Repeated Sprint Ability (RSA)

Repeated Sprint Ability (RSA) Επαναλαμβανόμενο ικανότητα για Σπριντ

Συντάκτης : Γιάννης Ψαρέλης, BSc, MSc, MBA, PhDc  (προπονητής Τριάθλου)  -Web- Site : www.triathlonworld.gr – Email : smartsportcoach@hotmail.com & info@triathlonlab.gr -Κινητό : +30 693 71 70 260

Ορισμός – H ικανότητα να μπορεί κάποιος να επαναλαμβάνει την καλύτερη δυνατή απόδοση σε σπριντ που διαρκούν μέχρι και 10”  και τα οποία διαχωρίζονται από μικρές περιόδους ξεκούρασης διάρκειας μικρότερης ή ίσης των 60”.

Εισαγωγή- Σε συνέχεια της απουσίας ερευνητικών δεδομένων ένα προπονητικό μοντέλο που ακολουθήθηκε ήταν ότι ο τρόπος για να προπονήσει κάποιος το RSA είναι να κάνει επαναλαμβανόμενα σπριντ.

Βελτιώνοντας προπονητικά τους περιοριστικούς παράγοντες

Οι προτεινόμενοι λόγοι για την πτώση της απόδοσης μεταξύ των σπριντ έχει προταθεί ότι είναι:

  • Περιοριστικοί παράγοντες στην παραγωγή ενέργειας όπως η επανασύνθεση της φωσφοκρεατίνης και η αερόβια και αναερόβια γλυκόλυση.

  • Η συσσώρευση μεταβολικών παραγόντων όπως τα υδρογονοκατιόντα, τα κατιόντα φωσφόρου κ.λπ.

  • Αδυναμία να ενεργοποιηθούν οι μύες είναι ένας ακόμα παράγοντας

Παραγωγή Ενέργειας

Εχει προταθεί ότι η ικανότητα επανασύνθεσης της φωσφοκρεατίνης είναι ένας σημαντικός παράγοντας για την ικανότητα επανάληψης της απόδοσης στα σπριντ. Μελέτες  (Mendez – Vallanueva) δείχνουν ότι οι επιδόσεις στα επαναλαμβανόμενα σπριντ βελτιωόνται μέσω προπονητικών παρεμβάσεων οι οποίες αυξάνουν την ικανότητα επανασύνθεσης της φωσφοκρεατίνης.

Ο αερόβιος οξειδωτικός μηχανισμός είναι σημαντικός στην επανασύνθεση του γλυκογόνου μετά από προσπάθειας υψηλής έντασης. Αθλητές  με υψηλά επίπεδα φυσικής κατάστασης – υψηλή μέγιστη πρόσληψη οξυγόνου και υψηλό γαλακτικό κατώφλι- μπορούν να επανασυνθέτουν  πιο εύκολα τη φωσφοκρεατίνη μεταξύ  των επαναλαμβανόμενων προσπαθειών.

Πρόσφατες μελέτες έχουν δείξει ότι  προσπάθειες υψηλής έντασης π.χ. 6-12 Χ 2λεπτά (1’ ξεκούραση) βελτιώνουν την ικανότητα της επανασύνθεσης της φωσφοκρεατίνης τα πρώτα 60” της ξεκούρασης μεταξύ των σπριντ.

Αναερόβια γλυκόλυση

Ενα υψηλό ποσοστό  αναερόβιας ενέργειας που απελευθερώνεται που χρησιμοποιείται στην άσκηση έχει προταθεί ότι είναι σημαντικό κίνητρο για την αύξηση του MAOD. MAOD(Maximal accumulated oxygen deficit=Μέγιστο συσσωρευμένο έλλειμμα οξυγόνου)

Οι μεγαλύτερες αλλαγές στο MAOD έχουν παρατηρηθεί σε προπόνηση interval όπου έχουμε παραγωγή μεγάλης συγκέντρωσης γαλακτικού (μεγαλύτερες συγκεντρώσεις από 10mmol/l.

To παραπάνω είναι σε αντιστοιχία με το γεγονός ότι οι μεταβολές που προκαλούν μεγαλύτερες συγκεντρώσεις ενζύμων σημαντικές για την αναερόβια γλυκόλυση είναι μεγαλύτερες σε συνέχεια προγράμματος προπόνησης με επαναλήψεις των 30” αντί των 6”.

Ερευνα έχει δείξει ότι για να βελτιώσει κάποιος την αναερόβια ικανότητα των αθλητών ομαδικών αθλημάτων κάποιος πρέπει να χρησιμοποιήσει μέγιστες σύντομες προσπάθειες 20-30” με μεγάλους χρόνους ξεκούρασης,, δηλαδή περίπου 10’.

Αερόβιος Μεταβολισμός

Αρκετοί φυσιολογικές προσαρμογές συσχετίζονται με την αυξημένη συσχέτιση της επανασύνθεσης του ATP, όπως η αυξημένη μιτοχονδριακή αναπνευστική ικανότητα, η αυξημένη κινητική του οξυγόνου, ένας αυξημένος ρυθμός οξυγόνωσης των μυών μετά τα σπριντ, ένα αυξημένο γαλακτικό κατώφλι, υψηλότερες τιμές μέγιστης πρόσληψης οξυγόνου,… όλα αυτά έχουν συσχετισθεί με την αυξημένη αντίσταση στην κόπωση μεταξύ των σπριντ.

Συμπεράσματα

Το RSA (Repeated Sprint Ability)  είναι ένας σημαντικός παράγοντας σε πολλά ομαδικά αθλήματα.

Δεν υπάρχει μόνο μία προπονητική προσέγγιση για την βελτίωση του RSA και τη βελτίωση των περιοριστικών παραγόντων για τη βελτίωση των επαναλαμβανόμενων σπριντ.

Το RSA είναι ένα σύνθετο φαινόμενο που εξαρτάται :

  • Από μεταβολικούς παράγοντες όπως η οξειδωτική ικανότητα, η ικανότητα επανασύνθεσης της κρεατίνης και η ικανότητα αλκαλοποίησης του περιβάλλοντος των μυών.

  • Από νευρικούς παράγοντες όπως η μυική ενεργοποίηση και στρατηγικές.

Η ταυτόχρονη χρησιμοποίηση πολλών προπονητικών μορφών θεωρείται μάλλον η καλύτερη προσέγγιση για τη βελτίωση του RSA. Δύο κλειδιά προτάσεων είναι οι εξής:

  1. Είναι σημαντικό να συμπεριληφθεί προπόνηση για την βελτίωση της ικανότητας να πραγματοποιεί κάποιος σπριντ. Αυτό πρέπει να συμπεριλαμβάνει εξιδεικευμένη προπόνηση σπριντ, προπόνηση δύναμης και ισχύος καθώς και προπόνησης υψηλής έντασης (π.χ. επαναλήψεις των 30” με 10’ ξεκούραση)

Είναι σημαντικό να συμπεριληφθούν προπονήσεις interval με στόχο την ικανότητα ανάρρωσης μεταξύ των σπριντ.

Προπονητής Τριάθλου

Προπονητής Τριάθλου

About triathlonworld

Ο κ. Γιάννης Ψαρέλης είναι από τα ιστορικά στελέχη του Τριάθλου στη χώρα μας έχοντας παρακολουθήσει και συμμετέχει έντονά στη διοικητική ανάπτυξη του αθλήματος. Χρόνια μέλος των εθνικών ομάδων ,εκπρόσωπος των αθλητών στην τεχνική επιτροπή του αθλήματος, υπεύθυνος χάραξης των διαδρομών αγώνων της Ομοσπονδίας μεταξύ των οποίων και της Ολυμπιακής διαδρομής του 2004 στη Βουλιαγμένη,έχει διατελέσει γενικός γραμματέας της Ομοσπονδίας Τριάθλου και εκπρόσωπος αυτής στην Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή. Έχει πληθώρα προπονητικών πιστοποιήσεων στα αθλήματα αντοχής από εθνικές ομοσπονδίες και συνδέσμους προπονητών. Έχει παρακολουθήσει πλήθος εκπαιδευτικών σεμιναρίων της Διεθνούς Ομοσπονδίας Τριάθλου τόσο για Διοργανωτές Αγώνων όσο και κριτές. Επίσης έχει παρακολουθήσει πολυήμερα σεμινάρια για διοργανωτές αγώνων στη Λοζάνη κάτω από την εποπτεία της ΔΟΕ. Έχει σπουδάσει Χημεία στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Έχει τους εξής πανεπιστημιακούς μεταπτυχιακούς τίτλους : Αθλητική Διοίκηση (Παν.Lyon1-Masters in Sport Organisations Management – πρόγραμμα αναγνωρισμένο από την Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή), Αθλητική Διοίκηση (Παν. Leicester), Διοίκηση Επιχειρήσεων (Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών- Executive MBA), Μάρκετινγκ & Επικοινωνία (Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών -MSc in Marketing and communication with New Technologies). Προπονητής Τριάθλου Προπονητής Τριάθλου Ο κ.Γιάννης Ψαρέλης έχει διατελέσει Διοικητικός Υπεύθυνος καθώς και Υπεύθυνος Στρατηγικής & Ανάπτυξης στο Sports Excellence (πρόγραμμα που πραγματοποιείται υπό την επιστημονική επίβλεψη της Α’ Ορθοπαιδικής Κλινικής του ΕΚΠΑ, όντας εγκεκριμένο κέντρο από τον Διεθνή Σύνδεσμο Κέντρων Υψηλού Αθλητισμού) έχοντας την επιστημονική επίβλεψη μέχρι και 1800 επίλεκτων αθλητών και αθλητριών προεθνικών και εθνικών ομάδων έως 18 ετών καθώς και των μελών της Προ-Ολυμπαικής προετοιμασίας για τους ΟΑ του Τόκυο (με μνημόνιο συνεργασίας με την ΕΟΕ). Σε επίπεδο ακαδημαϊκό/ ερευνητικό με σημείο αναφοράς μεταπτυχιακές και διδακτορικές σπουδές ασχολείται κυρίως με την επίδραση των προϊόντων νεοπρενίου/ wetsuit στην κολύμβηση τριαθλητών καθώς και με την μεγιστοποίηση της απόδοσης των αθλητών στο mixed relay του Τριάθλου. Από το 1990 συμμετέχει ως εισηγητής σε πλήθος εκπαιδευτικά προγράμματα επιμόρφωσης προπονητών, καθηγητών Φυσικής Αγωγής, γονέων αλλά και αθλητών είτε αναπτύσσοντας τεχνικά θέματα που αφορούν το Τρίαθλο είτε θέματα που αφορούν την ηθική στον αθλητισμό και το αντι-ντόπινγκ. Αρθογραφεί σε πλήθος αθλητικών ιστοσελίδων και περιοδικών σε θέματα που αφορούν την προπονητική, τους κανονισμούς του Τριάθλου ή θέματα ηθικής/ κοινωνιολογίας του αθλητισμού. Ο ίδιος σε συνεργασία με αθλητικούς φορείς (Ομοσπονδίας, Σωματείων και Αθλητικών Οργανισμών των Δήμων) από το 1990 έως σήμερα έχει σχεδιάσει και διοργανώσει έχοντας την επίβλεψη πάνω από 50 αγώνων σε όλη την Ελλάδα (Αθήνα, Χανιά, Ρέθυμνο, Τρίπολη, Θεσσαλονίκη, Σέρρες, Πιερία κ.λπ.)