Ο Γερμανός Κολυμβητής Thomas Lurz είναι ίσως ο πιο επιτυχημένος κολυμβητής open water στην ιστορία της FINA. Εκτός από περισσότερα από χρυσά μετάλλια σε παγκόσμια πρωταθλήματα σε αγώνες 5 και 10χλμ έχει κερδίσει το αργυρό μετάλλιο στα 10χλμ στο Λονδίνο το 2012 και το χάλκινο μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνου το 2012. Ηταν/Είναι επί χρόνια πρωταθλητής Γερμανίας στα 800-1500-5χλμ-10χλμ. Προπονείται κάτω από τις οδηγίες του αδελφού του Stefan Lurz, o οποίος ήταν η αιτία ο Thomas να ξεκινήσει κολύμβηση.
Στην συνέντευξη που παραχώρησε σε ιστοσελίδα αναφορικά με την αναλογία της προπόνησης στην πισίνα και τί στην θάλασσα ο Γερμανός κολυμβητής απάντησε : «Πρπονούμαι μόνο στην πισίνα και ποτέ στην θάλασσα καθώς δεν μπορεί κάποιος να προσομοιώσει τις συνθήκες αγώνα. Επίσης χρειάζεται να κολυμπήσεις τα τελευταία 2 χιλιόμετρα πολύ δυνατά σε έναν αγώνα Open Water.Είμαι σίγουρος ότι ο ρυθμός είναι 1:02 για τα τελευταία 2 χιλιόμετρα. Για αυτή την ταχύτητα/ ρυθμό μπορείς να προπονηθείς μόνο στην πισίνα.Την εμπειρία την συλλέγεις από τους αγώνες». Αυτή την άποψη του Thomas Lurz την εστερνίζονται αρκετοί κολυμβητές open water αυτού του επιπέδου. Οπως αντίστοιχα υπάρχουν και αθλητές τριάθλου, π.χ. Simon Lessing που δεν έκαναν brick.
Ο προπονητής του αναφέρει σχετικά : «Δεν κάνουμε προπόνηση στην θάλασσα καθώς κάθε φορά οι συνθήκες είναι διαφορετικές. Πριν από αγώνα οι αθλητές μας κολυμπούν την διαδρομή ώστε να την μάθουν. Η προπόνηση στην πισίνα είναι απαραίτητη ώστε να μπορείς να υπολογίσεις με ακρίβεια χρόνους,αποστάσεις, επιδόσεις κ.λπ.»
O Γερμανός αθλητής στην περίοδο χτισίματος βάσης κολυμπάει κοντά στα 100χιλιόμετρα την εβδομάδα, κάνει βάρη και εργόμετρο. Δεν δίνει μεγάλη σημασία στις εργομετρικές εξετάσεις και άλλες μεθόδους παρακολούθησης της τεχνικής του καθώς όπως ισχυρίζεται αναγκαστικά λόγω των τεστ χάνεις προπονήσεις.
Πιστεύει ότι στο open water :
- Εχει μεγάλη σημασία το drafting, καθώς μπορείς να εξοικονομήσεις σημαντικό ποσοστό ενέργειας μέχρι και 25%.
- Είναι σημαντικό να μπορείς να κάνεις στα σωστά σημεία αλλαγές ρυθμού
- Στους αγώνες 5χλμ δεν πίνει νερό ούτε λαμβάνει gel μέσα στον αγώνα ενώ κατά την διάρκεια αγώνων 10χλμ πίνει μία ή δύο φορές νερό και καταναλώνει ένα gel.
Ας δούμε μία προπονητική μέρα του Γερμανού, με το γνωστό σετ των 10 Χ 400 που κάνουν όλοι οι αθλητές του open water
Προθέρμανση
• 4 Χ 500, σταδιακά αυξανόμενο με το πρώτο 200άρι να είναι εστιασμένο στις λίγες χεριές ανά 50άρι.
• 2 Χ (300 με pull buoy +200πόδια)
Κυρίως Σετ
10 Χ 400 ελεύθερο με το κάθε τρίτο δυνατά σε 5:00 μεικτό
Αποθεραπεία
300 μέτρα
Κείμενο : Γιάννης Ψαρέλης – Προπονητική Ομάδα Smart Sport/& Athens Triathlon Team & Συντακτική Ομάδα Triathlon World.gr. (Email : info@triathlonworld.gr & 6937170260
About triathlonworld
Ο κ. Γιάννης Ψαρέλης είναι από τα ιστορικά στελέχη του Τριάθλου στη χώρα μας έχοντας παρακολουθήσει και συμμετέχει έντονά στη διοικητική ανάπτυξη του αθλήματος.
Χρόνια μέλος των εθνικών ομάδων ,εκπρόσωπος των αθλητών στην τεχνική επιτροπή του αθλήματος, υπεύθυνος χάραξης των διαδρομών αγώνων της Ομοσπονδίας μεταξύ των οποίων και της Ολυμπιακής διαδρομής του 2004 στη Βουλιαγμένη,έχει διατελέσει γενικός γραμματέας της Ομοσπονδίας Τριάθλου και εκπρόσωπος αυτής στην Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή.
Έχει πληθώρα προπονητικών πιστοποιήσεων στα αθλήματα αντοχής από εθνικές ομοσπονδίες και συνδέσμους προπονητών.
Έχει παρακολουθήσει πλήθος εκπαιδευτικών σεμιναρίων της Διεθνούς Ομοσπονδίας Τριάθλου τόσο για Διοργανωτές Αγώνων όσο και κριτές. Επίσης έχει παρακολουθήσει πολυήμερα σεμινάρια για διοργανωτές αγώνων στη Λοζάνη κάτω από την εποπτεία της ΔΟΕ.
Έχει σπουδάσει Χημεία στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών.
Έχει τους εξής πανεπιστημιακούς μεταπτυχιακούς τίτλους :
Αθλητική Διοίκηση (Παν.Lyon1-Masters in Sport Organisations Management – πρόγραμμα αναγνωρισμένο από την Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή),
Αθλητική Διοίκηση (Παν. Leicester),
Διοίκηση Επιχειρήσεων (Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών- Executive MBA),
Μάρκετινγκ & Επικοινωνία (Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών -MSc in Marketing and communication with New Technologies).
Προπονητής Τριάθλου
Προπονητής Τριάθλου
Ο κ.Γιάννης Ψαρέλης έχει διατελέσει Διοικητικός Υπεύθυνος καθώς και Υπεύθυνος Στρατηγικής & Ανάπτυξης στο Sports Excellence (πρόγραμμα που πραγματοποιείται υπό την επιστημονική επίβλεψη της Α’ Ορθοπαιδικής Κλινικής του ΕΚΠΑ, όντας εγκεκριμένο κέντρο από τον Διεθνή Σύνδεσμο Κέντρων Υψηλού Αθλητισμού) έχοντας την επιστημονική επίβλεψη μέχρι και 1800 επίλεκτων αθλητών και αθλητριών προεθνικών και εθνικών ομάδων έως 18 ετών καθώς και των μελών της Προ-Ολυμπαικής προετοιμασίας για τους ΟΑ του Τόκυο (με μνημόνιο συνεργασίας με την ΕΟΕ).
Σε επίπεδο ακαδημαϊκό/ ερευνητικό με σημείο αναφοράς μεταπτυχιακές και διδακτορικές σπουδές ασχολείται κυρίως με την επίδραση των προϊόντων νεοπρενίου/ wetsuit στην κολύμβηση τριαθλητών καθώς και με την μεγιστοποίηση της απόδοσης των αθλητών στο mixed relay του Τριάθλου.
Από το 1990 συμμετέχει ως εισηγητής σε πλήθος εκπαιδευτικά προγράμματα επιμόρφωσης προπονητών, καθηγητών Φυσικής Αγωγής, γονέων αλλά και αθλητών είτε αναπτύσσοντας τεχνικά θέματα που αφορούν το Τρίαθλο είτε θέματα που αφορούν την ηθική στον αθλητισμό και το αντι-ντόπινγκ.
Αρθογραφεί σε πλήθος αθλητικών ιστοσελίδων και περιοδικών σε θέματα που αφορούν την προπονητική, τους κανονισμούς του Τριάθλου ή θέματα ηθικής/ κοινωνιολογίας του αθλητισμού.
Ο ίδιος σε συνεργασία με αθλητικούς φορείς (Ομοσπονδίας, Σωματείων και Αθλητικών Οργανισμών των Δήμων) από το 1990 έως σήμερα έχει σχεδιάσει και διοργανώσει έχοντας την επίβλεψη πάνω από 50 αγώνων σε όλη την Ελλάδα (Αθήνα, Χανιά, Ρέθυμνο, Τρίπολη, Θεσσαλονίκη, Σέρρες, Πιερία κ.λπ.)