ΣΕΓΑΣ :Εγινε το πρώτο …επιμορφωτικό βήμα!

Κάτι παραπάνω από θετικά ήταν τα συμπεράσματα του πρώτου σεμιναρίου που πραγματοποίησε η ομοσπονδία, στο πλαίσιο της γενικότερης ενημέρωσης και επιμόρφωσης αθλητών και προπονητών σε αγωνιστικά και εξωαγωνιστικά ζητήματα. Την ευθύνη του σεμιναρίου έχει η Επιτροπή Επιστημονικής Υποστήριξης και Τεκμηρίωσης, μέλη της οποίας είναι μεταξύ άλλων η Ξένια Αργειτάκη, μέλος του διοικητικού συμβουλίου και η καθηγήτρια των ΤΕΦΑΑ Αθηνών Μαρία Μαριδάκη, οι οποίες βρέθηκαν στο σημερινό πάνελ.

Περισσότεροι από 50 αθλητές και αρκετοί προπονητές «αγκάλιασαν» την προσπάθεια της ομοσπονδίας και άκουσαν με προσοχή τους ομιλητές. Ενας από αυτούς ήταν ο γνωστός δημοσιογράφος Νίκος Ευαγγελάτος, ο οποίος ανέλαβε να μιλήσει για τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, που τα τελευταία χρόνια εισέβαλαν στις ζωές όλων και των αθλητών. Ο έμπειρος δημοσιογράφος στάθηκε ιδιαίτερα στην δυναμική του ίντερνετ. Παράλληλα προέτρεψε τους αθλητές να βγουν στην κοινωνία χρησιμοποιώντας τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. «Ο χώρος του αθλητισμού θα πρέπει να επικοινωνεί, θα πρέπει να προσαρμοστεί στις ανάγκες της εποχής. Μη φοβηθείτε να επικοινωνήσετε. Θα το κάνετε όχι για να φτιάξετε την εικόνα σας, αλλά για να δείξετε ποιοι είστε», είπε μεταξύ άλλων και συμπλήρωσε: «Είστε μια κλειστή κοινωνία και αυτά τα εργαλεία σας δίνουν την άνεση να έρθετε πιο κοντά στον κόσμο. Ο κόσμος πρέπει να σας ξέρει, να σας βλέπει. Δείξτε όμως αυτό που πραγματικά είστε και όχι κάτι άλλο, γιατί απλά το ψέμα θα φανεί». Στην ίδια τοποθέτηση του, ο Νίκος Ευαγγελάτος, στάθηκε ιδιαίτερα στα όρια που πρέπει να υπάρχουν στην χρήση των μέσων, αλλά και στο γεγονός ότι η χρήση του facebook ή του twitter αποτελούν δημόσιο λόγο.

 

Για θέματα διατροφολογίας μίλησε η Αφροδίτη Μέντζου και ψυχολογίας η Φρόσω Πατσού. Αμφότερες είναι στη διάθεση αθλητών και σωματείων, προκειμένου να προσφέρουν την επιστημονική τους κατάρτιση δεδομένου του ότι αποτελούν τα τελευταία χρόνια συνεργάτιδες της ομοσπονδίας.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Υψηλού Αθλητισμού, Γιάννης Σταματόπουλος μίλησε για τον κανονισμό των αθλητών. Αναφέρθηκε σε μια σειρά από υποχρεώσεις που έχουν οι αθλητές του σχεδιασμού και έχουν να κάνουν με τη στήριξη των διοργανώσεων της ομοσπονδίας, των δράσεων της, αλλά και τη συνέπεια απέναντι στους χορηγούς της. Παράλληλα έκανε γνωστό πως τα ονόματα των αθλητών που είναι στο σχεδιασμό έχουν ήδη δοθεί στο ΕΣΚΑΝ, κάτι που σημαίνει πως στο σύνολο τους οι 63 της λίστας είναι υποχρεωμένοι να συμπληρώνουν «where about».

Ολιγόλεπτη, αλλά ουσιαστική ήταν η τοποθέτηση του προέδρου του ΣΕΓΑΣ, Κώστα Παναγόπουλου, ο οποίος αφού ευχαρίστησε αθλητές και προπονητές για τη συμμετοχή τους στο σεμινάριο, είπε: «Μη φοβάστε να επικοινωνήστε. Αν το κάνετε θα φέρετε το στίβο πιο κοντά στην κοινωνία. Εμείς είμαστε εδώ και έτοιμοι να ακούσουμε ό,τι έχετε να μας πείτε. Θα προσπαθήσουμε να σας δώσουμε υπηρεσίες. Η συνεργασία με τις Πατσού και Μέντζου, αλλά και η συνεργασία με τον Γιάννη Κουτσογιαννόπουλου στη θέση του μάνατζερ είναι η αρχή. Στο άμεσο μέλλον θα μπορείτε να χρησιμοποιείτε και τη νομική υπηρεσία της ομοσπονδίας, ενώ ήδη αναζητούμε ασφαλιστική εταιρεία για μελλοντική συνεργασία. Βγείτε λίγο πιο μπροστά, αξίζει. Σας ευχαριστώ προκαταβολικά που θα προσπαθήσουμε μαζί για το καλύτερο».

About triathlonworld

Ο κ. Γιάννης Ψαρέλης είναι από τα ιστορικά στελέχη του Τριάθλου στη χώρα μας έχοντας παρακολουθήσει και συμμετέχει έντονά στη διοικητική ανάπτυξη του αθλήματος. Χρόνια μέλος των εθνικών ομάδων ,εκπρόσωπος των αθλητών στην τεχνική επιτροπή του αθλήματος, υπεύθυνος χάραξης των διαδρομών αγώνων της Ομοσπονδίας μεταξύ των οποίων και της Ολυμπιακής διαδρομής του 2004 στη Βουλιαγμένη,έχει διατελέσει γενικός γραμματέας της Ομοσπονδίας Τριάθλου και εκπρόσωπος αυτής στην Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή. Έχει πληθώρα προπονητικών πιστοποιήσεων στα αθλήματα αντοχής από εθνικές ομοσπονδίες και συνδέσμους προπονητών. Έχει παρακολουθήσει πλήθος εκπαιδευτικών σεμιναρίων της Διεθνούς Ομοσπονδίας Τριάθλου τόσο για Διοργανωτές Αγώνων όσο και κριτές. Επίσης έχει παρακολουθήσει πολυήμερα σεμινάρια για διοργανωτές αγώνων στη Λοζάνη κάτω από την εποπτεία της ΔΟΕ. Έχει σπουδάσει Χημεία στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Έχει τους εξής πανεπιστημιακούς μεταπτυχιακούς τίτλους : Αθλητική Διοίκηση (Παν.Lyon1-Masters in Sport Organisations Management – πρόγραμμα αναγνωρισμένο από την Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή), Αθλητική Διοίκηση (Παν. Leicester), Διοίκηση Επιχειρήσεων (Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών- Executive MBA), Μάρκετινγκ & Επικοινωνία (Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών -MSc in Marketing and communication with New Technologies). Προπονητής Τριάθλου Προπονητής Τριάθλου Ο κ.Γιάννης Ψαρέλης έχει διατελέσει Διοικητικός Υπεύθυνος καθώς και Υπεύθυνος Στρατηγικής & Ανάπτυξης στο Sports Excellence (πρόγραμμα που πραγματοποιείται υπό την επιστημονική επίβλεψη της Α’ Ορθοπαιδικής Κλινικής του ΕΚΠΑ, όντας εγκεκριμένο κέντρο από τον Διεθνή Σύνδεσμο Κέντρων Υψηλού Αθλητισμού) έχοντας την επιστημονική επίβλεψη μέχρι και 1800 επίλεκτων αθλητών και αθλητριών προεθνικών και εθνικών ομάδων έως 18 ετών καθώς και των μελών της Προ-Ολυμπαικής προετοιμασίας για τους ΟΑ του Τόκυο (με μνημόνιο συνεργασίας με την ΕΟΕ). Σε επίπεδο ακαδημαϊκό/ ερευνητικό με σημείο αναφοράς μεταπτυχιακές και διδακτορικές σπουδές ασχολείται κυρίως με την επίδραση των προϊόντων νεοπρενίου/ wetsuit στην κολύμβηση τριαθλητών καθώς και με την μεγιστοποίηση της απόδοσης των αθλητών στο mixed relay του Τριάθλου. Από το 1990 συμμετέχει ως εισηγητής σε πλήθος εκπαιδευτικά προγράμματα επιμόρφωσης προπονητών, καθηγητών Φυσικής Αγωγής, γονέων αλλά και αθλητών είτε αναπτύσσοντας τεχνικά θέματα που αφορούν το Τρίαθλο είτε θέματα που αφορούν την ηθική στον αθλητισμό και το αντι-ντόπινγκ. Αρθογραφεί σε πλήθος αθλητικών ιστοσελίδων και περιοδικών σε θέματα που αφορούν την προπονητική, τους κανονισμούς του Τριάθλου ή θέματα ηθικής/ κοινωνιολογίας του αθλητισμού. Ο ίδιος σε συνεργασία με αθλητικούς φορείς (Ομοσπονδίας, Σωματείων και Αθλητικών Οργανισμών των Δήμων) από το 1990 έως σήμερα έχει σχεδιάσει και διοργανώσει έχοντας την επίβλεψη πάνω από 50 αγώνων σε όλη την Ελλάδα (Αθήνα, Χανιά, Ρέθυμνο, Τρίπολη, Θεσσαλονίκη, Σέρρες, Πιερία κ.λπ.)