Επιστήμη του Τρέξιματος : Οι 10 πιο συχνές αιτίες τραυματισμών.

Το Τρέξιμο είναι το άθλημα το οποίο αποτελεί την πιο συχνή πηγή τραυματισμών στους τριαθλητές. Πιο συγκεκριμένα στατιστικές δείχνουν ότι ένα ποσοστό της τάξης των 70-80% των τραυματισμών οφείλεται στην προπόνηση και προπονητική προσέγγιση του τρεξίματος.

Υστερα από αρκετές ερωτήσεις αθλητών αναφέρουμε τις πιο συχνές αιτίες – ο πλήρης κατάλογος είναι ανεξάντλητος- καθώς και τους τρόπους πρόληψης με ….όσο το δυνατόν πιο απλά λόγια :

  1. Απότομη αύξηση προπονητικών φορτίων, κάτι που αφορά τόσο την αύξηση όγκου/ χιλιομέτρων όσο και στην αύξηση έντασης. Πρέπει πάντοτε η αύξηση των προπονητικών φορτίων να είναι σταδιακή και προσαρμοσμένη στις προσωπικές μας δυνατότητες και αθλητικό ιστορικό.
  2. Σκληρές επιφάνειες. Το πλακάκι πρέπει να θεωρείται απαγορευμένο, η άσφαλτος πρέπει να αποφεύγεται και να τρέχουμε σε καλής ποιότητας χώμα ή γρασίδι και για το κομμάτια μόνο σε ελαστικό τάπητα.
  3. Κακή τεχνική τρεξίματος. Δυστυχώς ενώ στην κολύμβηση κάποιος αντιλαμβάνεται ότι έχει κακή τεχική αυτό δεν είναι η περίπτωση στο τρέξιμο. Θεωρούμε ότι τρέχουμε σωστά και έτσι δεν θεωρούμε ότι υπάρχει λόγος να κάνουμε ασκήσεις τεχνικής κ.λπ.
  4. Ανεπαρκής αποκατάσταση μεταξύ δύο δυνατών προπονήσεων. Αυτό που μπορούμε να κάνουμε στην κολύμβηση και στην ποδηλασία, δηλαδή σε διαδοχικές μέρες να κάνουμε δυνατές προπονήσεις στο τρέξιμο είναι μαθηματικά βέβαιο ότι θα μας οδηγήσει σε τραυματισμό.
  5. Πολύ συχνοί αγώνες ή γενικότερα λάθος προγραμματισμός αγώνων. Ο κάθε αγώνας πρέπει να είναι σωστά προγραμματισμένος ύστερα από επαρκή χρόνο προετοιμασίας και μετά από κάθε αγώνα να υπάρχει σωστός/ επαρκής χρόνος αποακατάστασης
  6. Μυική αδυναμία και ανισσοροπίες. Χρειάζεται σωστή ενδυνάμωση ώστε να ελαττωθούν οι ανισσοροπίες π.χ. μεταξύ αριστερής και δεξιάς πλευράς καθώς οπίσθιων μηριαίων και τετρακεφάλων κ.λπ. και να δυναμώσουμε σημαντικούς μύες όπως οι γλουτιαίοι, κοιλιακοί, ραχιαίοι κ.λπ.
  7. Κατασκευαστικά προβλήματα, όπως ανισοσκελίες , πλατυποδία
  8. Μη καλή/ σωστή προθέρμανση. Είτε γιατί δεν προλαβαίνουμε είτε γιατί δεν θέλουμε να κάνουμε την σωστή προθέρμανση κάνουμε λιγότερη από όσο πρέπει ή πολλές φορές κάνουμε πολύ γρήγορη/ έντονη προθέρμανση. Επίσης και μη  σωστή αποθεραπεία μετά από μία προπόνηση υψηλής έντασης ή έναν αγώνα μπορεί να δημιουργήσει προυποθέσεις εμφάνισης τραυματισμού.
  9. 9.  Οχι κατάλληλη ένδυση. Τον χειμώνα το ντύσιμο είναι πολύ σημαντικό τόσο κατά την διάρκεια της προθέρμανσης και της αποθεραπείας όσο και κατά την διάρκεια του βασικού προγράμματος.
  10. 10.   Φθαρμένα παπούτσια τρεξίματος.
Κείμενο : Γιάννης Ψαρέλης, Προπονητική ομάδα Smart Sport (Email : info@triathlonworld.gr)

 

About triathlonworld

Ο κ. Γιάννης Ψαρέλης είναι από τα ιστορικά στελέχη του Τριάθλου στη χώρα μας έχοντας παρακολουθήσει και συμμετέχει έντονά στη διοικητική ανάπτυξη του αθλήματος. Χρόνια μέλος των εθνικών ομάδων ,εκπρόσωπος των αθλητών στην τεχνική επιτροπή του αθλήματος, υπεύθυνος χάραξης των διαδρομών αγώνων της Ομοσπονδίας μεταξύ των οποίων και της Ολυμπιακής διαδρομής του 2004 στη Βουλιαγμένη,έχει διατελέσει γενικός γραμματέας της Ομοσπονδίας Τριάθλου και εκπρόσωπος αυτής στην Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή. Έχει πληθώρα προπονητικών πιστοποιήσεων στα αθλήματα αντοχής από εθνικές ομοσπονδίες και συνδέσμους προπονητών. Έχει παρακολουθήσει πλήθος εκπαιδευτικών σεμιναρίων της Διεθνούς Ομοσπονδίας Τριάθλου τόσο για Διοργανωτές Αγώνων όσο και κριτές. Επίσης έχει παρακολουθήσει πολυήμερα σεμινάρια για διοργανωτές αγώνων στη Λοζάνη κάτω από την εποπτεία της ΔΟΕ. Έχει σπουδάσει Χημεία στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Έχει τους εξής πανεπιστημιακούς μεταπτυχιακούς τίτλους : Αθλητική Διοίκηση (Παν.Lyon1-Masters in Sport Organisations Management – πρόγραμμα αναγνωρισμένο από την Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή), Αθλητική Διοίκηση (Παν. Leicester), Διοίκηση Επιχειρήσεων (Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών- Executive MBA), Μάρκετινγκ & Επικοινωνία (Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών -MSc in Marketing and communication with New Technologies). Προπονητής Τριάθλου Προπονητής Τριάθλου Ο κ.Γιάννης Ψαρέλης έχει διατελέσει Διοικητικός Υπεύθυνος καθώς και Υπεύθυνος Στρατηγικής & Ανάπτυξης στο Sports Excellence (πρόγραμμα που πραγματοποιείται υπό την επιστημονική επίβλεψη της Α’ Ορθοπαιδικής Κλινικής του ΕΚΠΑ, όντας εγκεκριμένο κέντρο από τον Διεθνή Σύνδεσμο Κέντρων Υψηλού Αθλητισμού) έχοντας την επιστημονική επίβλεψη μέχρι και 1800 επίλεκτων αθλητών και αθλητριών προεθνικών και εθνικών ομάδων έως 18 ετών καθώς και των μελών της Προ-Ολυμπαικής προετοιμασίας για τους ΟΑ του Τόκυο (με μνημόνιο συνεργασίας με την ΕΟΕ). Σε επίπεδο ακαδημαϊκό/ ερευνητικό με σημείο αναφοράς μεταπτυχιακές και διδακτορικές σπουδές ασχολείται κυρίως με την επίδραση των προϊόντων νεοπρενίου/ wetsuit στην κολύμβηση τριαθλητών καθώς και με την μεγιστοποίηση της απόδοσης των αθλητών στο mixed relay του Τριάθλου. Από το 1990 συμμετέχει ως εισηγητής σε πλήθος εκπαιδευτικά προγράμματα επιμόρφωσης προπονητών, καθηγητών Φυσικής Αγωγής, γονέων αλλά και αθλητών είτε αναπτύσσοντας τεχνικά θέματα που αφορούν το Τρίαθλο είτε θέματα που αφορούν την ηθική στον αθλητισμό και το αντι-ντόπινγκ. Αρθογραφεί σε πλήθος αθλητικών ιστοσελίδων και περιοδικών σε θέματα που αφορούν την προπονητική, τους κανονισμούς του Τριάθλου ή θέματα ηθικής/ κοινωνιολογίας του αθλητισμού. Ο ίδιος σε συνεργασία με αθλητικούς φορείς (Ομοσπονδίας, Σωματείων και Αθλητικών Οργανισμών των Δήμων) από το 1990 έως σήμερα έχει σχεδιάσει και διοργανώσει έχοντας την επίβλεψη πάνω από 50 αγώνων σε όλη την Ελλάδα (Αθήνα, Χανιά, Ρέθυμνο, Τρίπολη, Θεσσαλονίκη, Σέρρες, Πιερία κ.λπ.)