Ποδήλατο Δρόμου ή Τριαθλητικό ποδήλατο;

Κείμενο : Γιάννης Ψαρέλης (Προπονητική ομάδα Smart sport & Συντακτική Ομάδα TrithlonWorld.gr). Αυτό είναι το ερώτημα το οποίο κάποια στιγμή έχουν  θέσει όλοι οι τριαθλητές στους εαυτούς τους. Εχοντας μιλήσει με αρκετούς τριαθλητές η πιο συνηθισμένη απάντηση που λαμβάνουμε είναι «Μίλησα με τον Χ και μου είπε να προτιμήσω….».

Είναι σαφές ότι είναι σημαντικό να έχουμε τα κριτήρια ώστε να μπορούμε να αποφασίζουμε μόνοι μας για τέτοια ζητήματα ή/ και σε συνεργασία με τον προπονητή μας και όχι ακούγοντας την γνώμη ενός αθλητή. Μία γνώμη που ίσως έχει και πολύ μεγάλη πιθανότητα λάθους καθώς δεν λαμβάνει υπόψιν τις ιδιαίτερες προσωπικές μας ανάγκες.

Μερικά από τα πλεονεκτήματα ενός ποδηλάτου δρόμου :

 • Εχει την λεγόμενη «ιταλική γεωμετρία» και προσφέρει σαφώς πολύ καλύτερο χειρισμό.

 • Μπορούμε να “κινηθούμε” σε ποδηλατικό γκρουπ πολύ πιο άνετα.

 • Μπορούμε με την προσθήκη μίας αερόμπαρας (αεροδυναμικής προέκτασης)  και με την σωστή επιλογή στην ντίζα σέλλας  (υπάρχουν ντίζες σέλλας που προσφέρουν seat angle/ γωνία καθίσματος από 73 έως 78 μοίρες) να καθίσουμε σε αεροδυναμική θέση.

 • Ολο και περισσότερα ποδήλατα δρόμου έχουν αεροδυναμικούς συντελεστές, παραπλήσιους με αυτούς των ποδηλάτων ατομικής χρονομέτρησης/ χρονομέτρου.

 • Τον χειμώνα που θα κάνουμε αρκετή προπόνηση σε βουνά θεωρείται σαφώς πιο κατάλληλο.

Triathlon Coach Services

Προπονηση τριάθλου

Μερικά από τα  πλεονεκτήματα ενός τριαθλητικού ποδηλάτου:

 • Εχει αμερικάνικη γεωμετρία και μας επιτρέπει να χρησιμοποιήσουμε  μερικές από τις μεγαλύτερες μυικές ομάδες του σώματός μας (π.χ. μέγα γλουτιαίο) αποσυμφορίζοντας έτσι τους τετρακεφάλους

 • Είναι πιο αεροδυναμικό εξασφαλίζοντας πολύ καλύτερους χρόνους σε αγώνες κόντρα στον αέρα. Υπάρχουν αρκετές σχετικές μελέτες και όλες καταλήγουν στο ίδιο συμπέρασμα αν και μερικές αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο της μείωσης της παραγόμενης ισχύος λόγω της ιδιαιτερότητας της αεροδυναμικής θέσης.

 • Μπορούμε να τρέξουμε πιο ξεκούραστα κατεβαίνοντας από αυτό σε σχέση με τα ιταλικής γεωμετρίας ποδήλατα.

 • Ποτέ σε ένα ποδήλατο δρόμου δεν θα μπορέσουμε να «καθίσουμε» το ίδιο καλά και αεροδυναμικά  όσο σε ένα ποδήλατο τριάθλου

 • Πολλά από τα ποδήλατα τριάθλου έχουν την δυνατότητα μέσω ρύθμισης στην ντίζα να καθίσουμε τόσο στην ιταλική  (κατά την διάρκεια της χειμερινής προπόνησης) όσο και στην αμερικάνικη γεωμετρία.

Triathlon Coach Services

Triathlon Coach

Αυτά είναι τα συν και πλην της κάθε κατηγορίας ποδηλάτου. Το τι θα αποφασίσουμε να κάνουμε εξαρτάται :

 • Από την συχνότητα προπόνησης μας καθώς και τις ώρες που δαπανούμε. Εάν κάνουμε κάθε μέρα ποδήλατο το τριαθλητικό ποδήλατο μπορεί να φορτίσει επικίνδυνα ορισμένα σημεία του σώματός μας όπως η μέση μας

 • Από το πόσο καλά γυμνασμένο είναι το σώμα μας. Ενα σώμα καλά δεμένο (με κοιλιακούς, ραχιαίους και γυμναστική με βάρη) μπορεί να καθίσει σε καθημερινή βάση σε ένα ποδήλατο τριάθλου, ακόμα και να είναι συνεχώς στην αερόμπαρα.

 • Από την γνώμη του ορθοπεδικού μας ο οποίος μπορεί να μας αποτρέψει από το να καθόμαστε σε αεροδυναμική θέση συνεχώς.

 • Από την μορφή της προπόνησής μας. Υπάρχουν αθλητές που κάνουν πολύ Interval σε επίπεδες επιφάνειες και άλλοι που κάνουν αρκετό βουνό.

 • Από το budget μας. Τα ποδήλατα δρόμου καθώς απευθύνονται σε ένα μεγαλύτερο κοινό είναι σαφές ότι είναι πιο φθηνά (οικονομίες κλίμακος).

 • Από τον αγώνα/ -ες στον/-ους οποίους θα αγωνιστούμε. Εάν π.χ. τρέξουμε στο Μονακό, στην Νίκαια ή στο Alp d’Huez είναι σαφές ότι χρειαζόμαστε ένα ποδήλατο δρόμου

Triathlon Coach Services

Προπονητής Τριάθλου

Το γεγονός ότι η εταιρείες προσπαθούν να κάνουν τα ποδήλατα δρόμου όλο και πιο αεροδυναμικά καθώς και να κάνουν τα ποδήλατα τριάθλου καταλληλότερα για καθημερινή χρήση, μειώνοντας τα αρνητικά τους σε σχέση με τα ποδήλατα δρόμου κάνουν την απάντηση στο ερώτημα όλο και πιο δύσκολη.

Οι σωστές ρυθμίσεις που θα κάνουμε στο ποδήλατο καθώς και η σωστή επιλογή των πατημάτων ίσως επιπρόσθετα να είναι πιο σημαντικές από την απάντηση που θα δώσουμε στο αρχικό ερώτημα αυτού του άρθρου!

Ομως καθώς έχουμε ξαναγράψει παρόμοια άρθρα στο παρελθόν δεχόμαστε το ερώτημα “Ωραία όλα αυτά, αλλά εσείς τι πιστεύετε, …θέλουμε μία απλή απάντηση”. Για να απαντήσουμε σε αυτή την διχοτομική ερώτηση λέμε ποδήλατο χρονομέτρου για αθλητές που είναι age groupers εκτός και εάν συντρέχει κάποιος ιατρικός λόγος.

Κείμενο : Γιάννης Ψαρέλης (προπονητής Τριάθλου)  -Web- Site : www.triathloncoach.gr – Email : smartsportcoach@hotmail.com & info@triathloncoach.gr -Κινητό : +30 693 71 70 260

Ο Γιάννης Ψαρέλης (BSc, MSc, MBA, PhDc) είναι πιστοποιημένος προπονητής τριάθλου στο υψηλότερο επίπεδο (Triathlon New Zeeland Level 3 Accredited triathlon coach) 

O Γιάννης Ψαρέλης γεννήθηκε το 1969 στην Αθήνα. Από το 1978 ασχολείται με τον αθλητισμό. Είναι αναγνωρισμένος προπονητής τριάθλου από την Ironman και Level 3 προπονητής τριάθλου από την εθνική Ομοσπονδία της Νεας Ζηλανδίας (με το καλύτερο σύστημα διαβίου εκπαίδευσης προπονητών), πιστοποιημένος δάσκαλος κολύμβησης (Teacher ID: 15843) από τον Σύνδεσμο Προπονητών Κολύμβησης της Αυστραλίας καθώς και Αργυρού Επιπέδου Διεθνής προπονητής από τον ίδιο σύνδεσμο (ASCTA International Silver :0534).

Επίσης, είναι πιστοποιημένος προπονητής κολύμβησης από τον Σύνδεσμο Προπονητών κολύμβησης των ΗΠΑ επιπέδου 4:5 (ASCA Level 4:5). Συνολικά έχει συμμετάσχει σε περισσότερους από 200 αγώνες τριάθλου και multistports και σε περισσότερους από 150 αγώνες τρεξίματος εκτός σταδίου.

Έχει διατελέσει μέλος της Ολομέλειας της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής, Διοικητικός Διευθυντής στην Διεθνή Ολυμπιακή Ακαδημία, Γενικός Γραμματέας στην Ελληνική Ομοσπονδία Τριάθλου, Διευθυντής Αθλήματος στην ΟΕΟΑ Αθήνα 2004 κ.λπ. Έχει επίσης εμπνευστεί και διατελέσει Αθλητικός Διευθυντής του Κέντρου Υψηλού Αθλητισμού (Sports Excellence).

Σπουδές: Χημεία (ΕΚΠΑ), ΜΒΑ (ΟΠΑ), Μεταπτυχιακό στην Αθλητική Διοίκηση (MSc,Lyon 1), το Μάρκετινγκ και την Επικοινωνία ( από το Οικονομικό Πανεπιστήμιο ΑθηνώνMSc). Πρόσφατα, είναι στη διαδικασία ολοκλήρωσης Μεταπτυχιακού πάνω στην Μεγιστοποίηση της Αθλητικής Απόδοσης και την Προπονητική (ΔΠΘ). Σήμερα, είναι υποψήφιος Διδάκτωρ στο ΔΠΘ με αντικείμενο την εφαρμοσμένη Φυσιολογία στα αθλήματα αντοχής.

Triathlon Coaching Services

Triathlon Coaching Services

Summary
Article Name
επιλογή ποδηλάτου
Description
Μερικά από τα πλεονεκτήματα ενός ποδηλάτου δρόμου : Εχει την λεγόμενη «ιταλική γεωμετρία» και προσφέρει σαφώς πολύ καλύτερο χειρισμό. Μπορούμε να "κινηθούμε" σε ποδηλατικό γκρουπ πολύ πιο άνετα. Μπορούμε με την προσθήκη μίας αερόμπαρας (αεροδυναμικής προέκτασης)  και με την σωστή επιλογή στην ντίζα σέλλας  (υπάρχουν ντίζες σέλλας που προσφέρουν seat angle/ γωνία καθίσματος από 73 έως 78 μοίρες) να καθίσουμε σε αεροδυναμική θέση. Ολο και περισσότερα ποδήλατα δρόμου έχουν αεροδυναμικούς συντελεστές, παραπλήσιους με αυτούς των ποδηλάτων ατομικής χρονομέτρησης/ χρονομέτρου. Τον χειμώνα που θα κάνουμε αρκετή προπόνηση σε βουνά θεωρείται σαφώς πιο κατάλληλο.
Author

About triathlonworld

Ο κ. Γιάννης Ψαρέλης είναι από τα ιστορικά στελέχη του Τριάθλου στη χώρα μας έχοντας παρακολουθήσει και συμμετέχει έντονά στη διοικητική ανάπτυξη του αθλήματος. Χρόνια μέλος των εθνικών ομάδων ,εκπρόσωπος των αθλητών στην τεχνική επιτροπή του αθλήματος, υπεύθυνος χάραξης των διαδρομών αγώνων της Ομοσπονδίας μεταξύ των οποίων και της Ολυμπιακής διαδρομής του 2004 στη Βουλιαγμένη,έχει διατελέσει γενικός γραμματέας της Ομοσπονδίας Τριάθλου και εκπρόσωπος αυτής στην Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή. Έχει πληθώρα προπονητικών πιστοποιήσεων στα αθλήματα αντοχής από εθνικές ομοσπονδίες και συνδέσμους προπονητών. Έχει παρακολουθήσει πλήθος εκπαιδευτικών σεμιναρίων της Διεθνούς Ομοσπονδίας Τριάθλου τόσο για Διοργανωτές Αγώνων όσο και κριτές. Επίσης έχει παρακολουθήσει πολυήμερα σεμινάρια για διοργανωτές αγώνων στη Λοζάνη κάτω από την εποπτεία της ΔΟΕ. Έχει σπουδάσει Χημεία στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Έχει τους εξής πανεπιστημιακούς μεταπτυχιακούς τίτλους : Αθλητική Διοίκηση (Παν.Lyon1-Masters in Sport Organisations Management – πρόγραμμα αναγνωρισμένο από την Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή), Αθλητική Διοίκηση (Παν. Leicester), Διοίκηση Επιχειρήσεων (Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών- Executive MBA), Μάρκετινγκ & Επικοινωνία (Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών -MSc in Marketing and communication with New Technologies). Προπονητής Τριάθλου Προπονητής Τριάθλου Ο κ.Γιάννης Ψαρέλης έχει διατελέσει Διοικητικός Υπεύθυνος καθώς και Υπεύθυνος Στρατηγικής & Ανάπτυξης στο Sports Excellence (πρόγραμμα που πραγματοποιείται υπό την επιστημονική επίβλεψη της Α’ Ορθοπαιδικής Κλινικής του ΕΚΠΑ, όντας εγκεκριμένο κέντρο από τον Διεθνή Σύνδεσμο Κέντρων Υψηλού Αθλητισμού) έχοντας την επιστημονική επίβλεψη μέχρι και 1800 επίλεκτων αθλητών και αθλητριών προεθνικών και εθνικών ομάδων έως 18 ετών καθώς και των μελών της Προ-Ολυμπαικής προετοιμασίας για τους ΟΑ του Τόκυο (με μνημόνιο συνεργασίας με την ΕΟΕ). Σε επίπεδο ακαδημαϊκό/ ερευνητικό με σημείο αναφοράς μεταπτυχιακές και διδακτορικές σπουδές ασχολείται κυρίως με την επίδραση των προϊόντων νεοπρενίου/ wetsuit στην κολύμβηση τριαθλητών καθώς και με την μεγιστοποίηση της απόδοσης των αθλητών στο mixed relay του Τριάθλου. Από το 1990 συμμετέχει ως εισηγητής σε πλήθος εκπαιδευτικά προγράμματα επιμόρφωσης προπονητών, καθηγητών Φυσικής Αγωγής, γονέων αλλά και αθλητών είτε αναπτύσσοντας τεχνικά θέματα που αφορούν το Τρίαθλο είτε θέματα που αφορούν την ηθική στον αθλητισμό και το αντι-ντόπινγκ. Αρθογραφεί σε πλήθος αθλητικών ιστοσελίδων και περιοδικών σε θέματα που αφορούν την προπονητική, τους κανονισμούς του Τριάθλου ή θέματα ηθικής/ κοινωνιολογίας του αθλητισμού. Ο ίδιος σε συνεργασία με αθλητικούς φορείς (Ομοσπονδίας, Σωματείων και Αθλητικών Οργανισμών των Δήμων) από το 1990 έως σήμερα έχει σχεδιάσει και διοργανώσει έχοντας την επίβλεψη πάνω από 50 αγώνων σε όλη την Ελλάδα (Αθήνα, Χανιά, Ρέθυμνο, Τρίπολη, Θεσσαλονίκη, Σέρρες, Πιερία κ.λπ.)