Παγκόσμιο πρωτάθλημα Κολύμβησης :Σύντομη τεχνική ανάλυση των 5χλμ.

Κείμενο : Γιάννης Ψαρέλης, Συντακτική Ομάδα Triathlon.gr/ Triathlonworld.gr & Προπονητική Ομάδα Smart Sport.

Τέλος καλό όλα καλά. Η Ελλάδα κέρδισε το αργυρό μετάλλιο- με ελάχιστη διαφορά- όμως πολύ εύκολα θα μπορούσε να είχε χαθεί τόσο από κάποια τεχνικά λάθη των αθλητών της όσο κυρίως από απειρία της τεχνικής επιτροπής της FINA   σε αρκετά τεχνικά ζητήματα, όπου μεταξύ των άλλων δεν μπόρεσε να προβλέψει μία σειρά καταστάσεων. Εχει το ελαφρυντικό ότι είναι ένα νέο αγώνισμα.

Εάν δει ο Νίκος Γέμελος την κούρσα σε βίντεο θα καταλάβει γιατί οι Γερμανοί πήραν τόσο μεγάλη διαφορά (βλ. drafting Γερμανίας -Ιταλίας- Ν.Ζηλανδίας), πως εάν στην θέση  των Ιταλών η κλήρωση είχε βγάλει τους Αυτραλούς ή Αμερικάνους και πως μερικά λάθη θα μπορούσαν να κοστίσουν όχι μόνο το αργυρό αλλά και το χάλκινο.

Στην ομαδική χρονομέτρηση στην ποδηλασία τα μέλη της ομάδας μπορούν να κάνουν drafting μεταξύ τους δεν επιτρέπεται όμως το drafting μετξύ διαφορετικών ομάδων.

Drafting μεταξύ ομάδων. Όσοι είδαμε τον αγώνα είδαμε τους Γερμανούς να καλύπτουν πολύ γρήγορα  στην πρώτη στροφή τους Ιταλούς που με την σειρά τους είχαν καλύψει την ομάδα της Νέας Ζηλανδίας. Εκεί οι Γερμανοί ξεκουράστηκαν μέσα στο γκρουπ των 9 αθλητών και μετά αποφάσισαν να φύγουν, αφού πήραν κίτρινη κάρτα από τους κριτές. Οι Ιταλοί που πολύ γρήγορα έχασαν 1 λεπτό πολύ γρήγορα από τους Γερμανούς κρατήθηκαν μαζί τους στην συνέχεια και έτσι κάνοντας drafting κέρδισαν πολύ χρόνο…χάνοντας στην συνέχεια μόνο 35-40 δευτερόλετπα.. Είναι σίγουρο ότι πρέπει να αλλάξει ο κανονισμός γιατί διαφορετικά η κλήρωση θα καθορίζει το αποτέλεσμα, για να μην πούμε ότι μετά την κλήρωση θα υπάρχει συνεννόηση προπονητών και θα υπάρχουν συνεργασίας.

Χρονομέτρηση. Θα έπρεπε να υπάρχει κάρτα με ενδιάμεσα περάσματα, όπως υπάρχει στην ποδηλασία, στο biathlon ή το σκι αντοχής όπου έχουμε αγώνες καταδίωξης (pursuit) ώστε ο θεατής να μπορέσει να παρακολουθήσει την εξέλιξη του αγώνα. Ο ίδιος ο Αγγλος σχολιαστής αναγκάστηκε να ζητήσει συγνώμη που μας μπέρδευε καθώς όπως είπε «ειλικρινά κάνω ότι καλύτερο μπορώ».

Σκουφάκια αθλητών. Φανταστείτε να είσαι σε μία ομάδα με άσπρα σκουφάκια και να φτάνεις μία άλλη επίσης με άσπρα σκουφάκια και να μην ξέρεις ποιον αθλητή  να ακολουθήσεις. Ο σκηνοθέτης συνεχώς μπέρδευε την ελληνική με την γερμανική ομάδα και ενώ έδειχνε την γερμανική ομάδα, έβγαζε κάρτα των ελλήνων …και αναγκαζόταν αμέσως να το διορθώσει. Αυτό δεν έγινε μία μόνο φορά αλλά αρκετές. Μήπως θα ήταν καλύτερα να υπάρχουν συγκεκριμένα χρώματα σκουφάκια για κάθε χώρα και όχι να φοράνε άσπρα ή μαύρα όλες οι ομάδες ή ακόμα χειρότερο να έχουν διαφορετικό χρώμα στο σκουφάκι αθλητές από την ίδια χώρα.

Αρίθμηση αθλητών. Θα πρέπει οι αθλητές να φορούν το νούμερο της ομάδας τους και όχι μερικές ομάδες των αριθμό της ομάδας και άλλες ο κάθε αθλητής τον ατομικό του αριθμό.

Σημαδούρες .Εκτός από τις μεγάλες κόκκινες σημαδούρες όπου έστριβαν οι αθλητές αριστερά και τις κίτρινες που άστριβαν δεξιά υπήρχαν και μικρές άσπρες για να σηματοδοτούν τα δύο ρεύματα ή να βοηθούν τους αθλητές να προσανατολίζονται ; Αυτό φαίνεται δεν ήταν ξεκάθαρο ούτε στους αθλητές. Ο Γιαννιώτης στο 2,5 περνώντας από την αψίδα χρονομέτρησης  τράβηκξε την ομάδα αριστερά προς τις άσπρες σημαδούρες που ήταν σημαντικά μακριά από την ευθεία της αψίδας.

 

Sprint τερματισμού. Θα έπρεπε να υπάρχουν μεγάλης επιφάνειας επιγραφές για το πόσο μέτρα μένουν για τον τερματισμό και αυτό θα έπρεπε να είναι η περίπτωση σε όλα τα αγωνίσματα του ανοιχτού νερού. Ομως στον τερματισμό κάναμε και εμείς κάποιο λάθος. Εκεί που παίζαμε με τα εκατοστά του δευτερολέπτου στο σπριντ ο Φωκαίδης ήταν τρίτος αποφάσισε  να σπριντάρει αφήνοντας αβοήθητη την Αρούζου – ο χρόνος της οποίας ξέραμε ότι θα καθόριζε το αποτέλεσμα- ενώ θα έπρεπε να είναι μισό σώμα μπροστά της στα τελευταία τουλάχιστον μέτρα και να κάνει η αθλήτρια dtrafting με την παλάμη στον ώμο ή τον γοφό. Λάθος που ευτυχώς δεν στοίχισε θέσεις.

Εκκίνηση. Πέρα από το οπτικό, δηλαδή η εκκίνηση του Φωκαίδη με τα πόδια σίγουρα είδαμε άλλες ομάδες να κάνουν πολύ καλύτερη εκκίνηση και να είναι πιο αποτελεσματικός ο σχηματισμός στα πρώτα μέτρα, δύο άντρες στην άκρη και ενδιάμεσα η κοπέλα.

Το μετάλλιο το κερδίσαμε  γιατί οι ελληνες είναι πολυ υψηλού επιπέδου αθλητές, έχουν έναν εξαιρετικό προπονητή τον οποία η Ομοσπονδία στηρίζει στις επιλογές του και οι υπόλοιπες χώρες έκαναν λάθη σε πολλούς τομείς, περισσότερα από εμάς. Είναι σίγουρο ότι και εμείς μπορούμε να βελτιωθούμε ακόμα περισσότερο και έτσι είμαστε σίγουροι ότι θα έρθουν ακόμα περισσότερες επιτυχίες εφόσον υπάρχουν ανοιχτά κολυμβητήρια για να μπορούν να προετοιμάζονται σωστά οι εθνικές μας ομάδες.

 

Υ.Γ. Πόσες φορές πρέπει να γράψουμε ότι κολύμβηση ανοιχτής θάλασσας δεν είναι να κολυμπάς στο λιμάνι της Βαρκελώνης ή στην Λίμνη του Λονδίνου. Η αφήστε το Open Water  (καλύτερα!) ή αλλιώς γράψτε ανοιχτού νερού.

About triathlonworld

Ο κ. Γιάννης Ψαρέλης είναι από τα ιστορικά στελέχη του Τριάθλου στη χώρα μας έχοντας παρακολουθήσει και συμμετέχει έντονά στη διοικητική ανάπτυξη του αθλήματος. Χρόνια μέλος των εθνικών ομάδων ,εκπρόσωπος των αθλητών στην τεχνική επιτροπή του αθλήματος, υπεύθυνος χάραξης των διαδρομών αγώνων της Ομοσπονδίας μεταξύ των οποίων και της Ολυμπιακής διαδρομής του 2004 στη Βουλιαγμένη,έχει διατελέσει γενικός γραμματέας της Ομοσπονδίας Τριάθλου και εκπρόσωπος αυτής στην Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή. Έχει πληθώρα προπονητικών πιστοποιήσεων στα αθλήματα αντοχής από εθνικές ομοσπονδίες και συνδέσμους προπονητών. Έχει παρακολουθήσει πλήθος εκπαιδευτικών σεμιναρίων της Διεθνούς Ομοσπονδίας Τριάθλου τόσο για Διοργανωτές Αγώνων όσο και κριτές. Επίσης έχει παρακολουθήσει πολυήμερα σεμινάρια για διοργανωτές αγώνων στη Λοζάνη κάτω από την εποπτεία της ΔΟΕ. Έχει σπουδάσει Χημεία στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Έχει τους εξής πανεπιστημιακούς μεταπτυχιακούς τίτλους : Αθλητική Διοίκηση (Παν.Lyon1-Masters in Sport Organisations Management – πρόγραμμα αναγνωρισμένο από την Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή), Αθλητική Διοίκηση (Παν. Leicester), Διοίκηση Επιχειρήσεων (Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών- Executive MBA), Μάρκετινγκ & Επικοινωνία (Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών -MSc in Marketing and communication with New Technologies). Προπονητής Τριάθλου Προπονητής Τριάθλου Ο κ.Γιάννης Ψαρέλης έχει διατελέσει Διοικητικός Υπεύθυνος καθώς και Υπεύθυνος Στρατηγικής & Ανάπτυξης στο Sports Excellence (πρόγραμμα που πραγματοποιείται υπό την επιστημονική επίβλεψη της Α’ Ορθοπαιδικής Κλινικής του ΕΚΠΑ, όντας εγκεκριμένο κέντρο από τον Διεθνή Σύνδεσμο Κέντρων Υψηλού Αθλητισμού) έχοντας την επιστημονική επίβλεψη μέχρι και 1800 επίλεκτων αθλητών και αθλητριών προεθνικών και εθνικών ομάδων έως 18 ετών καθώς και των μελών της Προ-Ολυμπαικής προετοιμασίας για τους ΟΑ του Τόκυο (με μνημόνιο συνεργασίας με την ΕΟΕ). Σε επίπεδο ακαδημαϊκό/ ερευνητικό με σημείο αναφοράς μεταπτυχιακές και διδακτορικές σπουδές ασχολείται κυρίως με την επίδραση των προϊόντων νεοπρενίου/ wetsuit στην κολύμβηση τριαθλητών καθώς και με την μεγιστοποίηση της απόδοσης των αθλητών στο mixed relay του Τριάθλου. Από το 1990 συμμετέχει ως εισηγητής σε πλήθος εκπαιδευτικά προγράμματα επιμόρφωσης προπονητών, καθηγητών Φυσικής Αγωγής, γονέων αλλά και αθλητών είτε αναπτύσσοντας τεχνικά θέματα που αφορούν το Τρίαθλο είτε θέματα που αφορούν την ηθική στον αθλητισμό και το αντι-ντόπινγκ. Αρθογραφεί σε πλήθος αθλητικών ιστοσελίδων και περιοδικών σε θέματα που αφορούν την προπονητική, τους κανονισμούς του Τριάθλου ή θέματα ηθικής/ κοινωνιολογίας του αθλητισμού. Ο ίδιος σε συνεργασία με αθλητικούς φορείς (Ομοσπονδίας, Σωματείων και Αθλητικών Οργανισμών των Δήμων) από το 1990 έως σήμερα έχει σχεδιάσει και διοργανώσει έχοντας την επίβλεψη πάνω από 50 αγώνων σε όλη την Ελλάδα (Αθήνα, Χανιά, Ρέθυμνο, Τρίπολη, Θεσσαλονίκη, Σέρρες, Πιερία κ.λπ.)