Τρέξιμο & Τραυματισμοί.

Κείμενο : Φίλιππος Αθανασίου – Γιάννης Ψαρέλης. Το τρέξιμο είναι το τρίτο κατά σειρά αγώνισμα του Τριάθλου και κατά την διάρκεια αυτού κρίνονται και οι αγώνες. Ομως ταυτόχρονα  είναι το αγώνισμα το οποίο ευθύνεται για την μεγάλη πλειοψηφία των τραυματισμών στους τριαθλητές.

Στην κολύμβηση μπορεί να βγει κάποιος τρυματισμός στους cuff rotators και στην ποδηλασία κάποιο πρόβλημα στο γόνατο.

Η λίστα όμως των τρυματισμών στο τρέξιμο είναι πολύ μεγάλη κι ατελείωτη : τραυματισμός στην μέση, ερεθισμός του ισχιακού νεύρου, τραυματισμοί στην ποδοκνημική, τραυματισμοί στο γόνατο.

Στα διάφορα περιοδικά του Τριάθλου οι αιτίες που καταγράφονται ως βασικές για τους τραυματισμούς του τρεξίματος είναι μεταξύ άλλων οι εξής :

  1. Λάθος τεχνική τρεξίματος
  2. Απότομη αύξηση του προπονητικού φορτίου είτε αυτό αφορά απότομη αύξηση του όγκου (χιλιομέτρων) που τρέχουμε είτε αφορά την ένταση του τρεξίματος.
  3. Λάθος επιλογή παπουτσιών τρεξίματος ή/ και χρήση αυτών όταν έχουν ολοκληρώσει τις ώρες χρήσης τους.
  4. Σκληρές και ακατάλληλες επιφάνειες τρεξίματος.
  5. Δεν γίνονται διατατικές ασκήσεις μετά το τέλος της προπόνησης

Ας εξετάσουμε την καθεμία από αυτές ξεχωριστά :

Τεχνική Τρεξίματος

Δυστυχώς οι περισσότεροι Τριαθλητές, όπως άλλωστε και οι δρομείς και γενικότερα οι περισσότεροι αθλητές δεν έχουν διδαχθεί ποτέ σωστή τεχνική τρεξίματος. Οι ίδιοι εάν το ψάχνουν λίγο παραπάνω κατεβάζουν κανένα βίντεο τρεξίματος από το Ιντερνετ και προσπαθούν να διορθώσουν μόνοι τους αυτό. Ομως έτσι δεν γίνεται ουσιαστική βελτίωση σε επίπεδο τεχνικής. Απαιτείται πολύ προσεκτική παρατήρηση από ανθρώπους που έχουν ασχοληθεί λίγο περισσότερο από το θέμα και συνεχώς ασκήσεις τεχνικής που θα διορθώσουν τα εντοπιζόμενα προβλήματα.

Απότομη αύξηση του προπονητικού φορτίου

Οι Τριαθλητές είναι άνθρωποι που στερούνται την αίσθηση του μέτρου. Το Τρίαθλο έχει ανσωματώσει μία κουλτούρα του όλο και περισσότερο. Να κάνω όσο το δυνατόν περισσότερο προπόνηση, να αγοράσω όλο και καλύτερο αθλητικό εξοπλισμό, να τρέξω μεγαλύτερης διάρκειας αγώνα κ.λπ. Είναι σαφές ότι όσο δεν υπάρχει καλή τεχνική τόσο η απότομη αύξηση του προπονητικού φορτίου θα οδηγήσει πιο άμεσα σε κάποιο σοβαρό τραυματισμό.

Επιλογή παπουτσιών.

Εδώ οι απόψεις διίστανται. Δηλαδή κατά πόσο οι νέες τεχνολογίες στην κατασκευή των παπουτσιών έχουν βοηθήσει σημαντικά ή αντιθέτως μας έχουν κάνει να τρέχουμε με λάθος τρόπο, δηλαδή μας έχουν κάνει αυτό που λέγεται heel strikers. Αυτό που έχει σημασία είναι να μάθουμε να τρέχουμε σωστά και ύστερα μπορούμε να επιλέξουμε αθλητικό παπούτσι και όχι να επιλέγουμε αθλητικό παπούτσι το οποίο θα διορθώσει τις ατέλειες της τεχνικής μας. Επίσης πρέπεθ να αναφέρουμε ότι οταν τρέχουμε λάθος και φθαρούν τα παπούτσια σε συγκεκριμένα σημεία χάνουν την σωστή κατασκευαστική τους λειτουργικότητα.

Σκληρές και ακατάλληλες επιφένειες τρεξίματος

Είναι σαφές ότι αυτό που αναφέρεται ως λόγος τραυματισμού είναι αρκετά αφηρημένος και παραπλανητικός καθώς και το τρέξιμο σε μαλακές επιφένειες μπορεί να επιφέρει τραυματισμούς. Σωστή τεχνική τρεξίματος, σωστή προσαρμογή αυτής στην κάθε επιφάνεια, ποικιλία στο έδαφος που τρέχουμε και χρόνος προσαρμογής στην κάθε εποφάνεια ξεχωριστά είναι το σωστό μίγμα για να αποφύγουμε τους τραυματισμούς από σκληρές επιφάνειες.

Οχι διατάσεις

Ευλύγιστοι και ελαστικοί μύες είναι αναγκαία συνθήκη για την σωστή τεχνική τρεξίματος καθώς και για την ικανότητα των μυών να λειτουργούν ως «ελατήρια» απορροφώντας τους κραδασμούς

About triathlonworld

Ο κ. Γιάννης Ψαρέλης είναι από τα ιστορικά στελέχη του Τριάθλου στη χώρα μας έχοντας παρακολουθήσει και συμμετέχει έντονά στη διοικητική ανάπτυξη του αθλήματος. Χρόνια μέλος των εθνικών ομάδων ,εκπρόσωπος των αθλητών στην τεχνική επιτροπή του αθλήματος, υπεύθυνος χάραξης των διαδρομών αγώνων της Ομοσπονδίας μεταξύ των οποίων και της Ολυμπιακής διαδρομής του 2004 στη Βουλιαγμένη,έχει διατελέσει γενικός γραμματέας της Ομοσπονδίας Τριάθλου και εκπρόσωπος αυτής στην Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή. Έχει πληθώρα προπονητικών πιστοποιήσεων στα αθλήματα αντοχής από εθνικές ομοσπονδίες και συνδέσμους προπονητών. Έχει παρακολουθήσει πλήθος εκπαιδευτικών σεμιναρίων της Διεθνούς Ομοσπονδίας Τριάθλου τόσο για Διοργανωτές Αγώνων όσο και κριτές. Επίσης έχει παρακολουθήσει πολυήμερα σεμινάρια για διοργανωτές αγώνων στη Λοζάνη κάτω από την εποπτεία της ΔΟΕ. Έχει σπουδάσει Χημεία στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Έχει τους εξής πανεπιστημιακούς μεταπτυχιακούς τίτλους : Αθλητική Διοίκηση (Παν.Lyon1-Masters in Sport Organisations Management – πρόγραμμα αναγνωρισμένο από την Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή), Αθλητική Διοίκηση (Παν. Leicester), Διοίκηση Επιχειρήσεων (Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών- Executive MBA), Μάρκετινγκ & Επικοινωνία (Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών -MSc in Marketing and communication with New Technologies). Προπονητής Τριάθλου Προπονητής Τριάθλου Ο κ.Γιάννης Ψαρέλης έχει διατελέσει Διοικητικός Υπεύθυνος καθώς και Υπεύθυνος Στρατηγικής & Ανάπτυξης στο Sports Excellence (πρόγραμμα που πραγματοποιείται υπό την επιστημονική επίβλεψη της Α’ Ορθοπαιδικής Κλινικής του ΕΚΠΑ, όντας εγκεκριμένο κέντρο από τον Διεθνή Σύνδεσμο Κέντρων Υψηλού Αθλητισμού) έχοντας την επιστημονική επίβλεψη μέχρι και 1800 επίλεκτων αθλητών και αθλητριών προεθνικών και εθνικών ομάδων έως 18 ετών καθώς και των μελών της Προ-Ολυμπαικής προετοιμασίας για τους ΟΑ του Τόκυο (με μνημόνιο συνεργασίας με την ΕΟΕ). Σε επίπεδο ακαδημαϊκό/ ερευνητικό με σημείο αναφοράς μεταπτυχιακές και διδακτορικές σπουδές ασχολείται κυρίως με την επίδραση των προϊόντων νεοπρενίου/ wetsuit στην κολύμβηση τριαθλητών καθώς και με την μεγιστοποίηση της απόδοσης των αθλητών στο mixed relay του Τριάθλου. Από το 1990 συμμετέχει ως εισηγητής σε πλήθος εκπαιδευτικά προγράμματα επιμόρφωσης προπονητών, καθηγητών Φυσικής Αγωγής, γονέων αλλά και αθλητών είτε αναπτύσσοντας τεχνικά θέματα που αφορούν το Τρίαθλο είτε θέματα που αφορούν την ηθική στον αθλητισμό και το αντι-ντόπινγκ. Αρθογραφεί σε πλήθος αθλητικών ιστοσελίδων και περιοδικών σε θέματα που αφορούν την προπονητική, τους κανονισμούς του Τριάθλου ή θέματα ηθικής/ κοινωνιολογίας του αθλητισμού. Ο ίδιος σε συνεργασία με αθλητικούς φορείς (Ομοσπονδίας, Σωματείων και Αθλητικών Οργανισμών των Δήμων) από το 1990 έως σήμερα έχει σχεδιάσει και διοργανώσει έχοντας την επίβλεψη πάνω από 50 αγώνων σε όλη την Ελλάδα (Αθήνα, Χανιά, Ρέθυμνο, Τρίπολη, Θεσσαλονίκη, Σέρρες, Πιερία κ.λπ.)