SwimRun Hydra Tip of the Day: Επιλογή εξοπλισμού για την προπόνηση κολύμβησης

 • Ποιες οι διαφορές και απαιτήσεις του κολυμβητικού τμήματος σε έναν αγώνα SwimRun σε σχέση με έναν αγώνα Τριάθλου και ένα κολυμβητικό αγώνα;

 • Τι εξοπλισμό μπορώ να χρησιμοποιήσω στο swimrun;

 • Πως μπορώ να προετοιμάσω το σώμα μου για να κολυμπήσω χωρίς προβλήματα τραυματισμών στους αγώνες του swimrun;

 • Πόσο μεγάλο πλεονέκτημα μπορούν να μου δώσουν τα πλευστικά βοηθήματα καθώς και τα βοηθήματα προώθησης;

Κείμενο : Γιάννης Ψαρέλης (προπονητής Τριάθλου και υπεύθυνος σύνταξης Triathlon Mag)  -Web- Site : www.triathlonworld.gr – Email : smartsportcoach@hotmail.com & info@triathlonlab.gr -Κινητό : +30 693 71 70 260

Το SwimRun είναι ένα νέο άθλημα που εξαπλώνεται με πολύ γρήγορους ρυθμούς σε όλες τις χώρες και φαίνεται ότι αυτό θα γίνει και στην Ελλάδα τα επόμενα χρόνια. Πλέον υπάρχουν αθλητές οι οποίοι θέλουν να τους βοηθήσουμε προπονητικά στην αθλητική τους προετοιμασία τους ειδικά για αυτό τον αγώνα.

Έχουμε μιλήσει με αρκετούς δρομείς οι οποίοι θέλουν να θέσουν ένα νέο στόχο, μία νέα πρόκληση και να ζήσουν μία νέα ξεχωριστή περιπέτεια.

Επίσης έχουμε μιλήσει με αρκετούς τριαθλητές οι οποίοι στο τέλος της τριαθλητικής αγωνιστικής χρονιάς θέλουν να δοκιμάσουν κάτι νέο, διαφορετικό από το τρίαθλο.

Η κολύμβηση στο swimrun είναι τελείως διαφορετική από την κολύμβηση στο τρίαθλο με το wetsuit και φυσικά από την κολύμβηση open water.

Τι το διαφορετικό έχει; Μερικές από τις βασικές διαφορές είναι μεταξύ άλλων και οι εξής :

 1. Οι αθλητές/ -τριες μπορούν να χρησιμοποιήσουν ότι εξοπλισμό θέλουν αρκεί  να το έχουν μαζί τους σε όλο τον αγώνα, δηλαδή και στο τρέξιμο.

 2. Οι αθλητές/ -τριες μπορούν να χρησιμοποιήσουν χεράκια κολύμβησης οποιουδήποτε μεγέθους.

 3. Οι αθλητές/ -τριες μπορούν να χρησιμοποιήσουν pull buoy. Το pullbuoy στο swimrun δεν έχει καμία σχέση σε μέγεθος και σε άνωση με το κλασσικό Pull buoy που χρησιμοποιούν οι κολυμβητές στις προπονήσεις κολύμβησης. Είναι τόσο μεγάλο που εάν κάποιος το χρησιμοποεί στην προπόνηση μετά νοιώθει ότι το κλασσικό Pull buoy δεν έχει κανένα αποτέλεσμα.

 4. Οι αθλητές/ -τριες κολυμπούν με τα παπούτσια τρεξίματος.

 5. Οι αθλητές/ -τριες χρησιμοποιούν διαφορετικά wetsuit από τα κλασσικά τριαθλητικά που πλέον είναι και κολυμβητικά wetsuit αφού χρησιμοποιούνται και στους αγώνες της FINA. Πιο λεπτά, με μικρότερη άνωση, με το φερμουάρ εμπρός για να το ανοίγουν οι αθλητές όταν τρέχουν

Η κολύμβηση με αυτό τον εξοπλισμό έχει πολλές προπονητικές απαιτήσεις ώστε ο αθλητής ούτε να τραυματιστεί από τα χεράκια αλλά ούτε και να πιαστεί ώστε να μην μπορεί να τρέξει άνετα.

Μερικά tips

 1. Η ωμική ζώνη χρειάζεται πολύ συστηματική ενδυνάμωση ώστε να μπορεί κάποιος να κολυμπήσει πολύ ώρα με τα χεράκια. Το ίδιο ισχύει για τους μύες της πλάτης και τους τρικεφάλους.

 2. Τα κολυμβητικά λάστιχα είναι σχεδόν απαραίτητα για κάθε αθλητή που κάνει swimrun.

 3. Ξεκινούμε και χρησιμοποιούμε μικρής επιφάνειας χεράκια και σταδιακά αυξάνουμε το μέγεθός τους έχοντας κάποιους έμπειρους προπονητές να μας παρατηρούν και να διορθώνουν τυχόν λάθη μας.

 4. Χρησιμοποιούμε το δέσιμο στα δάχτυλα και όχι στον καρπό και αυτό αφορά τις προπονήσεις μας.

  Συνηθίζουμε να κολυμπάμε με τα μεγάλα Pull buoy του swimrun. Αυτή είναι μία αγορά που οπωσδήποτε πρέπει να κάνουμε.

 5. Κάνουμε πολλές συνδυαστικές προπονήσεις κολύμβησης – τρεξίματος ώστε το σώμα μας να μπορεί να συνηθίσει να τρέχει ύστερα από κολύμβηση με τις ιδιαιτερότητες που έχει αυτή στους αγώνες swimrun

 6. Απευθυνόμαστε σε προπονητές που μπορούν να μας βοηθήσουν στο swimrun

Είναι σαφές ότι το wetsuit, τα χεράκια όσο και το Pull Buoy μπορούν να μας δώσουν πολύ μεγάλη βοήθεια. Μπορούμε να κολυμπήσουμε πολύ πιο γρήγορα όμως αυτό απαιτεί κατάλληλη και για πολλές εβδομάδες προετοιμασία.

swimrun

swimrun

Summary
Article Name
SwimRun Swimming Training

About triathlonworld

Ο κ. Γιάννης Ψαρέλης είναι από τα ιστορικά στελέχη του Τριάθλου στη χώρα μας έχοντας παρακολουθήσει και συμμετέχει έντονά στη διοικητική ανάπτυξη του αθλήματος. Χρόνια μέλος των εθνικών ομάδων ,εκπρόσωπος των αθλητών στην τεχνική επιτροπή του αθλήματος, υπεύθυνος χάραξης των διαδρομών αγώνων της Ομοσπονδίας μεταξύ των οποίων και της Ολυμπιακής διαδρομής του 2004 στη Βουλιαγμένη,έχει διατελέσει γενικός γραμματέας της Ομοσπονδίας Τριάθλου και εκπρόσωπος αυτής στην Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή. Έχει πληθώρα προπονητικών πιστοποιήσεων στα αθλήματα αντοχής από εθνικές ομοσπονδίες και συνδέσμους προπονητών. Έχει παρακολουθήσει πλήθος εκπαιδευτικών σεμιναρίων της Διεθνούς Ομοσπονδίας Τριάθλου τόσο για Διοργανωτές Αγώνων όσο και κριτές. Επίσης έχει παρακολουθήσει πολυήμερα σεμινάρια για διοργανωτές αγώνων στη Λοζάνη κάτω από την εποπτεία της ΔΟΕ. Έχει σπουδάσει Χημεία στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Έχει τους εξής πανεπιστημιακούς μεταπτυχιακούς τίτλους : Αθλητική Διοίκηση (Παν.Lyon1-Masters in Sport Organisations Management – πρόγραμμα αναγνωρισμένο από την Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή), Αθλητική Διοίκηση (Παν. Leicester), Διοίκηση Επιχειρήσεων (Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών- Executive MBA), Μάρκετινγκ & Επικοινωνία (Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών -MSc in Marketing and communication with New Technologies). Προπονητής Τριάθλου Προπονητής Τριάθλου Ο κ.Γιάννης Ψαρέλης έχει διατελέσει Διοικητικός Υπεύθυνος καθώς και Υπεύθυνος Στρατηγικής & Ανάπτυξης στο Sports Excellence (πρόγραμμα που πραγματοποιείται υπό την επιστημονική επίβλεψη της Α’ Ορθοπαιδικής Κλινικής του ΕΚΠΑ, όντας εγκεκριμένο κέντρο από τον Διεθνή Σύνδεσμο Κέντρων Υψηλού Αθλητισμού) έχοντας την επιστημονική επίβλεψη μέχρι και 1800 επίλεκτων αθλητών και αθλητριών προεθνικών και εθνικών ομάδων έως 18 ετών καθώς και των μελών της Προ-Ολυμπαικής προετοιμασίας για τους ΟΑ του Τόκυο (με μνημόνιο συνεργασίας με την ΕΟΕ). Σε επίπεδο ακαδημαϊκό/ ερευνητικό με σημείο αναφοράς μεταπτυχιακές και διδακτορικές σπουδές ασχολείται κυρίως με την επίδραση των προϊόντων νεοπρενίου/ wetsuit στην κολύμβηση τριαθλητών καθώς και με την μεγιστοποίηση της απόδοσης των αθλητών στο mixed relay του Τριάθλου. Από το 1990 συμμετέχει ως εισηγητής σε πλήθος εκπαιδευτικά προγράμματα επιμόρφωσης προπονητών, καθηγητών Φυσικής Αγωγής, γονέων αλλά και αθλητών είτε αναπτύσσοντας τεχνικά θέματα που αφορούν το Τρίαθλο είτε θέματα που αφορούν την ηθική στον αθλητισμό και το αντι-ντόπινγκ. Αρθογραφεί σε πλήθος αθλητικών ιστοσελίδων και περιοδικών σε θέματα που αφορούν την προπονητική, τους κανονισμούς του Τριάθλου ή θέματα ηθικής/ κοινωνιολογίας του αθλητισμού. Ο ίδιος σε συνεργασία με αθλητικούς φορείς (Ομοσπονδίας, Σωματείων και Αθλητικών Οργανισμών των Δήμων) από το 1990 έως σήμερα έχει σχεδιάσει και διοργανώσει έχοντας την επίβλεψη πάνω από 50 αγώνων σε όλη την Ελλάδα (Αθήνα, Χανιά, Ρέθυμνο, Τρίπολη, Θεσσαλονίκη, Σέρρες, Πιερία κ.λπ.)