Sports Excellence: Elite Πρόγραμμα για όλους

Την Πέμπτη 01.11.18 στο ΚΠΙΣΝ δόθηκε συνέντευξη τύπου για την παρουσίαση προγράμματος Αθλητικής Αριστείας «Sports Excellence» το οποίο αποτελεί δωρεά του ΙΣΝ και λειτουργεί υπό την επιστημονική επίβλεψη της Α’ Ορθοπαιδικής Κλινικής του ΕΚΠΑ σε συνεργασία με την ΑΜΚΕ «Αναγέννηση και Πρόοδος».
Το πρόγραμμα εφαρμόζει μια ολιστική προσέγγιση για την ενίσχυση νεαρών αθλητών και αθλητριών, αναπτύσσοντας συνεργασίες με αθλητικές Ομοσπονδίες και άλλους επιστημονικούς, εκπαιδευτικούς και αθλητικούς φορείς στην Ελλάδα και το εξωτερικό, με στόχο την αθλητική και προσωπική ενδυνάμωση των αθλητών και τη δημιουργία συνθηκών ισότιμης πρόσβασης στην άθληση για όλους.
Στη συνέντευξη παραβρέθηκε ο Καθηγητής κος Πέτρος Σφηκάκης, Πρόεδρος της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, ο οποίος αναφέρθηκε στη σημαντικότητα του προγράμματος Sports Excellence (SE) για την Ιατρική Σχολή ενώ παρουσίασε συνοπτικά και το σημαντικό έργο της παλαιότερης Ιατρικής Σχολής του κόσμου. Το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος εκπροσώπησε ο κος Σπύρος Αλεξόπουλος, διαχειριστής δωρεών στο ΙΣΝ, ο οποίος μίλησε για τα προγράμματα της «Αναγέννησης & Πρόοδος» στους τομείς της υγείας, αθλητισμού και παιδείας τα οποία υποστηρίζουν από το 2014 αναφέροντας ορισμένα εξ αυτρών: τις Κινητές Ιατρικές Μονάδες, τα Αθλητικά Μονοπάτια, τους Αγώνες Δρόμου, τα Προγράμματα Μαζικού Αθλητισμού.

Ο καθηγητής κος Παπαγγελόπουλος, Διευθυντής της Α’ Ορθοπαιδικής Κλινικής ΕΚΠΑ, η οποία φιλοξενεί και τη Μονάδα Αθλητικής Αριστείας, εντός του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου, στο Ορθοπαιδικό Κέντρο Έρευνας και Εκπαίδευσης «Π.Ν.Σουκάκος», μίλησε για το Τμήμα Αθλητικής Αριστείας και ανέδειξε τη σπουδαιότητα της πρόληψης στην ιατρική και τη συνεισφορά του Sports Excellence προς αυτήν την κατεύθυνση.

Ο καθηγητής κος Κουτσιλιερης, Καθηγητής Φυσιολογίας ανέπτυξε τη νέα τάση που αναπτύσσεται στην υγεία παρεμβαίνοντας μέσω συνταγογράφησης άσκησης η οποία εκτελείται από εξειδικευμένους καθηγητές φυσικής αγωγής υπό την επίβλεψη πολλών ιατρικών ειδικοτήτων με σκοπό την θεραπεία των σύγχρονων νοσημάτων.

Ο κ. Κουλουβάρης, επίκουρος Καθηγητής της Α’ Ορθοπαιδικής Κλινικής ΕΚΠΑ και επιστημονικός υπεύθυνος του Sports Excellence παρουσίασε με σύντομο τρόπο τις κοινωφελείς δράσεις στην υγεία και τον αθλητισμό ευχαρίστησε το Ίδρυμα θα τη γενναιόδωρη υποστήριξη του, ενώ στάθηκε στις καινοτόμες μεθόδους για την παρακολούθηση των elite αθλητών (Athletes Monitoring) και το ψυχομετρικό εργαλείο Owiwi για την ψυχολογική κατάσταση του.

Ο κ. Ψαρελης, Διευθυντής Προγράμματος Sports Excellence ανέλυσε διεξοδικά το πρόγραμμα SE, αναφερόμενος στις αρχές και στις αξίες του και τη συνεργασία η οποία μέχρι στιγμής αφορά σε 10 ομοσπονδίες και 600 αθλητές ηλικίας 12-18 ετων, υποστηρίζοντας με επιστημονικό τρόπο τις προσπάθειες τους.

Ο προσκεκλημένος διακεκριμένος επιστήμονας Γιάννης Πιτσιλαδης, Καθηγητής Αθλητικών Επιστημών, αναφέρθηκε στη ανάγκη δημιουργίας δομών Ολυμπιακών αξιών και επιστημονικών θέσεων στην Ελλάδα αναπτύσσοντας συνεργασίες με αξιόπιστους εταίρους για καθαρό αθλητισμό υψηλών επιδόσεων, συνδυάζοντας επιμόρφωση και αθλητική απόδοση.

 

About triathlonworld

Ο κ. Γιάννης Ψαρέλης είναι από τα ιστορικά στελέχη του Τριάθλου στη χώρα μας έχοντας παρακολουθήσει και συμμετέχει έντονά στη διοικητική ανάπτυξη του αθλήματος. Χρόνια μέλος των εθνικών ομάδων ,εκπρόσωπος των αθλητών στην τεχνική επιτροπή του αθλήματος, υπεύθυνος χάραξης των διαδρομών αγώνων της Ομοσπονδίας μεταξύ των οποίων και της Ολυμπιακής διαδρομής του 2004 στη Βουλιαγμένη,έχει διατελέσει γενικός γραμματέας της Ομοσπονδίας Τριάθλου και εκπρόσωπος αυτής στην Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή. Έχει πληθώρα προπονητικών πιστοποιήσεων στα αθλήματα αντοχής από εθνικές ομοσπονδίες και συνδέσμους προπονητών. Έχει παρακολουθήσει πλήθος εκπαιδευτικών σεμιναρίων της Διεθνούς Ομοσπονδίας Τριάθλου τόσο για Διοργανωτές Αγώνων όσο και κριτές. Επίσης έχει παρακολουθήσει πολυήμερα σεμινάρια για διοργανωτές αγώνων στη Λοζάνη κάτω από την εποπτεία της ΔΟΕ. Έχει σπουδάσει Χημεία στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Έχει τους εξής πανεπιστημιακούς μεταπτυχιακούς τίτλους : Αθλητική Διοίκηση (Παν.Lyon1-Masters in Sport Organisations Management – πρόγραμμα αναγνωρισμένο από την Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή), Αθλητική Διοίκηση (Παν. Leicester), Διοίκηση Επιχειρήσεων (Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών- Executive MBA), Μάρκετινγκ & Επικοινωνία (Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών -MSc in Marketing and communication with New Technologies). Προπονητής Τριάθλου Προπονητής Τριάθλου Ο κ.Γιάννης Ψαρέλης έχει διατελέσει Διοικητικός Υπεύθυνος καθώς και Υπεύθυνος Στρατηγικής & Ανάπτυξης στο Sports Excellence (πρόγραμμα που πραγματοποιείται υπό την επιστημονική επίβλεψη της Α’ Ορθοπαιδικής Κλινικής του ΕΚΠΑ, όντας εγκεκριμένο κέντρο από τον Διεθνή Σύνδεσμο Κέντρων Υψηλού Αθλητισμού) έχοντας την επιστημονική επίβλεψη μέχρι και 1800 επίλεκτων αθλητών και αθλητριών προεθνικών και εθνικών ομάδων έως 18 ετών καθώς και των μελών της Προ-Ολυμπαικής προετοιμασίας για τους ΟΑ του Τόκυο (με μνημόνιο συνεργασίας με την ΕΟΕ). Σε επίπεδο ακαδημαϊκό/ ερευνητικό με σημείο αναφοράς μεταπτυχιακές και διδακτορικές σπουδές ασχολείται κυρίως με την επίδραση των προϊόντων νεοπρενίου/ wetsuit στην κολύμβηση τριαθλητών καθώς και με την μεγιστοποίηση της απόδοσης των αθλητών στο mixed relay του Τριάθλου. Από το 1990 συμμετέχει ως εισηγητής σε πλήθος εκπαιδευτικά προγράμματα επιμόρφωσης προπονητών, καθηγητών Φυσικής Αγωγής, γονέων αλλά και αθλητών είτε αναπτύσσοντας τεχνικά θέματα που αφορούν το Τρίαθλο είτε θέματα που αφορούν την ηθική στον αθλητισμό και το αντι-ντόπινγκ. Αρθογραφεί σε πλήθος αθλητικών ιστοσελίδων και περιοδικών σε θέματα που αφορούν την προπονητική, τους κανονισμούς του Τριάθλου ή θέματα ηθικής/ κοινωνιολογίας του αθλητισμού. Ο ίδιος σε συνεργασία με αθλητικούς φορείς (Ομοσπονδίας, Σωματείων και Αθλητικών Οργανισμών των Δήμων) από το 1990 έως σήμερα έχει σχεδιάσει και διοργανώσει έχοντας την επίβλεψη πάνω από 50 αγώνων σε όλη την Ελλάδα (Αθήνα, Χανιά, Ρέθυμνο, Τρίπολη, Θεσσαλονίκη, Σέρρες, Πιερία κ.λπ.)