Συνέντευξη Σεβαστή

Για τα δεκαπέντε χρόνια της παρουσίας του στο τιμόνι της ομοσπονδίας, αλλά και για το νέο πρόεδρο του ΣΕΓΑΣ Κώστα Παναγόπουλο, μίλησε ο πρώην πρόεδρος του ΣΕΓΑΣ και ΓΓ πλέον της ομοσπονδίας, Βασίλης Σεβαστής στην συνέντευξη που παραχώρησε στο σημερινό φύλλο της εφημερίδας Sportday και τη δημοσιογράφο Ρούλα Βλασσοπούλου.

Ο Σεβαστής μεταξύ άλλων χαρακτήρισε τον Παναγόπουλο ικανό να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις ενός προέδρου, ενώ παρά τις δυσκολίες της εποχής εμφανίστηκε αισιόδοξος για το μέλλον του ελληνικού στίβου.

Διαβάστε μέρος της  συνέντευξης:

-Την πρώτη ημέρα που μπήκατε σ’ αυτό το γραφείο, ξέρατε τι σας περίμενε;
«Ηταν μία εποχή που ο ΣΕΓΑΣ, τόσο η εικόνα του όσο και η οργάνωσή του, ήταν σε κακό σημείο. Όσοι αναλάβαμε πριν από 15 χρόνια, και λόγω ηλικίας αλλά και δυναμικής και όρεξης για δουλειά, είχαμε τη βεβαιότητα ότι θα αλλάξουμε την ομοσπονδία, παρά τα προβλήματα που ξέραμε πως υπήρχαν. Τότε όμως δεν μας φόβιζε τίποτα για το αν θα πετύχουμε τους στόχους μας».

-Τι λάθη έχετε κάνει σε χειρισμούς καταστάσεων;
«Εχω κάνει πολλά λάθη. Τα περισσότερα έχουν να κάνουν με το ότι εμπιστεύτηκα και στήριξα ανθρώπους που με διέψευσαν και σε περιπτώσεις με πρόδωσαν. Οταν κάποιος έχει πολυσχιδή δραστηριότητα όπως και εγώ, είναι προφανές ότι θα κάνει αρκετές λάθος εκτιμήσεις όχι μόνο σε πρόσωπα αλλά και σε ζητήματα λειτουργίας».

-Πέρα από τα κρούσματα, ο ελληνικός στίβος είχε και επιτυχίες. Γιατί δεν αξιοποιήθηκαν;
«Δεν μπορεί να γίνει σύγκριση με το πώς μπορεί να το κατάφεραν αυτό το ποδόσφαιρο και το μπάσκετ. Αυτά τα αθλήματα έχουν διαφορετική δυναμική. Η επανάσταση στον αθλητισμό έγινε με τον σχεδιασμό του 1984. Τότε και χωρίς να έχουμε επιτυχίες, υπήρξε άνθηση, με δημιουργία σωματείων και μαζική προσέλευση παιδιών. Ετσι ήρθαν οι επιτυχίες στο τέλος της δεκαετίας του ’90.Δυστυχώς οι Ολυμπιακοί Αγώνες του 2004 υπήρξαν ορόσημο παρά την επιτυχία τους. Διότι αποδείχτηκε ότι δεν είχε γίνει μεταολυμπιακός σχεδιασμός και άρχισε η αντίστροφη μέτρηση. Ετσι άρχισε η κάμψη και φθορά που έχει οδηγήσει το σύνολο του ελληνικού αθλητισμού κάποια χρόνια πίσω».

-Υπάρχει περιθώριο να ξεκινήσει από την αρχή ο ελληνικός αθλητισμός, για να ανακάμψει;
«Μιλάμε για πολύ δύσκολη συγκυρία. Τα τελευταία 3 χρόνια η πολιτεία θα μπορούσε να κάνει μία βαθιά τομή στο θεσμικό και νομοθετικό πλαίσιο του αθλητισμού, δεν έκανε τίποτα. Υπάρχουν προτάσεις με πράγματα που δεν κοστίζουν ώστε να βρούμε ένα νέο μοντέλο και όταν έρθουν καλύτερες μέρες να ξαναγνωρίσει άνθηση ο ελληνικός αθλητισμός».

-Τι κερδίσατε στα 15 χρόνια θητείας;
«Οικονομικά έχασα πολλά. Αλλά κέρδισα εμπειρίες ζωής, φίλους. Τη μεγάλη ικανοποίηση να με τιμούν και να με στηρίζουν το σύνολο σχεδόν των ανθρώπων του χώρου. Κέρδισα και πολλούς εχθρούς. Μέσα από την προσπάθειά μου να μην υπάρχουν στοιχεία στο ΣΕΓΑΣ και στον χώρο που δεν συμβάδιζαν με τις αρχές και τα πιστεύω μου. Εκεί έκανα τις συγκρούσεις που έπρεπε και αυτά δημιουργούν εχθρούς».

-Και τι σας κόστισαν αυτά τα 15 χρόνια;
«Το μεγαλύτερο τίμημα ήταν ο χρόνος που στέρησα από την οικογένειά μου γιατί πραγματικά δόθηκα ολοκληρωτικά σε αυτό το καθήκον. Κατά δεύτερο λόγο, στέρησα και οικονομικούς πόρους από την οικογένειά μου. Αυτά τα δύο, μαζί με τη θέση αρχής ότι όφειλα να μην καταντήσω ισόβιος πρόεδρος, ήταν αυτά που με ώθησαν να δρομολογήσω τη διαδοχή. Πιστεύω ότι και από τη θέση του γραμματέα θα έχω περισσότερο χρόνο για τον εαυτό μου και την οικογένειά μου».

-Ως άνθρωπος που υπήρξε 15 χρόνια πρόεδρος, ποια είναι η βασική συμβουλή που θέλετε να δώσετε στον Κώστα Παναγόπουλο;
«Να μη χάσει την ανάγκη που νιώθει και τον προσανατολισμό του να προσφέρει γι’ αυτό που αγαπάει. Να είναι συνολικά η δική του διαδρομή θετική και να δώσει όσο δυνατόν περισσότερα πράγματα μπορεί. Αυτό θα δικαιώσει την επιλογή μου, τον ίδιο, αλλά κυρίως θα βοηθήσει το άθλημα να προχωρήσει μπροστά».

-Σε ποια περίπτωση φτάσατε στο σημείο να πείτε ότι θα παραιτηθείτε αυτά τα 15 χρόνια;
«Δεν σκέφτηκα ποτέ να φύγω. Οι πιο επώδυνες στιγμές όμως ήταν εκείνες των θετικών κρουσμάτων, ιδιαίτερα μεγάλων αθλητών. Ηταν δύσκολες, όχι μόνο γιατί αισθανόμουν ότι προσωποποιούνταν η ευθύνη στην ομοσπονδία ή στο πρόσωπό μου. Αλλά και γιατί δεν μπόρεσα ποτέ να κατανοήσω γιατί μεγάλοι και ταλαντούχοι αθλητές, είτε εν γνώσει τους είτε εν αγνοία τους, έκαναν χρήση απαγορευμένων ουσιών προκαλώντας μία τεράστια ζημιά και στον εαυτό τους αλλά και στο άθλημα και την ομοσπονδία. Αυτές οι στιγμές ήταν από τις πιο δύσκολες που πέρασα. Χωρίς όμως να περάσει από το μυαλό μου σκέψη για να τα παρατήσω και να φύγω. Γιατί είχα πλήρη συναίσθηση και της υποχρέωσης να μείνω και να παλέψω, αλλά και της ανάγκης να συνεχίσω την προσπάθεια».

Αναδημοσίευση από το www.segas.gr

About triathlonworld

Ο κ. Γιάννης Ψαρέλης είναι από τα ιστορικά στελέχη του Τριάθλου στη χώρα μας έχοντας παρακολουθήσει και συμμετέχει έντονά στη διοικητική ανάπτυξη του αθλήματος. Χρόνια μέλος των εθνικών ομάδων ,εκπρόσωπος των αθλητών στην τεχνική επιτροπή του αθλήματος, υπεύθυνος χάραξης των διαδρομών αγώνων της Ομοσπονδίας μεταξύ των οποίων και της Ολυμπιακής διαδρομής του 2004 στη Βουλιαγμένη,έχει διατελέσει γενικός γραμματέας της Ομοσπονδίας Τριάθλου και εκπρόσωπος αυτής στην Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή. Έχει πληθώρα προπονητικών πιστοποιήσεων στα αθλήματα αντοχής από εθνικές ομοσπονδίες και συνδέσμους προπονητών. Έχει παρακολουθήσει πλήθος εκπαιδευτικών σεμιναρίων της Διεθνούς Ομοσπονδίας Τριάθλου τόσο για Διοργανωτές Αγώνων όσο και κριτές. Επίσης έχει παρακολουθήσει πολυήμερα σεμινάρια για διοργανωτές αγώνων στη Λοζάνη κάτω από την εποπτεία της ΔΟΕ. Έχει σπουδάσει Χημεία στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Έχει τους εξής πανεπιστημιακούς μεταπτυχιακούς τίτλους : Αθλητική Διοίκηση (Παν.Lyon1-Masters in Sport Organisations Management – πρόγραμμα αναγνωρισμένο από την Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή), Αθλητική Διοίκηση (Παν. Leicester), Διοίκηση Επιχειρήσεων (Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών- Executive MBA), Μάρκετινγκ & Επικοινωνία (Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών -MSc in Marketing and communication with New Technologies). Προπονητής Τριάθλου Προπονητής Τριάθλου Ο κ.Γιάννης Ψαρέλης έχει διατελέσει Διοικητικός Υπεύθυνος καθώς και Υπεύθυνος Στρατηγικής & Ανάπτυξης στο Sports Excellence (πρόγραμμα που πραγματοποιείται υπό την επιστημονική επίβλεψη της Α’ Ορθοπαιδικής Κλινικής του ΕΚΠΑ, όντας εγκεκριμένο κέντρο από τον Διεθνή Σύνδεσμο Κέντρων Υψηλού Αθλητισμού) έχοντας την επιστημονική επίβλεψη μέχρι και 1800 επίλεκτων αθλητών και αθλητριών προεθνικών και εθνικών ομάδων έως 18 ετών καθώς και των μελών της Προ-Ολυμπαικής προετοιμασίας για τους ΟΑ του Τόκυο (με μνημόνιο συνεργασίας με την ΕΟΕ). Σε επίπεδο ακαδημαϊκό/ ερευνητικό με σημείο αναφοράς μεταπτυχιακές και διδακτορικές σπουδές ασχολείται κυρίως με την επίδραση των προϊόντων νεοπρενίου/ wetsuit στην κολύμβηση τριαθλητών καθώς και με την μεγιστοποίηση της απόδοσης των αθλητών στο mixed relay του Τριάθλου. Από το 1990 συμμετέχει ως εισηγητής σε πλήθος εκπαιδευτικά προγράμματα επιμόρφωσης προπονητών, καθηγητών Φυσικής Αγωγής, γονέων αλλά και αθλητών είτε αναπτύσσοντας τεχνικά θέματα που αφορούν το Τρίαθλο είτε θέματα που αφορούν την ηθική στον αθλητισμό και το αντι-ντόπινγκ. Αρθογραφεί σε πλήθος αθλητικών ιστοσελίδων και περιοδικών σε θέματα που αφορούν την προπονητική, τους κανονισμούς του Τριάθλου ή θέματα ηθικής/ κοινωνιολογίας του αθλητισμού. Ο ίδιος σε συνεργασία με αθλητικούς φορείς (Ομοσπονδίας, Σωματείων και Αθλητικών Οργανισμών των Δήμων) από το 1990 έως σήμερα έχει σχεδιάσει και διοργανώσει έχοντας την επίβλεψη πάνω από 50 αγώνων σε όλη την Ελλάδα (Αθήνα, Χανιά, Ρέθυμνο, Τρίπολη, Θεσσαλονίκη, Σέρρες, Πιερία κ.λπ.)