Τεχνική Τρεξίματος : Heel Striking vs. Mid Foot

Κείμενο : Γιάννης Ψαρέλης (BSc, MSc, MBA, PhDc) – Προπονητής Τριάθλου και αθλημάτων αντοχής

(Email : smartsportcoach@hotmail.com & Κινητό : 6937170260

Οι λόγοι για την κακή τεχνική είναι οι εξής:

• Αρκετοί προπονητές δρόμου ή τριάθλου δεν γνωρίζουν την σωστή τεχνική και δυσκολεύονται ακόμα περισσότερο να την διδάξουν σωστά.
• Στην δρομική κουλτούρα των αγωνισμάτων αντοχής δεν κατέχει σημαντική θέση η προπόνηση αντοχής όσο ο όγκος προπόνησης.
• Οι περισσότεροι αθλητές αντοχής συνδέουν το τρέξιμο με το γρήγορο περπάτημα.
To heel striking συνήθως προέρχεται :
• Aπό την αδυναμία κατανόησης της σωστής τεχνικής
• Tον περιορισμό της κίνησης σε κάμψη και έκταση στο ισχίο
• Στο υπερβολικό μεγάλο βήμα, στην μικρή γωνία κάμψης στο γόνατο
• Στα μοντέρνα παπούτσια τρεξίματος που περιορίζουν τις συνέπειες αλλά και την αίσθηση της επαφής με το έδαφος κ.λπ.

Οι επιπτώσεις είναι οι εξής:
• Με το heel striking έχουν την αδυναμία απορρόφησης των δυνάμεων από τους μύες και τένοντες με αποτέλεσμα να έχουν έντονες οστικές καταπονήσεις.
• Έχουν ελάττωση της δρομικής οικονομίας καθώς έχουν –Fx και υψηλή τιμή στην Fy. Με την χρήση των φορητών μετρητών ισχύος παρατηρούμε έντονες τιμές στην κάθετη ισχύ, κάτι που αποτυπώνεται και στην κάθετη μετατόπιση όπως αυτή μετριέται με τα gps ρολόγια (vertical oscilation).
• Επίσης έχουμε αύξηση των τιμών στους χρόνους επαφής με το έδαφος και κατά συνέπειά μείωση στην απόδοση του αθλητή.

H Δική μου προπονητική πρέμβαση περιλαμβάνει τα εξής:
• Στην αρχή της συνεργασίας και της προπονητικής περιόδου έμφαση στην τεχνική με δρομικές ασκήσεις μεταξύ των οποίων και τρέξιμο δίχως παπούτσια.
• Συνεχής παρατήρηση και ανάδραση στους αθλητές όταν τρέχουν.
• Νευρομυική ερεθίσματα μετά την προθέρμανση για να μπορέσουν να τρέξουν σωστά.
• Ανάλυση των δρομικών στοιχείων και βιντεοσκόπηση.
• Έμφαση στην κάμψη στο γόνατο, στη μείωση του μήκους διασκελισμού και την μείωση του χρόνου επαφής με το έδαφος.

Triathlon Coach Greece
Κινητό : 6937170260
Email : smartsportcoach@hotmail.com

Summary
Τεχνική Τρεξίματος : Heel Striking vs. Mid foot running
Article Name
Τεχνική Τρεξίματος : Heel Striking vs. Mid foot running
Description
Με το heel striking έχουν την αδυναμία απορρόφησης των δυνάμεων από τους μύες και τένοντες με αποτέλεσμα να έχουν έντονες οστικές καταπονήσεις. • Έχουν ελάττωση της δρομικής οικονομίας καθώς έχουν –Fx και υψηλή τιμή στην Fy. Με την χρήση των φορητών μετρητών ισχύος παρατηρούμε έντονες τιμές στην κάθετη ισχύ, κάτι που αποτυπώνεται και στην κάθετη μετατόπιση όπως αυτή μετριέται με τα gps ρολόγια (vertical oscilation). • Επίσης έχουμε αύξηση των τιμών στους χρόνους επαφής με το έδαφος και κατά συνέπειά μείωση στην απόδοση του αθλητή.
Author

About triathlonworld

Ο κ. Γιάννης Ψαρέλης είναι από τα ιστορικά στελέχη του Τριάθλου στη χώρα μας έχοντας παρακολουθήσει και συμμετέχει έντονά στη διοικητική ανάπτυξη του αθλήματος. Χρόνια μέλος των εθνικών ομάδων ,εκπρόσωπος των αθλητών στην τεχνική επιτροπή του αθλήματος, υπεύθυνος χάραξης των διαδρομών αγώνων της Ομοσπονδίας μεταξύ των οποίων και της Ολυμπιακής διαδρομής του 2004 στη Βουλιαγμένη,έχει διατελέσει γενικός γραμματέας της Ομοσπονδίας Τριάθλου και εκπρόσωπος αυτής στην Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή. Έχει πληθώρα προπονητικών πιστοποιήσεων στα αθλήματα αντοχής από εθνικές ομοσπονδίες και συνδέσμους προπονητών. Έχει παρακολουθήσει πλήθος εκπαιδευτικών σεμιναρίων της Διεθνούς Ομοσπονδίας Τριάθλου τόσο για Διοργανωτές Αγώνων όσο και κριτές. Επίσης έχει παρακολουθήσει πολυήμερα σεμινάρια για διοργανωτές αγώνων στη Λοζάνη κάτω από την εποπτεία της ΔΟΕ. Έχει σπουδάσει Χημεία στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Έχει τους εξής πανεπιστημιακούς μεταπτυχιακούς τίτλους : Αθλητική Διοίκηση (Παν.Lyon1-Masters in Sport Organisations Management – πρόγραμμα αναγνωρισμένο από την Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή), Αθλητική Διοίκηση (Παν. Leicester), Διοίκηση Επιχειρήσεων (Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών- Executive MBA), Μάρκετινγκ & Επικοινωνία (Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών -MSc in Marketing and communication with New Technologies). Προπονητής Τριάθλου Προπονητής Τριάθλου Ο κ.Γιάννης Ψαρέλης έχει διατελέσει Διοικητικός Υπεύθυνος καθώς και Υπεύθυνος Στρατηγικής & Ανάπτυξης στο Sports Excellence (πρόγραμμα που πραγματοποιείται υπό την επιστημονική επίβλεψη της Α’ Ορθοπαιδικής Κλινικής του ΕΚΠΑ, όντας εγκεκριμένο κέντρο από τον Διεθνή Σύνδεσμο Κέντρων Υψηλού Αθλητισμού) έχοντας την επιστημονική επίβλεψη μέχρι και 1800 επίλεκτων αθλητών και αθλητριών προεθνικών και εθνικών ομάδων έως 18 ετών καθώς και των μελών της Προ-Ολυμπαικής προετοιμασίας για τους ΟΑ του Τόκυο (με μνημόνιο συνεργασίας με την ΕΟΕ). Σε επίπεδο ακαδημαϊκό/ ερευνητικό με σημείο αναφοράς μεταπτυχιακές και διδακτορικές σπουδές ασχολείται κυρίως με την επίδραση των προϊόντων νεοπρενίου/ wetsuit στην κολύμβηση τριαθλητών καθώς και με την μεγιστοποίηση της απόδοσης των αθλητών στο mixed relay του Τριάθλου. Από το 1990 συμμετέχει ως εισηγητής σε πλήθος εκπαιδευτικά προγράμματα επιμόρφωσης προπονητών, καθηγητών Φυσικής Αγωγής, γονέων αλλά και αθλητών είτε αναπτύσσοντας τεχνικά θέματα που αφορούν το Τρίαθλο είτε θέματα που αφορούν την ηθική στον αθλητισμό και το αντι-ντόπινγκ. Αρθογραφεί σε πλήθος αθλητικών ιστοσελίδων και περιοδικών σε θέματα που αφορούν την προπονητική, τους κανονισμούς του Τριάθλου ή θέματα ηθικής/ κοινωνιολογίας του αθλητισμού. Ο ίδιος σε συνεργασία με αθλητικούς φορείς (Ομοσπονδίας, Σωματείων και Αθλητικών Οργανισμών των Δήμων) από το 1990 έως σήμερα έχει σχεδιάσει και διοργανώσει έχοντας την επίβλεψη πάνω από 50 αγώνων σε όλη την Ελλάδα (Αθήνα, Χανιά, Ρέθυμνο, Τρίπολη, Θεσσαλονίκη, Σέρρες, Πιερία κ.λπ.)