Βραβεία του ΠΣΑΤ : Βράβευση ξένων προπονητών (!), του Στογιάκοβιτς…& η μη βράβευση της Τσιάβου …

Για ακόμα μία φορά τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας του ΠΣΑΤ μας γεμίζουν με ερωτηματικά και πρέπει να προβληματίζουν τόσο την διοίκηση όσο και τα μέλη του συνδέσμου :

  • Για ακόμα μία φορά βράβευσαν ξένους προπονητές. Στην πρώτη τριάδα ήταν τρεις ξένοι προπονητές. Δεν μπορούμε να καταλάβουμε γιατί βραβεύονται οι καλύτεροι έλληνες αθλητές και όχι οι καλύτεροι έλληνες προπονητές. Γιατί στην κατηγορία των αθλητών βραβεύονται μόνο έλληνες και στην κατηγορία των προπονητών και ξένοι. Αυτό είναι σίγουρα λάθος και κακώς δεν διαμαρτύρονται ομαδικά οι έλληνες προπονητές.  Βραβεύστε τους έλληνες αθλητές και προπονητές και σε ξεχωριστή κατηγορία – δευτερεύουσα- τους ξένους αθλητές και προπονητές που δουλεύουν ή/ και προσφέρουν στον ελληνικό αθλητισμό.
  • Στην κατηγορία της καλύτερης αθλήτριας δεν ήταν η Τσιάβου στις πρώτες θέσεις. Εάν είναι δυνατόν (!). Καλύτερη αθλήτρια για το 2012 δικαιωματικά και με μεγάλη διαφορά θα έπρεπε να είναι η αθλήτρια της κωπηλασίας. Ηταν η Κυριακοπούλου και η Μιλλούση στις 3 πρώτες και η Τσιάβου παρά το μετάλλιο στο Λονδίνο μόλις 9η (!!!). (Σημείωση -Κύριοι του ΠΣΑΤ  1. Η κωπηλασία, ιδίως τα πληρώματα των δύο ατόμων δεν είναι ομάδες. 2. Στα πληρώματα δεν είναι και οι δύο του ίδιου επιπέδου αθλητές όσο και στην Ελλάδα δεν μπορούμε να το αντιληφθούμε, π.χ.Ο Πολύμερος με όποιον και να ήταν πλήρωμα θα ήταν παγκόσμιος πρωταθλητής γιατί απλά ήταν/ είναι ένας μοναδικός/ εξαιρετικός αθλητής με πολύ ταλέντο, επαγγελαμτική προσέγγιση και μοναδική αθλητική προσωπικότητα.)
  • Για ακόμα μία φορά έγιναν περίεργες βραβεύσεις. Γιατί βραβεύτηκε ο Στογιάκοβιτς; Εκανε κάτι για την Ελλάδα; Ο ίδιος απόρρησε για την βράβευση καθώς είπε δεν έχει κάνει κάτι για την Ελλάδα.
  • Βραβεία αθλητικής προσφοράς σε αρκετούς ποδοσφαιριστές. Υπάρχουν πολλοί πιο σημαντικοί άνθρωποι που έχουν προσφέρει στον ελληνικό αθλητισμό με ασήμαντες οικονομικές απολαβές συγκρινόμενες με αυτές των ποδοσφαιριστών. Φυσικά  δικαιώνονται όσοι λένε ότι αυτοί που ψήφισαν δεν είναι αθλητικογράφοι (με ολοκληρωμένη γνώση του ελληνικού αθλητισμού) αλλά στην καλύτερη περίπτωση συντάκτες ποδοσφαιρικού τύπου.
Στο 2012 ο ελληνικός αθλητισμός κρατήθηκε όρθιος από το μεράκι μερικών ανθρώπων την ύπαρξη των οποίων προφανώς τα μέλη του ΠΣΑΤ προφανώς δεν γνωρίζουν.
Η βράβευση των συντακτών -των αυτοαποκαλούμενων συνατακτών αθλητικού τύπου – απέχει πολύ από τη πραγματικότητα του ελληνικού αθλητισμού. Τα αθλήματα (όπως η κωπηλασία, το water polo) και οι αθλητές που διακρίθηκαν δεν έλαβαν καμία προσοχή περιέργως καμία προσοχή από τα μέλη του ΠΣΑΤ. Οι άνθρωποι που κρατούν τον ελληνικό αθλητισμό ζωντανό, σε κάθε άθλημα υπάρχουν ξεχωριστοί άνθρωποι, αγνοήθηκαν παντελώς καθώς ούτε έλαβαν πρόσκληση για να παρευρεθούν. Φυσικά πως μπορείς να καλέσει κάποιον όταν δεν ξέρεις κάν το έργο που παράγει – που σε μερικές περιπτώσεις είναι εξαιρετικό- ή ακόμα και την ύπαρξή του.

Φυσικά κανένας δεν αντέδρασε για ότι ψήφισαν οι συντάκτες του ΠΣΑΤ. Ούτε οι σύνδεσμοι προπονητών, ούτε η ΕΟΕ για την απαξίωση των αθλητριών που πήραν μετάλλια στους ολυμπιακούς αγώνες, ούτε η ομοσπονδία κωπηλασίας….

Κείμενο : Γιάννης Ψαρέλης, Συντακτική Ομάδα TriathlonWorld

About triathlonworld

Ο κ. Γιάννης Ψαρέλης είναι από τα ιστορικά στελέχη του Τριάθλου στη χώρα μας έχοντας παρακολουθήσει και συμμετέχει έντονά στη διοικητική ανάπτυξη του αθλήματος. Χρόνια μέλος των εθνικών ομάδων ,εκπρόσωπος των αθλητών στην τεχνική επιτροπή του αθλήματος, υπεύθυνος χάραξης των διαδρομών αγώνων της Ομοσπονδίας μεταξύ των οποίων και της Ολυμπιακής διαδρομής του 2004 στη Βουλιαγμένη,έχει διατελέσει γενικός γραμματέας της Ομοσπονδίας Τριάθλου και εκπρόσωπος αυτής στην Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή. Έχει πληθώρα προπονητικών πιστοποιήσεων στα αθλήματα αντοχής από εθνικές ομοσπονδίες και συνδέσμους προπονητών. Έχει παρακολουθήσει πλήθος εκπαιδευτικών σεμιναρίων της Διεθνούς Ομοσπονδίας Τριάθλου τόσο για Διοργανωτές Αγώνων όσο και κριτές. Επίσης έχει παρακολουθήσει πολυήμερα σεμινάρια για διοργανωτές αγώνων στη Λοζάνη κάτω από την εποπτεία της ΔΟΕ. Έχει σπουδάσει Χημεία στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Έχει τους εξής πανεπιστημιακούς μεταπτυχιακούς τίτλους : Αθλητική Διοίκηση (Παν.Lyon1-Masters in Sport Organisations Management – πρόγραμμα αναγνωρισμένο από την Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή), Αθλητική Διοίκηση (Παν. Leicester), Διοίκηση Επιχειρήσεων (Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών- Executive MBA), Μάρκετινγκ & Επικοινωνία (Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών -MSc in Marketing and communication with New Technologies). Προπονητής Τριάθλου Προπονητής Τριάθλου Ο κ.Γιάννης Ψαρέλης έχει διατελέσει Διοικητικός Υπεύθυνος καθώς και Υπεύθυνος Στρατηγικής & Ανάπτυξης στο Sports Excellence (πρόγραμμα που πραγματοποιείται υπό την επιστημονική επίβλεψη της Α’ Ορθοπαιδικής Κλινικής του ΕΚΠΑ, όντας εγκεκριμένο κέντρο από τον Διεθνή Σύνδεσμο Κέντρων Υψηλού Αθλητισμού) έχοντας την επιστημονική επίβλεψη μέχρι και 1800 επίλεκτων αθλητών και αθλητριών προεθνικών και εθνικών ομάδων έως 18 ετών καθώς και των μελών της Προ-Ολυμπαικής προετοιμασίας για τους ΟΑ του Τόκυο (με μνημόνιο συνεργασίας με την ΕΟΕ). Σε επίπεδο ακαδημαϊκό/ ερευνητικό με σημείο αναφοράς μεταπτυχιακές και διδακτορικές σπουδές ασχολείται κυρίως με την επίδραση των προϊόντων νεοπρενίου/ wetsuit στην κολύμβηση τριαθλητών καθώς και με την μεγιστοποίηση της απόδοσης των αθλητών στο mixed relay του Τριάθλου. Από το 1990 συμμετέχει ως εισηγητής σε πλήθος εκπαιδευτικά προγράμματα επιμόρφωσης προπονητών, καθηγητών Φυσικής Αγωγής, γονέων αλλά και αθλητών είτε αναπτύσσοντας τεχνικά θέματα που αφορούν το Τρίαθλο είτε θέματα που αφορούν την ηθική στον αθλητισμό και το αντι-ντόπινγκ. Αρθογραφεί σε πλήθος αθλητικών ιστοσελίδων και περιοδικών σε θέματα που αφορούν την προπονητική, τους κανονισμούς του Τριάθλου ή θέματα ηθικής/ κοινωνιολογίας του αθλητισμού. Ο ίδιος σε συνεργασία με αθλητικούς φορείς (Ομοσπονδίας, Σωματείων και Αθλητικών Οργανισμών των Δήμων) από το 1990 έως σήμερα έχει σχεδιάσει και διοργανώσει έχοντας την επίβλεψη πάνω από 50 αγώνων σε όλη την Ελλάδα (Αθήνα, Χανιά, Ρέθυμνο, Τρίπολη, Θεσσαλονίκη, Σέρρες, Πιερία κ.λπ.)