Αφιερωμένος στον Στέλιο Κυριακίδη ο Διεθνής Μαραθώνιος «ΜΕΓΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ»

Στον Στέλιο Κυριακίδη θα είναι αφιερωμένος από φέτος και στο εξής ο Διεθνής Μαραθώνιος «ΜΕΓΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ», τιμώντας την προσφορά ενός σπουδαίου ανθρώπου και αθλητή, ο οποίος έγραψε ιστορία με το θρίαμβό του στο Μαραθώνιο της Βοστώνης, πριν από ακριβώς 70 χρόνια.

 

Ο εμβληματικός δρομέας έγινε σύμβολο ελπίδας, κατά την περίοδο που η χώρα μας προσπαθούσε να αναγεννηθεί από τις στάχτες του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, με το ανεπανάληπτο επίτευγμά του το 1946 στη Βοστώνη, όπου έγινε ο πρώτος μη Βορειοαμερικανός Μαραθωνοδρόμος που κατέκτησε τη νίκη. Ήταν η κορυφαία στιγμή ενός γεννημένου πρωταθλητή, ο οποίος ξεπέρασε τις κακουχίες του πολέμου και υπερνικώντας τεράστια εμπόδια κατάφερε να ταξιδέψει στις ΗΠΑ, να αγωνιστεί και να γνωρίσει τελικά την αποθέωση.

 

Το κατόρθωμά του απέκτησε διαστάσεις θρύλου, όταν απεύθυνε έκκληση να σταλεί βοήθεια προς τους συμπατριώτες του, μετά τα δεινά που είχαν περάσει στην Κατοχή. Το πρώτο πακέτο ανθρωπιστικής βοήθειας που συγκεντρώθηκε από φιλέλληνες και ομογενείς και στάλθηκε στον δοκιμαζόμενο ελληνικό λαό, ονομάστηκε «Πακέτο Κυριακίδη», ενώ η υποδοχή του από ένα εκατομμύριο κόσμου στην Αθήνα, τον μετέτρεψε στον πρώτο και σπουδαιότερο αθλητικό ήρωα της μεταπολεμικής Ελλάδας.

 

Το μεγαλείο του ανθρώπου και αθλητή Στέλιου Κυριακίδη άντεξε στο χρόνο και ο σεβασμός που εμπνέει μέχρι σήμερα αποδεικνύεται από την ιστορική μνήμη που τον ακολουθεί, σε όλο τον πλανήτη: Στο Αθλητικό Μουσείο της Μασαχουσέτης υπάρχει μόνιμη έκθεση προς τιμήν του, με τίτλο «Τρέχοντας για την Ανθρωπότητα», ενώ στο Χόπκιντον της Μασαχουσέτης δεσπόζει από το 2004 ένα άγαλμα με την ονομασία «Το Πνεύμα του Μαραθωνίου», σ’ ένα σημείο της διαδρομής του Μαραθωνίου της Βοστώνης. Το γλυπτό παρουσιάζει τον Στέλιο Κυριακίδη να τρέχει και δίπλα του τον Σπύρο Λούη να του δείχνει τον δρόμο προς τη νίκη. Ένα αντίγραφο του ίδιου γλυπτού έχει τοποθετηθεί και στον Δήμο Μαραθώνα.

 

Με αφορμή την συμπλήρωση 70 χρόνων από το θρίαμβό του, η Οργανωτική Επιτροπή έλαβε την απόφαση ο Διεθνής Μαραθώνιος «ΜΕΓΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ» να είναι στο εξής αφιερωμένος σ’ αυτόν τον σπουδαίο Έλληνα, αρχής γενομένης από τον φετινό αγώνα της Κυριακής 3 Απριλίου 2016.

 

Παράλληλα, ο γιος του, Δημήτρης Κυριακίδης, εντάσσεται ως μόνιμο μέλος στην Οργανωτική Επιτροπή της διοργάνωσης και θα συνεισφέρει με κάθε τρόπο στη διάδοση των αξιών του Διεθνούς Μαραθωνίου «ΜΕΓΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ», ο οποίος πέρα από την αθλητική του διάσταση διαθέτει πολιτιστικό, κοινωνικό, ιστορικό, περιβαλλοντικό, επιστημονικό και τουριστικό χαρακτήρα.

 

Ο Γενικός Διευθυντής της διοργάνωσης, Δρόσος Χριστόπουλος, αναφερόμενος στο γεγονός, τόνισε:

«Ο Διεθνής Μαραθώνιος ‘ΜΕΓΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ’ εις το εξής θα είναι αφιερωμένος στον αθλητή και άνθρωπο Στέλιο Κυριακίδη. Με τη ζωή του, τον αγώνα του και τις πράξεις του δίδαξε ήθος, πατριωτισμό και αθλητισμό, αξίες τις οποίες η διοργάνωσή μας με το σύνολο του αγωνιστικού προγράμματος και των παράλληλων εκδηλώσεων προάγει, αξίες που περισσότερο από ποτέ είναι απαραίτητες στην εποχή μας.

Ευχαριστούμε παράλληλα τον εξαιρετικό άνθρωπο και φίλο Δημήτρη Κυριακίδη για την ιδιαίτερη τιμή της αποδοχής της ένταξής του στην Οργανωτική μας Επιτροπή και στον αγώνα μας για τη διάδοση του αθλητισμού και του πολιτισμού».

 

 

Ο ΝΝ 11ος Διεθνής Μαραθώνιος «ΜΕΓΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ» θα διεξαχθεί την Κυριακή 3 Απριλίου 2016, με αφετηρία την κεντρική πλατεία της Πέλλας στις 08:00 και τερματισμό στη Λεωφόρο Μεγάλου Αλεξάνδρου, στο ύψος του αγάλματος του Μεγάλου Αλεξάνδρου, στην παραλία της Θεσσαλονίκης. Παράλληλα στο αγωνιστικό πρόγραμμα περιλαμβάνονται οι Δρόμοι Υγείας & Δυναμικού Βαδίσματος 10.000μ. και 5.000μ. καθώς και ο Δρόμος 1.000μ. για μαθητές Δημοτικών Σχολείων, ο οποίος είναι αφιερωμένος στο περιβάλλον.

 

Ο ΝΝ 11ος  Διεθνής Μαραθώνιος «Μέγας Αλέξανδρος» διοργανώνεται από τον ΜΕΑΣ Τρίτων Θεσσαλονίκης και τελεί υπό την αιγίδα της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής για την UNESCO, την Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή, τον Σ.Ε.Γ.Α.Σ., την AIMS, με την ευγενική υποστήριξη του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού και υποστηρίζεται από τους θεσμικούς πολιτειακούς φορείς,  καθώς και τους εθελοντικούς φορείς υποστήριξης, όπως αυτοί φαίνονται στον επίσημο δικτυακό τόπο της διοργάνωσης www.alexanderthegreatmarathon.org και www.atgm.gr.

 

 

 

About triathlonworld

Ο κ. Γιάννης Ψαρέλης είναι από τα ιστορικά στελέχη του Τριάθλου στη χώρα μας έχοντας παρακολουθήσει και συμμετέχει έντονά στη διοικητική ανάπτυξη του αθλήματος. Χρόνια μέλος των εθνικών ομάδων ,εκπρόσωπος των αθλητών στην τεχνική επιτροπή του αθλήματος, υπεύθυνος χάραξης των διαδρομών αγώνων της Ομοσπονδίας μεταξύ των οποίων και της Ολυμπιακής διαδρομής του 2004 στη Βουλιαγμένη,έχει διατελέσει γενικός γραμματέας της Ομοσπονδίας Τριάθλου και εκπρόσωπος αυτής στην Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή. Έχει πληθώρα προπονητικών πιστοποιήσεων στα αθλήματα αντοχής από εθνικές ομοσπονδίες και συνδέσμους προπονητών. Έχει παρακολουθήσει πλήθος εκπαιδευτικών σεμιναρίων της Διεθνούς Ομοσπονδίας Τριάθλου τόσο για Διοργανωτές Αγώνων όσο και κριτές. Επίσης έχει παρακολουθήσει πολυήμερα σεμινάρια για διοργανωτές αγώνων στη Λοζάνη κάτω από την εποπτεία της ΔΟΕ. Έχει σπουδάσει Χημεία στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Έχει τους εξής πανεπιστημιακούς μεταπτυχιακούς τίτλους : Αθλητική Διοίκηση (Παν.Lyon1-Masters in Sport Organisations Management – πρόγραμμα αναγνωρισμένο από την Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή), Αθλητική Διοίκηση (Παν. Leicester), Διοίκηση Επιχειρήσεων (Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών- Executive MBA), Μάρκετινγκ & Επικοινωνία (Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών -MSc in Marketing and communication with New Technologies). Προπονητής Τριάθλου Προπονητής Τριάθλου Ο κ.Γιάννης Ψαρέλης έχει διατελέσει Διοικητικός Υπεύθυνος καθώς και Υπεύθυνος Στρατηγικής & Ανάπτυξης στο Sports Excellence (πρόγραμμα που πραγματοποιείται υπό την επιστημονική επίβλεψη της Α’ Ορθοπαιδικής Κλινικής του ΕΚΠΑ, όντας εγκεκριμένο κέντρο από τον Διεθνή Σύνδεσμο Κέντρων Υψηλού Αθλητισμού) έχοντας την επιστημονική επίβλεψη μέχρι και 1800 επίλεκτων αθλητών και αθλητριών προεθνικών και εθνικών ομάδων έως 18 ετών καθώς και των μελών της Προ-Ολυμπαικής προετοιμασίας για τους ΟΑ του Τόκυο (με μνημόνιο συνεργασίας με την ΕΟΕ). Σε επίπεδο ακαδημαϊκό/ ερευνητικό με σημείο αναφοράς μεταπτυχιακές και διδακτορικές σπουδές ασχολείται κυρίως με την επίδραση των προϊόντων νεοπρενίου/ wetsuit στην κολύμβηση τριαθλητών καθώς και με την μεγιστοποίηση της απόδοσης των αθλητών στο mixed relay του Τριάθλου. Από το 1990 συμμετέχει ως εισηγητής σε πλήθος εκπαιδευτικά προγράμματα επιμόρφωσης προπονητών, καθηγητών Φυσικής Αγωγής, γονέων αλλά και αθλητών είτε αναπτύσσοντας τεχνικά θέματα που αφορούν το Τρίαθλο είτε θέματα που αφορούν την ηθική στον αθλητισμό και το αντι-ντόπινγκ. Αρθογραφεί σε πλήθος αθλητικών ιστοσελίδων και περιοδικών σε θέματα που αφορούν την προπονητική, τους κανονισμούς του Τριάθλου ή θέματα ηθικής/ κοινωνιολογίας του αθλητισμού. Ο ίδιος σε συνεργασία με αθλητικούς φορείς (Ομοσπονδίας, Σωματείων και Αθλητικών Οργανισμών των Δήμων) από το 1990 έως σήμερα έχει σχεδιάσει και διοργανώσει έχοντας την επίβλεψη πάνω από 50 αγώνων σε όλη την Ελλάδα (Αθήνα, Χανιά, Ρέθυμνο, Τρίπολη, Θεσσαλονίκη, Σέρρες, Πιερία κ.λπ.)