σε συνεργασία με αθλητικούς φορείς (Ομοσπονδίας, Σωματείων και Αθλητικών Οργανισμών των Δήμων) από το 1990 έως σήμερα έχει σχεδιάσει και διοργανώσει έχοντας την επίβλεψη πάνω από 50 αγώνων σε όλη την Ελλάδα (Αθήνα, Χανιά, Ρέθυμνο, Τρίπολη, Θεσσαλονίκη, Σέρρες, Πιερία κ.λπ.)