Σεξουαλική Ζωή και Αθλητισμός

18/2/2000 – Κείμενο Γιάννης Ψαρέλης (Το κείμενο γράφτηκε για αθλητικό περιοδικό της χώρας μας.

Γιάννης Ψαρέλης (προπονητής Τριάθλου) -Web- Site : www.triathloncoach.gr – Email : smartsportcoach@hotmail.com & info@triathloncoach.gr -Κινητό : +30 693 71 70 260

Σεξουαλική δραστηριότητα αθλητών στην αρχαία Ελλάδα

Στην αρχαία Ελλάδα ήταν αυστηρά απαγορευμένη η ερωτική επαφή για τους αθλητές λόγω του ότι πιστευόταν ότι παίρνει την δύναμη από τους αθλητές. Χαρακτηριστικό αυτής της νοοτροπίας είναι ότι κουρεύονταν «γουλί», κάτι που πολύ προπονητές εξακολουθούν να το διατηρούν ακόμα και στις μέρες. Οι αθλητές χάνοντας τα μαλλιά τους γίνονται αποκρουστικοί και έτσι υποχρεώνονται να συγκεντρωθούν στην προπονησή τους. Αυτές οι Σπαρτιάτικου τύπου μέθοδοι προσέγγισης του πρωταθλητισμού έχει εγκαταληφτεί στις ημέρες μας.

Ψυχολογική διάσταση του θέματος
Ο αθλητής για να αποδώσει το μέγιστο των δυνατοτήτων του έχει άμεση επαφή με τον προπονητή του και μαζί οι δυό τους προσπαθούν να βρουν τρόπο ώστε ο αθλητής να είναι ψυχικά και σωματικά υγιής (και ολοκληρωμένος) ώστε να μπορέσει να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις επιβάρυνσης της προπόνησης και των αγώνων Οι πρωταθλητές της εποχής μας απέχουν από τους αρχαίους αθλητές. Ο πρωταθλητής πέρα από το ταλέντο και την θέληση για να προπονηθεί σκληρά απαιτείται να διαθέτει ισχυρή προσωπικότητα (ολοκληρωμένη και ισορροπημένη). Ενας αθλητής με καταπιεσμένη προσωπικότητα, μέρος της οποίας είναι και η ερωτική ζωή δεν μπορεί να ανταποκριθεί στην μακροχρόνια προσπάθεια για ανάδειξη. Ενας πρωταθλητής αλλά και ένας αθλητής εθνικού επιπέδου χρειάζεται να προπόνηθεί πάνω από πέντε χρόνια για να μπορέσει να κάνει τις απαραίτητες προσαρμογές για να είναι ανταγωνιστικός. Περιπτώσεις νεαρών αθλητών που καταπιέστηκαν και δεν έκαναν αυτά που κάνουν οι συνομιλικοί τους σταμάτησαν πολύ γρήγορα τον αθλητισμό. Οι ανθρώπινες βιολογικές ανάγκες, μέρος της οοποίας είναι και η ερωτική έκφραση, όταν καταπιεστούν δημιουργούν αρνητικές συνέπειες στην υγιή σωματική λειτουργία του οργανισμού. Ενας μη υγιής οργανισμός (ψυχικά και σωματικά ) δεν μπορεί να ανταπεξέλθει σε έναν αγώνα που απαιτείται να δώσει το 100% της ενεργειάς του. Μια μοντέρνα προσέγγιση του θέματος αναφέρει ότι δεν είναι το σεξ που δημιουργεί προβλήματα στον αθλητή αλλά η αναζήτηση του. Δεν υπάρχουν στη βιλιογραφία έρευνες που να καταδικάζουν την ερωτική επαφή των αθλητών ως ανασταλτικό παράγοντα της αθλητικής τους απόδοσης. Οι γνώμες όλων των περισσοτέρων γιατρών και προπονητών με τους οποίους επικοινωνήσαμε ήταν κοινή : ερωτική επαφή που δεν διαρκεί πολύ ώρα και δεν στερεί μέρος του ύπνου (και γενικότερα της ξεκούρασης του αθλητή) δεν προκαλλέι μείωσης της αποδοσής του. Κάποιοι αθλητές ξεπερνάνε το άγχος των αγώνων κάνοντας σεξ με τους συντρόφους.
Ολοι γνωρίζουμε ότι στο παζλ των παραγόντων από τους οποίους εξαρτάται μία ερωτική επαφή κυρίαρχο ρόλο παίζει ο εγκέφαλος. Συνήθως ένας αθλητής που προπονείται σκληρά και προετοιμάζεται για κάποιον αγώνα έχει στραμμένη την σκέψη του στον αγώνα και έτσι από το μυαλό του δεν περνάνε εικόνες ερωτικής επαφής. Ο αγώνας είναι αυτό που περιμένει για να δείξει την δουλεία που έχει πραγματοποιήσει για αρκετούς μήνες ίσως και χρόνια και συνεπώς περιμένει με ανυπομονησία ( ίσως και με λίγο νευρικότητα ) τον αγώνα.

Γι΄αυτό και οι περισσότεροι αθλητές πριν τους αγώνες δεν έχουν όρεξη για ερωτική συνεύρεση ιδίως αν μέχρι τότε έχουν υγιή ερωτική ζωή ( δίχως καταπίεση από τον προπονητή τους). Προβλήματα παραμονές αγώνων παρουσιάζουν αυτοί που έχουν καταπιέσει σημαντικές λειτουργίες της ανθρώπινης λειτουργίας τους.

Φυσιολογική διάσταση
Κατά την διάρκεια της αγωνιστικής σαιζόν οι αθλητές έχουν χαμηλά επίπεδα τετοστερόνης, κατά μέρος οφειλούμενη στη κόπωση και κατά μέρος στην απώλεια βάρους και στο χαμηλό σωματικό λίπος. Το σωματικό λίπος επιρρεάζει την λειτουργία κάποιων ορμονικών εκκρίσεων και σαν παράδειγμα αυτών αναφέρουμε ότι ο γυναικείος ορμονικός κύκλος σταματάει όταν το ποσοστό σωματικού λίπους πέσει κάτω από 6-10 % (διαφέρει το ποσοστό που αναφέρουν οι διάφοροι εργοφυσιολόγοι στην βιβλιογραφία). Το χαμηλό ποσοστό τεστοστερόνης επιφέρει χαμηλά ποσοστά ερωτικής επιθυμίας η οποία μπορεί να μειωθεί ακόμα περισσότερο από τις ιδιαιτερότητες κάποιοων αθλημάτων.

Σεξουαλική δραστηριότητα και ποδηλασία

Στην ποδηλασία η πίεση της σέλλας μειώνει την νευρική αγωγιμότητα μετο πέος και έτσι μας μειώνει την ερωτική μας επιθυμία έστω και προσωρινά ( αυτό είναι αναστρέψιμο). Η αντιμετώπιση αυτού του προβλήματος συνίσταται στην σωστή τοποθέτηση του αθλητή πάνω στο ποδήλατο καθώς και στην τοποθέτηση της σέλλας σε σωστή γωνία. Στην αγορά όλο και περισσότερες σέλλες με εργονομικές προδιαγραφές ( αφαίρεση κομματιού που πιέζει τα νεύρα) κυκλοφορούν. Εχει παρατηρηθεί σε ποδηλάτες ότι έχουν φτωχή σπερματική λειτουργία λόγω της υπερθέρμανσης που προκαλούν τα εφαρμοστά σορτσάκια. Το σπέρμα για να λειτουργήσει βέλτιστα χρειάζεται την κατάλληλη θερμοκρασία. Ενας καλός προγραμματισμός εκ μέρους του αθλητή είναι ιδανικός ώστε να μπορέσει να συνδυάσει υγιή ερωτική ζωή καθώς και αξιόλογες επιδόσεις.
Σε επαγγελματίες( με προπόνηση πάνω στο ποδήλατο 5-6 ώρες) παρατηρείται αδυναμία τεκνοποίησης αφού τα σπερματοζωάρια έχουν μικρότερο χρόνο ζωής σε αυτούς σε σχέση με τον απαιτούμενο χρόνο για την τεκνοποίηση. Σε αυτή την περίπτωση συνίσταται θεραπευτική αγωγή με ορμόνες.

Giannis Psarelis

Giannis Psarelis Triathlon Coach

About triathlonworld

Ο κ. Γιάννης Ψαρέλης είναι από τα ιστορικά στελέχη του Τριάθλου στη χώρα μας έχοντας παρακολουθήσει και συμμετέχει έντονά στη διοικητική ανάπτυξη του αθλήματος. Χρόνια μέλος των εθνικών ομάδων ,εκπρόσωπος των αθλητών στην τεχνική επιτροπή του αθλήματος, υπεύθυνος χάραξης των διαδρομών αγώνων της Ομοσπονδίας μεταξύ των οποίων και της Ολυμπιακής διαδρομής του 2004 στη Βουλιαγμένη,έχει διατελέσει γενικός γραμματέας της Ομοσπονδίας Τριάθλου και εκπρόσωπος αυτής στην Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή. Έχει πληθώρα προπονητικών πιστοποιήσεων στα αθλήματα αντοχής από εθνικές ομοσπονδίες και συνδέσμους προπονητών. Έχει παρακολουθήσει πλήθος εκπαιδευτικών σεμιναρίων της Διεθνούς Ομοσπονδίας Τριάθλου τόσο για Διοργανωτές Αγώνων όσο και κριτές. Επίσης έχει παρακολουθήσει πολυήμερα σεμινάρια για διοργανωτές αγώνων στη Λοζάνη κάτω από την εποπτεία της ΔΟΕ. Έχει σπουδάσει Χημεία στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Έχει τους εξής πανεπιστημιακούς μεταπτυχιακούς τίτλους : Αθλητική Διοίκηση (Παν.Lyon1-Masters in Sport Organisations Management – πρόγραμμα αναγνωρισμένο από την Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή), Αθλητική Διοίκηση (Παν. Leicester), Διοίκηση Επιχειρήσεων (Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών- Executive MBA), Μάρκετινγκ & Επικοινωνία (Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών -MSc in Marketing and communication with New Technologies). Προπονητής Τριάθλου Προπονητής Τριάθλου Ο κ.Γιάννης Ψαρέλης έχει διατελέσει Διοικητικός Υπεύθυνος καθώς και Υπεύθυνος Στρατηγικής & Ανάπτυξης στο Sports Excellence (πρόγραμμα που πραγματοποιείται υπό την επιστημονική επίβλεψη της Α’ Ορθοπαιδικής Κλινικής του ΕΚΠΑ, όντας εγκεκριμένο κέντρο από τον Διεθνή Σύνδεσμο Κέντρων Υψηλού Αθλητισμού) έχοντας την επιστημονική επίβλεψη μέχρι και 1800 επίλεκτων αθλητών και αθλητριών προεθνικών και εθνικών ομάδων έως 18 ετών καθώς και των μελών της Προ-Ολυμπαικής προετοιμασίας για τους ΟΑ του Τόκυο (με μνημόνιο συνεργασίας με την ΕΟΕ). Σε επίπεδο ακαδημαϊκό/ ερευνητικό με σημείο αναφοράς μεταπτυχιακές και διδακτορικές σπουδές ασχολείται κυρίως με την επίδραση των προϊόντων νεοπρενίου/ wetsuit στην κολύμβηση τριαθλητών καθώς και με την μεγιστοποίηση της απόδοσης των αθλητών στο mixed relay του Τριάθλου. Από το 1990 συμμετέχει ως εισηγητής σε πλήθος εκπαιδευτικά προγράμματα επιμόρφωσης προπονητών, καθηγητών Φυσικής Αγωγής, γονέων αλλά και αθλητών είτε αναπτύσσοντας τεχνικά θέματα που αφορούν το Τρίαθλο είτε θέματα που αφορούν την ηθική στον αθλητισμό και το αντι-ντόπινγκ. Αρθογραφεί σε πλήθος αθλητικών ιστοσελίδων και περιοδικών σε θέματα που αφορούν την προπονητική, τους κανονισμούς του Τριάθλου ή θέματα ηθικής/ κοινωνιολογίας του αθλητισμού. Ο ίδιος σε συνεργασία με αθλητικούς φορείς (Ομοσπονδίας, Σωματείων και Αθλητικών Οργανισμών των Δήμων) από το 1990 έως σήμερα έχει σχεδιάσει και διοργανώσει έχοντας την επίβλεψη πάνω από 50 αγώνων σε όλη την Ελλάδα (Αθήνα, Χανιά, Ρέθυμνο, Τρίπολη, Θεσσαλονίκη, Σέρρες, Πιερία κ.λπ.)