Τεχνική Τρεξίματος : Heel Striking vs. Mid Foot

Κείμενο : Γιάννης Ψαρέλης (BSc, MSc, MBA, PhDc) – Προπονητής Τριάθλου και αθλημάτων αντοχής

(Email : smartsportcoach@hotmail.com & Κινητό : 6937170260

Οι λόγοι για την κακή τεχνική είναι οι εξής:

• Αρκετοί προπονητές δρόμου ή τριάθλου δεν γνωρίζουν την σωστή τεχνική και δυσκολεύονται ακόμα περισσότερο να την διδάξουν σωστά.
• Στην δρομική κουλτούρα των αγωνισμάτων αντοχής δεν κατέχει σημαντική θέση η προπόνηση αντοχής όσο ο όγκος προπόνησης.
• Οι περισσότεροι αθλητές αντοχής συνδέουν το τρέξιμο με το γρήγορο περπάτημα.
To heel striking συνήθως προέρχεται :
• Aπό την αδυναμία κατανόησης της σωστής τεχνικής
• Tον περιορισμό της κίνησης σε κάμψη και έκταση στο ισχίο
• Στο υπερβολικό μεγάλο βήμα, στην μικρή γωνία κάμψης στο γόνατο
• Στα μοντέρνα παπούτσια τρεξίματος που περιορίζουν τις συνέπειες αλλά και την αίσθηση της επαφής με το έδαφος κ.λπ.

Οι επιπτώσεις είναι οι εξής:
• Με το heel striking έχουν την αδυναμία απορρόφησης των δυνάμεων από τους μύες και τένοντες με αποτέλεσμα να έχουν έντονες οστικές καταπονήσεις.
• Έχουν ελάττωση της δρομικής οικονομίας καθώς έχουν –Fx και υψηλή τιμή στην Fy. Με την χρήση των φορητών μετρητών ισχύος παρατηρούμε έντονες τιμές στην κάθετη ισχύ, κάτι που αποτυπώνεται και στην κάθετη μετατόπιση όπως αυτή μετριέται με τα gps ρολόγια (vertical oscilation).
• Επίσης έχουμε αύξηση των τιμών στους χρόνους επαφής με το έδαφος και κατά συνέπειά μείωση στην απόδοση του αθλητή.

H Δική μου προπονητική πρέμβαση περιλαμβάνει τα εξής:
• Στην αρχή της συνεργασίας και της προπονητικής περιόδου έμφαση στην τεχνική με δρομικές ασκήσεις μεταξύ των οποίων και τρέξιμο δίχως παπούτσια.
• Συνεχής παρατήρηση και ανάδραση στους αθλητές όταν τρέχουν.
• Νευρομυική ερεθίσματα μετά την προθέρμανση για να μπορέσουν να τρέξουν σωστά.
• Ανάλυση των δρομικών στοιχείων και βιντεοσκόπηση.
• Έμφαση στην κάμψη στο γόνατο, στη μείωση του μήκους διασκελισμού και την μείωση του χρόνου επαφής με το έδαφος.

Triathlon Coach Greece
Κινητό : 6937170260
Email : smartsportcoach@hotmail.com

Summary
Τεχνική Τρεξίματος : Heel Striking vs. Mid foot running
Article Name
Τεχνική Τρεξίματος : Heel Striking vs. Mid foot running
Description
Με το heel striking έχουν την αδυναμία απορρόφησης των δυνάμεων από τους μύες και τένοντες με αποτέλεσμα να έχουν έντονες οστικές καταπονήσεις. • Έχουν ελάττωση της δρομικής οικονομίας καθώς έχουν –Fx και υψηλή τιμή στην Fy. Με την χρήση των φορητών μετρητών ισχύος παρατηρούμε έντονες τιμές στην κάθετη ισχύ, κάτι που αποτυπώνεται και στην κάθετη μετατόπιση όπως αυτή μετριέται με τα gps ρολόγια (vertical oscilation). • Επίσης έχουμε αύξηση των τιμών στους χρόνους επαφής με το έδαφος και κατά συνέπειά μείωση στην απόδοση του αθλητή.
Author

About triathlonworld

O Γιάννης Ψαρέλης γεννήθηκε το 1969 στην Αθήνα. Από το 1978 ασχολείται με τον αθλητισμό. Είναι αναγνωρισμένος προπονητής τριάθλου από την Ironman και Level 3 προπονητής τριάθλου από την εθνική Ομοσπονδία της Νεας Ζηλανδίας (με το καλύτερο σύστημα διαβίου εκπαίδευσης προπονητών), πιστοποιημένος δάσκαλος κολύμβησης (Teacher ID: 15843) από τον Σύνδεσμο Προπονητών Κολύμβησης της Αυστραλίας καθώς και Αργυρού Επιπέδου Διεθνής προπονητής από τον ίδιο σύνδεσμο (ASCTA International Silver :0534). Επίσης, είναι πιστοποιημένος προπονητής κολύμβησης από τον Σύνδεσμο Προπονητών κολύμβησης των ΗΠΑ επιπέδου 4:5 (ASCA Level 4:5). Συνολικά έχει συμμετάσχει σε περισσότερους από 200 αγώνες τριάθλου και multistports και σε περισσότερους από 150 αγώνες τρεξίματος εκτός σταδίου. Έχει διατελέσει μέλος της Ολομέλειας της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής, Διοικητικός Διευθυντής στην Διεθνή Ολυμπιακή Ακαδημία, Γενικός Γραμματέας στην Ελληνική Ομοσπονδία Τριάθλου, Διευθυντής Αθλήματος στην ΟΕΟΑ Αθήνα 2004 κ.λπ. Έχει επίσης εμπνευστεί και διατελέσει Αθλητικός Διευθυντής του Κέντρου Υψηλού Αθλητισμού (Sports Excellence). Σπουδές: Χημεία (ΕΚΠΑ), ΜΒΑ (ΟΠΑ), Μεταπτυχιακό στην Αθλητική Διοίκηση (MSc,Lyon 1), το Μάρκετινγκ και την Επικοινωνία ( από το Οικονομικό Πανεπιστήμιο ΑθηνώνMSc). Πρόσφατα, είναι στη διαδικασία ολοκλήρωσης Μεταπτυχιακού πάνω στην Μεγιστοποίηση της Αθλητικής Απόδοσης και την Προπονητική (ΔΠΘ). Σήμερα, είναι υποψήφιος Διδάκτωρ στο ΔΠΘ με αντικείμενο την εφαρμοσμένη Φυσιολογία στα αθλήματα αντοχής.