Smart Sport

Οταν πριν ένα χρόνο αποφασίσαμε με την κα. Χριστίνα Χαραμουντάνη να κάνουμε ένα περιοδικό Τριάθλου είχαμε πει ότι δεν θα κάνουμε τίποτα εάν δεν είναι ξεκάθαρο γιατί το κάνουμε και τι το ιδιαίτερο θα έχει αυτό που κάνουμε. Υστερα από αρκετές εβδομάδες δώσαμε τις εξής απαντήσεις :

  1. Θέλουμε να συμβάλλουμε στην εξάπλωση της γνώσης της αθλητικής επιστήμης που αφορά το Τρίαθλο.
  2. Σε συνέχεια του παραπάνω είπαμε ότι δεν θέλουμε να κάνουμε ένα περιοδικό Lifestyle αλλά ένα περιοδικό με προπονητικό προσανατολισμό.

Μέσα από αυτή την συζήτηση προέκυψε ότι οι αθλητές στην Ελλάδα δεν εχουν καθόλου προπονητική υποστήριξη. Ας μην ξεχάσουμε ότι η άρση της αθλητικής αναγνώρισης της Ομοσπονδίας έγινε και για την ανυπαρξία σωματειακών προπονητών. Επί χρόνια είχα πειραματιστεί με διάφορους προπονητές, τόσο τριάθλου όσο και προπονητές ανεξαρτήτων αθλημάτων. Δυστυχώς κανένας δεν μπόρεσε να μου παρέχει την υποστήριξη που θα ήθελα ως αθλητής. Σε πολλές περιπτώσεις η ισχυρογνωμοσύνη και η απόλυτη αμάθειά τους με είχαν διαλύσει. Υπήρχαν χρονιές που δεν προόδευα όπως και χρονιές που πάλευα να ξεπεράσω τους συνεχείς τραυματισμούς.

Ετσι η Χριστίνα μου πρότεινε να γράψω τί είναι αυτά που θα περίμενα από ένα προπονητή. Ετσι σημείωσα μεταξύ άλλων :

  1. Να ξέρει πολύ καλά το Τρίαθλο – θεωρητικά και πρακτικά – να μου δίνει αξιόπιστες απαντήσεις σε ότι με απασχολεί.
  2. Να εμπλουτίζει συνεχώς τις γνώσεις του, διαβάζοντας  επιστημονικές δημοσιεύσεις, περιοδικά, βιβλία κ.λπ.
  3. Να είναι κοντά μου στις προπονήσεις.
  4. Να μπει στην διαδικασία να με γνωρίσει ως αθλητή και να μου φτιάχνει προσωπικό πρόγραμμα σύμφωνα με τις προσωπικές ανάγκες μου ως αθλητή όσο και το πρόγραμμα της ζωής μου.
  5. Να με σέβεται και να με ακούει.
  6. Να εχουμε καλή χημεία και να περνάμε καλά στην προπόνηση
  7. Να ενδιαφέρεται για μένα όπως θα ενδιαφερόταν για την προπόνηση ενός παγκόσμιου πρωταθλητή.
  8. Να εξασφαλίζει ότι καταλαβαίνω τί θέλει να κάνω και να μου μεταδίδει γνώσεις.
  9. Να είναι ευέλικτος και να προσαρμόζει το πρόγραμμα στο πρόγραμμα της ζωής μου.
  10. ….η λίστα ήταν ατελείωτη

Ετσι δημιουργήθηκε το “Smart Sport” στο οποίο προσπαθούμε με τον Φίλιππο, την Χριστίνα να δημιουργήσουμε ένα πυρήνα υποστήριξης αθλητών όπως αυτό που έχουν οι ξένοι Τριαθλητές. Επειδή γνωρίζουμε ότι υπάρχουν πολλοί άνθρωποι του αθλήματος που μας υποστηρίζουν και πιστεύουν πολύ σε εμάς ελπίζουμε ότι θα τους δικαιώσουμε.

Με αθλητικούς χαιρετισμούς

Γιάννης Ψαρέλης

About triathlonworld

Ο κ. Γιάννης Ψαρέλης είναι από τα ιστορικά στελέχη του Τριάθλου στη χώρα μας έχοντας παρακολουθήσει και συμμετέχει έντονά στη διοικητική ανάπτυξη του αθλήματος. Χρόνια μέλος των εθνικών ομάδων ,εκπρόσωπος των αθλητών στην τεχνική επιτροπή του αθλήματος, υπεύθυνος χάραξης των διαδρομών αγώνων της Ομοσπονδίας μεταξύ των οποίων και της Ολυμπιακής διαδρομής του 2004 στη Βουλιαγμένη,έχει διατελέσει γενικός γραμματέας της Ομοσπονδίας Τριάθλου και εκπρόσωπος αυτής στην Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή. Έχει πληθώρα προπονητικών πιστοποιήσεων στα αθλήματα αντοχής από εθνικές ομοσπονδίες και συνδέσμους προπονητών. Έχει παρακολουθήσει πλήθος εκπαιδευτικών σεμιναρίων της Διεθνούς Ομοσπονδίας Τριάθλου τόσο για Διοργανωτές Αγώνων όσο και κριτές. Επίσης έχει παρακολουθήσει πολυήμερα σεμινάρια για διοργανωτές αγώνων στη Λοζάνη κάτω από την εποπτεία της ΔΟΕ. Έχει σπουδάσει Χημεία στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Έχει τους εξής πανεπιστημιακούς μεταπτυχιακούς τίτλους : Αθλητική Διοίκηση (Παν.Lyon1-Masters in Sport Organisations Management – πρόγραμμα αναγνωρισμένο από την Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή), Αθλητική Διοίκηση (Παν. Leicester), Διοίκηση Επιχειρήσεων (Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών- Executive MBA), Μάρκετινγκ & Επικοινωνία (Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών -MSc in Marketing and communication with New Technologies). Προπονητής Τριάθλου Προπονητής Τριάθλου Ο κ.Γιάννης Ψαρέλης έχει διατελέσει Διοικητικός Υπεύθυνος καθώς και Υπεύθυνος Στρατηγικής & Ανάπτυξης στο Sports Excellence (πρόγραμμα που πραγματοποιείται υπό την επιστημονική επίβλεψη της Α’ Ορθοπαιδικής Κλινικής του ΕΚΠΑ, όντας εγκεκριμένο κέντρο από τον Διεθνή Σύνδεσμο Κέντρων Υψηλού Αθλητισμού) έχοντας την επιστημονική επίβλεψη μέχρι και 1800 επίλεκτων αθλητών και αθλητριών προεθνικών και εθνικών ομάδων έως 18 ετών καθώς και των μελών της Προ-Ολυμπαικής προετοιμασίας για τους ΟΑ του Τόκυο (με μνημόνιο συνεργασίας με την ΕΟΕ). Σε επίπεδο ακαδημαϊκό/ ερευνητικό με σημείο αναφοράς μεταπτυχιακές και διδακτορικές σπουδές ασχολείται κυρίως με την επίδραση των προϊόντων νεοπρενίου/ wetsuit στην κολύμβηση τριαθλητών καθώς και με την μεγιστοποίηση της απόδοσης των αθλητών στο mixed relay του Τριάθλου. Από το 1990 συμμετέχει ως εισηγητής σε πλήθος εκπαιδευτικά προγράμματα επιμόρφωσης προπονητών, καθηγητών Φυσικής Αγωγής, γονέων αλλά και αθλητών είτε αναπτύσσοντας τεχνικά θέματα που αφορούν το Τρίαθλο είτε θέματα που αφορούν την ηθική στον αθλητισμό και το αντι-ντόπινγκ. Αρθογραφεί σε πλήθος αθλητικών ιστοσελίδων και περιοδικών σε θέματα που αφορούν την προπονητική, τους κανονισμούς του Τριάθλου ή θέματα ηθικής/ κοινωνιολογίας του αθλητισμού. Ο ίδιος σε συνεργασία με αθλητικούς φορείς (Ομοσπονδίας, Σωματείων και Αθλητικών Οργανισμών των Δήμων) από το 1990 έως σήμερα έχει σχεδιάσει και διοργανώσει έχοντας την επίβλεψη πάνω από 50 αγώνων σε όλη την Ελλάδα (Αθήνα, Χανιά, Ρέθυμνο, Τρίπολη, Θεσσαλονίκη, Σέρρες, Πιερία κ.λπ.)