Κείμενο : Γιάννης Ψαρέλης, Προπονητική Ομάδα Smart Sport/ Athens Triathlon Team & Συντακτική ομάδα TriathlonWorld/ Triathlon.gr/ CyclingWorld.gr/ Road Running.gr
Τα τελευταία χρόνια υπάρχει μια σημαντική «έκρηξη» μαζικού αθλητισμού στην Ελλάδα και ιδιαίτερα στα αθλήματα δρόμου όπως οι αγώνες δρόμου σε δημόσια οδό, οι αγώνες ποδηλασίας, οι αγώνες τριάθλου κ.λπ.
Μέρος για αυτή την αλλαγή νοοοτροπίας και κουλτούρας που σπρώχνει όλο και περισσότερα άτομα να αθληθούν είναι η εξαρετική δουλειά και τα προγράμματα επικοινωνίας που υλοποιούν οι διοργανωτές αγώνων, οι ιστοσελίδες, τα περιοδικά ειδικού τύπου, οι σύλλογοι, οι προπονητές κ.λπ.
Ομως όλα τα μηνύματα που διοχετεύονται προς το ευρύ κοινό διασπείρουν λανθασμένες εντυπώσεις που μπορούν να προκαλέσουν θέματα υγείας στους αθλούμενους. Αρκετά μηνύματα μας καλούν «να γίνουμε μέρος της ιστορίας» και αφήνουν την εντύπωση ότι ο καθένας μπορεί να τρέξει έναν μαραθώνιο…
Ετσι από τα διαφημιστικά σποτ προτρέπονται να συμμετέχουν στον μαραθώνιο της Αθήνας ή και σε άλλους μαραθωνίους ή άλλους αγώνες αντοχής άνθρωποι που ίσως δεν είναι έτοιμοι για κάτι τέτοιο και άνθρωποι που δεν έχουν τις γνώσεις για να αντιληφθούν την επιβάρυνση από μία τέτοια προσπάθεια.
Ετσι άνθρωποι με πολύ μικρή αθλητική βάση, χωρίς βασικές ιατρικές εξετάσεις και με ελλιπή προετοιμασία συμμετέχουν στον μαραθώνιο.
Αυτό είναι επικίνδυνο για την υγεία τους και δυστυχώς πολλές από τις αρνητικές επιπτώσεις δεν είναι ορατές. Για να μην νομίζει κάποιος ότι κινδυνολογούμε ας δούμε τις απόψεις των ιατρών. Σύμφωνα με τα μερικά από τα καλύτερα βιβλία φυσιολογίας σημειώνεται ότι σε άτομο με υψηλό πυρετό που πλησιάζει τα όρια άμεσου κινδύνου με υπερπυραξία ο μεταβολισμός του σώματος είναι αυξημένος κατά 100% περίπου συγκριτικά με το φυσιολογικό επίπεδο ενώ σε άτομο που τρέχει σε μαραθώνιο ο μεταβολισμός είναι αυξημένος κατά 2.000% σε σχέση με το φυσιολογικό επίπεδο.
Είναι σημαντικό πριν ξεκινήσει κάποιος ένα πρόγραμμα εκγύμνασης και προετοιμασίας για ένα τόσο απαιτητικό αγώνισμα όσο ο μαραθώνιος να επισκεφθεί τον προσωπικό του ιατρό και μαζί να συζητήσουν όλες τις απαραίτητες ιατρικές εξετάσεις τις οποίες θα πρέπει να κάνουν.
Ανάλογα με το ιατρικό ιστορικό του ασθενή ο προσωπικός/ οικογενειακός ιατρός θα συμβουλεύσει για τις διαγνωστικές εξετάσεις που είναι απαραίτητες να γίνουν. Μεταξύ άλλων σίγουρα περιλαμβάνονται και οι εξής :
- Επίσκεψη σε καρδιολόγο και διαμέσου αυτού καρδιογράφημα, υπέρηχο και τεστ κόπωσης.
- Αιματολογικές εξετάσεις και ανάλυση ούρων
- Επίσκεψη σε ορθοπαιδικό και ανάλογα με το ιστορικό να εντοπιστούν ορθοπαιδικά θέματα ώστε να σχεδιαστεί ένα ολοκληρωμένο και εξειδικευμένο πρόγραμμα εκγύμνασης .
Πέρα από τις ιατρικές εξετάσεις είναι απαραίτητο να γίνει μια προπονητική αξιολόγηση και να ορισθεί ένα ασφαλές διάστημα προετοιμασίας για να μπορέσει να ολοκληρώσει με ασφάλεια και μικρότερες συνέπειες ο αθλητής τη σκληρή δοκιμασία του μαραθωνίου. Δεν υπάρχει λόγος να υποβληθεί κάποιος σε μία τέτοια έντονη δοκιμασία εάν δεν είναι ακόμα έτοιμο το σώμα του και δεν μιλάμε μόνο για βλάβες στο μυικό σύστημα.
Ελπίζουμε τα μηνύματα των διοργανωτών να γίνουν πιο υπεύθυνα και πάντοτε με σεβασμό στην υγεία των ελλήνων πολιτών, που πολλές φορές δεν μπορούν να τα αξιολογήσουν σωστά.