Κυριακή 8 Μαρτίου (Κολυμβητήριο Αλίμου): Swim (400-1000-2000-4000) for a cause. Ενισχύουμε το έργο της Παιδόπολης Αλίμου.

Την Κυριακή 8 Μαρτίου 2020 κολυμπάμε στο Κολυμβητήριο του Δήμου Αλίμου στο Φεστιβάλ Κολύμβησης Αποστάσεων 400 ή 1000 ή 2000 ή 4000 μέτρα και ενισχύουμε το έργο της Δομής Φιλοξενίας του Δήμου Αλίμου «Παιδόπολης Αλίμου».

Με την ευκαιρία της Φιλανθρωπικής Εκδήλωσης συναντήσαμε και μιλήσαμε με την ψυχή της Δομής του Συλλόγου Φίλων Παιδόπολης Αλίμου, την πρόεδρο του ΔΣ την κα. Μαρία Μουτσάτσου.

 Συνέντευξη : Γιάννης Ψαρέλης

Athens Journal (athensjournal.gr) : Πότε ξεκίνησε να λειτουργεί η δομή;

Μαρία Μουτσάτσου : H μονάδα λειτούργησε αρχικά το 1947 σαν αναρρωτήριο παίδων, στη δεκαετία του ’70 μετονομάσθηκε σε Παιδόπολη “Άγιος Ανδρέας” και ξεκίνησε να φιλοξενεί παιδιά. Από το 2013 έπαψε ανήκει στο Παράρτημα Προστασίας Παιδιού Αττικής «Η Μητέρα», του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφέρειας Αττικής και εποπτεύεται από το Υπουργείο Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης & Πρόνοιας.

Παιδόπολη Αλίμου

Παιδόπολη Αλίμου

Athens Journal : Πόσα παιδιά φιλοξενούνται στη δομή; Ποια είναι η αποστολή της Παιδόπολης;

Μαρία Μουτσάτσου : Η δομή στεγάζεται στον Δήμο Αλίμου, σε ένα 2ωροφο κτίριο, στην οδό Θουκυδίδου 82 και φιλοξενεί 32 παιδιά ηλικίας 4 έως 11 ετών, τα οποία στερούνται της οικογενειακής φροντίδας, μετά από παρέμβαση του εισαγγελέα ανηλίκων. Φροντίζει όχι μόνο για την κάλυψη των βιολογικών τους αναγκών, αλλά και για την μόρφωση, την ψυχαγωγία και την διασκέδασή τους.Τα παιδιά  φοιτούν σε σχολεία του Αλίμου και ανάλογα με τις εκπαιδευτικές τους ανάγκες, όπου κρίνεται απαραίτητο, τους παρέχεται η δυνατότητα ενισχυτικής μελέτης, ειδικής αγωγής ή κάθε άλλου είδους ειδικής υποστήριξης μέσα από την εφαρμογή εξατομικευμένων προγραμμάτων.

Athens Journal : Πόσα άτομα εργάζονται και τι ειδικότητες

Μαρία Μουτσάτσου : Απασχολούνται μόνιμα περίπου 35 άτομα, Διοικητικό προσωπικό, βρεφοκόμοι, μάγειροι, καθαρίστριες και προσωπικό 24ωρης φύλαξης καθώς και οδηγός σχολικού λεωφορείου.  Ανάλογα με τις ανάγκες απασχολούνται και άλλες ειδικότητες όπως ψυχολόγοι, λογοθεραπευτές είτε με συμβάσεις απο τη Διοίκηση των ιδρυμάτων είτε με οικονομική κάλυψη του συλλόγου μας η κάποιου χορηγού.

Παιδόπολη Αλίμου

Παιδόπολη Αλίμου

Athens Journal : Τι υπηρεσίες προσφέρονται στα παιδιά

Μαρία Μουτσάτσου : Εκτός από τις βασικές υπηρεσίες σίτισης, ένδυσης, διαμονής, με στόχο την καλύτερη ανάπτυξη της προσωπικότητας των παιδιών και την εποικοδομητική αξιοποίηση του ελεύθερου χρόνου τους , οργανώνονται εντός και εκτός της Παιδόπολης, προγράμματα και δράσεις ψυχαγωγικού, εκπαιδευτικού, μορφωτικού και πολιτιστικού χαρακτήρα που προάγουν την καλλιέργεια του πνεύματος, των προσωπικών ενδιαφερόντων και των ταλέντων των μικρών φιλοξενούμενών ,συμβάλλουν σημαντικά στην ανάπτυξη της κοινωνικότητάς τους και στην ομαλή ένταξή τους στο κοινωνικό σύνολο.

Γίνονται συνεχείς προσπάθειες για την αναβάθμιση όλων των υπηρεσιών τόσο από την Διοίκηση των ιδρυμάτων όσο και από το υπάρχον προσωπικό της Παιδόπολης.

Athens Journal : Ποιο είναι το πλάνο για τα επόμενα χρόνια

Μαρία Μουτσάτσου : Το πλάνο κάθε έτους διαμορφώνεται από τον αρμόδιο Υπουργό και τη διοίκηση του ΚΚΠΠΑ σε συνεργασία με την Διεύθυνση και το προσωπικό Κοινωνικών Υπηρεσιών της Δομής. Σίγουρα ο κύριος στόχος τους είναι πάντοτε περισσότερες αναδοχές έτσι ώστε τα παιδιά να μένουν όσο το δυνατόν λιγότερο στη δομή.

Athens Journal: Τι ανάγκες έχει η παιδόπολης και πως θα μπορούσε κάποιος να προσφέρει σε αυτή

Μαρία Μουτσάτσου : Οι ανάγκες της Παιδόπολης είναι υλικού χαρακτήρα όπως η κατασκευή η η ανακαίνιση κάποιου χώρου, η αγορά επίπλων, κομπιούτερ, ειδών ένδυσης κ.α αλλά και η κάλυψη εξόδων ενισχυτικής διδασκαλίας, λογοθεραπείας η συνοδών και νοσηλευτών παιδιών με ειδικές ανάγκες.

 Σε κάθε περίπτωση καλό είναι να συζητηθούν πριν απο κάθε δωρεά οι τρέχουσες ανάγκες των παιδιών, με την Διευθύντρια της δομής κα. Μαρία Αποστολοπούλου τηλ. 2132020909-2132020910.

Athens Journal : Τι ακριβώς είναι ο Σύλλογος Φίλων της Παιδόπολης;

Μαρία Μουτσάτσου : Για την οργάνωση και την υλοποίηση όλων των ανωτέρω δράσεων, πολύτιμη είναι η αρωγή, η δραστηριοποίηση και η ενεργός συμμετοχή των Εθελοντών,πάντοτε σε συνεργασία με τους επαγγελματίες της Μονάδας.

Για τον λόγο αυτό ιδρύθηκε το 2011, ο Σύλλογος Φίλων της Παιδόπολης Αλίμου,  με αποκλειστικό στόχο την αρωγή του έργου της Παιδόπολης.

 Εχει μη κερδοσκοπικό χαρακτήρα, διοικείται από 5μελές συμβούλιο και η έδρα του είναι στο κτίριο της Παιδόπολης Αλίμου. Δεν επιδοτείται από κανένα φορέα και βασίζεται αποκλειστικά σε δωρεές ιδιωτών για να μπορεί να στηρίζει τις ανάγκες των παιδιών.

Λόγω του δημόσιου χαρακτήρα της δομής οι  χρηματικές δωρεές γίνονται συνήθως  στον σύλλογο μας ώστε να υπάρχει ευελιξία στην ικανοποίηση των διαφόρων αιτημάτων.

 Η συγκεκριμένη δράση της ομάδας του Τριάθλου θα γίνει σε συνεργασία με τον Δήμο Αλίμου και με  τον Σύλλογο μας.

 Ο Δήμος Αλίμου μέσα από διάφορες δράσεις του , πολιτιστικές, αθλητικές, κοινωνικές, στηρίζει τα παιδιά της Παιδόπολης

Παιδόπολη Αλίμου

Παιδόπολη Αλίμου

About triathlonworld

O Γιάννης Ψαρέλης γεννήθηκε το 1969 στην Αθήνα. Από το 1978 ασχολείται με τον αθλητισμό. Είναι αναγνωρισμένος προπονητής τριάθλου από την Ironman και Level 3 προπονητής τριάθλου από την εθνική Ομοσπονδία της Νεας Ζηλανδίας (με το καλύτερο σύστημα διαβίου εκπαίδευσης προπονητών), πιστοποιημένος δάσκαλος κολύμβησης (Teacher ID: 15843) από τον Σύνδεσμο Προπονητών Κολύμβησης της Αυστραλίας καθώς και Αργυρού Επιπέδου Διεθνής προπονητής από τον ίδιο σύνδεσμο (ASCTA International Silver :0534). Επίσης, είναι πιστοποιημένος προπονητής κολύμβησης από τον Σύνδεσμο Προπονητών κολύμβησης των ΗΠΑ επιπέδου 4:5 (ASCA Level 4:5). Συνολικά έχει συμμετάσχει σε περισσότερους από 200 αγώνες τριάθλου και multistports και σε περισσότερους από 150 αγώνες τρεξίματος εκτός σταδίου. Έχει διατελέσει μέλος της Ολομέλειας της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής, Διοικητικός Διευθυντής στην Διεθνή Ολυμπιακή Ακαδημία, Γενικός Γραμματέας στην Ελληνική Ομοσπονδία Τριάθλου, Διευθυντής Αθλήματος στην ΟΕΟΑ Αθήνα 2004 κ.λπ. Έχει επίσης εμπνευστεί και διατελέσει Αθλητικός Διευθυντής του Κέντρου Υψηλού Αθλητισμού (Sports Excellence). Σπουδές: Χημεία (ΕΚΠΑ), ΜΒΑ (ΟΠΑ), Μεταπτυχιακό στην Αθλητική Διοίκηση (MSc,Lyon 1), το Μάρκετινγκ και την Επικοινωνία ( από το Οικονομικό Πανεπιστήμιο ΑθηνώνMSc). Πρόσφατα, είναι στη διαδικασία ολοκλήρωσης Μεταπτυχιακού πάνω στην Μεγιστοποίηση της Αθλητικής Απόδοσης και την Προπονητική (ΔΠΘ). Σήμερα, είναι υποψήφιος Διδάκτωρ στο ΔΠΘ με αντικείμενο την εφαρμοσμένη Φυσιολογία στα αθλήματα αντοχής.