Στέλιος Ανδρεάδης

Σύντομη Παρουσίαση

Ο Στέλιος Ανδρεάδης γεννήθηκε το 1967 στον Πειραιά και από μικρή ηλικία ξεκίνησε να ασχολείται με την κολύμβηση και κυρίως με την υδατοσφαίριση στον Εθνικό Πειραιώς. Έχει ασχοληθεί με αρκετά αθλήματα όπως υδατοσφαίριση, windsurf, Kitesurf, ιστιοπλοΐα κ.λπ. Ξεκίνησε την ενασχόλησή του με το Τρίαθλο. Επαγγελματικά ασχολείται με την διοίκηση της γνωστής αλυσίδας καταστημάτων Andreadis Home Stores

Συνάντευξη στον Γιάννη Ψαρέλη (Νοέμβριος 2010)
Total Triathlete: Στέλιο, γιατί ξεκίνησες να ασχολείσαι σε επίπεδο πρωταθλητισμού με το τρίαθλο όταν μάλιστα το ημερήσιο πρόγραμμα σου είναι πάρα πολύ απαιτητικό. (Σημείωση : η συνέντευξη έγινε μέσα στο αυτοκίνητο ύστερα από προπόνηση στον Σχοινιά όπου ο κ. Ανδρεάδης απάντησε σε περισσότερες από 40 κλήσεις – εάν τις μετρήσαμε καλά- συνεργατών του)
Στέλιος Ανδρεάδης : Εκτός από την κολύμβηση, με την οποία ασχολούμαι από τα παιδικά μου χρόνια, είχε ξεκινήσει να μπαίνει στην καθημερινότητά μου και η ποδηλασία οπότε το τρίαθλο ήταν η φυσιολογική εξέλιξη. Είναι σημαντικό να τονίσω ότι όταν ασχολούμαι με ένα άθλημα θέλω να το κάνω σωστά και ολοκληρωμένα. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι θέλω να μπαίνω σε λεπτομέρειες και να μαθαίνω τα πάντα γι΄αυτό, την προπόνησή του, τον εξοπλισμό του, την τεχνική του κ.λπ. Το τρίαθλο το αγάπησα όχι μόνο λόγω των αγωνισμάτων από τα οποία αποτελείται, αλλά και λόγω της ιδιαίτερης δυσκολίας που έχουν κάνοντάς τα όλα μαζί.

Total Triathlete: Όσοι σε ξέρουν ως αθλητή Τριάθλου και όσοι δεν σε ξέρουν έχουν εκπλαγεί με την βελτίωσή σου μέσα στο 2010. Έκανες 4:50 στο 70.3 της Αυστρίας-παρότι είχες πρόβλημα με το γόνατο και πήγες συντηρητικά και αυτό το ξέρω από πρώτο χέρι, ενώ μπορούσες να πας για 4:35 – 4:40- κέρδισες το σπριντ στον Σχοινιά και σε ότι αγώνα κατέβηκες πρωταγωνίστησες. Απλά μεταφέρω την ερώτηση που φτάνει σε εμένα «Πώς  γίνεται και ο Ανδρεάδης και βελτιώθηκε τόσο πολύ;»
Στέλιος Ανδρεάδης :Νομίζω ότι αυτά που είπα παραπάνω σχετικά με την αγάπη μου για τον αθλητισμό και την επιθυμία μου με ότι καταπιάνω να το κάνω σοβαρά και προσηλωμένα, είναι ο λόγος της όποιας επιτυχίας. Επίσης συμπληρωματικά αλλά παράλληλα πολύ σπουδαίο είναι επίσης το γεγονός ότι έχω πολύ καλή προπονητική υποστήριξη καθώς και εδώ και λίγο καιρό πολύ καλή ομάδα συναθλητών με τους οποίους κάνω προπόνηση.

Total Triathlete: Νομίζω ότι δεν μου τα μεταφέρεις όλα. Η βελτίωσή σου είναι εντυπωσιακή και χωρίς καμία αντίρηση κερδίζεις τον τίτλο του περισσότερου βελτιωμένου αθλητή της χρονιάς.
Στέλιος Ανδρεάδης : Νομίζω ότι υπερβάλεις τώρα. Το προπονητικό team που μας υποστηρίζει τώρα ,θεωρώ ότι είναι πολύ δυνατό και επειδή κάνουμε πολύ προσεκτικές προσθήκες αθλητών στο γκρουπ έχουμε καταφέρει να έχουμε μία επαγγελματική προσέγγιση στη προπόνησή μας αν και είμαστε ερασιτέχνες. Προσωπικά το μόνο που κάνω είναι να ξεχνάω τις υπόλοιπες υποχρεώσεις μου όταν ξεκινάει η προπόνηση και να είμαι προσηλωμένος σε αυτή.

Total Triathlete: Πώς συνδυάζεται ένα πολύ απαιτητικό επαγγελματικό πρόγραμμα, οι οικογενειακές υποχρεώσεις και ο πρωταθλητισμός;
Στέλιος Ανδρεάδης : Η συνεχής προσπάθεια εύρεσης χρόνου, λόγω αυτών που περιέγραψες είναι το πιο αγχωτικό κομμάτι. Όμως ο αθλητισμός είναι μέρος της ζωής μου από τα παιδικά μου χρόνια, μου δίνει ζωή και δεν έχω μετανιώσει ποτέ που ασχολούμαι με αυτόν. Ένας αθλητής εξ’ ορισμού είναι ένας καλός  manager. Όπως και ένας καλός manager μπορεί να γίνει πολύ καλός τριαθλητής καθώς το τρίαθλο εξορισμού απαιτεί πολύ καλή αυτοoργάνωση. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι το Τρίαθλο στις ΗΠΑ αλλά και σε άλλες χώρες είναι το άθλημα των «στελεχών» επιχειρήσεων. Επίσης μπορεί να αγχώνομαι να βρω χρόνο όμως ταυτόχρονα η προπόνηση λειτουργεί και αγχολυτικά απέναντι στα προβλήματα της καθημερινότητας. Τέλος χωρίς να είμαι καθόλου υπερβολικός το τρίαθλο είναι από τα τρία πιο σημαντικά πράγματα της ζωής μου μαζί με την οικογένεια μου και την εργασία μου!
Total Triathlete: Για να ετοιμαστείς για έναν αγώνα Τριάθλου και ιδιαίτερα για έναν αγώνα μεσαίας απόστασης τί απαιτείται ;
Στέλιος Ανδρεάδης : Για να αγωνιστείς σε ένα αγώνα Τριάθλου πέρα από το να κάνεις προπόνηση πρέπει να κάνεις καλό σχεδιασμό. Η προπονητική είναι ένα πάζλ, όπου πρέπει να ετοιμάσεις όλα τα κομμάτια της και να τα ενώσεις. Εξοπλισμός, αποκατάσταση, διατροφή, μυϊκή ενδυνάμωση. Και όλα αυτά πρέπει να προσαρμοστούν στις συνθήκες του αγώνα στον οποίο θα συμμετέχεις, δηλαδή τις καιρικές συνθήκες του αγώνα, την μορφολογία του εδάφους, τις συνθήκες ανέμου, τον στίβο της κολύμβησης κ.λπ. Τώρα όσο πιο πολύ και καλά προπονηθείς στις συνθήκες του αγώνα που έχεις να κάνεις κάθε φορά τόσο καλυτέρα αποτελέσματα θα έχεις.

Total Triathlete: Επειδή το αφιέρωμά μας είναι στον σχεδιασμό του αγώνα και επειδή μας δίνετε την εντύπωση ότι εξετάζεται κάθε μικρή λεπτομέρεια σας μεταφέρω μία συνηθισμένη ερώτηση των τριαθλητών : πρώτα επιλέγω εξοπλισμό ή πρώτα αγώνα;
Στέλιος Ανδρεάδης : Ένας Τριαθλητής οφείλει να έχει ένα βασικό εξοπλισμό (ποδήλατο δρόμου, wetsuit, ρούχα αγώνων κ.λπ.) τον οποίο εμπλουτίζει καθώς ασχολείται όλο και περισσότερο με το άθλημα και τον οποίο εξειδικεύει όσο μεγαλώνουν οι απαιτήσεις του και το επίπεδο στο οποίο αγωνίζεται. Ο καλός εξοπλισμός αναμφισβήτητα βοηθάει πολύ και η αναβάθμιση του εξοπλισμού μπορεί να είναι κίνητρο αλλαγής επιπέδου -εφόσον ο αθλητής επιθυμεί να προπονηθεί πιο έξυπνα και πιο μεθοδικά. Όμως διαφωνώ με τους αθλητές που απλά συζητάνε για τον εξοπλισμό τους και προσμένουν το καινούργιο ποδήλατό τους ώστε να μπορέσουν να ανέβουν επίπεδο. Ανεβαίνεις επίπεδο όταν μάθεις να κολυμπάς, να ποδηλατείς και να τρέχεις πιο αποτελεσματικά και όταν αυτά μπορείς να τα κάνεις αποτελεσματικά σε ένα αγώνα Τριάθλου.

Total Triathlete: Αν και δεν θέλετε να μου πείτε τι προπόνηση κάνετε μπορείτε να μου πείτε πόσες ώρες αφιερώνετε στην προπόνησή σας ;
Στέλιος Ανδρεάδης : Πιστεύω πολύ στην ποιοτική προπόνηση και όχι στην ποσότητα αν και θα ήθελα να έχω περισσότερο χρόνο για προπόνηση για να μεγαλώσω την αερόβια βάση στην οποία χτίζω την χρονιά μου.  Οι ώρες προπόνησης μου εξαρτώνται από την χρονική στιγμή που βρίσκομαι σε συνάρτηση του χρόνου που έχω να τρέξω έναν αγώνα. Γενικά είναι από 12 το ελάχιστο μέχρι 20. Αλλά ξαναλέω ότι μεγάλη σημασία δεν είναι οι ώρες προπόνησης που κάνεις αλλά πως κάνεις.

Total Triathlete: Ποιός ο στόχος για του χρόνου; Σε ποιούς αγώνες θα πάμε;
Στέλιος Ανδρεάδης : O στόχος είναι να γίνω ακόμα καλύτερος και πιο Ολοκληρωμένος τριαθλητής. Επίσης θέλω να κατανοήσω καλύτερα τις ανάγκες του αθλήματος και η προσέγγισή μου να είναι πιο έξυπνη και πιο αποτελεσματική. Ο αγώνας είναι μία μέρα της ζωής μου ενώ οι προπονητικές μου μέρες όλη η ζωή μου. Ειλικρινά δεν Θα έμπαινα στην διαδικασία να κάνω όλο αυτό που κάνω εάν δεν απολάμβανα την καθημερινή προπόνηση μόνο και μόνο για να συμμετέχω σε έναν αγώνα, οποίος μπορεί να μου βγει μπορεί και όχι. Για να απαντήσω στην ερώτηση σας, έχουμε βγάλει ένα πρόγραμμα αγώνων για το εξωτερικό κυρίως 70.3 καθώς για την Ελλάδα αναμένουμε το πρόγραμμα αγώνων. Τελειώνοντας θέλω να σας ευχηθώ καλή επιτυχία στην προσπάθειά σας με αυτό το πρώτο ηλεκτρονικό περιοδικό Τριάθλου στην Ελλάδα…και εύχομαι να το συνεχίσετε προβάλλοντας έτσι και εσείς αυτό το τόσο ωραίο άθλημα που κάθε χρόνο κερδίζει όλο και περισσότερους φίλους!

About triathlonworld

Ο κ. Γιάννης Ψαρέλης είναι από τα ιστορικά στελέχη του Τριάθλου στη χώρα μας έχοντας παρακολουθήσει και συμμετέχει έντονά στη διοικητική ανάπτυξη του αθλήματος. Χρόνια μέλος των εθνικών ομάδων ,εκπρόσωπος των αθλητών στην τεχνική επιτροπή του αθλήματος, υπεύθυνος χάραξης των διαδρομών αγώνων της Ομοσπονδίας μεταξύ των οποίων και της Ολυμπιακής διαδρομής του 2004 στη Βουλιαγμένη,έχει διατελέσει γενικός γραμματέας της Ομοσπονδίας Τριάθλου και εκπρόσωπος αυτής στην Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή. Έχει πληθώρα προπονητικών πιστοποιήσεων στα αθλήματα αντοχής από εθνικές ομοσπονδίες και συνδέσμους προπονητών. Έχει παρακολουθήσει πλήθος εκπαιδευτικών σεμιναρίων της Διεθνούς Ομοσπονδίας Τριάθλου τόσο για Διοργανωτές Αγώνων όσο και κριτές. Επίσης έχει παρακολουθήσει πολυήμερα σεμινάρια για διοργανωτές αγώνων στη Λοζάνη κάτω από την εποπτεία της ΔΟΕ. Έχει σπουδάσει Χημεία στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Έχει τους εξής πανεπιστημιακούς μεταπτυχιακούς τίτλους : Αθλητική Διοίκηση (Παν.Lyon1-Masters in Sport Organisations Management – πρόγραμμα αναγνωρισμένο από την Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή), Αθλητική Διοίκηση (Παν. Leicester), Διοίκηση Επιχειρήσεων (Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών- Executive MBA), Μάρκετινγκ & Επικοινωνία (Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών -MSc in Marketing and communication with New Technologies). Προπονητής Τριάθλου Προπονητής Τριάθλου Ο κ.Γιάννης Ψαρέλης έχει διατελέσει Διοικητικός Υπεύθυνος καθώς και Υπεύθυνος Στρατηγικής & Ανάπτυξης στο Sports Excellence (πρόγραμμα που πραγματοποιείται υπό την επιστημονική επίβλεψη της Α’ Ορθοπαιδικής Κλινικής του ΕΚΠΑ, όντας εγκεκριμένο κέντρο από τον Διεθνή Σύνδεσμο Κέντρων Υψηλού Αθλητισμού) έχοντας την επιστημονική επίβλεψη μέχρι και 1800 επίλεκτων αθλητών και αθλητριών προεθνικών και εθνικών ομάδων έως 18 ετών καθώς και των μελών της Προ-Ολυμπαικής προετοιμασίας για τους ΟΑ του Τόκυο (με μνημόνιο συνεργασίας με την ΕΟΕ). Σε επίπεδο ακαδημαϊκό/ ερευνητικό με σημείο αναφοράς μεταπτυχιακές και διδακτορικές σπουδές ασχολείται κυρίως με την επίδραση των προϊόντων νεοπρενίου/ wetsuit στην κολύμβηση τριαθλητών καθώς και με την μεγιστοποίηση της απόδοσης των αθλητών στο mixed relay του Τριάθλου. Από το 1990 συμμετέχει ως εισηγητής σε πλήθος εκπαιδευτικά προγράμματα επιμόρφωσης προπονητών, καθηγητών Φυσικής Αγωγής, γονέων αλλά και αθλητών είτε αναπτύσσοντας τεχνικά θέματα που αφορούν το Τρίαθλο είτε θέματα που αφορούν την ηθική στον αθλητισμό και το αντι-ντόπινγκ. Αρθογραφεί σε πλήθος αθλητικών ιστοσελίδων και περιοδικών σε θέματα που αφορούν την προπονητική, τους κανονισμούς του Τριάθλου ή θέματα ηθικής/ κοινωνιολογίας του αθλητισμού. Ο ίδιος σε συνεργασία με αθλητικούς φορείς (Ομοσπονδίας, Σωματείων και Αθλητικών Οργανισμών των Δήμων) από το 1990 έως σήμερα έχει σχεδιάσει και διοργανώσει έχοντας την επίβλεψη πάνω από 50 αγώνων σε όλη την Ελλάδα (Αθήνα, Χανιά, Ρέθυμνο, Τρίπολη, Θεσσαλονίκη, Σέρρες, Πιερία κ.λπ.)