«Το πιο γρήγορο» αργό 10άρι της Αθήνας!

Το 10άρι του ΣΔΥΑ είναι ομολογουμένως το πιο γρήγορο 10άρι στο λεκανοπέδιο της Αθήνας και πολύ σωστά οι διοργανωτές για πρώτη φορά εστίασαν σε αυτό το στοιχείo για να επικοινωνήσουν την διαφοροποίηση αυτού του ιστορικού αγώνα.

Τι θα μπορούσε να χαλάσει αυτή την συνταγή με δεδομένο ότι έχουμε μία επίπεδη διαδρομή ; Μόνο ακραία καιρικά φαινόμενα …και δυστυχώς αυτό έγινε.

…6-7bft με ανέμους από νότιες διευθύνσεις ανάγκσαν τους δρομείς να κάνουν PW (Personal Worst) στα πρώτα 5 χιλιόμετρα και στην επιστροφή ισχυρή βροχόπτωση που ύστερα έγινε χαλαζόπτωση να μειώνει σημαντικά το οποιοδήποτε πλεονέκτημα του ευννοικού αέρα.

Νικητής στους άντρες ήταν ο δημοσιογράφος από την εφημερίδα τα ΝΕΑ ο Γιάννης Παπαδόπουλος με 34:01 ενώ στις γυναίκες επικράτησε η γυμνάστρια και πρωταθλήτρια μεγάλων αποστάσεων Πόπη Αστροπεκάκη με 38:39.

Με δεδομένο τις δύσκολες συνθήκες δεν μπορούμε να κάνουμε κριτική στους διοργανωτές που έκαναν ότι καλύτερο ήταν δυνατό με βασικό στοιχείο την ασφάλεια των αθλητών. Στα πολύ θετικά του αγώνα η εξαιρετική χρονομέτρηση και το σύστημα ενημέρωσης/ tracking στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ή μέσω εμαιλ. Επίσης στα πολύ θετικά η χρησιμοποίηση του κλειστού προπονητηρίου για τις ανάγκες του αγώνα

Ομως πρέπει να υπάρξει προβληματισμός αναφορικά με την μορφή του αγώνα.

Ο αγώνας έχει μεγαλώσει όσον αφορά τον αριθμό αθλητών και με δεδομένο ότι χρόνο με τον χρόνο μεγαλώνει είναι σίγουρο ότι χρειάζεται να αλλάξει η μορφή με την οποία διεξάγεται.

Οσον αφορά την συνεχή αύξηση του αριθμού των αθλητών και την ανάγκη προσαρμογής του σχεδιασμού του αγώνα υπάρχουν 2 λύσεις:

  • Ή θα πρέπει να γίνουν εκκινήσεις κατά κύματα  (κατηγορία αθλητών/ -τριών που διεκδικούν την γενική κατάταξη και αθλητών/ τριών κάτω από 40 λεπτά και ύστερα ηλικιακές κατηγορίες κάθε 2-3 λεπτά)
  • Ή θα πρέπει να πρέπει να υπάρξει άλλος σχεδιασμός με μία μεγάλη ευθεία για αποσυμφόρηση στα πρώτα 1000 μέτρα.

Και στις δύο περιπτώσεις ίσως θα ήταν χρήσιμο να διερευνηθεί το να χρησιμοποιηθεί η παραλιακή (Λ.Ποσειδώνος) μέχρι την αναστροφή και η Διαδόχου Παύλου από την αναστροφή και μετά.

Κείμενο : Γιάννης Ψαρέλης

 

About triathlonworld

Ο κ. Γιάννης Ψαρέλης είναι από τα ιστορικά στελέχη του Τριάθλου στη χώρα μας έχοντας παρακολουθήσει και συμμετέχει έντονά στη διοικητική ανάπτυξη του αθλήματος. Χρόνια μέλος των εθνικών ομάδων ,εκπρόσωπος των αθλητών στην τεχνική επιτροπή του αθλήματος, υπεύθυνος χάραξης των διαδρομών αγώνων της Ομοσπονδίας μεταξύ των οποίων και της Ολυμπιακής διαδρομής του 2004 στη Βουλιαγμένη,έχει διατελέσει γενικός γραμματέας της Ομοσπονδίας Τριάθλου και εκπρόσωπος αυτής στην Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή. Έχει πληθώρα προπονητικών πιστοποιήσεων στα αθλήματα αντοχής από εθνικές ομοσπονδίες και συνδέσμους προπονητών. Έχει παρακολουθήσει πλήθος εκπαιδευτικών σεμιναρίων της Διεθνούς Ομοσπονδίας Τριάθλου τόσο για Διοργανωτές Αγώνων όσο και κριτές. Επίσης έχει παρακολουθήσει πολυήμερα σεμινάρια για διοργανωτές αγώνων στη Λοζάνη κάτω από την εποπτεία της ΔΟΕ. Έχει σπουδάσει Χημεία στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Έχει τους εξής πανεπιστημιακούς μεταπτυχιακούς τίτλους : Αθλητική Διοίκηση (Παν.Lyon1-Masters in Sport Organisations Management – πρόγραμμα αναγνωρισμένο από την Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή), Αθλητική Διοίκηση (Παν. Leicester), Διοίκηση Επιχειρήσεων (Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών- Executive MBA), Μάρκετινγκ & Επικοινωνία (Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών -MSc in Marketing and communication with New Technologies). Προπονητής Τριάθλου Προπονητής Τριάθλου Ο κ.Γιάννης Ψαρέλης έχει διατελέσει Διοικητικός Υπεύθυνος καθώς και Υπεύθυνος Στρατηγικής & Ανάπτυξης στο Sports Excellence (πρόγραμμα που πραγματοποιείται υπό την επιστημονική επίβλεψη της Α’ Ορθοπαιδικής Κλινικής του ΕΚΠΑ, όντας εγκεκριμένο κέντρο από τον Διεθνή Σύνδεσμο Κέντρων Υψηλού Αθλητισμού) έχοντας την επιστημονική επίβλεψη μέχρι και 1800 επίλεκτων αθλητών και αθλητριών προεθνικών και εθνικών ομάδων έως 18 ετών καθώς και των μελών της Προ-Ολυμπαικής προετοιμασίας για τους ΟΑ του Τόκυο (με μνημόνιο συνεργασίας με την ΕΟΕ). Σε επίπεδο ακαδημαϊκό/ ερευνητικό με σημείο αναφοράς μεταπτυχιακές και διδακτορικές σπουδές ασχολείται κυρίως με την επίδραση των προϊόντων νεοπρενίου/ wetsuit στην κολύμβηση τριαθλητών καθώς και με την μεγιστοποίηση της απόδοσης των αθλητών στο mixed relay του Τριάθλου. Από το 1990 συμμετέχει ως εισηγητής σε πλήθος εκπαιδευτικά προγράμματα επιμόρφωσης προπονητών, καθηγητών Φυσικής Αγωγής, γονέων αλλά και αθλητών είτε αναπτύσσοντας τεχνικά θέματα που αφορούν το Τρίαθλο είτε θέματα που αφορούν την ηθική στον αθλητισμό και το αντι-ντόπινγκ. Αρθογραφεί σε πλήθος αθλητικών ιστοσελίδων και περιοδικών σε θέματα που αφορούν την προπονητική, τους κανονισμούς του Τριάθλου ή θέματα ηθικής/ κοινωνιολογίας του αθλητισμού. Ο ίδιος σε συνεργασία με αθλητικούς φορείς (Ομοσπονδίας, Σωματείων και Αθλητικών Οργανισμών των Δήμων) από το 1990 έως σήμερα έχει σχεδιάσει και διοργανώσει έχοντας την επίβλεψη πάνω από 50 αγώνων σε όλη την Ελλάδα (Αθήνα, Χανιά, Ρέθυμνο, Τρίπολη, Θεσσαλονίκη, Σέρρες, Πιερία κ.λπ.)