Προπονητική Τρεξίματος : Πόσους αγώνες τρεξίματος να κάνω κάθε χρόνο;

Οι αγώνες είναι μια γιορτή και προκαλούν ευχάριστα συναισθήματα. Ετσι και αλλιώς το τρέξιμο είναι εθιστικό. Οποιος ξεκνάει να τρέχει συνήθως δεν εγκαταλείπει αυτή την δραστηριότητα και γίνεται σημαντικό μέρος της ζωής του. Ομως πέρα από τα γνωστά πλεονεκτήματα που έχει για την υγεία μας μπορεί να μας προκαλέσει και σημαντικά προβλήματα.

 

Πολλοί δρομείς τρέχουν σε εβδομαδιαία βάση αγώνες τρεξίματος χωρίς κανένα προγραμματισμό. Αυτό έχει ως αποτελέσμα να μην βελτιώνονται αλλά κυρίως να υποβάλλουν τον οργανισμό τους – τόσο το μυοσκελετικό όσο και το ορμονικό τους σύστημα – σε σκληρή δοκιμασία. Κάθε αγώνας αποτελεί ένα ισχυρό «σοκ» για τον οργανισμό και διαταράσσει σημαντικά ευαίσθητες ισορροπίες στο σώμα μας.

 

Είναι πολύ ευχάριστο να υπάρχουν τόσοι αγώνες τρεξίματος στην Ελλάδα και κυρίως στην Αττική όμως το καλεντάρι των αγώνων όπως έχει διαμορφωθεί δεν μπορεί να αποτελεί την αγωνιστική στρατηγική ενός αθλητή καθώς δεν έχει συνταχθεί από ένα εννιαίο φορέα.

Οι Γύροι των πόλεων καθώς και ο σχεδιασμός από την ΣΕΓΑΣ είναι στην σωστή κατεύθυνση. Απομένει και οι ιδιώτες διοργανωτές να συνεργαστούν μεταξύ τους ώστε οι αγώνες να μπορούν να έχουν και αγωνιστική λογική.

Ας δώσουμε μερικούς απλούς πρακτικούς αγώνες.

  • Ημέρες ανάρρωσης μετά από ένα αγώνα. Ως πρακτικό κανόνα θα μπορούσαμε να πούμε  ότι για κάθε χιλιόμετρο αγώνα χρειάζεται μία μέρα αποκατάστασης μέχρι να μπορέσουμε πάλι να μπούμε σε κανονική διαδικασία προπόνησης. Απαιτητικοί αγώνες με πολλές ανηφοροκατηφόρες, σκληρές επιφάνειες διεξαγωγής (π.χ. πλακάκι, τσιμέντο) και έντονες κλιματοογικές συνθήκες (π.χ. συνδυασμός υψηλών θερμοκρασιών και υγρασίας) αυξάνουν τον απαιτούμενο χρόνο αποκατάστασης.
  • Ενας μαραθώνιος τον χρόνο ή δύο ημιμαραθώνιοι  ή ένα μαραθώνιος και ένας ημιμαραθώνιος είναι το μέγιστο των αγώνων πάνω από 10χλμ που θα πρέπει να τρέχουμε κάθε χρόνο.
  • Ενας αγώνας 5 ή 10χλμ τον μήνα είναι το ιδανικό.

 

Αγώνες 5 & 10χλμ.

Μία συνήθης τακτική είναι να κάνουμε ένα προπονητικό κύκλο 10-12 εβδομάδων για να τρέξουμε 3-4 αγώνες, ένα κάθε 2-3 εβδομάδες. Αυτή είναι η τακτική που προτείνουμε για να έχουμε τα καλύτερα αποτελέσματα για αθλητές 5 και 10χλμ.

 

Αγώνες Ημιμαραθωνίου & Μαραθωνίου

Για αγώνες ημιμαραθωνίου και μαραθωνίου χρειάζεται μεγαλύτερη διάρκεια προετοιμασίας μέρος της οποίας η συμμετοχή σε αγώνες 5 & 10χλμ σε ελεγχόμενη ένταση.

Κείμενο : Γιάννης Ψαρέλης, Προπονητική ομάδα Smart Sport & Συντακτική Ομάδα TriathlonWorld.gr

About triathlonworld

Ο κ. Γιάννης Ψαρέλης είναι από τα ιστορικά στελέχη του Τριάθλου στη χώρα μας έχοντας παρακολουθήσει και συμμετέχει έντονά στη διοικητική ανάπτυξη του αθλήματος. Χρόνια μέλος των εθνικών ομάδων ,εκπρόσωπος των αθλητών στην τεχνική επιτροπή του αθλήματος, υπεύθυνος χάραξης των διαδρομών αγώνων της Ομοσπονδίας μεταξύ των οποίων και της Ολυμπιακής διαδρομής του 2004 στη Βουλιαγμένη,έχει διατελέσει γενικός γραμματέας της Ομοσπονδίας Τριάθλου και εκπρόσωπος αυτής στην Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή. Έχει πληθώρα προπονητικών πιστοποιήσεων στα αθλήματα αντοχής από εθνικές ομοσπονδίες και συνδέσμους προπονητών. Έχει παρακολουθήσει πλήθος εκπαιδευτικών σεμιναρίων της Διεθνούς Ομοσπονδίας Τριάθλου τόσο για Διοργανωτές Αγώνων όσο και κριτές. Επίσης έχει παρακολουθήσει πολυήμερα σεμινάρια για διοργανωτές αγώνων στη Λοζάνη κάτω από την εποπτεία της ΔΟΕ. Έχει σπουδάσει Χημεία στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Έχει τους εξής πανεπιστημιακούς μεταπτυχιακούς τίτλους : Αθλητική Διοίκηση (Παν.Lyon1-Masters in Sport Organisations Management – πρόγραμμα αναγνωρισμένο από την Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή), Αθλητική Διοίκηση (Παν. Leicester), Διοίκηση Επιχειρήσεων (Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών- Executive MBA), Μάρκετινγκ & Επικοινωνία (Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών -MSc in Marketing and communication with New Technologies). Προπονητής Τριάθλου Προπονητής Τριάθλου Ο κ.Γιάννης Ψαρέλης έχει διατελέσει Διοικητικός Υπεύθυνος καθώς και Υπεύθυνος Στρατηγικής & Ανάπτυξης στο Sports Excellence (πρόγραμμα που πραγματοποιείται υπό την επιστημονική επίβλεψη της Α’ Ορθοπαιδικής Κλινικής του ΕΚΠΑ, όντας εγκεκριμένο κέντρο από τον Διεθνή Σύνδεσμο Κέντρων Υψηλού Αθλητισμού) έχοντας την επιστημονική επίβλεψη μέχρι και 1800 επίλεκτων αθλητών και αθλητριών προεθνικών και εθνικών ομάδων έως 18 ετών καθώς και των μελών της Προ-Ολυμπαικής προετοιμασίας για τους ΟΑ του Τόκυο (με μνημόνιο συνεργασίας με την ΕΟΕ). Σε επίπεδο ακαδημαϊκό/ ερευνητικό με σημείο αναφοράς μεταπτυχιακές και διδακτορικές σπουδές ασχολείται κυρίως με την επίδραση των προϊόντων νεοπρενίου/ wetsuit στην κολύμβηση τριαθλητών καθώς και με την μεγιστοποίηση της απόδοσης των αθλητών στο mixed relay του Τριάθλου. Από το 1990 συμμετέχει ως εισηγητής σε πλήθος εκπαιδευτικά προγράμματα επιμόρφωσης προπονητών, καθηγητών Φυσικής Αγωγής, γονέων αλλά και αθλητών είτε αναπτύσσοντας τεχνικά θέματα που αφορούν το Τρίαθλο είτε θέματα που αφορούν την ηθική στον αθλητισμό και το αντι-ντόπινγκ. Αρθογραφεί σε πλήθος αθλητικών ιστοσελίδων και περιοδικών σε θέματα που αφορούν την προπονητική, τους κανονισμούς του Τριάθλου ή θέματα ηθικής/ κοινωνιολογίας του αθλητισμού. Ο ίδιος σε συνεργασία με αθλητικούς φορείς (Ομοσπονδίας, Σωματείων και Αθλητικών Οργανισμών των Δήμων) από το 1990 έως σήμερα έχει σχεδιάσει και διοργανώσει έχοντας την επίβλεψη πάνω από 50 αγώνων σε όλη την Ελλάδα (Αθήνα, Χανιά, Ρέθυμνο, Τρίπολη, Θεσσαλονίκη, Σέρρες, Πιερία κ.λπ.)