- Ποιό είναι το πιο συχνό λάθος που κάνουν οι αρχάριοι κολυμβητές αναφορά με την τεχνική τους στην ελεύθερη κολύμβηση;
- Πόσο επηρεάζει την συνολική τεχνική της κολύμβησης κάποια λανθασμένη κίνηση του κεφαλιού;
- Πως μπορεί κάποιος να διορθώσει το λάθος της τεχνικής που αφορά την κάθετη κίνηση του κεφαλιού κατά την διάρκεια της αναπνοής;
Το πιο συχνό λάθος τεχνικής στην ελεύθερη κολύμβηση που κάνει κάποιος που ξεκινάει κολύμβηση – ιδίως εάν ξεκινάει σε μεγάλη ηλικία- είναι ο λανθασμένος τρόπος αναπνοής στην ελεύθερη κολύμβηση (crawl).
Βέβαια λάθη στον τρόπο αναπνοής δεν κάνουν μόνο οι αρχάριοι κολυμβητές αλλά και πολλοί άλλοι κολυμβητές ακόμα και οι πολύ υψηλού επιπέδου.
Η αναπνοή στην κολύμβηση είναι αυτό που αγχώνει τους αρχάριους κολυμβητές και πολλούς τριαθλητές (συνειδητά ή υποσυνείδητα) και είναι η βασική αιτία της λανθασμένης υδροδυναμικής θέσης ενός κολυμβητή.
Το παραπάνω αποδεικνύεται όταν ένας αρχάριος κολυμβητής/ τριαθλητής κολυμπήσει ελεύθερο με αναπνευστήρα (skorkel) που αυτόματα βελτιώνεται η συνολική υδροσυναμική του και η τεχνική του γενικότερα.
Εμείς θα εστιάσουμε σε συγκεκριμένο πρόβλημα που είναι η κάθετη κίνηση που κάνουν ορισμένοι κολυμβητές με το κεφάλι ώστε να βγάλουν το πρόσωπό τους έξω από το νερό και να αναπνεύσουν. Σε επόμενα άρθρα θα επισημάνουμε και τα υπόλοιπα λάθη που γίνονται στην αναπνοή.
Το λάθος της κάθετης κίνησης προέρχεται από την έλλειψη περιστροφής του σώματος και κατά συνέπεια της περιστροφής των ώμων. Οπως έχουμε αναφέρει σε προηγούμενο άρθρο αρκετοί τριαθλητές αντιμετωπίζουν την ελεύθερη κολύμβηση (crawl) ως οριζόντιο στυλ όπως η πεταλούδα ή το πρόσθιο κάτι το οποίο φυσικά είναι λανθασμένο.
Ο μοναδικός τρόπο διόρθωσης είναι να μάθουν οι κολυμβητές να αφήσουν το κεφάλι τους μέσα στο νερό και να μπορούν να εισπνεύσουν οξυγόνο διαμέσου της περιστροφής του σώματος/ ώμων.
Για να επιτευχθεί το παραπάνω χρειάζεται να περιληφθούν απλές και βασικές ασκήσεις μετά την προθέρμανση και αυτό σε κάθε προπονητική μονάδα. Μπορούμε να ξεκινήσουμε από το catch up (σε ορισμένες περιπτώσεις ακόμα και με την χρήση σανίδας) και στη συνέχεια να κάνουμε πιο εξιδεικευμένες ασκήσεις.
Σε ορισμένες περιπτώσεις η μικρή πισίνα ή τα ρηχά στην θάλασσα είναι το καλύτερο περιβάλλον για να μπούμε μέσα στο νερό και να βοηθήσουμε πιο αποτελεσματικά τους κολυμβητές.
Τελειώνοντας πρέπει να πούμε ότι είναι χρήσιμο να ανακαλύψει ο προπονητής και άλλα λάθη στα οποία οφείλεται η κάθετη κίνηση του κεφαλιού όπως π.χ.
- ότι ο αθλητής δεν εκπνέει όλο τον αέρα πριν να εισπνεύσει ή
- ότι κρατάει την αναπνοή του ή
- ακόμα ότι προσπαθεί να αναπνέει κάθε 3 χεριές καθώς έτσι έχει ακούσει ότι πρέπει να κάνει κ.λπ.
ζητήματα που μπορεί να δημιουργούν αυτή την απότομη κίνηση ως εσπευσμένη ανάγκη για οξυγόνο.
Κείμενο : Γιάννης Ψαρέλης- Συντακτική Ομάδα TriathlonWorld & Triathlon.gr -Προπονητική ομάδα Smart Sport (Email :info@triathlonworld.gr)
About triathlonworld
Ο κ. Γιάννης Ψαρέλης είναι από τα ιστορικά στελέχη του Τριάθλου στη χώρα μας έχοντας παρακολουθήσει και συμμετέχει έντονά στη διοικητική ανάπτυξη του αθλήματος.
Χρόνια μέλος των εθνικών ομάδων ,εκπρόσωπος των αθλητών στην τεχνική επιτροπή του αθλήματος, υπεύθυνος χάραξης των διαδρομών αγώνων της Ομοσπονδίας μεταξύ των οποίων και της Ολυμπιακής διαδρομής του 2004 στη Βουλιαγμένη,έχει διατελέσει γενικός γραμματέας της Ομοσπονδίας Τριάθλου και εκπρόσωπος αυτής στην Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή.
Έχει πληθώρα προπονητικών πιστοποιήσεων στα αθλήματα αντοχής από εθνικές ομοσπονδίες και συνδέσμους προπονητών.
Έχει παρακολουθήσει πλήθος εκπαιδευτικών σεμιναρίων της Διεθνούς Ομοσπονδίας Τριάθλου τόσο για Διοργανωτές Αγώνων όσο και κριτές. Επίσης έχει παρακολουθήσει πολυήμερα σεμινάρια για διοργανωτές αγώνων στη Λοζάνη κάτω από την εποπτεία της ΔΟΕ.
Έχει σπουδάσει Χημεία στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών.
Έχει τους εξής πανεπιστημιακούς μεταπτυχιακούς τίτλους :
Αθλητική Διοίκηση (Παν.Lyon1-Masters in Sport Organisations Management – πρόγραμμα αναγνωρισμένο από την Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή),
Αθλητική Διοίκηση (Παν. Leicester),
Διοίκηση Επιχειρήσεων (Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών- Executive MBA),
Μάρκετινγκ & Επικοινωνία (Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών -MSc in Marketing and communication with New Technologies).
Προπονητής Τριάθλου
Προπονητής Τριάθλου
Ο κ.Γιάννης Ψαρέλης έχει διατελέσει Διοικητικός Υπεύθυνος καθώς και Υπεύθυνος Στρατηγικής & Ανάπτυξης στο Sports Excellence (πρόγραμμα που πραγματοποιείται υπό την επιστημονική επίβλεψη της Α’ Ορθοπαιδικής Κλινικής του ΕΚΠΑ, όντας εγκεκριμένο κέντρο από τον Διεθνή Σύνδεσμο Κέντρων Υψηλού Αθλητισμού) έχοντας την επιστημονική επίβλεψη μέχρι και 1800 επίλεκτων αθλητών και αθλητριών προεθνικών και εθνικών ομάδων έως 18 ετών καθώς και των μελών της Προ-Ολυμπαικής προετοιμασίας για τους ΟΑ του Τόκυο (με μνημόνιο συνεργασίας με την ΕΟΕ).
Σε επίπεδο ακαδημαϊκό/ ερευνητικό με σημείο αναφοράς μεταπτυχιακές και διδακτορικές σπουδές ασχολείται κυρίως με την επίδραση των προϊόντων νεοπρενίου/ wetsuit στην κολύμβηση τριαθλητών καθώς και με την μεγιστοποίηση της απόδοσης των αθλητών στο mixed relay του Τριάθλου.
Από το 1990 συμμετέχει ως εισηγητής σε πλήθος εκπαιδευτικά προγράμματα επιμόρφωσης προπονητών, καθηγητών Φυσικής Αγωγής, γονέων αλλά και αθλητών είτε αναπτύσσοντας τεχνικά θέματα που αφορούν το Τρίαθλο είτε θέματα που αφορούν την ηθική στον αθλητισμό και το αντι-ντόπινγκ.
Αρθογραφεί σε πλήθος αθλητικών ιστοσελίδων και περιοδικών σε θέματα που αφορούν την προπονητική, τους κανονισμούς του Τριάθλου ή θέματα ηθικής/ κοινωνιολογίας του αθλητισμού.
Ο ίδιος σε συνεργασία με αθλητικούς φορείς (Ομοσπονδίας, Σωματείων και Αθλητικών Οργανισμών των Δήμων) από το 1990 έως σήμερα έχει σχεδιάσει και διοργανώσει έχοντας την επίβλεψη πάνω από 50 αγώνων σε όλη την Ελλάδα (Αθήνα, Χανιά, Ρέθυμνο, Τρίπολη, Θεσσαλονίκη, Σέρρες, Πιερία κ.λπ.)