Σάββατο 15 Φεβρουαρίου 18:00 – Εκπαιδεύοντας το μυαλό ενός Τριαθλητή (Νίκος Πόρτολας, PhD)

Ενας εξαιρετικός ψυχολόγος και γνώστης του Τριάθλου ο Δρ.Νίκος Πόρτολας ( B.Sc, M.Sc, Ph.D) θα είναι μαζί μας στο Σεμινάριο που απευθύνεται για Τριαθλητές το Σάββατο 15 Φεβρουαρίου στις 18:00 στο Ιδρυμα Ευγενίδη (Λ.Συγγρού 387).

Ρωτήσαμε τον κ. Πόρτολα τί σημαίνει νοητική εκπαίδευση και τι είναι αυτό που θα προσφέρει το σεμινάριο στους Τριαθλητές που θα συμμετέχουν. Ο ίδιος πολύ καλός γνώστης του Τριάθλου μας δήλωσε σχετικά :

“Δεν μπορείς να χωρίσεις το μυαλό από το σώμα σ’ έναν αγώνα, ειδικά μεγάλων αποστάσεων. Κι ο κάθε αθλητής ξέρει ότι το μυαλό κοντρολάρει το σώμα.

Αυτό και μόνο είναι αρκετό για να καταλάβει κάποιος τη σημασία της ψυχολογικής προετοιμασίας ενός αθλητή σε αγωνίσματα αντοχής. Επίσης, θα ήταν ψεύτης αυτός που θα υποστήριζε ότι πριν έναν αγώνα δεν διακατέχεται από άγχος.

Στόχος αυτού του workshop είναι να επιδείξει απλούς, αλλά αποτελεσματικούς, τρόπους ώστε να προετοιμαστεί ψυχολογικά ο αθλητής, τόσο για τις καθημερινές προπονήσεις του, όσο και για την ημέρα του αγώνα και να μην επιτρέψει στο στρες να τον σαμποτάρει αλλά αντίθετα να το μετατρέψει σε χρήσιμη πηγή ενέργειας και δύναμης”.

Σεμινάριο για Τριαθλητές
Σάββατο 15 Φεβρουαρίου 2020 (17:00 – 21:00)
Ίδρυμα Ευγενίδη, Λ.Συγγρού 387

Δρ. Νίκος Πόρτολας
Ψυχολόγος, B.Sc, M.Sc, Ph.D – Ψυχοθεραπευτής- Life Coach

Γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Σπάρτη Λακωνίας.

Μετά την επιτυχία του στις πανελλαδικές εξετάσεις φοίτησε στη Σχολή Ναυτικών Δοκίμων. Στη συνέχεια υπηρέτησε, ως Αξιωματικός, σε πλοία και υπηρεσίες του Πολεμικού Ναυτικού. Εκπαιδεύτηκε σε πολλά αντικείμενα της δουλειάς του, τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό (Υποβρύχιες καταστροφές, εξουδετερώση εκρηκτικών μηχανισμών, αντιτρομοκρατία, συλλογή και ανάλυση πληροφοριών κλπ ).

Παράλληλα, σπούδασε Ψυχολογία στο Πάντειο Πανεπιστήμιο. Στη συνέχεια έλαβε το μεταπτυχιακό του στη «Διοίκηση Μονάδων Υγείας» και στην «Οργάνωση, Οικονομία και Διοίκηση του Αθλητισμού». Εκπόνησε τη διδακτορική διατριβή του, στο Πάντειο, στον τομέα της Κοινωνικής Ψυχολογίας.

Κατόπιν αιτήσεώς του, αποχώρησε από της τάξεις του Πολεμικού Ναυτικού κι πλέον ασχολείται ενεργά, σαν Ψυχολόγος, με την ανθρωποπαρατήρηση και τη διερεύνηση της ψυχοσύνθεσης του ανθρώπου και ιδιαίτερα των αθλητών. Έχει συμμετάσχει ως ομιλητής σε δεκάδες επιμορφωτικές ημερίδες, ενώ αρθογραφεί στον έντυπο κι ηλεκτρονικό τύπο.

Με τον αθλητισμό ήρθε σε πρώτη επαφή κατά την εφηβεία του. Στη συνέχεια και κατά τη διάρκεια της φοίτησης του στη Σχολή Ναυτικών Δοκίμων υπήρξε μέλος της Ομάδας Κωπηλασίας και των 800 και 3.000 μέτρων. Στο «αθλητικό του peak» βρέθηκε κατά την εκπαίδευσή του στην Αμερική (BUD/SEAL Training) όπου βίωσε τι σημαίνει να ξεπερνάς κάθε σωματικό και πνευματικό όριο. Το ίδιο διάστημα απέκτησε την πιστοποίηση του Personal Trainer από το American Council on Exercise (ACE). Έλαβε μέρος στο 1ο του Τρίαθλο το 1992 στη Florida των Η.Π.Α.. Από τότε έχει λάβει μέρος σε διάφορους αγώνες, κυρίως δρόμων, μεσαίων και μεγάλων αποστάσεων.

Όλη του η ζωή χαρακτηρίζεται από την αγάπη του για τον αθλητισμό και τη σωματική εκγύμναση, που αποτελεί καθημερινή ενασχόληση αλλά και αρωγό του, σε σημείο που όλοι οι γνωστοί και φίλοι του αναρωτιούνται γιατί δεν ασχολήθηκε επαγγελματικά με αυτό.

Είναι συγγραφέας του «17 στιγμιότυπα ζωής».

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

Τηλ. 6909385067 , 6936696685

e-mail: nikos.portolas@gmail.com

fb: Nikos Portolas και/ή Portolas Nikos

About triathlonworld

Ο κ. Γιάννης Ψαρέλης είναι από τα ιστορικά στελέχη του Τριάθλου στη χώρα μας έχοντας παρακολουθήσει και συμμετέχει έντονά στη διοικητική ανάπτυξη του αθλήματος. Χρόνια μέλος των εθνικών ομάδων ,εκπρόσωπος των αθλητών στην τεχνική επιτροπή του αθλήματος, υπεύθυνος χάραξης των διαδρομών αγώνων της Ομοσπονδίας μεταξύ των οποίων και της Ολυμπιακής διαδρομής του 2004 στη Βουλιαγμένη,έχει διατελέσει γενικός γραμματέας της Ομοσπονδίας Τριάθλου και εκπρόσωπος αυτής στην Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή. Έχει πληθώρα προπονητικών πιστοποιήσεων στα αθλήματα αντοχής από εθνικές ομοσπονδίες και συνδέσμους προπονητών. Έχει παρακολουθήσει πλήθος εκπαιδευτικών σεμιναρίων της Διεθνούς Ομοσπονδίας Τριάθλου τόσο για Διοργανωτές Αγώνων όσο και κριτές. Επίσης έχει παρακολουθήσει πολυήμερα σεμινάρια για διοργανωτές αγώνων στη Λοζάνη κάτω από την εποπτεία της ΔΟΕ. Έχει σπουδάσει Χημεία στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Έχει τους εξής πανεπιστημιακούς μεταπτυχιακούς τίτλους : Αθλητική Διοίκηση (Παν.Lyon1-Masters in Sport Organisations Management – πρόγραμμα αναγνωρισμένο από την Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή), Αθλητική Διοίκηση (Παν. Leicester), Διοίκηση Επιχειρήσεων (Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών- Executive MBA), Μάρκετινγκ & Επικοινωνία (Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών -MSc in Marketing and communication with New Technologies). Προπονητής Τριάθλου Προπονητής Τριάθλου Ο κ.Γιάννης Ψαρέλης έχει διατελέσει Διοικητικός Υπεύθυνος καθώς και Υπεύθυνος Στρατηγικής & Ανάπτυξης στο Sports Excellence (πρόγραμμα που πραγματοποιείται υπό την επιστημονική επίβλεψη της Α’ Ορθοπαιδικής Κλινικής του ΕΚΠΑ, όντας εγκεκριμένο κέντρο από τον Διεθνή Σύνδεσμο Κέντρων Υψηλού Αθλητισμού) έχοντας την επιστημονική επίβλεψη μέχρι και 1800 επίλεκτων αθλητών και αθλητριών προεθνικών και εθνικών ομάδων έως 18 ετών καθώς και των μελών της Προ-Ολυμπαικής προετοιμασίας για τους ΟΑ του Τόκυο (με μνημόνιο συνεργασίας με την ΕΟΕ). Σε επίπεδο ακαδημαϊκό/ ερευνητικό με σημείο αναφοράς μεταπτυχιακές και διδακτορικές σπουδές ασχολείται κυρίως με την επίδραση των προϊόντων νεοπρενίου/ wetsuit στην κολύμβηση τριαθλητών καθώς και με την μεγιστοποίηση της απόδοσης των αθλητών στο mixed relay του Τριάθλου. Από το 1990 συμμετέχει ως εισηγητής σε πλήθος εκπαιδευτικά προγράμματα επιμόρφωσης προπονητών, καθηγητών Φυσικής Αγωγής, γονέων αλλά και αθλητών είτε αναπτύσσοντας τεχνικά θέματα που αφορούν το Τρίαθλο είτε θέματα που αφορούν την ηθική στον αθλητισμό και το αντι-ντόπινγκ. Αρθογραφεί σε πλήθος αθλητικών ιστοσελίδων και περιοδικών σε θέματα που αφορούν την προπονητική, τους κανονισμούς του Τριάθλου ή θέματα ηθικής/ κοινωνιολογίας του αθλητισμού. Ο ίδιος σε συνεργασία με αθλητικούς φορείς (Ομοσπονδίας, Σωματείων και Αθλητικών Οργανισμών των Δήμων) από το 1990 έως σήμερα έχει σχεδιάσει και διοργανώσει έχοντας την επίβλεψη πάνω από 50 αγώνων σε όλη την Ελλάδα (Αθήνα, Χανιά, Ρέθυμνο, Τρίπολη, Θεσσαλονίκη, Σέρρες, Πιερία κ.λπ.)