Νέο Ψηφιακό Πλανητάριο :10 χρόνια ζωής

10 χρόνια ζωής γιορτάζει το Νέο Ψηφιακό Πλανητάριο του Ιδρύματος Ευγενίδου

Τη Δευτέρα 4 Νοεμβρίου 2013

Αθήνα, Πέμπτη 17 Οκτωβρίου 2013

 

Δέκα χρόνια ζωής γιορτάζει την Δευτέρα 4 Νοεμβρίου 2013 το Νέο Ψηφιακό Πλανητάριο του Ιδρύματος Ευγενίδου, το μεγαλύτερο και καλύτερα εξοπλισμένο Ψηφιακό Πλανητάριο σε Ευρώπη και Αμερική. Την ημέρα αυτή των γενεθλίων του προσκαλεί τους αγαπητούς φίλους, που το τίμησαν με την παρουσία τους  όλα αυτά τα χρόνια, σε μια ειδική εκδήλωση-παρουσίαση της νέας επετειακής ψηφιακής Παράστασης με τίτλο: «Στα Μονοπάτια των Άστρων». Την ημέρα αυτή θα πραγματοποιηθούν τέσσερεις παραστάσεις: ώρες 18:00, 19:15, 20:15 και 21:15 με ελεύθερη είσοδο, απαραίτητα είναι όμως τα δελτία εισόδου, η διανομή των οποίων θα πραγματοποιηθεί από το Ταμείο του Πλανηταρίου από τις 17:30 της ίδιας ημέρας.

Νέο Ψηφιακό Πλανητάριο: «Ελάτε να αγγίξουμε τ΄ άστρα!»

 

Το Νέο Ψηφιακό Πλανητάριο, το πιο πολυσύχναστο αξιοθέατο της Αθήνας μετά την Ακρόπολη με 3.500.000 θεατές  τα 10 αυτά χρόνια λειτουργίας του, προσφέρει σε μικρούς και μεγάλους μια μοναδική ευκαιρία ψυχαγωγικής επιμόρφωσης μέσα από μια εμπειρία που δεν περιγράφεται με λόγια. Στον τεράστιο ημισφαιρικό Θόλο, που καταλαμβάνει μια έκταση 950 τ.μ. (όσο δυόμισι γήπεδα του μπάσκετ) και έχει διάμετρο 25 μέτρα, έχουν προβληθεί τα δέκα αυτά χρόνια περισσότερες από είκοσι 40λεπτες ψηφιακές παραγωγές του Ιδρύματος Ευγενίδου, αλλά και  πολλές ταινίες θόλου τύπου ΙΜΑΧ, που αφηγούνται την ιστορία της επιστήμης με τον πιο συναρπαστικό τρόπο.

 

Ευθύς εξ αρχής, το Νέο Ψηφιακό Πλανητάριο του Κοινωφελούς Ιδρύματος Ευγενίδου, παρέμεινε πιστό στον σκοπό που έθεσε με την διαθήκη του το 1954 ο εθνικός μας ευεργέτης Ευγένιος Ευγενίδης, «στην προαγωγή» δηλαδή «της επιστημονικής, τεχνολογικής και τεχνικής εκπαίδευσης των νέων της Ελλάδας, καθώς και στην προώθηση της επιστήμης και της τεχνολογίας στο ευρύτερο κοινό». Χρησιμοποιώντας αποκλειστικά ίδια κεφάλαια και χωρίς να έχει αντλήσει καμία κρατική επιχορήγηση όλα αυτά τα χρόνια, διοργανώνει επίσης και διάφορες επιμορφωτικές εκδηλώσεις και διαλέξεις, που ως στόχο έχουν να φέρουν την επιστημονική γνώση κοντά στον καθημερινό άνθρωπο και κυρίως να εμπνεύσουν τους νέους ανθρώπους, ώστε στο μέλλον να τους κερδίσει το πεδίο της Επιστήμης, της Έρευνας και της Τεχνολογίας. Επιστήμονες από την Ελλάδα και το εξωτερικό, ερευνητές που ασχολούνται με πεδία που αγγίζουν την αιχμή της έρευνας, Αστροναύτες  από την ΝASA, την ΕSA και την Ρωσία, αλλά και εκπρόσωποι της παγκόσμιας Αστρονομικής κοινότητας,  είναι μερικοί μόνο από τους φιλοξενούμενους ομιλητές.

 

Για την ιστορία αξίζει να αναφέρουμε ότι το πρώτο ηλεκτρομηχανικό Πλανητάριο εγκαινιάστηκε στους χώρους του Ιδρύματος Ευγενίδου το 1966 και για περισσότερα από 30 χρόνια αποτέλεσε πόλο έλξης για το Ελληνικό κοινό. Το 1999 αποφασίστηκε η δημιουργία του Νέου Ψηφιακού Πλανηταρίου, το οποίο εγκαινιάστηκε 4 χρόνια αργότερα, τον Νοέμβριο του 2003.

 

Το Νέο Ψηφιακό Πλανητάριο σε αριθμούς
•   Είναι το πιο πολυσύχναστο αξιοθέατο της Αθήνας μετά την Ακρόπολη (με περισσότερους από 320.000 θεατές ετησίως).

•   Στα 10 χρόνια λειτουργίας του φιλοξένησε 3.500.000 θεατές.

•   Είναι διατεταγμένο αμφιθεατρικά, με 280 πολυθρόνες και διάμετρο θόλου 25 μ.
•   Ο Ημισφαιρικός Θόλος-Οθόνη έχει έκταση όση δυόμισι γήπεδα του μπάσκετ (950 τ.μ.).
•   Είναι το μεγαλύτερο και καλύτερα εξοπλισμένο Ψηφιακό Πλανητάριο σε Ευρώπη και Αμερική.
•   Διαθέτει τρία «Συστήματα Τρισδιάστατης Εικονικής Πραγματικότητας».
•    Έχει την δυνατότητα πλοήγησης σε «τρισδιάστατα ταξίδια» στο εσωτερικό  του Γαλαξία μας.
•    Παρουσιάζει εκατομμύρια άστρα και γαλαξίες στην πραγματική τους θέση στο Σύμπαν.
•   Το ψηφιακό σήμα προβάλλεται με 12 βιντεοπροβολείς υψηλής ανάλυσης.
•    Οι ταινίες ΙΜΑΧ έχουν καρέ με δεκαπλάσια έκταση των συμβατικών  κινηματογράφων.
•   Διαθέτει Προβολικό Σύστημα Ακτίνων Λέιζερ.

•   Στα 10 χρόνια έχουν δημιουργηθεί είκοσι 40λεπτες ψηφιακές παραστάσεις και δέκα

μικρότερες.

•   Τα υπολογιστικά του συστήματα αναβαθμίζονται κάθε 4 χρόνια.

•   Διαθέτει σύστημα αποθήκευσης και επεξεργασίας εικόνας της IBM με  χωρητικότητα 80 TB.

•  Το Στούντιο Ήχου διαθέτει τα πιο σύγχρονα μέσα επεξεργασίας των soundtracks.
•   Διαθέτει 7-κάναλο ψηφιακό σύστημα Surround Sound με 44 ηχεία συνολικής ισχύος 44.000 W.

•   Όλα τα επί μέρους συστήματα καθοδηγούνται πλήρως από το σύστημα αυτοματισμού «SPICE».

 

 

Η Νέα Ψηφιακή Παράσταση «Στα Μονοπάτια των Άστρων»

 

«Κάθε βράδυ, όταν έχει ξαστεριά, τα πάντα μοιάζουν γαλήνια και ειρηνικά. Κι όμως, το τι βλέπουμε εκεί πάνω δεν είναι παρά μια καλοστημένη απάτη! Γιατί στα μονοπάτια των άστρων του Γαλαξία μας, δεν θα βρούμε έναν ήρεμο και αναλλοίωτο κόσμο, αλλά αντίθετα τις συχνά βίαιες φυσικές διεργασίες μιας αέναης γένεσης και καταστροφής. Πραγματικά, χάρη στην πρόοδο της αστρονομικής έρευνας και της διαστημικής επιστήμης, χάρη στην εξέλιξη των
οργάνων και εργαστηρίων που διαθέτουμε, οι θαυμαστοί, παράξενοι κόσμοι του Γαλαξία μας παρελαύνουν μπροστά στα έκθαμβα μάτια μας».

 

Αυτό είναι το περιεχόμενο της επετειακής πλανηταριακής  παράστασης  με τίτλο «Στα Μονοπάτια των Άστρων», μιας εντυπωσιακής ψηφιακής συμπαραγωγής του  Ιδρύματος  Ευγενίδου, του Αμερικανικού Μουσείου Φυσικής Ιστορίας (American Museum of Natural History) και της  Evans & Sutherland, με την οποία το Νέο Ψηφιακό Πλανητάριο γιορτάζει τα 10 χρόνια λειτουργίας του.

 

 

Συντελεστές της Παράστασης «Στα Μονοπάτια των Άστρων»:  Αφήγηση: Χρήστος Σιμαρδάνης, Σκηνοθετική Επιμέλεια: Carter Emmart, Terence Murtagh , Σκηνοθετική Προσαρμογή: Παναγιώτης Σιμόπουλος, Μουσική και σχεδιασμός και μίξη ήχου: Αναστάσιος Π. Κατσάρης,  Επιστημονική Επιμέλεια και κείμενο αφήγησης: Αλέξης Δεληβοριάς, Executive Producer: Διονύσιος Π. Σιμόπουλος, Διεύθυνση Παραγωγής: Μάνος Κιτσώνας.

 

Η παράσταση αυτή θα ενταχθεί στο τρέχον πρόγραμμα του Πλανητάριου από τις 6 Νοεμβρίου 2013.

About triathlonworld

Ο κ. Γιάννης Ψαρέλης είναι από τα ιστορικά στελέχη του Τριάθλου στη χώρα μας έχοντας παρακολουθήσει και συμμετέχει έντονά στη διοικητική ανάπτυξη του αθλήματος. Χρόνια μέλος των εθνικών ομάδων ,εκπρόσωπος των αθλητών στην τεχνική επιτροπή του αθλήματος, υπεύθυνος χάραξης των διαδρομών αγώνων της Ομοσπονδίας μεταξύ των οποίων και της Ολυμπιακής διαδρομής του 2004 στη Βουλιαγμένη,έχει διατελέσει γενικός γραμματέας της Ομοσπονδίας Τριάθλου και εκπρόσωπος αυτής στην Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή. Έχει πληθώρα προπονητικών πιστοποιήσεων στα αθλήματα αντοχής από εθνικές ομοσπονδίες και συνδέσμους προπονητών. Έχει παρακολουθήσει πλήθος εκπαιδευτικών σεμιναρίων της Διεθνούς Ομοσπονδίας Τριάθλου τόσο για Διοργανωτές Αγώνων όσο και κριτές. Επίσης έχει παρακολουθήσει πολυήμερα σεμινάρια για διοργανωτές αγώνων στη Λοζάνη κάτω από την εποπτεία της ΔΟΕ. Έχει σπουδάσει Χημεία στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Έχει τους εξής πανεπιστημιακούς μεταπτυχιακούς τίτλους : Αθλητική Διοίκηση (Παν.Lyon1-Masters in Sport Organisations Management – πρόγραμμα αναγνωρισμένο από την Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή), Αθλητική Διοίκηση (Παν. Leicester), Διοίκηση Επιχειρήσεων (Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών- Executive MBA), Μάρκετινγκ & Επικοινωνία (Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών -MSc in Marketing and communication with New Technologies). Προπονητής Τριάθλου Προπονητής Τριάθλου Ο κ.Γιάννης Ψαρέλης έχει διατελέσει Διοικητικός Υπεύθυνος καθώς και Υπεύθυνος Στρατηγικής & Ανάπτυξης στο Sports Excellence (πρόγραμμα που πραγματοποιείται υπό την επιστημονική επίβλεψη της Α’ Ορθοπαιδικής Κλινικής του ΕΚΠΑ, όντας εγκεκριμένο κέντρο από τον Διεθνή Σύνδεσμο Κέντρων Υψηλού Αθλητισμού) έχοντας την επιστημονική επίβλεψη μέχρι και 1800 επίλεκτων αθλητών και αθλητριών προεθνικών και εθνικών ομάδων έως 18 ετών καθώς και των μελών της Προ-Ολυμπαικής προετοιμασίας για τους ΟΑ του Τόκυο (με μνημόνιο συνεργασίας με την ΕΟΕ). Σε επίπεδο ακαδημαϊκό/ ερευνητικό με σημείο αναφοράς μεταπτυχιακές και διδακτορικές σπουδές ασχολείται κυρίως με την επίδραση των προϊόντων νεοπρενίου/ wetsuit στην κολύμβηση τριαθλητών καθώς και με την μεγιστοποίηση της απόδοσης των αθλητών στο mixed relay του Τριάθλου. Από το 1990 συμμετέχει ως εισηγητής σε πλήθος εκπαιδευτικά προγράμματα επιμόρφωσης προπονητών, καθηγητών Φυσικής Αγωγής, γονέων αλλά και αθλητών είτε αναπτύσσοντας τεχνικά θέματα που αφορούν το Τρίαθλο είτε θέματα που αφορούν την ηθική στον αθλητισμό και το αντι-ντόπινγκ. Αρθογραφεί σε πλήθος αθλητικών ιστοσελίδων και περιοδικών σε θέματα που αφορούν την προπονητική, τους κανονισμούς του Τριάθλου ή θέματα ηθικής/ κοινωνιολογίας του αθλητισμού. Ο ίδιος σε συνεργασία με αθλητικούς φορείς (Ομοσπονδίας, Σωματείων και Αθλητικών Οργανισμών των Δήμων) από το 1990 έως σήμερα έχει σχεδιάσει και διοργανώσει έχοντας την επίβλεψη πάνω από 50 αγώνων σε όλη την Ελλάδα (Αθήνα, Χανιά, Ρέθυμνο, Τρίπολη, Θεσσαλονίκη, Σέρρες, Πιερία κ.λπ.)