Προπονητική : Εσωτερικός μονόλογος.

Στην προπονητική πάντοτε δανειζόμαστε στοιχεία από πολλές επιστήμες όπως η ιατρική, η χημεία, η φυσική, τα μαθηματικά κ.λπ. όμως σπάνια ακούμε για θέματα που δανειζόμαστε από τον χώρο των τεχνών. Νιώθω πολύ τυχερός ότι είχα την ευκαιρία να δουλέψω με Ρώσο προπονητή και να μάθω για τον τρόπο που ανέπτυσσαν οι Ρώσοι τους αθλητές νοητικά. Ενα από αυτά είναι και ο εσωτερικός μονόλογος.

Ο Ρώσος σκηνοθέτης Στανισλάφσκι – σύγχρονος του μεγαλύτερου συγγραφέα όλων των εποχών δηλαδή του Αντον Τσεχοφ- δημιούργησε  την κυριότερη μέθοδος εκπαίδευσης των ηθοποιών σε όλο τον κόσμο.

Είναι η μέθοδος με την οποία έχουν εκπαιδευτεί οι περισσότεροι ηθοποιοί σε όλο τον κόσμο μεταξύ των οποίων και οι διάσημοι Χουλυγουντιανοί ηθοποιοί όπως ο  Μάρλο Μπράντο, ο Τζακ Νίκολσον, ο Αλ Πατσίνο κ.λπ.. Είναι άλλωστε διάσημο το actors studio στην Νέα Υόρκη που υιοθέτησε αυτό τον τρόπο εκπαίδευσης, που φυσικά πολύ έντονη εμπλοκή είχε και ο Ηλίας/ Ελίας Καζάν.

Μέρος της εκπαίδευσης είναι και ο εσωτερικός μονόλογος τον οποίο έχουν οι ηθοποιοί κατά τη διάρκεια ενός θεατρικού έργου. Παρατηρώντας ηθοποιούς που έχουν εκπαιδευτεί με αυτό το σύστημα παρατηρεί πολύ εύκολα κανείς τον έντονο εσωτερικό τους μονόλογο, ο οποίος προσθέτει πάρα πολύ στην καλλιτεχνική “ερμηνεία” τους, που από παράσταση σε παράσταση είναι ελεγχόμενη.

Αυτή τη μέθοδο και τον τρόπο εκπαίδευσης είχαν προσπαθήσει να μεταφέρουν και στον αθλητισμό αρκετοί Ρώσοι προπονητές.  Είναι γνωστό ότι οι σκέψεις μας προκαλούν συναισθήματα και συμπεριφορές. Οταν μπορέσουμε να ελέξουμε τις σκέψεις μας στον αγώνα μπορούμε να ελέξουμε τα συναισθήματά μας πάνω στον αγώνα.

Ετσι με το Ρώσο προπονητή που συνεργαζόμουν προσπάθησα να δουλέψω πάρα πολύ στον έλεγχο των σκέψεων μου κατά τη διάρκεια του αγώνα – καθώς και των πολύωρων καθημερινών και πολλές φορές μονότονων και μοναχικών προπονήσεων-  και κυρίως στην απομάκρυνση των αρνητικών σκέψεων που είναι ανθρώπινο και αναπόφευκτο να έχουμε κατά τη διάρκεια του αγώνα.

Το κυριότερο που μπόρεσα να πάρω από τον Ρώσσο προπονητή είναι η καθημερινή συγκέντρωση στις προπονήσεις : 5  χιλιόμετρα κολύμβησης, 60-90 χιλιόμετρα ποδηλασίας και 12-20 χιλιόμετρα τρεξίματος με το μυαλό να είναι εκεί σε κάθε λεπτό της προπόνησης.

Στην αρχή μου φαινόταν αδύαντο και ακατόρθωτο όμως με πολύ βοήθεια από τον προπονητή μετά από 6 μήνες είχα ήδη μπορέσει να ζώ την κάθε προπόνηση

Επίσης με θετικές σκέψεις και προσδοκίες κατάφερα  να έχω μία πιο θετική στάση στον αγώνα και να απομακρύνω φοβίες, ανασφάλειες και άσχημα βιώματα από αγώνες και προπονήσεις του παρελθόντος. Φυσικά αυτό θέλει συνεχή δουλειά και όταν το αφήσεις σε αφήνει και πρέπει να ξεκινήσεις πάλι από την αρχή.Οπως και με το σώμα μας χτίζεται με πολύ κόπο και χάνεται πολύ εύκολα.

Σε τι μπορεί να μας βοηθήσει αυτή η μέθοδος του ελέγχου του εσωτερικού μονολόγου, όπως κάνουν οι ηθοποιοί και έχουν εφαρμόσει πολλοί Ρώσοι προπονητές :

  • Μαθαίνουμε πιο εύκολα νέες τεχνικές
  • Είμαστε πιο συγκεντρωμένοι στον αγώνα και στις προπονήσεις
  • Απομακρύνουμε αρνητικές σκέψεις
  • Ελέγχουμε συνειδητά την προπάθειά μας
  • Δημιουργούμε/ Ελέγχουμε την διάθεσή μας στέλνοντας ένα ξεκάθαρο, συγκεκριμένο και συναισθηματικό μήνυμα στον οργανισμό μας

Κείμενο : Γιάννης Ψαρέλης – Προπονητική Ομάδα Smart Sport & Συντακτική Ομάδα TriathlonWorld (Email :info@triathlonworld.gr)

About triathlonworld

Ο κ. Γιάννης Ψαρέλης είναι από τα ιστορικά στελέχη του Τριάθλου στη χώρα μας έχοντας παρακολουθήσει και συμμετέχει έντονά στη διοικητική ανάπτυξη του αθλήματος. Χρόνια μέλος των εθνικών ομάδων ,εκπρόσωπος των αθλητών στην τεχνική επιτροπή του αθλήματος, υπεύθυνος χάραξης των διαδρομών αγώνων της Ομοσπονδίας μεταξύ των οποίων και της Ολυμπιακής διαδρομής του 2004 στη Βουλιαγμένη,έχει διατελέσει γενικός γραμματέας της Ομοσπονδίας Τριάθλου και εκπρόσωπος αυτής στην Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή. Έχει πληθώρα προπονητικών πιστοποιήσεων στα αθλήματα αντοχής από εθνικές ομοσπονδίες και συνδέσμους προπονητών. Έχει παρακολουθήσει πλήθος εκπαιδευτικών σεμιναρίων της Διεθνούς Ομοσπονδίας Τριάθλου τόσο για Διοργανωτές Αγώνων όσο και κριτές. Επίσης έχει παρακολουθήσει πολυήμερα σεμινάρια για διοργανωτές αγώνων στη Λοζάνη κάτω από την εποπτεία της ΔΟΕ. Έχει σπουδάσει Χημεία στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Έχει τους εξής πανεπιστημιακούς μεταπτυχιακούς τίτλους : Αθλητική Διοίκηση (Παν.Lyon1-Masters in Sport Organisations Management – πρόγραμμα αναγνωρισμένο από την Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή), Αθλητική Διοίκηση (Παν. Leicester), Διοίκηση Επιχειρήσεων (Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών- Executive MBA), Μάρκετινγκ & Επικοινωνία (Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών -MSc in Marketing and communication with New Technologies). Προπονητής Τριάθλου Προπονητής Τριάθλου Ο κ.Γιάννης Ψαρέλης έχει διατελέσει Διοικητικός Υπεύθυνος καθώς και Υπεύθυνος Στρατηγικής & Ανάπτυξης στο Sports Excellence (πρόγραμμα που πραγματοποιείται υπό την επιστημονική επίβλεψη της Α’ Ορθοπαιδικής Κλινικής του ΕΚΠΑ, όντας εγκεκριμένο κέντρο από τον Διεθνή Σύνδεσμο Κέντρων Υψηλού Αθλητισμού) έχοντας την επιστημονική επίβλεψη μέχρι και 1800 επίλεκτων αθλητών και αθλητριών προεθνικών και εθνικών ομάδων έως 18 ετών καθώς και των μελών της Προ-Ολυμπαικής προετοιμασίας για τους ΟΑ του Τόκυο (με μνημόνιο συνεργασίας με την ΕΟΕ). Σε επίπεδο ακαδημαϊκό/ ερευνητικό με σημείο αναφοράς μεταπτυχιακές και διδακτορικές σπουδές ασχολείται κυρίως με την επίδραση των προϊόντων νεοπρενίου/ wetsuit στην κολύμβηση τριαθλητών καθώς και με την μεγιστοποίηση της απόδοσης των αθλητών στο mixed relay του Τριάθλου. Από το 1990 συμμετέχει ως εισηγητής σε πλήθος εκπαιδευτικά προγράμματα επιμόρφωσης προπονητών, καθηγητών Φυσικής Αγωγής, γονέων αλλά και αθλητών είτε αναπτύσσοντας τεχνικά θέματα που αφορούν το Τρίαθλο είτε θέματα που αφορούν την ηθική στον αθλητισμό και το αντι-ντόπινγκ. Αρθογραφεί σε πλήθος αθλητικών ιστοσελίδων και περιοδικών σε θέματα που αφορούν την προπονητική, τους κανονισμούς του Τριάθλου ή θέματα ηθικής/ κοινωνιολογίας του αθλητισμού. Ο ίδιος σε συνεργασία με αθλητικούς φορείς (Ομοσπονδίας, Σωματείων και Αθλητικών Οργανισμών των Δήμων) από το 1990 έως σήμερα έχει σχεδιάσει και διοργανώσει έχοντας την επίβλεψη πάνω από 50 αγώνων σε όλη την Ελλάδα (Αθήνα, Χανιά, Ρέθυμνο, Τρίπολη, Θεσσαλονίκη, Σέρρες, Πιερία κ.λπ.)