Παπούτσια τρεξίματος :Απλές συμβουλές για την επιλογή τους.

Πρακτικές  και σύντομες συμβουλές για τα παπούτσια τρεξίματος. Εστιάζουμε με απλά λόγια στα πολύ βασικά :

1.       Σωστή αγορά παπουτσιών. Αγοράζουμε παπούτσια βάσει του τύπου ποδιού (τύπος καμάρας) , της επιφάνειας στην οποία τρέχουμε (χώμα, άσφαλτος, ταρτάν) και τον τρόπο που τρέχουμε και όχι βασιζόμενη στα διαφημιστικά μηνύματα ή τον σχεδιασμό του παπουτσιού.

2.       Χρόνος Ζωής. Τα παπούτσια προπόνησης έχουν μέσο χρόνο ζωής κοντά στα 700 χιλιόμετρα. Μετά πρέπει να αντικαθίστανται. Τα ημιαγωνιστικά ή αγωνιστικά παπούτσια τρεξίματος έχουν ακόμα μικρότερο χρόνο/ χιλιόμετρα ζωής. π.χ. τα αγωνιστικά παπούτσια μας προσφέρουν ικανοποιητική προστασία για περίπου 200χλμ

3.       Συχνότητα τρεξίματος. Ιδανικά θέλουμε δύο ζευγάρια, ιδίως εάν τρέχουμε κάθε μέρα. Η μεσαία σόλα που είναι κυρίως υπεύθυνη για την απορρόφηση των κραδασμών, χρειάζεται περίπου 48 ώρες για να αποκτήσει την αρχική απορροφητική της ιδιότητα.

4.       Πάτοι. Εάν έχουμε την διάθεση να το ψάξουμε περαιτέρω είναι χρήσιμο να κάνουμε σκανάρισμα των πελμάτων μας και να φτιάξουμε πάτους, σύμφωνα με τις ιδιαίτερες ανάγκες των πελμάτων μας.

5. Κατάστημα πώλησης παπουτσιών τρεξίματος. Επιλέγουμε σημείο πώλησης με εξειδικευμένους πωλητές και όχι ένα οποιοδήποτε σημείο πώλησης που πολλές φορές οι πωλητές δεν γνωρίζουν να επιλέξουν το σωστό παπούτσι για εμάς ή ακόμα προσπαθούν να ξεφορτωθούν το στοκ του καταστήματος.

6. Πελματογράφημα. Πολύ χρήσιμο εάν φυσικά δεν είναι στατικό. Διαφορετικά παρπατάμε και διαφορετικά τρέχουμε…διαφορετικά τρέχουμε πολλές φορές σε διαφορετικές εντάσεις.

7. Ανάλυση με κάμερες. Υπάρχει πλέον ως υπηρεσία σε ορισμένα εξειδικευμένα σημεία πώλησης παπουτσιών τρεξίματος. Είναι απολύτως απαραίτητη υπηρεσία, ίσως πολύ πιο χρήσιμη από τα πελματογραφήματα.

Κείμενο : Γιάννης Ψαρέλης, Προπονητική Ομάδα smart sport/ Athens Triathlon Team & Συντακτική Ομάδα TriathlonWorld/Triathlon.gr

 

About triathlonworld

Ο κ. Γιάννης Ψαρέλης είναι από τα ιστορικά στελέχη του Τριάθλου στη χώρα μας έχοντας παρακολουθήσει και συμμετέχει έντονά στη διοικητική ανάπτυξη του αθλήματος. Χρόνια μέλος των εθνικών ομάδων ,εκπρόσωπος των αθλητών στην τεχνική επιτροπή του αθλήματος, υπεύθυνος χάραξης των διαδρομών αγώνων της Ομοσπονδίας μεταξύ των οποίων και της Ολυμπιακής διαδρομής του 2004 στη Βουλιαγμένη,έχει διατελέσει γενικός γραμματέας της Ομοσπονδίας Τριάθλου και εκπρόσωπος αυτής στην Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή. Έχει πληθώρα προπονητικών πιστοποιήσεων στα αθλήματα αντοχής από εθνικές ομοσπονδίες και συνδέσμους προπονητών. Έχει παρακολουθήσει πλήθος εκπαιδευτικών σεμιναρίων της Διεθνούς Ομοσπονδίας Τριάθλου τόσο για Διοργανωτές Αγώνων όσο και κριτές. Επίσης έχει παρακολουθήσει πολυήμερα σεμινάρια για διοργανωτές αγώνων στη Λοζάνη κάτω από την εποπτεία της ΔΟΕ. Έχει σπουδάσει Χημεία στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Έχει τους εξής πανεπιστημιακούς μεταπτυχιακούς τίτλους : Αθλητική Διοίκηση (Παν.Lyon1-Masters in Sport Organisations Management – πρόγραμμα αναγνωρισμένο από την Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή), Αθλητική Διοίκηση (Παν. Leicester), Διοίκηση Επιχειρήσεων (Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών- Executive MBA), Μάρκετινγκ & Επικοινωνία (Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών -MSc in Marketing and communication with New Technologies). Προπονητής Τριάθλου Προπονητής Τριάθλου Ο κ.Γιάννης Ψαρέλης έχει διατελέσει Διοικητικός Υπεύθυνος καθώς και Υπεύθυνος Στρατηγικής & Ανάπτυξης στο Sports Excellence (πρόγραμμα που πραγματοποιείται υπό την επιστημονική επίβλεψη της Α’ Ορθοπαιδικής Κλινικής του ΕΚΠΑ, όντας εγκεκριμένο κέντρο από τον Διεθνή Σύνδεσμο Κέντρων Υψηλού Αθλητισμού) έχοντας την επιστημονική επίβλεψη μέχρι και 1800 επίλεκτων αθλητών και αθλητριών προεθνικών και εθνικών ομάδων έως 18 ετών καθώς και των μελών της Προ-Ολυμπαικής προετοιμασίας για τους ΟΑ του Τόκυο (με μνημόνιο συνεργασίας με την ΕΟΕ). Σε επίπεδο ακαδημαϊκό/ ερευνητικό με σημείο αναφοράς μεταπτυχιακές και διδακτορικές σπουδές ασχολείται κυρίως με την επίδραση των προϊόντων νεοπρενίου/ wetsuit στην κολύμβηση τριαθλητών καθώς και με την μεγιστοποίηση της απόδοσης των αθλητών στο mixed relay του Τριάθλου. Από το 1990 συμμετέχει ως εισηγητής σε πλήθος εκπαιδευτικά προγράμματα επιμόρφωσης προπονητών, καθηγητών Φυσικής Αγωγής, γονέων αλλά και αθλητών είτε αναπτύσσοντας τεχνικά θέματα που αφορούν το Τρίαθλο είτε θέματα που αφορούν την ηθική στον αθλητισμό και το αντι-ντόπινγκ. Αρθογραφεί σε πλήθος αθλητικών ιστοσελίδων και περιοδικών σε θέματα που αφορούν την προπονητική, τους κανονισμούς του Τριάθλου ή θέματα ηθικής/ κοινωνιολογίας του αθλητισμού. Ο ίδιος σε συνεργασία με αθλητικούς φορείς (Ομοσπονδίας, Σωματείων και Αθλητικών Οργανισμών των Δήμων) από το 1990 έως σήμερα έχει σχεδιάσει και διοργανώσει έχοντας την επίβλεψη πάνω από 50 αγώνων σε όλη την Ελλάδα (Αθήνα, Χανιά, Ρέθυμνο, Τρίπολη, Θεσσαλονίκη, Σέρρες, Πιερία κ.λπ.)