Στην προπονητική πάντοτε δανειζόμαστε στοιχεία από πολλές επιστήμες όπως η ιατρική, η χημεία, η φυσική, τα μαθηματικά κ.λπ. όμως σπάνια ακούμε για θέματα που δανειζόμαστε από τον χώρο των τεχνών. Νιώθω πολύ τυχερός ότι είχα την ευκαιρία να δουλέψω με Ρώσο προπονητή και να μάθω για τον τρόπο που ανέπτυσσαν οι Ρώσοι τους αθλητές νοητικά. Ενα από αυτά είναι και ο εσωτερικός μονόλογος.
Ο Ρώσος σκηνοθέτης Στανισλάφσκι – σύγχρονος του μεγαλύτερου συγγραφέα όλων των εποχών δηλαδή του Αντον Τσεχοφ- δημιούργησε την κυριότερη μέθοδος εκπαίδευσης των ηθοποιών σε όλο τον κόσμο.
Είναι η μέθοδος με την οποία έχουν εκπαιδευτεί οι περισσότεροι ηθοποιοί σε όλο τον κόσμο μεταξύ των οποίων και οι διάσημοι Χουλυγουντιανοί ηθοποιοί όπως ο Μάρλο Μπράντο, ο Τζακ Νίκολσον, ο Αλ Πατσίνο κ.λπ.. Είναι άλλωστε διάσημο το actors studio στην Νέα Υόρκη που υιοθέτησε αυτό τον τρόπο εκπαίδευσης, που φυσικά πολύ έντονη εμπλοκή είχε και ο Ηλίας/ Ελίας Καζάν.
Μέρος της εκπαίδευσης είναι και ο εσωτερικός μονόλογος τον οποίο έχουν οι ηθοποιοί κατά τη διάρκεια ενός θεατρικού έργου. Παρατηρώντας ηθοποιούς που έχουν εκπαιδευτεί με αυτό το σύστημα παρατηρεί πολύ εύκολα κανείς τον έντονο εσωτερικό τους μονόλογο, ο οποίος προσθέτει πάρα πολύ στην καλλιτεχνική “ερμηνεία” τους, που από παράσταση σε παράσταση είναι ελεγχόμενη.
Αυτή τη μέθοδο και τον τρόπο εκπαίδευσης είχαν προσπαθήσει να μεταφέρουν και στον αθλητισμό αρκετοί Ρώσοι προπονητές. Είναι γνωστό ότι οι σκέψεις μας προκαλούν συναισθήματα και συμπεριφορές. Οταν μπορέσουμε να ελέξουμε τις σκέψεις μας στον αγώνα μπορούμε να ελέξουμε τα συναισθήματά μας πάνω στον αγώνα.
Ετσι με το Ρώσο προπονητή που συνεργαζόμουν προσπάθησα να δουλέψω πάρα πολύ στον έλεγχο των σκέψεων μου κατά τη διάρκεια του αγώνα – καθώς και των πολύωρων καθημερινών και πολλές φορές μονότονων και μοναχικών προπονήσεων- και κυρίως στην απομάκρυνση των αρνητικών σκέψεων που είναι ανθρώπινο και αναπόφευκτο να έχουμε κατά τη διάρκεια του αγώνα.
Το κυριότερο που μπόρεσα να πάρω από τον Ρώσσο προπονητή είναι η καθημερινή συγκέντρωση στις προπονήσεις : 5 χιλιόμετρα κολύμβησης, 60-90 χιλιόμετρα ποδηλασίας και 12-20 χιλιόμετρα τρεξίματος με το μυαλό να είναι εκεί σε κάθε λεπτό της προπόνησης.
Στην αρχή μου φαινόταν αδύαντο και ακατόρθωτο όμως με πολύ βοήθεια από τον προπονητή μετά από 6 μήνες είχα ήδη μπορέσει να ζώ την κάθε προπόνηση
Επίσης με θετικές σκέψεις και προσδοκίες κατάφερα να έχω μία πιο θετική στάση στον αγώνα και να απομακρύνω φοβίες, ανασφάλειες και άσχημα βιώματα από αγώνες και προπονήσεις του παρελθόντος. Φυσικά αυτό θέλει συνεχή δουλειά και όταν το αφήσεις σε αφήνει και πρέπει να ξεκινήσεις πάλι από την αρχή.Οπως και με το σώμα μας χτίζεται με πολύ κόπο και χάνεται πολύ εύκολα.
Σε τι μπορεί να μας βοηθήσει αυτή η μέθοδος του ελέγχου του εσωτερικού μονολόγου, όπως κάνουν οι ηθοποιοί και έχουν εφαρμόσει πολλοί Ρώσοι προπονητές :
- Μαθαίνουμε πιο εύκολα νέες τεχνικές
- Είμαστε πιο συγκεντρωμένοι στον αγώνα και στις προπονήσεις
- Απομακρύνουμε αρνητικές σκέψεις
- Ελέγχουμε συνειδητά την προπάθειά μας
- Δημιουργούμε/ Ελέγχουμε την διάθεσή μας στέλνοντας ένα ξεκάθαρο, συγκεκριμένο και συναισθηματικό μήνυμα στον οργανισμό μας
Κείμενο : Γιάννης Ψαρέλης – Προπονητική Ομάδα Smart Sport & Συντακτική Ομάδα TriathlonWorld (Email :info@triathlonworld.gr)