Επιλογή ποδηλατικής σέλας : 90% των Ελλήνων Αθλητών κάνουν λάθος επιλογή

Κείμενο : Γιάννης Ψαρέλης (προπονητική ομάδα TriathlonWorld- Email :info@triathlonworld.gr). Την προηγούμενη εβδομάδα έγινα μάρτυρας της εξής συζήτησης μεταξύ δύο αθλητών ποδηλασίας, ενός έμπειρου ποδηλάτη και ενός νεοεισερχομένου. Ο «παλιός» συμβούλευε τον νέο σχετικά με διάφορα ζητήματα που αφορούσαν το ποδήλατο. Ο νέος επέμεινε στο θέμα της σέλας καθώς όπως έλεγε δεν μπορούσε να καθήσει καλά. Ο έμπειρος ποδηλάτης τον συμβούλεψε να δοκιμάσει αρκετές σέλες και να δει ποια είναι αυτή που του ταιριάζει και πρόσθεσε ότι δεν υπάρχει κανόνας στην επιλογή της σέλας. Οπως του είπε αυτό είναι θέμα εμπειρίας και ότι και οι επαγγελματίες πειραματίζονται μέχρι να βρουν την σέλα που τους ταιριάζει.

Επικοινώνησα με τον συνεργάτη του περιοδικού μας τον Φυσιοθεραπευτή κ. Κουράκο Βασίλη ο οποίος έχει κάνει μεταπτυχιακές σπουδές στην Ασυτραλία πάνω σε θέματα βιομηχανικής του αθλητισμού και ως πιστοποιημένος του BG Fit γνωρίζει καλύτερα από οποιονδήποτε αυτά τα ζητήματα. Οπως μου είπε «Δυστυχώς αυτή είναι η αντίληψη που έχει η πλειοψηφία των αθλητών για την επιλογή της σέλας.» Δηλαδή «δοκίμασε διάφορες σέλλες και όποια σε βολεύει και δεν σε ενοχλεί στις ευαίσθητες περιοχές αυτή προτίμησε, φυικά εφόσον δεν ανεβάζει πολύ το βάρος του ποδηλάτου». Ο κ. Κουράκος μου προσέθεσε ότι 90% των ποδηλατών στην Ελλάδα έχουν επιλέξει λάθος σέλα με αποτέλεσμα να έχουν τα εξής προβλήματα:

  • Να μην ακουμπάνε τα κόκκαλα της λεκάνης στην σέλα και όταν συμβαίνει αυτό ο αθλητής για να περιορίσει τις ενοχλήσεις στις ευαίσθητες περιοχές να κάθεται είτε προς αριστερά είτε προς τα δεξιά και έτσι να υιοθετήσει μία λάθος θέση πάνω στο ποδήλατο καθώς και ένα τελείως λάθος πεταλάρισμα. Αυτό όπως είναι φυσικό πέρα από την μείωση της ισχύος που μπορεί να παράγει ο αθλητής έχει και ως συνέπεια να μην μπορεί να αλλάξει αυτή την λάθος τεχνική. Συνήθως οι περισσότεροι αθλητές αγοράζουν σέλες μικρότερου πλάτους καθώς οπτικά δείχνουν πιο εντυπωσιακές και εκεί ερχίζουν όλα τα προβλήματα.
  • Να έχει έντονες ενοχλήσεις στην ευαίσθητη περιοχή
  • Να «χοροπηδάει πάνω στην σέλα».
  • Να αναγκάζεται να κάνει πολλές αλλαγές στο στήσιμο του ποδηλάτου καθώς κάτι τον ενοχλεί αλλά δεν μπορεί να καταλάβει τί;
  • Να βγαίνουν τραυματισμοί συνήθως στα γόνατας και στην μέση.

Ευτυχώς τα πράγματα δεν είναι έτσι. Δεν χρειάζεται να δοκιμάσουμε άπειρες σέλλες ούτε να πειραματιστούμε. Η σωστή διαδικασία είναι απλή:

  1. Ζητάτε να σας πάρουν το αποτύπωμα οστών της λεκάνης. Δυστυχώς είναι πολύ λίγα τα καταστήματα που έχουν αυτό το φθηνό σχετικά απαραίτητο “εργαλείο”.
  2. Ο φυσιοθεραπευτής κοιτάει την λίστα του κατασκευαστή και σας προτείνει μέγεθος σέλας σε διάφορα μοντέλα.
  3. Οι «σοβαρές» εταιρείες έχουν σέλλες δοκιμής τις οποίες σας δανείζουν για μία εβδομάδα.

Υστερα από αυτή την διαδικασία έχετε βρει την σωστή σέλα για το ποδήλατό σας.

Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε με τον συνεργάτη του περιοδικού μας τον κ. Κουράκο στο

6945 222 155

About triathlonworld

Ο κ. Γιάννης Ψαρέλης είναι από τα ιστορικά στελέχη του Τριάθλου στη χώρα μας έχοντας παρακολουθήσει και συμμετέχει έντονά στη διοικητική ανάπτυξη του αθλήματος. Χρόνια μέλος των εθνικών ομάδων ,εκπρόσωπος των αθλητών στην τεχνική επιτροπή του αθλήματος, υπεύθυνος χάραξης των διαδρομών αγώνων της Ομοσπονδίας μεταξύ των οποίων και της Ολυμπιακής διαδρομής του 2004 στη Βουλιαγμένη,έχει διατελέσει γενικός γραμματέας της Ομοσπονδίας Τριάθλου και εκπρόσωπος αυτής στην Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή. Έχει πληθώρα προπονητικών πιστοποιήσεων στα αθλήματα αντοχής από εθνικές ομοσπονδίες και συνδέσμους προπονητών. Έχει παρακολουθήσει πλήθος εκπαιδευτικών σεμιναρίων της Διεθνούς Ομοσπονδίας Τριάθλου τόσο για Διοργανωτές Αγώνων όσο και κριτές. Επίσης έχει παρακολουθήσει πολυήμερα σεμινάρια για διοργανωτές αγώνων στη Λοζάνη κάτω από την εποπτεία της ΔΟΕ. Έχει σπουδάσει Χημεία στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Έχει τους εξής πανεπιστημιακούς μεταπτυχιακούς τίτλους : Αθλητική Διοίκηση (Παν.Lyon1-Masters in Sport Organisations Management – πρόγραμμα αναγνωρισμένο από την Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή), Αθλητική Διοίκηση (Παν. Leicester), Διοίκηση Επιχειρήσεων (Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών- Executive MBA), Μάρκετινγκ & Επικοινωνία (Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών -MSc in Marketing and communication with New Technologies). Προπονητής Τριάθλου Προπονητής Τριάθλου Ο κ.Γιάννης Ψαρέλης έχει διατελέσει Διοικητικός Υπεύθυνος καθώς και Υπεύθυνος Στρατηγικής & Ανάπτυξης στο Sports Excellence (πρόγραμμα που πραγματοποιείται υπό την επιστημονική επίβλεψη της Α’ Ορθοπαιδικής Κλινικής του ΕΚΠΑ, όντας εγκεκριμένο κέντρο από τον Διεθνή Σύνδεσμο Κέντρων Υψηλού Αθλητισμού) έχοντας την επιστημονική επίβλεψη μέχρι και 1800 επίλεκτων αθλητών και αθλητριών προεθνικών και εθνικών ομάδων έως 18 ετών καθώς και των μελών της Προ-Ολυμπαικής προετοιμασίας για τους ΟΑ του Τόκυο (με μνημόνιο συνεργασίας με την ΕΟΕ). Σε επίπεδο ακαδημαϊκό/ ερευνητικό με σημείο αναφοράς μεταπτυχιακές και διδακτορικές σπουδές ασχολείται κυρίως με την επίδραση των προϊόντων νεοπρενίου/ wetsuit στην κολύμβηση τριαθλητών καθώς και με την μεγιστοποίηση της απόδοσης των αθλητών στο mixed relay του Τριάθλου. Από το 1990 συμμετέχει ως εισηγητής σε πλήθος εκπαιδευτικά προγράμματα επιμόρφωσης προπονητών, καθηγητών Φυσικής Αγωγής, γονέων αλλά και αθλητών είτε αναπτύσσοντας τεχνικά θέματα που αφορούν το Τρίαθλο είτε θέματα που αφορούν την ηθική στον αθλητισμό και το αντι-ντόπινγκ. Αρθογραφεί σε πλήθος αθλητικών ιστοσελίδων και περιοδικών σε θέματα που αφορούν την προπονητική, τους κανονισμούς του Τριάθλου ή θέματα ηθικής/ κοινωνιολογίας του αθλητισμού. Ο ίδιος σε συνεργασία με αθλητικούς φορείς (Ομοσπονδίας, Σωματείων και Αθλητικών Οργανισμών των Δήμων) από το 1990 έως σήμερα έχει σχεδιάσει και διοργανώσει έχοντας την επίβλεψη πάνω από 50 αγώνων σε όλη την Ελλάδα (Αθήνα, Χανιά, Ρέθυμνο, Τρίπολη, Θεσσαλονίκη, Σέρρες, Πιερία κ.λπ.)