Δύο μέρες μετά την εκλογή του παραιτήθηκε ο Σεβαστής!

Δύο μέρες μετά την εκλογική του νίκη ο Βασίλης Σεβαστής παραιτήθηκε από την προεδρία του ΣΕΓΑΣ και πρότεινε ως αντικαταστάτη του τον Κώστα Παναγόπουλο.

Δελτίο τύπου του ΣΕΓΑΣ.Με έντονη συναισθηματική φόρτιση πραγματοποιήθηκε στα γραφεία του ΣΕΓΑΣ, συνέντευξη Τύπου, στη διάρκεια της οποίας, ο επί δεκαπέντε χρόνια πρόεδρος της ομοσπονδίας Βασίλης Σεβαστής, ο οποίος το περασμένο Σάββατο στις εκλογές συγκέντρωσε το 91% της εμπιστοσύνης των σωματείων, ανακοίνωσε πως δεν θα είναι πρόεδρος. Παράλληλα, ο Βασίλης Σεβαστής έδωσε το χρίσμα στον μέχρι πρότινος αντιπρόεδρο του ΣΕΓΑΣ Κώστα Παναγόπουλο, τον οποίο και θα προτείνει στο διοικητικό συμβούλιο για τη θέση του προέδρου.

«Δύο μέρες μετά τις αρχαιρεσίες του ΣΕΓΑΣ, αισθάνθηκα την ανάγκη ότι πρέπει να ανακοινώσω κάποιες σκέψεις και αποφάσεις που έχω πάρει για τη συνέχεια της πορείας και της εξέλιξης του κλασικού αθλητισμού, της ομοσπονδίας, του διοικητικού συμβουλίου. Είναι γνωστό ότι ο αθλητισμός  τα τελευταία χρόνια περνάει κρίση, που βρίσκεται μέσα στο ευρύτερο πλαίσιο της μεγάλης εθνικής και οικονομικής κρίσης που περνάει η χώρα. Είναι γνωστό επίσης πως ο ΣΕΓΑΣ προσπαθεί να αντιμετωπίσει τα συσσωρευμένα προβλήματα, θεσμικά, διαθρωτικά και οικονομικά με ένα τρόπο που να αμβλύνει τις παρενέργειες της κρίσης στο αθλητικό οικοδόμημα.

Εμείς συναισθανόμενοι την ανάγκη να εντείνουμε τις προσπάθειες μας, απαντάμε σε αυτή την κρίση με την ανανέωση στα πρόσωπα στις ιδέες και τους σχεδιασμούς μας. Ηδη το νέο διοικητικό συμβούλιο απαρτίζεται από ένα σημαντικό μέρος νέων ανθρώπων του χώρου μας που εκφράζουν την ανανέωση στα πρόσωπα. Το νέο συμβούλιο αποτελείται από εννέα νέα μέλη εκ των οποίων, τα δύο υπήρξαν σύμβουλοι και στο παρελθόν», είπε στην αρχική του τοποθέτηση ο Βασίλης Σεβαστής και συμπλήρωσε λέγοντας:

«Στις προηγούμενες αρχαιρεσίες, είχα δηλώσει πως η τετραετία που είχαμε τότε μπροστά μας και έχει ήδη παρέλθει, θα ήταν μια τετραετία που εγώ ανέλαβα την υποχρέωση να φροντίσω για την διαδοχή.

Βασική παράμετρος της ζωής είναι η ανανέωση χωρίς την οποία τα πράγματα οδηγούνται σε φθορά και τέλμα.
Πιστεύω επίσης ακράδαντα, πως όσο επιτυχημένος κι αν είναι κάποιος σε μια θέση ευθύνης, ουδείς είναι αναντικατάστατος. Πάντα θα υπάρχουν πρόσωπα που μπορούν να τον αντικαταστήσουν, συμπληρώνοντας σε κάποιους τομείς σε κάποιες δυνατότητες και ικανότητα, αδυναμίες ή συμπληρώνοντας τα νέα πρόσωπα τη δυναμική τις νέες ιδέες τη νέα πορεία. Επέλεξα αυτή τη στιγμή που το Δ.Σ και εγώ προσωπικά βρισκόμαστε στο ζενίθ της εμπιστοσύνης του συνόλου των ανθρώπων του χώρου, να προτείνω στο διοικητικό συμβούλιο τον Κώστα Παναγόπουλο ως τον επόμενο πρόεδρο του ΣΕΓΑΣ.
Τον Κώστα τον γνώρισα στην αρχή της εμπλοκής μου στα διοικητικά του ΣΕΓΑΣ σαν ένα από τους πιο γνήσιους και πιστούς φιλάθλους του στίβου και στη συνέχεια ως πολύτιμο συνεργάτη και φίλο, η δουλειά του οποίου δεν ήταν πολλές φορές εμφανής, αλλά ήταν στο σύνολο της προσφοράς του και πολύτιμη και αναντικατάστατη. Πιστεύω ότι έχει να προσθέσει πολύ σημαντικά πράγματα από τη θέση του προέδρου, σε σημαντικούς τομείς θα είναι καλύτερος από  μένα και εγώ προσωπικά αναλαμβάνω την ευθύνη, όχι μόνο να τον στηρίξω, αλλά να διατηρήσω τη συνέχεια της πορείας, της ομοσπονδίας, να τον βοηθήσω σε τομείς που η εμπειρία η δική μου θα του είναι χρήσιμη.

Η δουλειά που κάναμε με όλους, παρά τα αντιθέτως λεγόμενα ήταν συλλογική και έτσι θα συνεχίσει να είναι και τώρα. Παραχωρώ στον Κώστα την προεδρία και όχι το ΣΕΓΑΣ εδώ θα είμαστε όλοι για να διασφαλίσουμε την πορεία και τα κεκτημένα και να ενώσουμε τις δυνάμεις μας με πρώτο εμένα για να τον βοηθήσουμε να πετύχει στο έργο του, γιατί αυτό θα σημαίνει πως θα έχουμε πετύχει όλοι. Τα αξιώματα για μένα δεν έχουν σημασία κλείνω φέτος γύρω στα 50 χρόνια συνεχούς και αδιάλειπτης παρουσίας στο χώρο.  Από πιτσιρίκος, αθλητής πρωταθλητής, τεχνικό στέλεχος, πρόεδρος τα τελευταία 15 χρόνια. Ο αθλητισμός είναι η ζωή μου, ο στίβος είναι η ζωή μου, θα είμαι εδώ για να προσφέρω τις υπηρεσίες μου στο νέο πρόεδρο και τη διοίκηση.
Χρωστάω μια εξήγηση στα σωματεία που δεν πέρασαν 48 ώρες από τις εκλογές και πιθανόν να τους αιφνιδιάζω, θα επικοινωνήσω με τα σωματεία για εξηγήσω και να διαβεβαιώσω ότι θα είμαι εδώ παρών από όποια θέση μου εμπιστευτεί το νέο συμβούλιο».
Σε ερώτηση σχετικά με τη θέση που θα ήθελε να έχει στο νέο σχήμα, ο τόνισε:  «Επειδή οι δυνάμεις μου και η διάθεση μου είναι ακμαίες πιστεύω πως θα έχω μια θέση που θα είναι καίρια κυρίως ως προς τη χρησιμότητα των ρόλων που εμπεριέχει η κάθε θέση στο προεδρείο του Δ.Σ. Ως πρόεδρος έκανα περισσότερα πράγματα από ό,τι θα έπρεπε. Θα μπορούσα να πω αστειευόμενος πως ήμουν πρόεδρος δεκαθλητής. Κάποιοι λένε πως είμαι συγκεντρωτικός, εγώ λέω πως είμαι τελειομανής. Ο νέος πρόεδρος πρέπει να μπορεί να διαχειρίζεται τις υποθέσεις της ομοσπονδίας και να ασχοληθεί με πράγματα που πρέπει, ώστε να είναι πιο παραγωγικός. Στην ουσία θα μοιράσουμε ρόλους».

Αμέσως μετά,  το λόγο πήρε ο Κώστας Παναγόπουλος, που επίσης εμφανώς συγκινημένος δήλωσε: «Ο Βασίλης έχοντας την απόλυτη στήριξη των σωματείων ενώ θα μπορούσε να παραμείνει στην προεδρία του ΣΕΓΑΣ, σε μια κίνηση σπάνια επέλεξε να ανοίξει το δρόμο στην πορεία ανανέωσης του ΣΕΓΑΣ. Ο Βασίλης υπηρετεί με συνέπεια, ανιδιοτέλεια και πάθος τον αθλητισμό, όλη του τη ζωή. Ο αθλητισμός από σήμερα του οφείλει ακόμη περισσότερα το ίδιο και εγώ. Το 1999 ήταν αυτός που με έπεισε να μπω στο ΔΣ, με ενέπνευσε να μπω σε αυτή την περιπέτεια, που αργότερα μου πρότεινε να αναλάβω το μαραθώνιο, που πριν τέσσερα χρόνια με πρότεινε για αντιπρόεδρο και σήμερα με προτείνει ως πρόεδρο. Αντιλαμβάνεστε πως μια τέτοια πρόταση δεν θα μπορούσα να μην την αποδεχθώ. Την αποδέχομαι λοιπόν με συγκίνηση τιμή και πλήρη συναίσθηση της ευθύνης που αυτό συνεπάγεται. Ο τελικός λόγος βέβαια ανήκει στους συναδέλφους μας στο Δ.Σ του ΣΕΓΑΣ». Ο Κώστας Παναγόπουλος συλλυπήθηκε την οικογένεια του Κυριάκου Χονδροκούκη για την απώλεια της συζύγου του Νίκης.

About triathlonworld

Ο κ. Γιάννης Ψαρέλης είναι από τα ιστορικά στελέχη του Τριάθλου στη χώρα μας έχοντας παρακολουθήσει και συμμετέχει έντονά στη διοικητική ανάπτυξη του αθλήματος. Χρόνια μέλος των εθνικών ομάδων ,εκπρόσωπος των αθλητών στην τεχνική επιτροπή του αθλήματος, υπεύθυνος χάραξης των διαδρομών αγώνων της Ομοσπονδίας μεταξύ των οποίων και της Ολυμπιακής διαδρομής του 2004 στη Βουλιαγμένη,έχει διατελέσει γενικός γραμματέας της Ομοσπονδίας Τριάθλου και εκπρόσωπος αυτής στην Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή. Έχει πληθώρα προπονητικών πιστοποιήσεων στα αθλήματα αντοχής από εθνικές ομοσπονδίες και συνδέσμους προπονητών. Έχει παρακολουθήσει πλήθος εκπαιδευτικών σεμιναρίων της Διεθνούς Ομοσπονδίας Τριάθλου τόσο για Διοργανωτές Αγώνων όσο και κριτές. Επίσης έχει παρακολουθήσει πολυήμερα σεμινάρια για διοργανωτές αγώνων στη Λοζάνη κάτω από την εποπτεία της ΔΟΕ. Έχει σπουδάσει Χημεία στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Έχει τους εξής πανεπιστημιακούς μεταπτυχιακούς τίτλους : Αθλητική Διοίκηση (Παν.Lyon1-Masters in Sport Organisations Management – πρόγραμμα αναγνωρισμένο από την Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή), Αθλητική Διοίκηση (Παν. Leicester), Διοίκηση Επιχειρήσεων (Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών- Executive MBA), Μάρκετινγκ & Επικοινωνία (Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών -MSc in Marketing and communication with New Technologies). Προπονητής Τριάθλου Προπονητής Τριάθλου Ο κ.Γιάννης Ψαρέλης έχει διατελέσει Διοικητικός Υπεύθυνος καθώς και Υπεύθυνος Στρατηγικής & Ανάπτυξης στο Sports Excellence (πρόγραμμα που πραγματοποιείται υπό την επιστημονική επίβλεψη της Α’ Ορθοπαιδικής Κλινικής του ΕΚΠΑ, όντας εγκεκριμένο κέντρο από τον Διεθνή Σύνδεσμο Κέντρων Υψηλού Αθλητισμού) έχοντας την επιστημονική επίβλεψη μέχρι και 1800 επίλεκτων αθλητών και αθλητριών προεθνικών και εθνικών ομάδων έως 18 ετών καθώς και των μελών της Προ-Ολυμπαικής προετοιμασίας για τους ΟΑ του Τόκυο (με μνημόνιο συνεργασίας με την ΕΟΕ). Σε επίπεδο ακαδημαϊκό/ ερευνητικό με σημείο αναφοράς μεταπτυχιακές και διδακτορικές σπουδές ασχολείται κυρίως με την επίδραση των προϊόντων νεοπρενίου/ wetsuit στην κολύμβηση τριαθλητών καθώς και με την μεγιστοποίηση της απόδοσης των αθλητών στο mixed relay του Τριάθλου. Από το 1990 συμμετέχει ως εισηγητής σε πλήθος εκπαιδευτικά προγράμματα επιμόρφωσης προπονητών, καθηγητών Φυσικής Αγωγής, γονέων αλλά και αθλητών είτε αναπτύσσοντας τεχνικά θέματα που αφορούν το Τρίαθλο είτε θέματα που αφορούν την ηθική στον αθλητισμό και το αντι-ντόπινγκ. Αρθογραφεί σε πλήθος αθλητικών ιστοσελίδων και περιοδικών σε θέματα που αφορούν την προπονητική, τους κανονισμούς του Τριάθλου ή θέματα ηθικής/ κοινωνιολογίας του αθλητισμού. Ο ίδιος σε συνεργασία με αθλητικούς φορείς (Ομοσπονδίας, Σωματείων και Αθλητικών Οργανισμών των Δήμων) από το 1990 έως σήμερα έχει σχεδιάσει και διοργανώσει έχοντας την επίβλεψη πάνω από 50 αγώνων σε όλη την Ελλάδα (Αθήνα, Χανιά, Ρέθυμνο, Τρίπολη, Θεσσαλονίκη, Σέρρες, Πιερία κ.λπ.)