Ελληνικός Αθλητισμός : Ανακοίνωση του Τμήματος Αθλητισμού του ΣΥΡΙΖΑ για τις απολύσεις αθλητών

Ανακοίνωση του Τμήματος Αθλητισμού του ΣΥΡΙΖΑ

για τις απολύσεις αθλητών που υπηρετούν σε δημόσιες υπηρεσίες

 

Οι αθλητές βορά στον κανιβαλισμό της τρόικα,

η συγκυβέρνηση «διαιρεί και βασιλεύει»

 

Αναλγησία χωρίς όρια με εργαλείο τον ωθούμενο κοινωνικό αυτοματισμό και τη διαίρεση. Η συγκυβέρνηση Σαμαρά–Βενιζέλου βάζει πρώτους στις λίστες των απολύσεων τους αθλητές που υπηρετούν σε δημόσιες υπηρεσίες. Νέους ανθρώπους που προσλήφθηκαν με απόλυτα νόμιμο τρόπο, κάνοντας χρήση της ελληνικής νομοθεσίας και υποβάλλοντας όλα τα δικαιολογητικά που προέβλεπε ο αθλητικός ν.2725/99.

Μάλιστα οι συγκυβερνήτες προσπαθούν να διαιρέσουν τους αθλητές σε κατηγορίες για να κάμψουν κάθε φωνή διαμαρτυρίας, σε Ολυμπιονίκες κατόχους μεταλλίου, απλούς Ολυμπιονίκες, πρωταθλητές και λοιπούς.

Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει επανειλημμένα διακηρύξει ότι είναι ενάντια στις παράνομες απολύσεις και δια του προέδρου του Αλέξη Τσίπρα έχει δηλώσει ότι «δεν πρόκειται να αναγνωρίσει όποια παράνομη και αντισυνταγματική απόλυση γίνει».

Ο ΣΥΡΙΖΑ

  • καταγγέλλει τις απολύσεις των εργαζομένων αθλητών, με όποιο περιτύλιγμα κι αν παρουσιάζονται, δεν τις αναγνωρίζει και δεν τους διαχωρίζει από τις υπόλοιπες πληττόμενες κοινωνικές ομάδες.
  • Δεν θα διαχειριστεί το σάπιο καθεστώς, αλλά θα επιδιώξει να χτίσει έναν αθλητισμό, που δεν αποτελεί πολυτέλεια, αλλά αντιθέτως όπως η παιδεία και η υγεία είναι απολύτως χρήσιμος στη κοινωνία και σε περίοδο κρίσης περισσότερος αναγκαίος από ποτέ
  • Θα επιδιώξει να δημιουργήσει έναν αθλητισμό όπου πρωταγωνιστές θα είναι οι ίδιοι οι δημιουργοί του και όχι οι «παράγοντες» και κάθε είδους καρεκλοκένταυροι.
  • Για αυτό το λόγο θα αξιοποιήσει το ανθρώπινο δυναμικό και τους Ολυμπιονίκες, όλους τους εργαζόμενους αθλητές ενισχύοντας το ρόλο τους, δίνοντάς τους τη δυνατότητα και τις προϋποθέσεις να συμβάλλουν στο αθλητικό – κοινωνικό –  παιδαγωγικό σχέδιο για την ευρύτερη Φυσική Αγωγή και τον αθλητισμό, αλλά ταυτόχρονα αυξάνοντας και τις απαιτήσεις της κοινωνίας από αυτούς.

 

Ο ΣΥΡΙΖΑ

έχει επίγνωση της κατάστασης και των παθογενειών του συστήματος που εξέθρεψαν η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ στον χώρο του αθλητισμού και των πρωταθλητών. Γνωρίζουμε ότι πολλοί από αυτούς έγιναν αντικείμενο εκμετάλλευσης από τις εκάστοτε κυβερνήσεις του πρώην δικομματισμού. Γνωρίζουμε ότι αρκετοί εξαργύρωσαν τις υπηρεσίες με διάφορους τρόπους, ακόμα και με πολιτική ανάδειξη. Γνωρίζουμε όμως επίσης, ότι η συντριπτική πλειονότητα των αθλητών, νέοι άνθρωποι με αγάπη για τον αθλητισμό και διάθεση για προσφορά στη κοινωνία, σήμερα υπηρετούν συνειδητά στις εργασίες τους προσφέροντας υψηλή εξειδίκευση σε πολλούς τομείς (νομικοί, οικονομολόγοι, πολεοδόμοι, εκπαιδευτικοί κα). Αυτοί δεν μπορεί να σταλούν στον καιάδα με τη λογική της ικανοποίησης της τρόικα.

Γνωρίζουμε ότι η συγκυβέρνηση θα βάλει τα παπαγαλάκια του κοινωνικού αυτοματισμού να διαλαλούν μεμονωμένες περιπτώσεις  – αρνητικά παραδείγματα, προκειμένου να σπρώξει άλλες κοινωνικές ομάδες ενάντια στους αθλητές. Αυτό κάνουν σε κάθε κοινωνική διεκδίκηση.

Σήμερα απαιτείται να δημιουργήσουμε μια πλατιά ριζοσπαστική αντιμνημονιακή συσπείρωση αθλητών, γονέων, καθηγητών, προπονητών, παραγόντων, ομοσπονδιών, φορέων, συλλόγων, σε μια κοινή προσπάθεια.

Να πολεμήσουμε τον ολοκληρωτισμό στον αθλητισμό και την υποβάθμιση. Να σταματήσουμε τη μνημονιακή λογική που λέει ότι «δεν χρειάζονται ώρες γυμναστικής στο σχολείο», «δεν χρειάζονται σχολικοί αγώνες», «δεν χρειάζονται γυμναστές», «δεν χρειάζονται δημόσιοι αθλητικοί χώροι», «δεν χρειάζονται αθλητικοί σύλλογοι και αθλητές».

Η πραγματικότητα είναι ότι δεν χρειάζονται μνημόνια, δεν χρειάζεται τρόικα, δεν χρειάζονται συμβιβασμοί με αυτούς που καταστρέφουν τον αθλητισμό και την κοινωνία. Χρειάζεται να σπάσουν τα δεσμά, χρειάζεται ανατροπή.

Το Γραφείο Τύπου 5-9-2013  

About triathlonworld

Ο κ. Γιάννης Ψαρέλης είναι από τα ιστορικά στελέχη του Τριάθλου στη χώρα μας έχοντας παρακολουθήσει και συμμετέχει έντονά στη διοικητική ανάπτυξη του αθλήματος. Χρόνια μέλος των εθνικών ομάδων ,εκπρόσωπος των αθλητών στην τεχνική επιτροπή του αθλήματος, υπεύθυνος χάραξης των διαδρομών αγώνων της Ομοσπονδίας μεταξύ των οποίων και της Ολυμπιακής διαδρομής του 2004 στη Βουλιαγμένη,έχει διατελέσει γενικός γραμματέας της Ομοσπονδίας Τριάθλου και εκπρόσωπος αυτής στην Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή. Έχει πληθώρα προπονητικών πιστοποιήσεων στα αθλήματα αντοχής από εθνικές ομοσπονδίες και συνδέσμους προπονητών. Έχει παρακολουθήσει πλήθος εκπαιδευτικών σεμιναρίων της Διεθνούς Ομοσπονδίας Τριάθλου τόσο για Διοργανωτές Αγώνων όσο και κριτές. Επίσης έχει παρακολουθήσει πολυήμερα σεμινάρια για διοργανωτές αγώνων στη Λοζάνη κάτω από την εποπτεία της ΔΟΕ. Έχει σπουδάσει Χημεία στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Έχει τους εξής πανεπιστημιακούς μεταπτυχιακούς τίτλους : Αθλητική Διοίκηση (Παν.Lyon1-Masters in Sport Organisations Management – πρόγραμμα αναγνωρισμένο από την Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή), Αθλητική Διοίκηση (Παν. Leicester), Διοίκηση Επιχειρήσεων (Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών- Executive MBA), Μάρκετινγκ & Επικοινωνία (Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών -MSc in Marketing and communication with New Technologies). Προπονητής Τριάθλου Προπονητής Τριάθλου Ο κ.Γιάννης Ψαρέλης έχει διατελέσει Διοικητικός Υπεύθυνος καθώς και Υπεύθυνος Στρατηγικής & Ανάπτυξης στο Sports Excellence (πρόγραμμα που πραγματοποιείται υπό την επιστημονική επίβλεψη της Α’ Ορθοπαιδικής Κλινικής του ΕΚΠΑ, όντας εγκεκριμένο κέντρο από τον Διεθνή Σύνδεσμο Κέντρων Υψηλού Αθλητισμού) έχοντας την επιστημονική επίβλεψη μέχρι και 1800 επίλεκτων αθλητών και αθλητριών προεθνικών και εθνικών ομάδων έως 18 ετών καθώς και των μελών της Προ-Ολυμπαικής προετοιμασίας για τους ΟΑ του Τόκυο (με μνημόνιο συνεργασίας με την ΕΟΕ). Σε επίπεδο ακαδημαϊκό/ ερευνητικό με σημείο αναφοράς μεταπτυχιακές και διδακτορικές σπουδές ασχολείται κυρίως με την επίδραση των προϊόντων νεοπρενίου/ wetsuit στην κολύμβηση τριαθλητών καθώς και με την μεγιστοποίηση της απόδοσης των αθλητών στο mixed relay του Τριάθλου. Από το 1990 συμμετέχει ως εισηγητής σε πλήθος εκπαιδευτικά προγράμματα επιμόρφωσης προπονητών, καθηγητών Φυσικής Αγωγής, γονέων αλλά και αθλητών είτε αναπτύσσοντας τεχνικά θέματα που αφορούν το Τρίαθλο είτε θέματα που αφορούν την ηθική στον αθλητισμό και το αντι-ντόπινγκ. Αρθογραφεί σε πλήθος αθλητικών ιστοσελίδων και περιοδικών σε θέματα που αφορούν την προπονητική, τους κανονισμούς του Τριάθλου ή θέματα ηθικής/ κοινωνιολογίας του αθλητισμού. Ο ίδιος σε συνεργασία με αθλητικούς φορείς (Ομοσπονδίας, Σωματείων και Αθλητικών Οργανισμών των Δήμων) από το 1990 έως σήμερα έχει σχεδιάσει και διοργανώσει έχοντας την επίβλεψη πάνω από 50 αγώνων σε όλη την Ελλάδα (Αθήνα, Χανιά, Ρέθυμνο, Τρίπολη, Θεσσαλονίκη, Σέρρες, Πιερία κ.λπ.)