Νίκησε η υποκρισία… παράνομη η απόφαση της ΕΟΕ.

Μπορεί να έχουμε ως χώρα και ως κοινωνία πολύ πιο σημαντικά ζητήματα να ασχοληθούμε από το σχόλιο και την τιμωρία της Παπαχρήστου όμως δεν μπορούμε παρά να σχολιάσουμε την παρανοική και κυρίως υποκριτική στάση των υπευθύνων της ΕΟΕ και της πολιτικής ηγεσίας. Φυσικά και ήταν ατυχέστατο το σχόλιο/ αστείο της στο Twitter όμως όλες οι δηλώσεις που έγιναν από εκπροσώπους κομμάτων καθώς και η τιμωρία της από την ΕΟΕ είναι υποκριτικά και ακόμα χειρότερο από το κακό χιούμορ της αθλήτριας.

Ας ξεκινήσουμε από τα βασικά. ΄

1. Η τιμωρία της αθλήτριας είναι νόμιμη ; Φυσικά και όχι. Οποιοσδήποτε ασχολείται με το αθλητικό δίκαιο ή έστω έχει ασχοληθεί  με τηναθλητική διοίκηση στην Ελλάδα καταννοεί την παρανομία της μη τήρησης των συνηθισμένων διαδικασιών.

Ποιος ή ποιο Δικαιοδοτικό Οργανο- τιμώρησε την αθλήτρια και τηρώντας ποιες νόμιμες διαδικασίες …μεταξύ των οποίων να εισακουστεί η άποψή της. Ο κάθε άνθρωπος έχει το δικαίωμα να ακούσει την κατηγορία και να απολογηθεί καθώς και να λάβει την ετυμηγορία/ τιμωρία του εγγράφως για να μπορεί να την προσβάλλει σε ανώτερο δικαιοδοτικό ή και πολιτικό δικαστήριο. Ας ανοίξουν και κανένα νομικό κώδικα στην ΕΟΕ μήπως και σταματήσουν να αυθαιρετούν. Εάν η ΕΦΙΠ δεν είναι υπεύθυνη για τέτοια ζητήματα τότε γιατί υπάρχει, μόνο για να ξεκαθαρίζει τους αντιπάλους μας στην Ολομέλεια;

Η ΕΟΕ έχει αυθαιρετήσει και εάν η αθλήτρια λάβει την γραπτή απόφαση (!!!) και την προσβάλλει στο ΑΣΕΑΔ, το CAS αλλά και τα αστικά δικαστήρια είναι σίγουρο ότι θα δικαιωθεί.

Ποια θα ήταν η σωστή διαδικασία; Μα φυσικά να παραπέμψει η εκτελεστική επιτροπή το θέμα στην ΕΦΙΠ (Επιτροπή Φιλάθλου Πνεύματος) και η ΕΦΙΠ να καλέσει την αθλήτρια να απολογηθεί.

Δεν υπήρχε κανένας λόγος να λάβει η ΕΟΕ μία τόσο βιαστική απόφαση καθώς η αθλήτρια αγωνίζεται μετά από 10 μέρες. Το κίνητρο της ΕΟΕ ήταν ξεκάθαρα επικοινωνιακό. Θυσίασαν την αθλήτρια για δικούς τους προσωπικούς λόγου…μήπως για να μας δείξουν τις υψηλές αξίες τους;

Γρήγορη αντίδραση που δείχνει την απειρία του κ. Κούβελου αλλά και του κ. Καπράλου. Θα έπρεπε να έχουν συμβουλευτεί αθλητικό δικηγόρο πριν κάνουν αυτή την παρανομία.

2. Η ΕΟΕ γιατί σε αυτή την περίπτωση είχε γρήγορα ανακλαστικά και ευαισθησία ενώ σε αντίστοιχες περιπτώσεις σφυρίζει αδιάφορα…βλ. ντόπινγκ; Δεν γίνεται να έχουμε διαφορετικά μέτρα και σταθμά ανάλογα με τον αθλητή. Η απόλυτη υποκρισία.

3. Η αθλήτρια είχε το κουράγιο να πει “Συγνώμη” ενώ όλοι οι αθλητές που έχουν υποπέσει σε παραβίαση κανονισμών αντι-ντόπινγκ εξακολουθούν να απολαμβάνουν τα προνόμια της πολιτείας κάτω από την εγκληματική αδιαφορία της ΕΦΙΠ, που δεν μπορεί να προασπίσει τα ολυμπιακά ιδεώδη.

4. Η ΕΟΕ, όπως όλες οι οργανωμένες εθνικές ολυμπιακές επιτροπές έπρεπε να έχει εκδώσει οδηγίες προς όλα τα μέλη της ολυμπιακής ομάδας της Ελλάδας ώστε να προλάβει τέτοια γεγονότα. Δεν το έκανε γιατί αναλώθηκε σε φιέστες και γιατί δεν υπάρχουν στελέχη με την αντίστοιχη μόρφωση.

5. Τί ειρωνεία και τι υποκρισία. Ο αρχηγός της Ελληνικής Αποστολής ο κ. Κούβελος είναι και πρόεδρος στην ΔΟΑ (Διεθνή Ολυμπιακή Ακαδημία) όπου είχε αναρτηθεί μία φωτογραφία από απονομή Γερμανού αθλητή και του Τζέσε Οουενς στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Βερολίνου και εμείς είχαμε σχολιάσει ως ατυχή την επιλογή της φωτογραφίας όπου αυτοί έκαναν την απονομή έκαναν ναζιστικό χαιρετισμό.

Εάν κύριοι της ΕΟΕ είστε τόσο ευαίσθητοι θα περιμέναμε να είχατε δείξει την αντίστοιχη ευαισθησία και σε δεκάδες άλλα ζητήματα…εκεί όμως προτιμήσατε την οδό της συγκάλυψης. Εδώ βρήκατε το εύκολο θύμα!

About triathlonworld

Ο κ. Γιάννης Ψαρέλης είναι από τα ιστορικά στελέχη του Τριάθλου στη χώρα μας έχοντας παρακολουθήσει και συμμετέχει έντονά στη διοικητική ανάπτυξη του αθλήματος. Χρόνια μέλος των εθνικών ομάδων ,εκπρόσωπος των αθλητών στην τεχνική επιτροπή του αθλήματος, υπεύθυνος χάραξης των διαδρομών αγώνων της Ομοσπονδίας μεταξύ των οποίων και της Ολυμπιακής διαδρομής του 2004 στη Βουλιαγμένη,έχει διατελέσει γενικός γραμματέας της Ομοσπονδίας Τριάθλου και εκπρόσωπος αυτής στην Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή. Έχει πληθώρα προπονητικών πιστοποιήσεων στα αθλήματα αντοχής από εθνικές ομοσπονδίες και συνδέσμους προπονητών. Έχει παρακολουθήσει πλήθος εκπαιδευτικών σεμιναρίων της Διεθνούς Ομοσπονδίας Τριάθλου τόσο για Διοργανωτές Αγώνων όσο και κριτές. Επίσης έχει παρακολουθήσει πολυήμερα σεμινάρια για διοργανωτές αγώνων στη Λοζάνη κάτω από την εποπτεία της ΔΟΕ. Έχει σπουδάσει Χημεία στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Έχει τους εξής πανεπιστημιακούς μεταπτυχιακούς τίτλους : Αθλητική Διοίκηση (Παν.Lyon1-Masters in Sport Organisations Management – πρόγραμμα αναγνωρισμένο από την Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή), Αθλητική Διοίκηση (Παν. Leicester), Διοίκηση Επιχειρήσεων (Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών- Executive MBA), Μάρκετινγκ & Επικοινωνία (Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών -MSc in Marketing and communication with New Technologies). Προπονητής Τριάθλου Προπονητής Τριάθλου Ο κ.Γιάννης Ψαρέλης έχει διατελέσει Διοικητικός Υπεύθυνος καθώς και Υπεύθυνος Στρατηγικής & Ανάπτυξης στο Sports Excellence (πρόγραμμα που πραγματοποιείται υπό την επιστημονική επίβλεψη της Α’ Ορθοπαιδικής Κλινικής του ΕΚΠΑ, όντας εγκεκριμένο κέντρο από τον Διεθνή Σύνδεσμο Κέντρων Υψηλού Αθλητισμού) έχοντας την επιστημονική επίβλεψη μέχρι και 1800 επίλεκτων αθλητών και αθλητριών προεθνικών και εθνικών ομάδων έως 18 ετών καθώς και των μελών της Προ-Ολυμπαικής προετοιμασίας για τους ΟΑ του Τόκυο (με μνημόνιο συνεργασίας με την ΕΟΕ). Σε επίπεδο ακαδημαϊκό/ ερευνητικό με σημείο αναφοράς μεταπτυχιακές και διδακτορικές σπουδές ασχολείται κυρίως με την επίδραση των προϊόντων νεοπρενίου/ wetsuit στην κολύμβηση τριαθλητών καθώς και με την μεγιστοποίηση της απόδοσης των αθλητών στο mixed relay του Τριάθλου. Από το 1990 συμμετέχει ως εισηγητής σε πλήθος εκπαιδευτικά προγράμματα επιμόρφωσης προπονητών, καθηγητών Φυσικής Αγωγής, γονέων αλλά και αθλητών είτε αναπτύσσοντας τεχνικά θέματα που αφορούν το Τρίαθλο είτε θέματα που αφορούν την ηθική στον αθλητισμό και το αντι-ντόπινγκ. Αρθογραφεί σε πλήθος αθλητικών ιστοσελίδων και περιοδικών σε θέματα που αφορούν την προπονητική, τους κανονισμούς του Τριάθλου ή θέματα ηθικής/ κοινωνιολογίας του αθλητισμού. Ο ίδιος σε συνεργασία με αθλητικούς φορείς (Ομοσπονδίας, Σωματείων και Αθλητικών Οργανισμών των Δήμων) από το 1990 έως σήμερα έχει σχεδιάσει και διοργανώσει έχοντας την επίβλεψη πάνω από 50 αγώνων σε όλη την Ελλάδα (Αθήνα, Χανιά, Ρέθυμνο, Τρίπολη, Θεσσαλονίκη, Σέρρες, Πιερία κ.λπ.)