Ελληνικός Αθλητισμός : H λανθασμένη κατηγοριοποίηση των αθλημάτων της ΓΓΑ.

Ο ΓΓΑ, παρότι μας είναι αρκετά συμπαθής, παρασύρεται σε τραγικά λάθη. Ετσι κατηγοριοποίησε τα αθλήματα με τρόπο που δημιουργεί πολλά ερωτηματικά. Ευτυχώς για εκείνον στην ελλάδα δεν υπάρχουν αθλητικοί δημοσιογράφοι. Υπάρχουν μόνο ποδοσφαιρικοί και μπασκετικοί δημοσιογράφοι. Ετσι κανένας δεν ασχολήθηκε με αυτό το πολύ σοβαρό θέμα. Δεν κατηγορούμε τον ΓΓΑ. Δικηγόρος είναι δεν έχει σπουδάσει αθλητική διοίκηση. Εξακολουθεί να πιστεύει ότι για όλα φταίει το νομικό πλαίσιο και προσπαθεί να δημιουργήσει κάποιο νομοσχέδιο. Ετσι είναι οι πολιτικοί μας. Ψηφίζουν νόμους και νομίζουν ότι θα λυθούν όλα τα προβλήματα. Αδυνατούν να σκεφτούν ότι το νομικό πλαίσιο πρέπει να εξυπηρετεί τον στρατηγικό σχεδιασμό και ότι είναι αδιαννόητο να ψηφίζεις νόμους δίχως να έχεις στρατηγικό πλάνο.

Διαβάζοντας το δελτίο τύπου της ΓΓΑ είναι εύκολο να παρατηρήσει κανείς ότι τα έχουν κάνει θάλασσα. Ο συλλογισμός τους είναι τελείως μα τελείως αυθαίρετος και η κατηγοριοποίηση τους τελείως υποκειμενική, δίχως την παράθεση καθόλου ποσοτικών στοιχείων με τις οποίες έλαβαν τις συγκεκριμένες αποφάασεις. Αυτό που διαφαίνεται είναι ότι θέσπισαν ορισμένα κριτήρια εκ των υστέρων για να δικαιολογήσουν τις αποφάσεις τους. Σε μία χώρα όπου κανένας πλέον δεν ελπίζει σε κάτι και όπου κανένας δεν ελπίζει σε καλύτερες μέρες του ελληνικού αθλητισμού κανένας δεν ασχολήθηκε με αυτό το μείζον θέμα. Η ΕΟΕ τί λέει σχετικά;

Αυτό που  καταλογίζουμε  στην αθλητική ηγεσία είναι πρωτίστως είναι έλλειψη γνώσεων   για το τί συμβαίνει σε άλλες χώρες καθώς και ανυπαρξία χρήσης των ερευνών που έχουν κάνει άλλες χώρες. Φυσικά σε άλλες χώρες οι αποφάσεις που λαμβάνονται βασίζονται σε ποσοτικές κυρίως έρευνες και έτσι δεν υπάρχει παρεξήγηση για τα κίνητρα των διοικούντων των αθλητισμό.

Μεταξύ των άλλων θα έπρεπε να υπάρχει διαχωρισμός μεταξύ των παρακάτω :

  • Αξιολόγηση των Εθνικών Ομοσπονδιών
  • Κατηγοριοποίηση των αθλημάτων αναφορικά με τον μαζικό αθλητισμό
  • Κατηγοριοποίηση των αθλημάτων αναφορικά με τον αθλητισμό υψηλού

Θα έπρεπε ύστερα από αυστηρή οικονομική και διοικητική έρευνα σε όλες τις αθλητικές ομοσπονδίες να υπάρξει αξιολόγηση του έργου καθεμίας από αυτές. Ομοσπονδίες που δεν παράγουν ικανοποιητικό έργο πρέπει να γίνεται κατ΄ευθείαν άρση της αθλητικής αναγνώρισης. Κανένα άθλημα δεν πρέπει να καταδικάζεται για την ανικανότητα, αδιαφορία …κάποιας διοίκησης.

Στην συνέχεια θα έπρεπε να γίνεται ξεχωριστή αξιολόγηση/ κατηγοριοποίηση για τα αθλήματα αναφορικά τον μαζικό αθλητισμό και ξεχωριστή αναφορικά με τον υψηλό επιπέδου. Για να δώσουμε ένα παράδειγμα από μία σοβαρή χώρα να πούμε ότι έκαναν έρευνα και κατέγραψαν τα ποσοστά ατυχήματος σε κάθε άθλημα και το πόσο κοστίζει  στο κράτος σε επίπεδο υγείας ο αθλούμενος σε κάθε άθλημα. Επίσης κατέγραψαν τί ασθένειες περιορίζονται με κάθε άθλημα και πόσο οφελείται το κράτος από το κάθε άθλημα.

Βέβαια αυτά γίνονται στις σοβαρές χώρες και όχι στην Ελλάδα που όλα σχεδιάζονται στο πόδι.

Αναφορικά με τα δικά μας θεωρούμε τελείως αδιαννόητο να κατατάσεται το τρίαθλο, που είναι ο ορισμός της αερόβιας άσκησης τόσο χαμηλά, ενώ μπορεί να έχει εξαιρετικά αποτελέσματα για την υγεία του πληθυσμού. Επίσης θεωρούμε τελείως αδιαννόητο να μην γίνεται σεβαστό από την ΓΓΑ το κατά πόσο ένα άθλημα είναι Ολυμπιακό ή όχι.

Υπάρχει έστω και ένας καλά διαβασμένος έλληνας αθλητικός δημοσιογράφος που να ασχοληθεί με πραγματικά προβλήματα του ελληνικού αθλητισμού, με την αδυναμία της κεντρικής αθλητικής ηγεσίας να χαράξει εθνική στρατηγική – πως να γίνει αυτό όταν δεν υπάρχουν καλά διαβασμένα στελέχη που να μελετούν τί κάνουν οι άλλες χώρες, με το γεγονός ότι σε πολλά ολυμπιακά αθλήματα έχουν καταργηθεί οι εθνικές ομάδες….; Φυσικά και όχι οι αθλητικοί δημοσιογράφοι έχουν να ασχοληθούν με τον πρόγκηπα που θα αγοράσει τον Παναθηναικό, με τις μεταγγραφές του Ολυμπιακού, με τον Λέτο που είναι πρώτος σκόρερ στο πρωτάθλημα…Τι να περιμένεις από ανθρώπους που ανακηρήσσουν τον Σάντος προπονητή της χρονιάς!

About triathlonworld

Ο κ. Γιάννης Ψαρέλης είναι από τα ιστορικά στελέχη του Τριάθλου στη χώρα μας έχοντας παρακολουθήσει και συμμετέχει έντονά στη διοικητική ανάπτυξη του αθλήματος. Χρόνια μέλος των εθνικών ομάδων ,εκπρόσωπος των αθλητών στην τεχνική επιτροπή του αθλήματος, υπεύθυνος χάραξης των διαδρομών αγώνων της Ομοσπονδίας μεταξύ των οποίων και της Ολυμπιακής διαδρομής του 2004 στη Βουλιαγμένη,έχει διατελέσει γενικός γραμματέας της Ομοσπονδίας Τριάθλου και εκπρόσωπος αυτής στην Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή. Έχει πληθώρα προπονητικών πιστοποιήσεων στα αθλήματα αντοχής από εθνικές ομοσπονδίες και συνδέσμους προπονητών. Έχει παρακολουθήσει πλήθος εκπαιδευτικών σεμιναρίων της Διεθνούς Ομοσπονδίας Τριάθλου τόσο για Διοργανωτές Αγώνων όσο και κριτές. Επίσης έχει παρακολουθήσει πολυήμερα σεμινάρια για διοργανωτές αγώνων στη Λοζάνη κάτω από την εποπτεία της ΔΟΕ. Έχει σπουδάσει Χημεία στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Έχει τους εξής πανεπιστημιακούς μεταπτυχιακούς τίτλους : Αθλητική Διοίκηση (Παν.Lyon1-Masters in Sport Organisations Management – πρόγραμμα αναγνωρισμένο από την Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή), Αθλητική Διοίκηση (Παν. Leicester), Διοίκηση Επιχειρήσεων (Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών- Executive MBA), Μάρκετινγκ & Επικοινωνία (Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών -MSc in Marketing and communication with New Technologies). Προπονητής Τριάθλου Προπονητής Τριάθλου Ο κ.Γιάννης Ψαρέλης έχει διατελέσει Διοικητικός Υπεύθυνος καθώς και Υπεύθυνος Στρατηγικής & Ανάπτυξης στο Sports Excellence (πρόγραμμα που πραγματοποιείται υπό την επιστημονική επίβλεψη της Α’ Ορθοπαιδικής Κλινικής του ΕΚΠΑ, όντας εγκεκριμένο κέντρο από τον Διεθνή Σύνδεσμο Κέντρων Υψηλού Αθλητισμού) έχοντας την επιστημονική επίβλεψη μέχρι και 1800 επίλεκτων αθλητών και αθλητριών προεθνικών και εθνικών ομάδων έως 18 ετών καθώς και των μελών της Προ-Ολυμπαικής προετοιμασίας για τους ΟΑ του Τόκυο (με μνημόνιο συνεργασίας με την ΕΟΕ). Σε επίπεδο ακαδημαϊκό/ ερευνητικό με σημείο αναφοράς μεταπτυχιακές και διδακτορικές σπουδές ασχολείται κυρίως με την επίδραση των προϊόντων νεοπρενίου/ wetsuit στην κολύμβηση τριαθλητών καθώς και με την μεγιστοποίηση της απόδοσης των αθλητών στο mixed relay του Τριάθλου. Από το 1990 συμμετέχει ως εισηγητής σε πλήθος εκπαιδευτικά προγράμματα επιμόρφωσης προπονητών, καθηγητών Φυσικής Αγωγής, γονέων αλλά και αθλητών είτε αναπτύσσοντας τεχνικά θέματα που αφορούν το Τρίαθλο είτε θέματα που αφορούν την ηθική στον αθλητισμό και το αντι-ντόπινγκ. Αρθογραφεί σε πλήθος αθλητικών ιστοσελίδων και περιοδικών σε θέματα που αφορούν την προπονητική, τους κανονισμούς του Τριάθλου ή θέματα ηθικής/ κοινωνιολογίας του αθλητισμού. Ο ίδιος σε συνεργασία με αθλητικούς φορείς (Ομοσπονδίας, Σωματείων και Αθλητικών Οργανισμών των Δήμων) από το 1990 έως σήμερα έχει σχεδιάσει και διοργανώσει έχοντας την επίβλεψη πάνω από 50 αγώνων σε όλη την Ελλάδα (Αθήνα, Χανιά, Ρέθυμνο, Τρίπολη, Θεσσαλονίκη, Σέρρες, Πιερία κ.λπ.)