Σπύρος Γκοτζιάς

Για τον μήνα Απρίλιο του 2012 οι προπονητές της Αθηναικής ομάδας Τριάθλου επέλεξαν ως πιο αφοσιωμένο αθλητή τον Σπύρο Γκοτζιά. ΟΣπύρος είναι τελειόφοιτος της Σχολής Ευελπίδων και παρά τις πραγματικά πολλές υποχρεώσεις που έχει λόγω της Σχολής έχει καταφέρει να είναι εξαιρετικός τριαθλητής.

Ξεκίνησε πέρσι την ενασχόλησή του με το Τρίαθλο. Ο πρώτος του αγώνας ήταν με ποδήλατο mtb. Πέρσι είχε μέτρια αποτελέσματα όμως με την συστηματική προπόνηση, το πείσμα του και κυρίως την πειθαρχία και του ταλέντο ήδη μετράει 3 νίκες φέτος σε αγώνες σπριντ (Σχινιάς, Βόλος, Ελληνικό).

Βέβαια τα καλύτερα δεν έχουν έρθει ακόμα καθώς τελειώνοντας την Σχολή θα μπορέσει να κάνει περισσότερη και πιο ποιοτική προπόνηση.Ο ίδιος προτιμάει να κάνει προπόνηση με μακροχρόνιο σχεδιασμό παρά να έχει βραχυπρόθεσμα εντυπωσιακά αποτελέσματα. Προπόνησης βάσης με στόχο την επόμενη τετραετία.

Ο Σπύρος μας έδωσε αποκλειστική συνέντευξη.

1.      Πότε ξεκίνησες το τρίαθλο ;

Το τρίαθλο το ξεκίνησα το Ιούνιο του 2011

 

2.      Τί είναι αυτό που σε ενθουσιάζει στο τρίαθλο;

Με ενθουσιάζει η πολυπλοκότητα της προπόνησης και ο συνδυασμός των τριών αθλημάτων

 

3.      Τί είναι αυτό που δεν σου αρέσει αναφορικά με την ενασχόλησή σου με το τρίαθλο;

Απαιτεί πολύ χρόνο και αν δεν είσαι επαγγελματίας αθλητής είναι πολύ δύσκολο να φτάσεις σε υψηλό επίπεδο.Καθώς λόγω της δουλείας μου δεν είναι δυνατόν να κάνω πρωινές προπονήσεις.

 

4.      Ποιο είναι το αγαπημένο σου άθλημα;

Είναι η κολύμβηση ,καθώς είναι το άθλημα που ασχολούμαι από ηλικία των τριών ετών

 

5.      Ποιά είναι η αγαπημένη σου απόσταση;

Είναι η σπριντ απόσταση καθώς απαιτεί μεγάλη ένταση και ταχύτητα στοιχεία που με χαρακτηρίζουν

 

6.      Ποια/ -ες είναι η/ οι αγαπημένη/ -ες σου προπονήσεις και γιατί;

Η αγαπημένη μου προπόνηση είναι τα 400άρια – και γενικότερα το Interval- μέσα στον στίβο.

 

7.      Ποιες προπονήσεις είναι οι πιο δύσκολες ;

Οι πιο δύσκολες προπονήσεις είναι τα μπρικ  σε ένταση πάνω από το κατώφλι καθώς απαιτούν μεγάλη προσπάθεια (7-8 mmmol γαλακτικού) και συγκέντρωση  για είναι αποδοτικές

 

8.      Ποιοι είναι οι αθλητικοί σου στόχοι για το 2012 και ποιοι μακροπρόθεσμα;

Είναι να διεκδικώ και να κερδίζω  τους αγώνες στην Ελλάδα και μακροχρόνια να συμμετάσχω σε διεθνείς αγώνες της ΙΤU εκπροσωπώντας την Ελλάδα.

 

9.      Τί θα συμβούλευες κάποιον που ξεκινάει τώρα το τρίαθλο

Θα τον συμβούλευα να είναι ιδιαίτερα προσεκτικός με τον φόρτο της προπόνησης του για να μην υπάρχει κίνδυνος τραυματισμού και να επιλέξει σωστά τον αθλητικό εξοπλισμό αποφεύγοντας περιττά έξοδα.

 

10.   Ποιοι είναι αυτοί που σε στηρίζουν για να καταφέρεις να ανταπεξέρχεσαι στο απαιτητικό πρόγραμμα των προπονήσεών σου σε συνδυασμό με τις οικογενειακές και επαγγελματικές σου υποχρεώσεις ;

Στην προσπάθεια μου με στηρίζουν οι γονείς μου, ο προπονητής και η ομάδα μου.

Σημαντική είναι η υποστήριξη του Νίκου Ράπτη με Βikeme.gr και του Αλέξη Αθανασόπουλο με το Pharm shop.gr

 

About triathlonworld

Ο κ. Γιάννης Ψαρέλης είναι από τα ιστορικά στελέχη του Τριάθλου στη χώρα μας έχοντας παρακολουθήσει και συμμετέχει έντονά στη διοικητική ανάπτυξη του αθλήματος. Χρόνια μέλος των εθνικών ομάδων ,εκπρόσωπος των αθλητών στην τεχνική επιτροπή του αθλήματος, υπεύθυνος χάραξης των διαδρομών αγώνων της Ομοσπονδίας μεταξύ των οποίων και της Ολυμπιακής διαδρομής του 2004 στη Βουλιαγμένη,έχει διατελέσει γενικός γραμματέας της Ομοσπονδίας Τριάθλου και εκπρόσωπος αυτής στην Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή. Έχει πληθώρα προπονητικών πιστοποιήσεων στα αθλήματα αντοχής από εθνικές ομοσπονδίες και συνδέσμους προπονητών. Έχει παρακολουθήσει πλήθος εκπαιδευτικών σεμιναρίων της Διεθνούς Ομοσπονδίας Τριάθλου τόσο για Διοργανωτές Αγώνων όσο και κριτές. Επίσης έχει παρακολουθήσει πολυήμερα σεμινάρια για διοργανωτές αγώνων στη Λοζάνη κάτω από την εποπτεία της ΔΟΕ. Έχει σπουδάσει Χημεία στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Έχει τους εξής πανεπιστημιακούς μεταπτυχιακούς τίτλους : Αθλητική Διοίκηση (Παν.Lyon1-Masters in Sport Organisations Management – πρόγραμμα αναγνωρισμένο από την Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή), Αθλητική Διοίκηση (Παν. Leicester), Διοίκηση Επιχειρήσεων (Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών- Executive MBA), Μάρκετινγκ & Επικοινωνία (Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών -MSc in Marketing and communication with New Technologies). Προπονητής Τριάθλου Προπονητής Τριάθλου Ο κ.Γιάννης Ψαρέλης έχει διατελέσει Διοικητικός Υπεύθυνος καθώς και Υπεύθυνος Στρατηγικής & Ανάπτυξης στο Sports Excellence (πρόγραμμα που πραγματοποιείται υπό την επιστημονική επίβλεψη της Α’ Ορθοπαιδικής Κλινικής του ΕΚΠΑ, όντας εγκεκριμένο κέντρο από τον Διεθνή Σύνδεσμο Κέντρων Υψηλού Αθλητισμού) έχοντας την επιστημονική επίβλεψη μέχρι και 1800 επίλεκτων αθλητών και αθλητριών προεθνικών και εθνικών ομάδων έως 18 ετών καθώς και των μελών της Προ-Ολυμπαικής προετοιμασίας για τους ΟΑ του Τόκυο (με μνημόνιο συνεργασίας με την ΕΟΕ). Σε επίπεδο ακαδημαϊκό/ ερευνητικό με σημείο αναφοράς μεταπτυχιακές και διδακτορικές σπουδές ασχολείται κυρίως με την επίδραση των προϊόντων νεοπρενίου/ wetsuit στην κολύμβηση τριαθλητών καθώς και με την μεγιστοποίηση της απόδοσης των αθλητών στο mixed relay του Τριάθλου. Από το 1990 συμμετέχει ως εισηγητής σε πλήθος εκπαιδευτικά προγράμματα επιμόρφωσης προπονητών, καθηγητών Φυσικής Αγωγής, γονέων αλλά και αθλητών είτε αναπτύσσοντας τεχνικά θέματα που αφορούν το Τρίαθλο είτε θέματα που αφορούν την ηθική στον αθλητισμό και το αντι-ντόπινγκ. Αρθογραφεί σε πλήθος αθλητικών ιστοσελίδων και περιοδικών σε θέματα που αφορούν την προπονητική, τους κανονισμούς του Τριάθλου ή θέματα ηθικής/ κοινωνιολογίας του αθλητισμού. Ο ίδιος σε συνεργασία με αθλητικούς φορείς (Ομοσπονδίας, Σωματείων και Αθλητικών Οργανισμών των Δήμων) από το 1990 έως σήμερα έχει σχεδιάσει και διοργανώσει έχοντας την επίβλεψη πάνω από 50 αγώνων σε όλη την Ελλάδα (Αθήνα, Χανιά, Ρέθυμνο, Τρίπολη, Θεσσαλονίκη, Σέρρες, Πιερία κ.λπ.)