Στέλιος Ανδρεάδης

Συνεχίζουμε το αφιέρωμά μας με τίτλο «Το Τρίαθλο ως φιλοσοφία και τρόπος ζωής» παρουσιάζοντας τον Στέλιο Ανδρέαδη έναν από τους καλύτερους έλληνες τριαθλητές τα τελευταία χρόνια.

TriathlonWorld : Ποια ήταν η αφορμή για να ξεκινήσεις τρίαθλο ;

Στέλιος Ανδρεάδης : Η αφορμη για την πρωτη μου γνωριμια με το τριαθλο ηταν η επιμονη ενος φιλου να τρεξω το 2006 ενα αγωνα σπριντ στο σχοινια.Ειχα μια εξικοιωση με το κολυμπι, διοτι κολυμπουσα απο μικρος ,οποτε οταν το εκανα ειπα αυτο ειναι ακριβως που ζητουσα στη ζωη μου εκεινη τη στιγμη.Ετσι ξεκινησα με πολυ ορεξη κ παθος κ μεχρι σημερα η κατασταση ειναι ακριβως ιδια.Η αγαπη για αυτο το αθλημα ειναι πολυ μεγαλη.

TriathlonWorld :      Πόσες ώρες δαπανάς στην προπόνηση σε εβδομαδιαία βάση ;

Στέλιος Ανδρεάδης : Εξαρταται απο το προγραμμα των αγωνων και τη φαση της προετοιμασιας που βρισκεσαι,αλλα 15-20 ειναι σιγουρα οι ωρες που αθλουμαι εβδομαδιαιως με μια μερα ρεπο.

TriathlonWorld : Πόσο δύσκολο είναι να συνδυάζει κάποιος ένα απαιτητικό επαγγελματικό και οικογενειακό πρόγραμμα με την προπόνηση για το τρίαθλο;

Στέλιος Ανδρεάδης :Ο συνδυασμος της εργασιας με την προπονιση εχει δυο οψεις.Αφενος μετα απο μια δυσκολη κ κοπιαστικη μερα εργασιας στη προπονιση δεν μπορεις να αποδοσεις οσο θα ηθελες αλλα απο την αλλη ειναι οτι καλυτερο για να ξεφυγεις απο ολη αυτη την πιεση που δεχεσαι καθημερινα στη δουλεια.Εγω προσωπικα δε μπορω να σκεφτω τη μερα μου μετα τη δουλεια χωρις προπονιση.Φετος λογω καποιων προβληματων που ειχα με το γονατο μου κ αναγκαστηκα να μεινω για καποιο διαστημα εκτος,απλα εφριξα!Τωρα το οικογενειακο θελει πολυ “οργανωση” για να μπορεις να χαριζεις κ στην οικογενεια καθημερινα το χρονο που απαιτειται ετσι ωστε ολοι να ειναι ευτυχισμενοι.

 

TriathlonWorld : Ποιοί οι στόχοι σου για το 2013 ;

Στέλιος Ανδρεάδης : Oι στοχοι για το 2013 θα αποφασιστουν αμεσως μολις επανελθω απο τις  δυο επεμβασεις που εκανα φετοσ στο γονατο μου.Προς το παρον εχω ξεκινισει προπονισεις  και ελπιζω ολα να πανε καλα.

TriathlonWorld : Τι πιστεύεις ότι χρειάζεται για να αναπτυχθεί το άθλημα στην Ελλάδα ;

Στέλιος Ανδρεάδης :Mεγαλη κουβεντα τωρα ανοιγεται με το θεμα αυτο.Για την αναπτυξη αυτου του αθληματος καταρχην χρειαζεται βοηθεια απο το κρατος,απο τους δημους και απο ολους τους φορεις κ φυσικα χρηματα.Απο τη μια πλευρα , διοτι απο την αλλη χρειαζεται αγαπη κ ορεξη απο το κοσμο , ειτε ως αθλητες , ειτε ως θεατες.Ειναι απαραδεκτο το 2012 να μη αφηνουν να κλεισει ενας δρομος για ενα αγωνα οπως απαραδεκτο ειναι να πηγαινεις σε μια επαρχιακη πολη και να μην ερχεται κανεις να παρακολουθησει τον αγωνα.

Πας σε αγωνα στο εξωτερικο και εκτος του οτι κλεινουν τα παντα στη πολη που γινεται ο αγωνας,ολος ο κοσμος ειναι στους δρομους , χειροκροταει,ενθαρυνει και χαιρεται αυτο που συμβαινει στη πολη του.Αρα ειναι ολα θεμα παιδειας πραγμα το οποιο στην Ελλαδα ειμαστε πολυ πισω.

TriathlonWorld : Tι θα συμβούλευες κάποιον που θέλει να ξεκινήσει να ασχολείται με το τρίαθλο;

Στέλιος Ανδρεάδης :Για τους καινουργιους του αθληματος θελω να τους πω οτι το τριαθλο ειναι ενα συναρπαστικο αθλημα που σε γυμναζει και απο την αλλη σε κανει να νιωθεις κ πολυ καλα ψυχολογικα.Καθε σου μερα κ καθε προπονιση ειναι μια προκληση και ενα στοιχημα μα τον εαυτο σου.Ειδικα οταν τερματιζεις εναν αγωνα αισθανεσαι πολυ δυνατος και νιωθεις σαν να εχεις κανει εναν αθλ,ο κατι πολυ super για σενα τον ιδιο πανω απο ολα.

TriathlonWorld : Ποιος είναι ο λόγος που φέτος δεν είχαμε αγώνες με μεγάλο αριθμό συμμετεχόντων;

Στέλιος Ανδρεάδης :O  λογος των μικρων συμμετοχων φετος νομιζω οτι ηταν επειδη εγιναν καταρχην πολλοι αγωνες σε σχεση με αλλες χρονιες.Η κριση απο την αλλη ειναι αλλος ενας λογος.Και τελος νομιζω οτι οι αθλητες δεν ειναι ακομα εξικοιωμενοι με τους πολλους αγωνες,πραγμα το οποιο θελει το χρονο του.Δεν μπορει ενας αθλητης που ετρεχε ως τωρα 2-3 αγωνες το χρονο ξαφνικα να τρεχει καθε εβδομαδα.Και αυτο ειναι ενα θεμα παιδειας το οποιο το μαθαινεις απο μικρος και οχι ξαφνικα σε ενα δυο χρονια.Μη ξεχναμε οτι οι αγωνες δημιουργουν ενα στρες επιπροσθετο που σε πολλους δεν αρεσει αυτο.Και επειδη μιλαμε για ερασιτεχνικο αθλητισμο κ οχι επαγγελματικο,η ουσια της αθλησης ειναι η χαρα και η ευχαριστηση αυτου που κανεις οπως και να το κανεις!

About triathlonworld

Ο κ. Γιάννης Ψαρέλης είναι από τα ιστορικά στελέχη του Τριάθλου στη χώρα μας έχοντας παρακολουθήσει και συμμετέχει έντονά στη διοικητική ανάπτυξη του αθλήματος. Χρόνια μέλος των εθνικών ομάδων ,εκπρόσωπος των αθλητών στην τεχνική επιτροπή του αθλήματος, υπεύθυνος χάραξης των διαδρομών αγώνων της Ομοσπονδίας μεταξύ των οποίων και της Ολυμπιακής διαδρομής του 2004 στη Βουλιαγμένη,έχει διατελέσει γενικός γραμματέας της Ομοσπονδίας Τριάθλου και εκπρόσωπος αυτής στην Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή. Έχει πληθώρα προπονητικών πιστοποιήσεων στα αθλήματα αντοχής από εθνικές ομοσπονδίες και συνδέσμους προπονητών. Έχει παρακολουθήσει πλήθος εκπαιδευτικών σεμιναρίων της Διεθνούς Ομοσπονδίας Τριάθλου τόσο για Διοργανωτές Αγώνων όσο και κριτές. Επίσης έχει παρακολουθήσει πολυήμερα σεμινάρια για διοργανωτές αγώνων στη Λοζάνη κάτω από την εποπτεία της ΔΟΕ. Έχει σπουδάσει Χημεία στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Έχει τους εξής πανεπιστημιακούς μεταπτυχιακούς τίτλους : Αθλητική Διοίκηση (Παν.Lyon1-Masters in Sport Organisations Management – πρόγραμμα αναγνωρισμένο από την Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή), Αθλητική Διοίκηση (Παν. Leicester), Διοίκηση Επιχειρήσεων (Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών- Executive MBA), Μάρκετινγκ & Επικοινωνία (Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών -MSc in Marketing and communication with New Technologies). Προπονητής Τριάθλου Προπονητής Τριάθλου Ο κ.Γιάννης Ψαρέλης έχει διατελέσει Διοικητικός Υπεύθυνος καθώς και Υπεύθυνος Στρατηγικής & Ανάπτυξης στο Sports Excellence (πρόγραμμα που πραγματοποιείται υπό την επιστημονική επίβλεψη της Α’ Ορθοπαιδικής Κλινικής του ΕΚΠΑ, όντας εγκεκριμένο κέντρο από τον Διεθνή Σύνδεσμο Κέντρων Υψηλού Αθλητισμού) έχοντας την επιστημονική επίβλεψη μέχρι και 1800 επίλεκτων αθλητών και αθλητριών προεθνικών και εθνικών ομάδων έως 18 ετών καθώς και των μελών της Προ-Ολυμπαικής προετοιμασίας για τους ΟΑ του Τόκυο (με μνημόνιο συνεργασίας με την ΕΟΕ). Σε επίπεδο ακαδημαϊκό/ ερευνητικό με σημείο αναφοράς μεταπτυχιακές και διδακτορικές σπουδές ασχολείται κυρίως με την επίδραση των προϊόντων νεοπρενίου/ wetsuit στην κολύμβηση τριαθλητών καθώς και με την μεγιστοποίηση της απόδοσης των αθλητών στο mixed relay του Τριάθλου. Από το 1990 συμμετέχει ως εισηγητής σε πλήθος εκπαιδευτικά προγράμματα επιμόρφωσης προπονητών, καθηγητών Φυσικής Αγωγής, γονέων αλλά και αθλητών είτε αναπτύσσοντας τεχνικά θέματα που αφορούν το Τρίαθλο είτε θέματα που αφορούν την ηθική στον αθλητισμό και το αντι-ντόπινγκ. Αρθογραφεί σε πλήθος αθλητικών ιστοσελίδων και περιοδικών σε θέματα που αφορούν την προπονητική, τους κανονισμούς του Τριάθλου ή θέματα ηθικής/ κοινωνιολογίας του αθλητισμού. Ο ίδιος σε συνεργασία με αθλητικούς φορείς (Ομοσπονδίας, Σωματείων και Αθλητικών Οργανισμών των Δήμων) από το 1990 έως σήμερα έχει σχεδιάσει και διοργανώσει έχοντας την επίβλεψη πάνω από 50 αγώνων σε όλη την Ελλάδα (Αθήνα, Χανιά, Ρέθυμνο, Τρίπολη, Θεσσαλονίκη, Σέρρες, Πιερία κ.λπ.)