Προπονητική ποδηλασίας : Oρθοπέταλο.

Μύθοι και αλήθειες : To ορθοπέταλο είναι αντιοικονομικό;

Πως να ανεβαίνω ανηφόρες ορθοπέταλο ή καθιστός;

Υπάρχουν πολλές κλισέ «προπονητικές» συμβουλές οι οποίες είναι ευρέως διαδεδομένες και βρίσκουν πολλούς υποστηρικτές. Ομως τις περισσότερες φορές αυτές είναι παραπλανητικές ή και τελείως λανθασμένες.

Η αίσθηση μας σε σχέση με αυτό που δίνουν οι έρευνες μπορεί να είναι τελείως αντίθετα πράγματα

Ενα από τα πράγματα που συνήθως λένε οι προπονητές ποδηλασίας και τριάθλου είναι να ανεβαίνουμε καθιστοί και όχι ορθοπέταλο στις ανηφόρες καθώς μας λένε ότι είναι τελείως αντικοικονομικό το ανεβαίνουμε ορθοπέταλο

Τα νέα είναι ευχάριστα για όσους ανήκουν στην κατηγορία των αθλητών που αρέσκονται να ανεβαίνουν ορθοπέταλο ακόμα και για πολύ ώρα.

Ερευνητές από την Γαλλία μέτρησαν την αποτελεσματικότητα και την οικονομία σε αρκετά προπονημένους αθλητές μετρώντας την ισχύ με το SRM  και την ενεργειακή δαπάνη με το φορητό Κ4 της Cosmed σε χρονομετρήσεις έξι λεπτών σε φλατ και ανηφορικές διαδρομές (όπου το ανηφορικό χρονόμετροτο έκαναν όρθιοι και καθιστοί).

Δεν υπήρξε διαφορά στην αποτελεσματικότητα και την οικονομία. Φυσικά και οι σφυγμοί ήταν μεγαλύτεροι και ο αερισμός στο ορθοπέταλο αλλά αυτό που λέγεται για την οικονομία καταρρίφθηκε από την συγκεκριμένη έρευνα.

Φυσικά σε αντίστοιχα τεστ 30 δευτερολέπτων  η παραγωγή ισχύος στο ορθοπέταλο ήταν σαφώς πολύ μεγαλύτερη.

Ας απολαύσουμε λοιπόν μία ακόμα ανάβαση στον υμηττό, στον κρεμασμένο λαγό και στον διόνυσσο με συνεχές ορθοπέταλο.

Κείμενο : Γιάννης Ψαρέλης, Προπονητική Ομάδα Smart Sport & Συντακτική ομάδα TriathlonWorld (email : info@triathlonworld.gr)

 

 

About triathlonworld

Ο κ. Γιάννης Ψαρέλης είναι από τα ιστορικά στελέχη του Τριάθλου στη χώρα μας έχοντας παρακολουθήσει και συμμετέχει έντονά στη διοικητική ανάπτυξη του αθλήματος. Χρόνια μέλος των εθνικών ομάδων ,εκπρόσωπος των αθλητών στην τεχνική επιτροπή του αθλήματος, υπεύθυνος χάραξης των διαδρομών αγώνων της Ομοσπονδίας μεταξύ των οποίων και της Ολυμπιακής διαδρομής του 2004 στη Βουλιαγμένη,έχει διατελέσει γενικός γραμματέας της Ομοσπονδίας Τριάθλου και εκπρόσωπος αυτής στην Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή. Έχει πληθώρα προπονητικών πιστοποιήσεων στα αθλήματα αντοχής από εθνικές ομοσπονδίες και συνδέσμους προπονητών. Έχει παρακολουθήσει πλήθος εκπαιδευτικών σεμιναρίων της Διεθνούς Ομοσπονδίας Τριάθλου τόσο για Διοργανωτές Αγώνων όσο και κριτές. Επίσης έχει παρακολουθήσει πολυήμερα σεμινάρια για διοργανωτές αγώνων στη Λοζάνη κάτω από την εποπτεία της ΔΟΕ. Έχει σπουδάσει Χημεία στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Έχει τους εξής πανεπιστημιακούς μεταπτυχιακούς τίτλους : Αθλητική Διοίκηση (Παν.Lyon1-Masters in Sport Organisations Management – πρόγραμμα αναγνωρισμένο από την Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή), Αθλητική Διοίκηση (Παν. Leicester), Διοίκηση Επιχειρήσεων (Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών- Executive MBA), Μάρκετινγκ & Επικοινωνία (Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών -MSc in Marketing and communication with New Technologies). Προπονητής Τριάθλου Προπονητής Τριάθλου Ο κ.Γιάννης Ψαρέλης έχει διατελέσει Διοικητικός Υπεύθυνος καθώς και Υπεύθυνος Στρατηγικής & Ανάπτυξης στο Sports Excellence (πρόγραμμα που πραγματοποιείται υπό την επιστημονική επίβλεψη της Α’ Ορθοπαιδικής Κλινικής του ΕΚΠΑ, όντας εγκεκριμένο κέντρο από τον Διεθνή Σύνδεσμο Κέντρων Υψηλού Αθλητισμού) έχοντας την επιστημονική επίβλεψη μέχρι και 1800 επίλεκτων αθλητών και αθλητριών προεθνικών και εθνικών ομάδων έως 18 ετών καθώς και των μελών της Προ-Ολυμπαικής προετοιμασίας για τους ΟΑ του Τόκυο (με μνημόνιο συνεργασίας με την ΕΟΕ). Σε επίπεδο ακαδημαϊκό/ ερευνητικό με σημείο αναφοράς μεταπτυχιακές και διδακτορικές σπουδές ασχολείται κυρίως με την επίδραση των προϊόντων νεοπρενίου/ wetsuit στην κολύμβηση τριαθλητών καθώς και με την μεγιστοποίηση της απόδοσης των αθλητών στο mixed relay του Τριάθλου. Από το 1990 συμμετέχει ως εισηγητής σε πλήθος εκπαιδευτικά προγράμματα επιμόρφωσης προπονητών, καθηγητών Φυσικής Αγωγής, γονέων αλλά και αθλητών είτε αναπτύσσοντας τεχνικά θέματα που αφορούν το Τρίαθλο είτε θέματα που αφορούν την ηθική στον αθλητισμό και το αντι-ντόπινγκ. Αρθογραφεί σε πλήθος αθλητικών ιστοσελίδων και περιοδικών σε θέματα που αφορούν την προπονητική, τους κανονισμούς του Τριάθλου ή θέματα ηθικής/ κοινωνιολογίας του αθλητισμού. Ο ίδιος σε συνεργασία με αθλητικούς φορείς (Ομοσπονδίας, Σωματείων και Αθλητικών Οργανισμών των Δήμων) από το 1990 έως σήμερα έχει σχεδιάσει και διοργανώσει έχοντας την επίβλεψη πάνω από 50 αγώνων σε όλη την Ελλάδα (Αθήνα, Χανιά, Ρέθυμνο, Τρίπολη, Θεσσαλονίκη, Σέρρες, Πιερία κ.λπ.)