Αγώνες Τρεξίματος: Stymphalia Lake Run 2016

Δελτίο Τύπου των διοργανωτών.Με αφορμή το φετινό εορτασμό του Διεθνούς Συμβουλίου Μουσείων (ICOM) με θέμα «Μουσεία και Πολιτιστικά Τοπία», το ΝΠΔΔ Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού Σικυωνίων «Η ΜΗΚΩΝΗ» σε συνεργασία με το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ),, και τον αθλητικό σύλλογο Λαύκας «Η Στυμφαλίς» πραγματοποίησαν την Κυριακή 5 Ιουνίου τον 1ο Ημιμαραθώνιο Αγώνα Δρόμου με την ονομασία “Stymphalia Lake Run 2016″ στη Λίμνη Στυμφαλία.

Συνολικά  δήλωσαν συμμετοχή 520 άτομα πριν το κλείσιμο των εγγραφών , πέρασαν από το σημείο εκκίνησης 320 δρομείς, ενώ το Μουσείο Περιβάλλοντος Στυμφαλίας από όπου ήταν η αφετηρία και ο τερματισμός, επισκέφθηκαν 2.145 άτομα.

Ο αγώνας που περιλάμβανε τρεις διαδρομές (5χλμ, 10χλμ, 21,5χλμ.) και συνολικά 12 αγωνιστικές κατηγορίες ανδρών και γυναικών , πραγματοποιήθηκε περιφερειακά της Λίμνης Στυμφαλίας, δίνοντας έτσι στους συμμετέχοντες την ευκαιρία να γνωρίσουν τόσο το πολιτιστικό τοπίο της Λίμνης όσο και το Μουσείο, το οποίο την ίδια ημέρα συμπλήρωσε έξι χρόνια λειτουργίας.

Ήδη  τα αποτελέσματα του αγώνα έχουν αναρτηθεί στο site του Πολιτιστικού Ιδρύματος Πειραιώς , της ΜΗΚΩΝΗ και στο Running News . Όλα τα έσοδα από τις εγγραφές στον αγώνα κατατέθηκαν σε φορείς αρωγής παιδιών.

Οι επισκέπτες παράλληλα με τον αγώνα είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν μια σειρά από δράσεις με σκοπό την προβολή της σημασία της άθλησης. Με την καθοδήγηση γνωστών αθλητών όπως ο δύο φορές Ολυμπιονίκης κωπηλασίας Βασίλης Πολύμερος και ο Μεσογειονίκης Μαραθωνοδρόμος Χρήστος Σωτηρόπουλος έγιναν παρουσιάσεις Ολυμπιακών αθλημάτων (κωπηλασίας, τοξοβολίας, επιτραπέζιας αντισφαίρισης κ.λπ.) σε μικρούς και μεγάλους φίλους. Εντυπωσιακή ήταν και η επίδειξη επιτραπέζιας αντισφαίρισης από την ομάδα παίδων του Ζευγολατιού , που έχουν διακριθεί στους Πανελλήνιους Αγώνες του αθλήματος . Ακολούθησε μια ομιλία-ανοιχτή συζήτηση για παιδιά και ενηλίκους, με θέμα τα πρακτικά οφέλη της άσκησης και τους τρόπους που μπορούν οι γονείς να καθοδηγήσουν τα παιδιά τους με ασφάλεια σε θέματα αθλητισμού. Στην δράση αυτή μίλησαν ο καθηγητής ΤΕΦΑΑ Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης κ. Σάββας Τοκμακίδης, ο ομοσπονδιακός προπονητής κολύμβησης και «καλύτερος Έλληνας προπονητής 2015» κ. Νίκος Γέμελος και ο Ολυμπιονίκης και επικεφαλής της αντιπροσωπείας κωπηλασίας κ. Βασίλης Πολύμερος. Την συζήτηση συντόνισε ο κ. Γιάννης Ψαρέλης μέλος της Ομοσπονδίας Τρίαθλου, γνωστός για τη συμβολή του για τον «καθαρό αθλητισμό» κατά την διεξαγωγή διεθνών αγώνων στίβου.

Επιπλέον, οι συμμετέχοντες στον αγώνα δρόμου και οι επισκέπτες είχαν τη δυνατότητα να επισκεφθούν στο Μουσείο Περιβάλλοντος Στυμφαλίας, την έκθεση «Ο έκτος άθλος». Πρόκειται για μια πρωτότυπη καλλιτεχνική προσέγγιση που παρουσιάζει το μοναδικό περιβάλλον της περιοχής και το έργο που υλοποιείται για την προστασία και την ανάδειξή του στο πλαίσιο του προγράμματος LIFE Stymfalia (LIFE12NAT/GR/0000275). Με τα ζωγραφικά έργα του Γιώργου Παστάκα, την ποιητική αφήγηση του Γιώργου Μανιώτη και τη μουσική επένδυση του Γιώργου Κουμεντάκη, ο έκτος άθλος του Ηρακλή, ο οποίος κλήθηκε να εκδιώξει από τη Λίμνη τις Στυμφαλίδες όρνιθες που κατέστρεφαν τη γη, παρουσιάζεται εκ νέου στο κοινό.

Τέλος, ιδιαίτερα εντυπωσιακή ήταν η συμμετοχή των κατοίκων της περιοχής όπου με αφορμή το Stymphalia Lake Run 2016 διοργανώσαν γιορτή με τοπικά κεράσματα, αποδεικνύοντας για άλλη μια φορά τη ζεστή φιλοξενία της ορεινής Κορινθίας. Αξίζει να γίνει αναφορά και στην εξαιρετική φιλοξενία των καταλυμάτων της περιοχής , καθώς και στην παροχή των νερών «Ζήρεια» στον αγώνα από τον πρόεδρο της συνιοργανώτριας αθλητικής ομάδας «η Στυμφαλίς» , κ. Νίκο Σκάζα.

Η διοργάνωση εντυπωσίασε με την οργάνωση της κατοίκους και επισκέπτες . Ενώ η οργανωτική επιτροπή εξέφρασε της θερμές ευχαριστίες της προς την Ομάδα Εθελοντών Σαμαρειτών του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού και ιδιαίτερα την ομάδα της Κορίνθου για την συμβολή της ,καθώς και την Αστυνομία της Περιοχής , το κέντρο Υγείας Γκούρας και Κιάτου , και τους ιατρούς του αγώνα κυρίους Λευτέρη Κλαυδιανό , παθολόγο και Γιώργο Χριστοδούλου , καρδιολόγο .

Το Stymphalia Lake Run 2016, τίμησαν με την παρουσία τους , ο περιφερειάρχης κ. Π. Τατούλης, ο βουλευτής κ. Χ. Δήμας, ο αντιπεριφερειάχης κ. Π. Καλλίρης , ο περιφερειακός σύμβουλος κ. Κ. Λεγγας και εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης από όλη την Πελοπόννησο.

Στόχος του ΠΙΟΠ είναι να καθιερώσει, σε συνεργασία με το ΝΠΔΔ Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού Σικυωνίων «Η ΜΗΚΩΝΗ» και τον αθλητικό σύλλογο Λαύκας «Η Στυμφαλίς», τον ημιμαραθώνιο αγώνα δρόμου στη Λίμνη Στυμφαλία ως ετήσιο γεγονός.

 

About triathlonworld

Ο κ. Γιάννης Ψαρέλης είναι από τα ιστορικά στελέχη του Τριάθλου στη χώρα μας έχοντας παρακολουθήσει και συμμετέχει έντονά στη διοικητική ανάπτυξη του αθλήματος. Χρόνια μέλος των εθνικών ομάδων ,εκπρόσωπος των αθλητών στην τεχνική επιτροπή του αθλήματος, υπεύθυνος χάραξης των διαδρομών αγώνων της Ομοσπονδίας μεταξύ των οποίων και της Ολυμπιακής διαδρομής του 2004 στη Βουλιαγμένη,έχει διατελέσει γενικός γραμματέας της Ομοσπονδίας Τριάθλου και εκπρόσωπος αυτής στην Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή. Έχει πληθώρα προπονητικών πιστοποιήσεων στα αθλήματα αντοχής από εθνικές ομοσπονδίες και συνδέσμους προπονητών. Έχει παρακολουθήσει πλήθος εκπαιδευτικών σεμιναρίων της Διεθνούς Ομοσπονδίας Τριάθλου τόσο για Διοργανωτές Αγώνων όσο και κριτές. Επίσης έχει παρακολουθήσει πολυήμερα σεμινάρια για διοργανωτές αγώνων στη Λοζάνη κάτω από την εποπτεία της ΔΟΕ. Έχει σπουδάσει Χημεία στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Έχει τους εξής πανεπιστημιακούς μεταπτυχιακούς τίτλους : Αθλητική Διοίκηση (Παν.Lyon1-Masters in Sport Organisations Management – πρόγραμμα αναγνωρισμένο από την Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή), Αθλητική Διοίκηση (Παν. Leicester), Διοίκηση Επιχειρήσεων (Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών- Executive MBA), Μάρκετινγκ & Επικοινωνία (Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών -MSc in Marketing and communication with New Technologies). Προπονητής Τριάθλου Προπονητής Τριάθλου Ο κ.Γιάννης Ψαρέλης έχει διατελέσει Διοικητικός Υπεύθυνος καθώς και Υπεύθυνος Στρατηγικής & Ανάπτυξης στο Sports Excellence (πρόγραμμα που πραγματοποιείται υπό την επιστημονική επίβλεψη της Α’ Ορθοπαιδικής Κλινικής του ΕΚΠΑ, όντας εγκεκριμένο κέντρο από τον Διεθνή Σύνδεσμο Κέντρων Υψηλού Αθλητισμού) έχοντας την επιστημονική επίβλεψη μέχρι και 1800 επίλεκτων αθλητών και αθλητριών προεθνικών και εθνικών ομάδων έως 18 ετών καθώς και των μελών της Προ-Ολυμπαικής προετοιμασίας για τους ΟΑ του Τόκυο (με μνημόνιο συνεργασίας με την ΕΟΕ). Σε επίπεδο ακαδημαϊκό/ ερευνητικό με σημείο αναφοράς μεταπτυχιακές και διδακτορικές σπουδές ασχολείται κυρίως με την επίδραση των προϊόντων νεοπρενίου/ wetsuit στην κολύμβηση τριαθλητών καθώς και με την μεγιστοποίηση της απόδοσης των αθλητών στο mixed relay του Τριάθλου. Από το 1990 συμμετέχει ως εισηγητής σε πλήθος εκπαιδευτικά προγράμματα επιμόρφωσης προπονητών, καθηγητών Φυσικής Αγωγής, γονέων αλλά και αθλητών είτε αναπτύσσοντας τεχνικά θέματα που αφορούν το Τρίαθλο είτε θέματα που αφορούν την ηθική στον αθλητισμό και το αντι-ντόπινγκ. Αρθογραφεί σε πλήθος αθλητικών ιστοσελίδων και περιοδικών σε θέματα που αφορούν την προπονητική, τους κανονισμούς του Τριάθλου ή θέματα ηθικής/ κοινωνιολογίας του αθλητισμού. Ο ίδιος σε συνεργασία με αθλητικούς φορείς (Ομοσπονδίας, Σωματείων και Αθλητικών Οργανισμών των Δήμων) από το 1990 έως σήμερα έχει σχεδιάσει και διοργανώσει έχοντας την επίβλεψη πάνω από 50 αγώνων σε όλη την Ελλάδα (Αθήνα, Χανιά, Ρέθυμνο, Τρίπολη, Θεσσαλονίκη, Σέρρες, Πιερία κ.λπ.)