Ελληνικός Αθλητισμός : Ανυπαρξία αθλητικής και κοινωνικής κουλτούρας στην Ελλάδα!

Δυστυχώς κάποιοι από εμάς ζήσαμε την προηγούμενη εβδομάδα ένα ακόμα δυσάρεστο περιστατικό το οποίο φανερώνει τις αδυναμίες του ελληνικού αθλητισμού, ο οποίος  επί χρόνια προσπαθούσε να δείξει ότι είναι ένας γίγαντας ενώ στην πραγματικότητα στερείται βασικών δομών, οργάνωσης και αθλητικής κουλτούρας. Φυσικά οι παλαιότεροι στο τρίαθλο έχουμε βιώσει άπειρα τέτοια περιστατικά. Διαβάστε το παρακάτω περιστατικό.

Αθλητής πήγε με το ποδήλατό του σε γήπεδο στίβου ώστε να κάνει μία προπόνηση brick. Τον βλέπει ένας υπάλληλος και του λέει ότι απαγορεύεται να έχει το ποδήλατό του εντός του στίβου. Μάταια προσπαθήσε ο συναθλητής μας να εξηγήσει ότι το ποδήλατο είναι πανάκριβο και ότι σε ένα ακριβό ποδήλατο ακόμα και να το κλειδώσεις μπορεί κάποιος να πάρει τις ρόδες οι οποίες βγαίνουν πολύ εύκολα ή και κάποιο άλλο ανταλλακτικό που επίσης είναι πολύ ακριβά. Επίσης ο συναθλητής μας προσπάθησε να εξηγήσει ότι απλά θα το έχει σε μία άκρη του γηπέδου στίβου για να το βλέπει και ότι επειδή κάνει τρίαθλο θέλει να εξασκήσει τις αλλαγές του κάνοντας γρήγορα αλλαγές διάθλου ανάμεσα στο τρέξιμο και την ποδηλασία.

Φυσικά στην συγκεκριμένη εγκατάσταση δεν υπήρχαν στυλοβάτες ποδηλάτων. Οι στυλοβάτες ποδηλάτων οι οποίοι έχουν και κλειδαριές κοστίζουν 50-60 ευρώ. Απλά είχαν βάλει τρία κάγκελα στα οποία έπρεπε να χρησιμοποιήσεις την φαντασία σου για το πως μπορείς να σταθεροποιήσεις πάνω σε αυτά το ποδήλατο δρόμου ή χρονομέτρου. Ακόμα και να το σταθεροποιούσες εάν φυσάει είναι σίγουρο ότι θα έπεφτε το ποδήλατο. (Σημείωση :Φυσικά ο ίδιος ο υπάλληλος χρησιμοποιούσε το αυτοκίνητο που χρησιμοποιούν στα γήπεδα γκολφ για να μετακινείται εντός των γηπέδων του στίβου).

Δυστυχώς ο υπάλληλος δεν γνώριζε ποια είναι τα ολυμπιακά αθλήματα και ούτε τις προπονητικές ανάγκες των αθλητών του κάθε αθλήματος. Είναι γνωστό ότι στην Ελλάδα ο κάθε υπάλληλος σταδίων έχει προσληφθεί με κομματικά/ ρουσφετολογικά κριτήρια και όχι με κριτήριο τα προσόντα του. Η ανοησία του μάλιστα κορυφώθηκε όταν απείλησε ότι θα τον διώξει από το γήπεδο καθώς δεν είναι αθλητής στίβου και δεν ανήκει στον ΣΕΓΑΣ. Με λίγα λόγια αφού δεν είσαι αθλητής στίβου τί δουλειά έχεις σε ένα γήπεδο στίβου!!!

Ελπίζουμε ότι η διοίκηση της συγκεκριμένης εγκατάστασης καθώς και κυρίως η ΕΟΕ η οποία δεν κάνουμε λάθος έχει εκπρόσωπό της στο ΔΣ αυτής να εκπαιδεύσουν τους υπαλλήλους ώστε να μάθουν να συμπεριφέρονται σε αθλητές και να μάθουν ότι σε ένα γήπεδο στίβου κάνουν, δικαιούνται και πρέπει να κάνουν προπόνηση όλοι οι αθλητές όλων των αθλημάτων. Αυτός ο υπάλληλος δεν ήξερε ότι στο γήπεδο στίβου κάνουν φυσική κατάσταση και οι αθλητές της πετοσφαίρησης, της καλαθοσφαίρισης, …και σε τελική ανάλυση ο κάθε έλληνας πολίτης που θέλει να αθληθεί.

Κάποιες σημαντικές παρατηρήσεις :

  • Οι αθλητικές εγκαταστάσεις ανήκουν στον ελληνικό λαό και όχι σε ομοσπονδίες ή συλλόγους. Κατά συνέπεια ο κάθε έλληνας πολίτης θα πρέπει να έχει πρόσβαση σε αυτές.

  • Ο κάθε φύλακας και εργαζόμενος στις αθλητικές εγκαταστάσεις οφείλει να συμπεριφέρεται με ευπρέπεια απέναντι στους Ελληνες πολίτες, δηλαδή αυτούς που τον πληρώνουν

  • Οι αθλητές όλων των αθλημάτων, πόσο των ολυμπιακών, πρέπει να έχουν τα ίδια δικαιώματα.

  • Οι εργαζόμενοι στις αθλητικές εγκαταστάσεις οφείλουν να τις προστατεύουν όμως οφείλουν να διευκολύνουν τους έλληνες πολίτες, επαναλαμβάνουμε αυτούς που τους πληρώνουν,  όταν αυτοί επισκέπτονται τις εγκαταστάσεις για να αθληθούν.

  • Η ΕΟΕ σε συνεργασία με τις διοικήσεις των ΕΑΚ οφείλει να επιμορφώσει τους υπαλλήλους των σταδίων για τις ανάγκες των αθλημάτων. Είναι τουλάχιστον γελοίο να μην γνωρίζουν οι υπάλληλοι ότι όλοι οι αθλητές κάνουν προπόνηση στο γήπεδο στίβου ; Oπως και είναι αδιαννόητο να μην γνωρίζουν οι υπάλληλοι των ΕΑΚ τί είναι το τρίαθλο και ποιες οι προπονητικές ανάγκες του κάθε αθλήματος.

  • Εχουμε περίπου 1.000 τριαθλητές στην ελλάδα από τους οποίους ο καθένας πληρώνει τον μήνα μόνος του (από την τσέπη του) το κολυμβητήριο δηλαδή 1.000 Χ 12 Χ 60 = 720.000 . Κάποιοι υπολογίζουν ότι έχουμε 3.000 τριαθλητές τότε έχουμε 60 ευρώ Χ 12 μήνες = 3.000 Χ 60 Χ 12= 2.160.000. Αυτό για το πόσο συνεισφέρουν οι τριαθλητές στην λειτουργία κάποιων εγκαταστάσεων. Θέλετε να υπολογίζουμε πόσα χρήματα ξοδεύουν σε αθλητικό εξοπλισμό, ταξίδια, φυσικοθεραπείες, φαγητό κ.λπ. και πόσα έσοδα μέσω ΦΠΑ έχει το κράτος,!!! Ας τα σκεφτούν κάποιοι και ας σταματήσουν τον πόλεμο που κάνουν στην διοργάνωση αγώνων τριάθλου και ποδηλασίας, τον πόλεμο που κάνουν στην είσοδο των τριαθλητών και αθλητών ποδηλασίας στις αθλητικές εγκαταστάσεις κ.λπ.

About triathlonworld

Ο κ. Γιάννης Ψαρέλης είναι από τα ιστορικά στελέχη του Τριάθλου στη χώρα μας έχοντας παρακολουθήσει και συμμετέχει έντονά στη διοικητική ανάπτυξη του αθλήματος. Χρόνια μέλος των εθνικών ομάδων ,εκπρόσωπος των αθλητών στην τεχνική επιτροπή του αθλήματος, υπεύθυνος χάραξης των διαδρομών αγώνων της Ομοσπονδίας μεταξύ των οποίων και της Ολυμπιακής διαδρομής του 2004 στη Βουλιαγμένη,έχει διατελέσει γενικός γραμματέας της Ομοσπονδίας Τριάθλου και εκπρόσωπος αυτής στην Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή. Έχει πληθώρα προπονητικών πιστοποιήσεων στα αθλήματα αντοχής από εθνικές ομοσπονδίες και συνδέσμους προπονητών. Έχει παρακολουθήσει πλήθος εκπαιδευτικών σεμιναρίων της Διεθνούς Ομοσπονδίας Τριάθλου τόσο για Διοργανωτές Αγώνων όσο και κριτές. Επίσης έχει παρακολουθήσει πολυήμερα σεμινάρια για διοργανωτές αγώνων στη Λοζάνη κάτω από την εποπτεία της ΔΟΕ. Έχει σπουδάσει Χημεία στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Έχει τους εξής πανεπιστημιακούς μεταπτυχιακούς τίτλους : Αθλητική Διοίκηση (Παν.Lyon1-Masters in Sport Organisations Management – πρόγραμμα αναγνωρισμένο από την Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή), Αθλητική Διοίκηση (Παν. Leicester), Διοίκηση Επιχειρήσεων (Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών- Executive MBA), Μάρκετινγκ & Επικοινωνία (Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών -MSc in Marketing and communication with New Technologies). Προπονητής Τριάθλου Προπονητής Τριάθλου Ο κ.Γιάννης Ψαρέλης έχει διατελέσει Διοικητικός Υπεύθυνος καθώς και Υπεύθυνος Στρατηγικής & Ανάπτυξης στο Sports Excellence (πρόγραμμα που πραγματοποιείται υπό την επιστημονική επίβλεψη της Α’ Ορθοπαιδικής Κλινικής του ΕΚΠΑ, όντας εγκεκριμένο κέντρο από τον Διεθνή Σύνδεσμο Κέντρων Υψηλού Αθλητισμού) έχοντας την επιστημονική επίβλεψη μέχρι και 1800 επίλεκτων αθλητών και αθλητριών προεθνικών και εθνικών ομάδων έως 18 ετών καθώς και των μελών της Προ-Ολυμπαικής προετοιμασίας για τους ΟΑ του Τόκυο (με μνημόνιο συνεργασίας με την ΕΟΕ). Σε επίπεδο ακαδημαϊκό/ ερευνητικό με σημείο αναφοράς μεταπτυχιακές και διδακτορικές σπουδές ασχολείται κυρίως με την επίδραση των προϊόντων νεοπρενίου/ wetsuit στην κολύμβηση τριαθλητών καθώς και με την μεγιστοποίηση της απόδοσης των αθλητών στο mixed relay του Τριάθλου. Από το 1990 συμμετέχει ως εισηγητής σε πλήθος εκπαιδευτικά προγράμματα επιμόρφωσης προπονητών, καθηγητών Φυσικής Αγωγής, γονέων αλλά και αθλητών είτε αναπτύσσοντας τεχνικά θέματα που αφορούν το Τρίαθλο είτε θέματα που αφορούν την ηθική στον αθλητισμό και το αντι-ντόπινγκ. Αρθογραφεί σε πλήθος αθλητικών ιστοσελίδων και περιοδικών σε θέματα που αφορούν την προπονητική, τους κανονισμούς του Τριάθλου ή θέματα ηθικής/ κοινωνιολογίας του αθλητισμού. Ο ίδιος σε συνεργασία με αθλητικούς φορείς (Ομοσπονδίας, Σωματείων και Αθλητικών Οργανισμών των Δήμων) από το 1990 έως σήμερα έχει σχεδιάσει και διοργανώσει έχοντας την επίβλεψη πάνω από 50 αγώνων σε όλη την Ελλάδα (Αθήνα, Χανιά, Ρέθυμνο, Τρίπολη, Θεσσαλονίκη, Σέρρες, Πιερία κ.λπ.)