Προπόνηση τρεξίματος : “Να τρέξω τον κλασικό μαραθώνιο ;”Ναι, αλλά με προϋποθέσεις!

Κείμενο : Γιάννης Ψαρέλης, Προπονητική Ομάδα Smart Sport/ Athens Triathlon Team & Συντακτική ομάδα TriathlonWorld/ Triathlon.gr/ CyclingWorld.gr/ Road Running.gr

Τα τελευταία χρόνια υπάρχει μια σημαντική «έκρηξη» μαζικού αθλητισμού στην Ελλάδα και ιδιαίτερα στα αθλήματα δρόμου όπως οι αγώνες δρόμου σε δημόσια οδό, οι αγώνες ποδηλασίας, οι αγώνες τριάθλου κ.λπ.

Μέρος για αυτή την αλλαγή νοοοτροπίας και κουλτούρας που σπρώχνει όλο και περισσότερα άτομα να αθληθούν είναι η εξαρετική δουλειά και τα προγράμματα επικοινωνίας που υλοποιούν οι διοργανωτές αγώνων, οι ιστοσελίδες, τα περιοδικά ειδικού τύπου, οι σύλλογοι, οι προπονητές κ.λπ.

Ομως όλα τα μηνύματα που διοχετεύονται προς το ευρύ κοινό διασπείρουν λανθασμένες εντυπώσεις που μπορούν να προκαλέσουν θέματα υγείας στους αθλούμενους. Αρκετά μηνύματα μας καλούν «να γίνουμε μέρος της ιστορίας» και αφήνουν την εντύπωση ότι ο καθένας μπορεί να τρέξει έναν μαραθώνιο…

Ετσι από τα διαφημιστικά σποτ προτρέπονται να συμμετέχουν στον μαραθώνιο της Αθήνας ή και σε άλλους μαραθωνίους ή άλλους αγώνες αντοχής άνθρωποι που ίσως δεν είναι έτοιμοι για κάτι τέτοιο και άνθρωποι που δεν έχουν τις γνώσεις για να αντιληφθούν  την επιβάρυνση από μία τέτοια προσπάθεια.

Ετσι άνθρωποι με πολύ μικρή αθλητική βάση, χωρίς βασικές ιατρικές εξετάσεις και με ελλιπή προετοιμασία συμμετέχουν στον μαραθώνιο.

Αυτό είναι επικίνδυνο για την υγεία τους και δυστυχώς πολλές από τις αρνητικές επιπτώσεις δεν είναι ορατές. Για να μην νομίζει κάποιος ότι κινδυνολογούμε ας δούμε τις απόψεις των ιατρών. Σύμφωνα με τα μερικά από τα καλύτερα βιβλία φυσιολογίας   σημειώνεται ότι σε άτομο με υψηλό πυρετό που πλησιάζει τα όρια άμεσου κινδύνου με υπερπυραξία ο μεταβολισμός του σώματος είναι αυξημένος κατά 100% περίπου συγκριτικά με το φυσιολογικό επίπεδο ενώ σε άτομο που τρέχει σε μαραθώνιο ο μεταβολισμός είναι αυξημένος κατά 2.000% σε σχέση με το φυσιολογικό επίπεδο.

Είναι σημαντικό πριν ξεκινήσει κάποιος ένα πρόγραμμα εκγύμνασης και προετοιμασίας για ένα τόσο απαιτητικό αγώνισμα όσο ο μαραθώνιος να επισκεφθεί τον προσωπικό του ιατρό και μαζί να συζητήσουν όλες τις απαραίτητες ιατρικές εξετάσεις τις οποίες θα πρέπει να κάνουν.

Ανάλογα με το ιατρικό ιστορικό του ασθενή ο προσωπικός/ οικογενειακός ιατρός θα συμβουλεύσει για τις διαγνωστικές εξετάσεις που είναι απαραίτητες να γίνουν. Μεταξύ άλλων σίγουρα περιλαμβάνονται και οι εξής :

  • Επίσκεψη σε καρδιολόγο και διαμέσου αυτού καρδιογράφημα, υπέρηχο και τεστ κόπωσης.
  • Αιματολογικές εξετάσεις και ανάλυση ούρων
  • Επίσκεψη σε ορθοπαιδικό και ανάλογα με το ιστορικό να εντοπιστούν ορθοπαιδικά θέματα ώστε να σχεδιαστεί ένα ολοκληρωμένο και εξειδικευμένο πρόγραμμα εκγύμνασης .

Πέρα από τις ιατρικές εξετάσεις είναι απαραίτητο να γίνει μια προπονητική αξιολόγηση και να ορισθεί ένα ασφαλές διάστημα προετοιμασίας για να μπορέσει να ολοκληρώσει με ασφάλεια και μικρότερες συνέπειες  ο αθλητής τη σκληρή δοκιμασία του μαραθωνίου. Δεν υπάρχει λόγος να υποβληθεί κάποιος σε μία τέτοια έντονη δοκιμασία εάν δεν είναι ακόμα έτοιμο το σώμα του και δεν μιλάμε μόνο για βλάβες στο μυικό σύστημα.

Ελπίζουμε τα μηνύματα των διοργανωτών να γίνουν πιο υπεύθυνα και πάντοτε με σεβασμό στην υγεία των ελλήνων πολιτών, που πολλές φορές δεν μπορούν να τα αξιολογήσουν σωστά.

 

About triathlonworld

Ο κ. Γιάννης Ψαρέλης είναι από τα ιστορικά στελέχη του Τριάθλου στη χώρα μας έχοντας παρακολουθήσει και συμμετέχει έντονά στη διοικητική ανάπτυξη του αθλήματος. Χρόνια μέλος των εθνικών ομάδων ,εκπρόσωπος των αθλητών στην τεχνική επιτροπή του αθλήματος, υπεύθυνος χάραξης των διαδρομών αγώνων της Ομοσπονδίας μεταξύ των οποίων και της Ολυμπιακής διαδρομής του 2004 στη Βουλιαγμένη,έχει διατελέσει γενικός γραμματέας της Ομοσπονδίας Τριάθλου και εκπρόσωπος αυτής στην Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή. Έχει πληθώρα προπονητικών πιστοποιήσεων στα αθλήματα αντοχής από εθνικές ομοσπονδίες και συνδέσμους προπονητών. Έχει παρακολουθήσει πλήθος εκπαιδευτικών σεμιναρίων της Διεθνούς Ομοσπονδίας Τριάθλου τόσο για Διοργανωτές Αγώνων όσο και κριτές. Επίσης έχει παρακολουθήσει πολυήμερα σεμινάρια για διοργανωτές αγώνων στη Λοζάνη κάτω από την εποπτεία της ΔΟΕ. Έχει σπουδάσει Χημεία στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Έχει τους εξής πανεπιστημιακούς μεταπτυχιακούς τίτλους : Αθλητική Διοίκηση (Παν.Lyon1-Masters in Sport Organisations Management – πρόγραμμα αναγνωρισμένο από την Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή), Αθλητική Διοίκηση (Παν. Leicester), Διοίκηση Επιχειρήσεων (Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών- Executive MBA), Μάρκετινγκ & Επικοινωνία (Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών -MSc in Marketing and communication with New Technologies). Προπονητής Τριάθλου Προπονητής Τριάθλου Ο κ.Γιάννης Ψαρέλης έχει διατελέσει Διοικητικός Υπεύθυνος καθώς και Υπεύθυνος Στρατηγικής & Ανάπτυξης στο Sports Excellence (πρόγραμμα που πραγματοποιείται υπό την επιστημονική επίβλεψη της Α’ Ορθοπαιδικής Κλινικής του ΕΚΠΑ, όντας εγκεκριμένο κέντρο από τον Διεθνή Σύνδεσμο Κέντρων Υψηλού Αθλητισμού) έχοντας την επιστημονική επίβλεψη μέχρι και 1800 επίλεκτων αθλητών και αθλητριών προεθνικών και εθνικών ομάδων έως 18 ετών καθώς και των μελών της Προ-Ολυμπαικής προετοιμασίας για τους ΟΑ του Τόκυο (με μνημόνιο συνεργασίας με την ΕΟΕ). Σε επίπεδο ακαδημαϊκό/ ερευνητικό με σημείο αναφοράς μεταπτυχιακές και διδακτορικές σπουδές ασχολείται κυρίως με την επίδραση των προϊόντων νεοπρενίου/ wetsuit στην κολύμβηση τριαθλητών καθώς και με την μεγιστοποίηση της απόδοσης των αθλητών στο mixed relay του Τριάθλου. Από το 1990 συμμετέχει ως εισηγητής σε πλήθος εκπαιδευτικά προγράμματα επιμόρφωσης προπονητών, καθηγητών Φυσικής Αγωγής, γονέων αλλά και αθλητών είτε αναπτύσσοντας τεχνικά θέματα που αφορούν το Τρίαθλο είτε θέματα που αφορούν την ηθική στον αθλητισμό και το αντι-ντόπινγκ. Αρθογραφεί σε πλήθος αθλητικών ιστοσελίδων και περιοδικών σε θέματα που αφορούν την προπονητική, τους κανονισμούς του Τριάθλου ή θέματα ηθικής/ κοινωνιολογίας του αθλητισμού. Ο ίδιος σε συνεργασία με αθλητικούς φορείς (Ομοσπονδίας, Σωματείων και Αθλητικών Οργανισμών των Δήμων) από το 1990 έως σήμερα έχει σχεδιάσει και διοργανώσει έχοντας την επίβλεψη πάνω από 50 αγώνων σε όλη την Ελλάδα (Αθήνα, Χανιά, Ρέθυμνο, Τρίπολη, Θεσσαλονίκη, Σέρρες, Πιερία κ.λπ.)